...

Šta posetiti u Vojvodini?

март 14, 2023 by Turizam.org

Vojvodina je oblast u Srbiji koja se ističe po svojim prirodnim lepotama, kulturnoj baštini, gastronomiji i gostoprimstvu. Ova oblast nudi raznolika iskustva koja će zadovoljiti svakog putnika – od prelepih pejzaža i parkova prirode, preko istorijskih spomenika i kulturnih centara, do tradicionalne hrane i pića koja odišu autentičnošću i ukusom. Ako tražite idealno mesto za opuštanje i istraživanje, Vojvodina je definitivno prava destinacija za vas. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko predloga šta posetiti u Vojvodini.

 

Novi Sad

undefined

Novi Sad – grad koji nosi titulu kulturne prestonice Srbije i centra vojvođanske regije. Poznat je po bogatoj istoriji, umetnosti, kulturi i turizmu. Ovaj grad je poznat po svojim festivalima, muzejima, galerijama, kulturnim centrima, parkovima i tvrđavama. Svojim posetiocima pruža širok spektar iskustava i aktivnosti koje mogu učiniti boravak u Novom Sadu nezaboravnim.

Petrovaradinska tvrđava

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Novom Sadu je svakako Petrovaradinska tvrđava, koja se nalazi na brdu iznad Dunava. Tvrđava je izgrađena u 17. veku i danas je poznata po svojoj arhitekturi, kao i po tome što je dom festivala Exit. Na tvrđavi se nalaze i muzej grada Novog Sada i Astronomska opservatorija.

Trg slobode

Trg slobode je centralni trg u Novom Sadu, koji je dom mnogih istorijskih spomenika i arhitektonskih zdanja. Ovaj trg je okružen brojnim kafićima, restoranima i prodavnicama, što ga čini idealnim mestom za šetnju i uživanje u atmosferi grada. Na trgu se takođe nalazi i Gradska kuća, koja je remek-delo austrijske arhitekture iz 19. veka.

Dunavski park

Dunavski park je najstariji park u Novom Sadu, koji se prostire duž obale Dunava. Ovo je popularno mesto za šetnju, opuštanje i uživanje u prelepim pejzažima. U parku se nalazi i Zoološki vrt, koji je dom mnogim životinjskim vrstama, kao i jezeru sa čamcima za iznajmljivanje.

Muzej Vojvodine

Muzej Vojvodine je muzej posvećen kulturi i istoriji Vojvodine. Nalazi se u prelepom zdanju iz 19. veka, u samom centru grada. Muzej sadrži veliku kolekciju artefakata i predmeta koji ilustruju istoriju i kulturu ove oblasti, a takođe organizuje i brojne izložbe i kulturne događaje.

Ukoliko želite da saznate više o ovom gradu, savetujemo da pročitate naš članak o Novom Sadu (čak se i rimuje).

 

Subotica

šta posetiti u Vojvodini?

Subotica je grad smešten na severu Vojvodine, na granici sa Mađarskom, koji obiluje značajnim kulturnim nasleđem, prelepom arhitekturom i bogatim kulturnim događajima. Po mnogima Subotica predstavlja jedan od najlepših gradova u Srbiji. Sada, šta posetiti u Subotici?

Gradska kuća

Gradska kuća u Subotici je jedna od najlepših zgrada u gradu, izgrađena u secesijskom stilu. Ovaj prelepi kompleks se sastoji od više zgrada koje su međusobno povezane, a koje su nekad služile kao gradski sud i kancelarije gradskih vlasti. Danas u zgradi funkcioniše Gradsko veće i turistički informativni centar, gde posetioci mogu dobiti informacije o gradu i njegovim znamenitostima.

Sinagoga

Sinagoga u Subotici predstavlja jedan od najlepših i najvećih jevrejskih hramova u Evropi. Ova zgrada je izgrađena u stilu secesije, a njen impresivan izgled se ogleda u visokom kupolu i detaljnom kamenom radu. Danas se u sinagogi održavaju brojni kulturni događaji, koncerti, izložbe i drugi kulturni programi.

