Tvrđava Bač – Srednjovekovna tvrđava Vojvodine

August 14, 2022 by Turizam.org

Tvrdjava Bač nalazi se na području Vojvodine, u Srbiji, kod grada Bača. Ona predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Smešten je na nekadašnjem ostrvu između reke Mostonge i jednog od njenih rukavaca. Spada u takozvane “Vodene Gradove“. Bač je bio najnaseljeniji i najvažniji grad u Vojvodini sve do rušenja njegove tvrđave.

 

Istorija

Prvi tragovi utvrđenja datiraju iz vremena cara Justinijana Prvog koji ga pominje u svom pismu 535. godine.  Nakon što su 1241. godine razorili Mongoli tvrđava je predstavljala vojno utvrđenje nekada moćnih ugarskih vladara.

 

Nastanak ovog utvrđenja vezuje se za vreme od 1338. do 1342. godine, u vreme ugarskog kralja Karla Roberta Anžujskog. Pošto je car Dušan u to vreme bio u usponu, kralj Karlo je tu video opasnost i počinje da ojačava i dograđuje tvrđavu prilagođavajući je novim vojno-inženjerskim zahtevima. Odbrambeni sistem je bio završen u vremenu od 1523. do 1526. godine kada je bila izvršena poslednja obnova utvrđenja.

 

Nakon toga 1526. godine je tvrđava pala u ruke turske vojske predvođene Sulejmanom Veličanstvenim, ali ju je iduće godine povratio Jovan Nenad, da bi je nakon njegove pogibije Turci 1529. godine zaposeli.

 

Turizam

Tvrđava Bač

Tvrđava Bač je najbolje očuvana srednjevekovna tvrđava u Vojvodini. Mnogi narodi i njihove vojske su prošle ovuda, vodile su se bitke, smenjivale se vlasti. Danas ona više nema odbrambenu funkciju, već je dočekala svoje vreme slave i da je ljudi posećuju u miru.

 

Tvrđava je savršena za jednodnevni izlet i veoma se lako stiže do nje. Autobusi svakodnevno idu za Bač, naročito iz Novog Sada, pa vam dolazak neće zadavati muke.. Tokom dana možete ručati u nekom od dvorišnih salaša, probati sveže grožđe, osvežiti se na česmi i dremati ispod oraha.

 

Osnovu tvrđave čini nepravilni petougaonik sa četiri isturene kule na uglovima, koje su međusobno bile povezane obimnim zidom, a kule su različitih oblika i dimenzija.

 

Jedini slobodnostojeći i obnovljeni objekat unutar tvrđave je donžon kula, kvadratne osnove, smeštena u istočnom delu tvrđave, a visoka je 18 metara. Od 2004. do 2006. godine prilikom iskopavanja arheoloških pronalazaka, istražen je objekat definisan kao palata, kao i cesterna kružne osnove na prostoru između donžon kule i jugoistočnog bedema.

 

Isturene kule su u gornjim zonama nedostupne i nisu bezbedne za neposredna istraživanja, pa zbog toga nedostaju informacija o tehnikama građenja.

Šta još posetiti u ovom kraju?

Bačka Tvrđava

Tokom posete bačkoj tvrđavi, možete posetiti i Franjevački manastir u centru Bača. 1169. godine krstaški red sv. Groba Jerumsaliskog na temeljima stare katedrale gradi svoj samostan.

 

Unutašnjost su krasili samo goli zidovi bez maltera a stil gradnje je romanska arhitektura. Manastir su 1241. godine opustošili Mongoli, da bi nakon toga do kraja osamnaestog veka on bio obnovljen i dodatno utvrđen. Izgrađen je zvonik kula, u romaničko-gotičkom stilu, a crkva je dobila gotički strop sa lukovima od tesanog kamena i tako je crkva pretvorena u tvrđavu.

 

Uređen je i arhiv i biblioteka koja sadrži knjige od 15. do 20. veka, očuvano je mnogo starih predmeta, tekstila, crkvenih odela i razne sitnice još iz rimskog vremena.

 

Takođe možete pogledati i manastir Bođani koji je udaljen 15km zapadno od Bača. Tu se nalaze crkva, konaci i prateći ekonomski objekti. On u doba Rakocijeve bune biva spaljen do temelja.

 

Nakon toga prvi manastir izgradio je trgovac Bogdan iz Dalmacije 1478. godine u znak zahvalnosti Bogorodici za isceljenje obolelih očiju, a sadašnju crkvu je tokom 17. veka podigao bogati Mihajlo Temišvarlija iz Segedina, kao četvrto crkveno zdanje na istom mestu posvećeno Vavedenju Presvete Bogorodice.

 

Ovde se čuvaju i brojni predmeti doneti iz manastira Manasije, čudotvorna ikona Bogorodica Bođanska koja ima čudotvorne isceliteljske moći, a naročito pomaže roditeljima bez dece.

 

U posedu manastira je i nekoliko hektara zemlje pod šumom i voćnjacima i dvorište sa dosta cveća i drveća. Tu je i mala kapela sa izvorom na kome se po predanju ktitor ovog manastira Bogdan koji je imao bolesne oči, umio i ozdravio.

 

Vojvodina je divan ravničarski predeo, na kom možete pronaći mnoge istorijske znamenitosti, istražiti nekadašnju kulturu i običaje, saznati mnoge zanimljivosti, ali i uživati u predivnoj prirodi.

 

Za više tekstova vezane za turizam, pročitajte naše ostale tekstove na sajtu!