Šta videti u Novom Sadu?

September 8, 2022 by Turizam.org

Novi Sad važi za Vojvođansku prestonicu koja privlači mnogobrojne turiste, ali i ljude iz okoline. U Srbiji zauzima drugo mesto po svojoj veličini. U XVIII veku postaje centar i čuvar tradicije ugarskih Srba, a danas  više ne važi samo za jedan od najlepših gradova Srbije, već je zaradio i  titulu Evropske prestonice kulture.

 

Za današnji članak smo vam pripremili nekoliko saveta na temu šta videti u Novom Sadu.

 

Gradski trg

U centru grada naići ćete na najveći religiozni objekat, rimokatoličku Crkvu Imena Marijinog. Crkva predstavlja samo jedan od mnogobrojnih simbola Novog Sada. Pored nje tu je i Novosadska Sinagoga  istorijski i arhitektonski znamenita građevina. Osim navedenih građevina, u neposrednoj blizini možete posetiti i Maticu srpsku, Sabornu crkvu sv. Đorđa, mnogobrojne restorane, kafiće… Jedna od najpoznatijih ulica i omiljeno mesto Novosađana je Dunavska ulica. Njom možete prošetati od centra grada do obale Dunava. U blizini se nalazi Dunavski park, Muzej Vojvodine i višespratnice podignute u neobaroknom stilu.

 

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava

Jedan od upečatljivih simbola Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava, dom mnogobrojnih dešavanja, organizovanih festivala, mnogih ugostiteljskih objekata. Tvrđava pruža predivan pogled na Dugin most i levu obalu Dunava. Njen simbol je i takozvani Pijani sat, a ime je dobio po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, što mnoge posetioce može zbuniti.

 

Tvrđavu su izgradili Austrougari u 18. veku kao zaštitu od Osmanlija koji su predstavljali stalnu pretnju zapadnoj Evropi.

 

Ovde takođe možete posetiti i:

 

  • Podzemne vojne galerije, koje su osnovane 1783. godine. Nekada je bio komunikacioni i odbrambeni sistem hodnika i soba, a kasnije je pretvoren u trezor zlata i srebra Habzburške monarhije. Galerija ima 4 sprata i proteže se 16 kilometara.

 

  • Atelje 61, koja je na početku bila Ustanova za izradu tapiserija, a danas je jedina kompleksna kulturna ustanova svoje vrste na Balkanu.

 

  • Beogradska kapija, široka je 20m, nekada je na ovom mestu bio zatvor u kom je služio Josip Broz Tito.

 

Muzeji

Muzejska ponuda izuzetno je bogata, pa je gotovo nemoguće obići sve značajne tačke u gradu.

-Muzej Grada Novog Sada:

Ovaj muzej se nalazi u bivšoj ratnoj kasarni, a u njemu se čuvaju umetnička dela, između ostalih, Save Šumanovića i Boška Petrovića, autentični nameštaj, odeća i dokumenti od 16. do 21. veka.

 

-Muzej Vojvodine:

Obuhvata 8.000 godina znanja i predmeta iz oblasti arheologije, istorije, umetnosti i etnologije Vojvodine i njenih naroda. Glavna zgrada Muzeja Vojvodine nalazi se u Dunavskoj ulici. Ovaj bogati muzej prikuplja i prikazuje preko 40.000 artefakata i 50.000 publikacija.

 

-Muzej savremene umetnosti Vojvodine:

Muzej savremene umetnosti Vojvodine čuva 2.500 različitih crteža, ilustracija, grafika i kombinovanih tehnika. Umetnost u svom najširem i najkreativnijem obliku, nastala tokom druge polovine 20. veka Vojvodine, a deo umetnika izloženih u muzeju su Zoran Petrović, Ankica Opresnik, Dušan Milovanović i mnogi drugi.

 

EXIT Novi Sad

Exit festival u Novom Sadu

Počevši od 2000. godine,  svake godine, sredinom jula, ovaj festival okuplja brojne svetske i domaće muzičke zvezde koje nastupaju na preko dvadeset različitih bina, koje su mahom podeljene u odnosu na muzički žanr koji je na njima zastupljen.

 

Zmajeve dečije igre

Tradicionalno se organizuje prve nedelje juna na nekoliko lokacija u gradu i u okolini, poput Trga slobode, Sremske Kamenice i u Spomen-zbirci Jovan Jovanović Zmaj. Obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog stvaralaštva za decu, kao i dečjeg stvaralaštva: pozorište, literatura, muzičke predstave… Sadržaj za decu u Novom Sadu

 

Planetarijum

Krenite u atmosferičnu večernju šetnju zagonetnim stazama Petrovaradina, a zatim veče upotpunite susretom sa zvezdama. Drevna novosadska tvrđava krije mnoge tajne, a jedna od njih je i predivni planetarijum. Uz beogradski planetarijum koji se, što je zanimljivo, takođe nalazi u zagrljaju stare tvrđave, jedina je atrakcija ovog tipa u Srbiji.

 

Adrenalinski park u Novom Sadu

Zemlja čuda, odnosno ovaj divni park je pravi raj za naše najmlađe. Deca će testirati svoje motoričke sposobnosti i snagu na lijanama, merdevinama, plutajućim platformama i zidu za penjanje.

 

Ribarsko ostrvo

Ribarsko ostrvo čine Dunavske kolibe, restorani Alaska barka, Alaska terasa, restoran Ribarac. U ovim ugostiteljskim objektima ćete uživati u izvrsnoj hrani, muzici tamburaša, ali i pogledu na deo keja i kupalište Štrand.

 

Fruška gora

Fruška gora, Novi Sad

Fruška gora nudi savršen osvežavajući odmor tokom vrelih letnjih meseci i predstavlja oazu prirode do koje je veoma lako doći. Najstariji nacionalni park Srbije mozaik je sastavlje od gustog zelenila i vrednih bisera arhitekture skrivenih u njegovim šumama. Ona čuva čak 18 manastira koje i danas možete posetiti. Najpoznatiji su Novo Hopovo, Krušedol, Velika Remeta, Jazak, Vrdnik, ali i ostalih 13 zaslužuju vašu pažnju. Na Fruškoj gori se nalazi najduža pešačka staza u Srbiji. Dugačka je 5,5 km i vodi vas kroz šumu po putu od cigle.

 

Gradska kuća

Gradska kuća, sagrađena je po uzoru na gradsku kuću u Gracu, u neorenesansnom stilu. Svetozar Miletić se zalagao da na tom mestu bude podignuto narodno pozorište.  Prvobitno je nazvan po carici Jelisaveti, a kasnije po kraljici Mariji, supruzi kralja Aleksandra Karađorđevića. Sadašnji naziv nosi od 1945. godine. Najinteresantnija činjenica, osim one da izgled nije menjao od kada je izgrađen, je da je električno osvetljenje imao još 1899. godine, dok je ono u gradu uvedeno tek 1910. godine.

 

Štrand

Štrand je neizbežna destinacija tokom letnjih meseci jer ima mnogo zelenila, igrališta za decu i mesta za razne sportove. Plaža, duga 700 metara, je uređena, sa ležaljkama, suncobranima i tuševima, te brojnim barovima i drugim pratećim sadržajima. Tokom leta ovde se okuplja veliki broj ljudi radi kupanja i sunčanja, ali tokom hladnijih meseci ovde je sjajno mesto za opuštenu šetnju pored reke, uživanje u miru i divnom pogledu.

 

Za još interesantnih turističkih tekstova, preporučujemo vam da pogledate i ostale tekstove na turizam stranici.