Palata Rajhl

Palata Rajhl u Subotici je prelepa secesijska zgrada koja se nalazi na Korzou, glavnoj ulici u centru grada. Ovaj zdanje predstavlja jedan od najvažnijih spomenika secesijske arhitekture u Srbiji, a danas se u njoj nalaze kancelarije i brojni umetnički ateljei.

Zoološki vrt

Zoološki vrt u Subotici je jedan od najvećih i najlepših zooloških vrtova u Srbiji. Ovaj vrt poseduje preko 100 vrsta životinja koje dolaze iz različitih delova sveta, kao i brojne druge atrakcije, poput velikog broja igrališta, kafića i restorana.

Palićko jezero

Palićko jezero je jedno od najlepših jezera u Srbiji, a nalazi se na samo 8 kilometara od Subotice. Ovo prelepo jezero nudi brojne aktivnosti, poput kupanja, vožnje bicikla, pecanja i mnogih drugih. Pored toga, na obali jezera se nalaze i prelepe vile izgrađene u stilu secesije, koje privlače pažnju turista iz celog sveta.

 

Fruška gora

Odmaraliste Zmajevac na FG.jpg

Fruška gora predstavlja jedinstvenu prirodnu oazu u ravničarskom Vojvodini. Nalazi se na samo pola sata vožnje od Novog Sada i jedan je od omiljenih izleta za ljubitelje prirode i rekreativce.

Ova planina ima izuzetno bogatu istoriju, a danas se može pohvaliti brojnim manastirima, vidikovcima, stazama za pešačenje i biciklizam, kao i vinarijama.

Jedan od najpoznatijih manastira na Fruškoj gori je Manastir Krušedol, koji je podignut u 16. veku. Ovaj manastir je poznat po tome što je bio jedan od prvih centara srpske kulture i prosvete, a danas je prava turistička atrakcija.

Pored manastira, na Fruškoj gori se nalaze i mnogobrojni vidikovci, od kojih su najpoznatiji Stražilovo i Iriški Venac. Sa ovih visina se pruža predivan pogled na celu Vojvodinu i Dunav, a ovde se često organizuju i planinarske akcije.

Za one koji vole rekreaciju u prirodi, Fruška gora nudi i brojne staze za pešačenje i biciklizam. Najpoznatija je staza „Fruškogorski maraton“, dugačka 90 kilometara, koja prolazi kroz najlepše delove ove planine.

Poseta Fruškoj gori ne bi bila potpuna bez posete nekoj od brojnih vinarija koje se nalaze u ovom kraju. Na Fruškoj gori se proizvode vrhunska vina, a vinarije poput Deurića, Zvonka Bogdana i Šijačkog su omiljene destinacije za vinske degustacije.

Ukratko, Fruška gora je prirodna oaza koja nudi brojne mogućnosti za odmor i rekreaciju. Bogata istorija, manastiri, vidikovci, staze za pešačenje i biciklizam, kao i vrhunska vina, čine je idealnim mestom za izlet iz Novog Sada ili bilo koje druge lokacije u Vojvodini.

 

Sombor

undefined

Sombor je grad koji se može pohvaliti mnogim zanimljivim karakteristikama, a jedna od njih je i to što se smatra jednim od najzelenijih gradova u Srbiji. Sa preko 20 hektara zelenih površina, parkova i bašti, posetioci imaju priliku da uživaju u predivnoj prirodi ovog grada.

Osim toga, Sombor ima bogatu istoriju koju možete otkriti šetajući njegovim ulicama i upoznajući se sa arhitekturom koja datira još iz 18. i 19. veka. Zgrada Gradske kuće, koja se nalazi na glavnom trgu, predstavlja najlepšu građevinu u gradu i često je na listi must-see atrakcija.

Takođe, Sombor je grad kulture sa brojnim kulturnim događajima tokom cele godine, a neki od njih su Festival evropskog filma „Palić“, Međunarodni dečji festival „Joy of Europe“ i Likovna kolonija „Lazar Vozarević“.

Ukoliko se odlučite da posetite Sombor, ne propustite priliku da uživate u lokalnoj hrani i vinima. Sombor i njegova okolina poznati su po proizvodnji različitih vrsta vina, dok su tradicionalna jela poput somborske gibanice, somborske rozen torte i somborske kavurma deo gastronomske ponude koju svakako treba probati.

 

Sremski Karlovci

Vidikovac Sremski Karlovci 8295 02.jpg

Sremski Karlovci su prelepi gradić smešten na obalama Dunava, udaljen samo dvadesetak kilometara od Novog Sada. Ovo mesto je poznato kao jedna od najvažnijih kulturno-istorijskih destinacija u Srbiji. Grad privlači turiste svojim autentičnim ambijentom i bogatom kulturnom baštinom.

Grad je bogat kulturno-istorijskim spomenicima. Najznačajniji među njima je Patrijaršijski dvor, koji je nekada bio sedište srpske pravoslavne crkve i danas je muzej. Ovaj impozantni dvorac iz 19. veka oduzima dah svojom lepotom i arhitekturom. U gradu se nalazi i Saborna crkva, koja je poznata po svojoj arhitekturi i freskama, kao i Rimokatolička crkva Blažene Device Marije, koja je jedna od najvećih i najlepših crkava u Srbiji.

Još jedna znamenitost Sremskih Karlovaca je Karlovačka gimnazija, koja datira još iz 1791. godine. Ova gimnazija je poznata po svom obrazovnom sistemu i kvalitetnom obrazovanju, a među njenim đacima su se nalazili mnogi poznati Srbi kao što su Branko Radičević, Đura Jakšić i mnogi drugi.

Sremski Karlovci su idealno mesto za one koji žele da uživaju u prelepom ambijentu i otkriju bogatu kulturnu baštinu ovog grada. Bilo da želite da posetite muzeje, crkve ili vinarije, Sremski Karlovci će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

 

Zrenjanin

undefined

Zrenjanin, grad bogate istorije i kulture smešten na obalama reke Begej, nalazi se u severnom delu Srbije. Grad ima oko 80.000 stanovnika i predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih centara Vojvodine.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti grada je Narodni muzej Zrenjanin, smešten u prelepoj baroknoj zgradi. Ovaj muzej sadrži bogatu arheološku, etnološku i istorijsku zbirku koja prikazuje život i istoriju ljudi ovog područja kroz vekove. Takođe, u muzeju se nalazi i kolekcija slika i crteža poznatog srpskog umetnika Paje Jovanovića.

Zrenjanin je takođe poznat i po zgradi Gradske kuće, koja se nalazi na Trgu slobode i predstavlja jednu od najupečatljivijih građevina grada. Izgrađena u neorenesansnom stilu, ova zgrada je nekada služila kao sedište gradske uprave, a danas se koristi za različite kulturne manifestacije i događaje.

Za ljubitelje prirode, preporučuje se poseta Gradskom parku, smeštenom u centru grada. Ovaj prelepi park nudi mir i tišinu u gradu, a u njemu se nalazi i jezero sa brojnim vrstama ptica. Takođe, u blizini Zrenjanina se nalazi i Carska bara, jedna od najvećih i najlepših močvara u Srbiji, koja je dom mnogim retkim vrstama ptica i drugih životinja.

Posle obilaska gradskih znamenitosti, preporučujemo da probate neke od poznatih zrenjaninskih specijaliteta, kao što su čuvena zrenjaninska kobasica, riblja čorba ili piroške.

 

Kikinda

undefined

Kikinda je grad smešten u severoistočnom delu Srbije, u Banatu. U Kikindi se nalazi jedno od najvećih nalazišta fosila mamuta u Evropi. Naime, na ovom području je pronađeno više od 10.000 fosilnih ostataka ovih preistorijskih životinja, što ga čini jednim od najznačajnijih nalazišta u svetu.

Jedno od najznačajnijih mesta u gradu je Narodni muzej, smešten u zgradi bivše gimnazije. Muzej čuva brojne arheološke, etnografske, istorijske i umetničke predmete, među kojima se izdvajaju zbirka narodne nošnje i tekstila, kao i zbirka ikona.

Kikinda je poznata i po svojoj jedinstvenoj arhitekturi. Tu se izdvaja Palata pravde, koja je izgrađena u secesijskom stilu i predstavlja jedno od najznačajnijih zdanja u gradu. Takođe, vredi posetiti i Sabornu crkvu, koja predstavlja jedno od najstarijih sakralnih zdanja u Banatu.

Ukoliko volite umetnost, preporučujemo posetu galeriji „Mijo Mandić“, koja se nalazi u centru grada. Ova galerija predstavlja mesto susreta brojnih umetnika i ljubitelja umetnosti.

Ukoliko ste u Kikindi u septembru, nemojte propustiti manifestaciju „Dani ludaje“, koja slavi žetvu bundeve. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja pravi spektakl i privlači veliki broj posetilaca iz cele zemlje.

 

Vršac

Румунска православна црква

Vršac je grad koji se nalazi na istoku Srbije, na obroncima Vršačkih planina, te privlači ljubitelje prirode, istorije i enologije. Poznat je po prelepoj arhitekturi, ali i po znamenitostima poput Vršačke kule, koja je jedna od najstarijih i najbolje očuvanih tvrđava u Srbiji.

Osim Vršačke kule, Vršac obiluje kulturno-istorijskim znamenitostima, poput Sabornog hrama Svete Trojice, barokne palate grofa Kastoa ili Franjevačkog samostana, izgrađenog u 18. veku. Takođe, Vršac je poznat i po Vršačkim vinogradima, koji se nalaze u okolini grada i proizvode vrhunska vina.

Ljubitelji prirode mogu uživati u prelepim pejzažima Vršačkih planina, koje nude mogućnost za pešačenje, planinarenje i biciklizam. Takođe, u blizini se nalazi i Deliblatska peščara, koja je jedna od najvećih evropskih peščara, poznata po svojim jedinstvenim pejzažima.

U Vršcu se održavaju brojni kulturni događaji tokom cele godine, od kojih su najpoznatiji Vršački karneval i tradicionalni festival grožđa, koji se održava u septembru mesecu.

 

Pančevo

Народна башта

Pančevo je grad smešten na desnoj obali reke Tamiš, na oko 15 kilometara od Beograda u južnom Banatu. Ovo mesto je poznato po svom kulturnom životu i umetničkim festivalima koji se organizuju tokom cele godine.

Jedan od najznačajnijih je Međunarodni festival filmskog stvaralaštva „Pančevo film festival“, koji se održava svake godine u septembru. Festival privlači brojne domaće i strane autore, kao i ljubitelje sedme umetnosti. Pored toga, tu je i Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“, koji se održava u Beogradu, ali deo programa se često prikazuje i u Pančevu.

U blizini Pančeva se nalazi važan kulturni spomenik arheološko nalazište Viminacijum. Viminacijum je antički grad koji je nastao u 1. veku, a danas predstavlja važno arheološko nalazište koje privlači veliki broj posetilaca.

Jedno od najupečatljivijih znamenitosti Pančeva je crkva Svetog Arhangela Mihaila, koja je izgrađena u neobizantskom stilu sredinom 19. veka. Crkva ima prepoznatljive kupole i dekorativne elemente, a njen enterijer je ukrašen freskama koje prikazuju biblijske scene.

Muzej Pančeva je takođe vredan posete, jer prikazuje istoriju grada i regiona kroz arheološke artefakte, umetnička dela i tradicionalnu nošnju. Muzej ima i posebnu izložbu posvećenu istoriji vojvođanske kuhinje, koja se može probati u obližnjem restoranu.

 

Šta još posetiti u Vojvodini?

Pored samih gradova i njihove okoline, predlažemo vam da posetite i sledeće destinacije:

Zagajička brda – Njihov nasanak se vezuje za dugogodišnje duvanja vetra peščarom, pa su peščane dine sa dna Panonskog mora dobile obilke brda. Najbolje je posetiti ovo mesto u proleće, zarad punog doživljaja prirode, ili početkom jeseni. Ne preporučuje se odlazak leti jer su temperature ovde u to doba prave pustinjske.

Tvrđava bač – Smešten je u blizini mesta pod imenom Bač. Simbolizuje spomenik kulture od izuzetnog značaja. Smešten je na nekadašnjem ostrvu između reke Mostonge i jednog od njenih rukavaca. .

Krčedinska ada – Rečno ostrvo na Dunavu koje se nalazi u opštini Inđija. Nastala je pomeranjem toka Dunava na jug, presecajući svoj meandar stvarajući ostrvo. Deo je zaštićenog područja prirode SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“

 

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.