Krčedinska ada – Ostrvo na Dunavu

August 16, 2022 by Turizam.org

Krčedinska ada je rečno ostrvo na Dunavu koje se nalazi u opštini Inđija. Nastala je pomeranjem toka Dunava na jug, presecajući svoj meandar stvarajući ostrvo. Deo je zaštićenog područja prirode SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“. Površina Krčedinske ade je 8,8 km2 i samim tim spada u grupu najvećih Dunavskih ada od ušća Drave do ušća Tise u Dunav.

Karakteristike

Krčedinska ada je opštepoznata po tome što se na njoj nalaze mnogobrojne domaće životinje poput konja, živine, magarci, mangulice, krave, ovce, ptice, zatim autohtona vrsta podolsko goveče, koja se ovde odgaja u cilju opstanka genetskih resursa. Životinje ovde žive slobodno u predivnoj očuvanoj prirodi.

 

Nažalost, ne mogu biti ovde tokom cele godine, pa se preporučuje obilazak ove destinacije u  periodu od juna do septembra zavisno od vremenskih uslova i visine vodostaja.

 

Harmonija u kojoj sve ove vrste žive na Krčedinskoj adi je zadivljujuća. Ovde pristutne životinje pripadaju meštanima iz okoline, pa ih oni odvode.Krajem jeseni domaćini sa svojim pulinima odvedu magarce u staje, krave se obično same vrate svojim kućama u susedno selo Gardinovce, a kada poraste voda ostaju samo kokoške koje prezime na drveću.

 

Zahvaljujući tradicionalnom korišćenju prirodnih resursa i nastojanju lokalnog stanovništva da napasaju stoku na Krčedinskoj adi, očuvala su se vlažna staništa pogodna za mrest i uzgoj ribe, koja ujedno predstavljaju i hranidbenu osnovu svih životinja na ovom delu Dunava.

 

Turizam

Krčedinska Ada

Krčedinska ada je idealno mesto za sve ljubitelje prirode, ekologije i životinja. Gardinovački rukavac vodi do čitave mreže drugih rukavaca i bara i sa severne strane okružuje ovo rečno ostrvo, što dodatno doprinosi atraktivnom izgledu ove lokacije.

 

Ostrvo je slobodno za posete,te ukoliko imate svoj čamac možete ga bez najave posetiti. Ukoliko nemate svoj čamac, možete ga potražiti u restoranu “Sidro“. Cena iznajmljivanja zavisi od veličine čamca. Plovidba od restorana do ostrva traje oko dvadesetak minuta. Ulaz na ostrvo se ne naplaćuje i nije ničije vlasništvo.

 

Ukoliko planirate posetu ovom mestu u jutarnjim satima, obavezno ponesite rezervnu garderobu, jer je trava svuda vlažna. Bilo bi poželjno da ponesete neki duks ili nešto sa kapuljačom, jer je na Dunavu obično vetrovito i mnogo hladnije nego na kopnu.

 

Takođe ovde nema prodavnica, niti izvor sa vodom, pa obavezno ponesite svoju. Ukoliko želite da ostvarite bolji kontakt sa životinjama možete poneti neke poslastice za njih, na primer šargarepu, kruške ili kockice šećera za konje. Životinje su obično druželjubive i veoma su pitome.

 

Kako stići do Krčedinske ade

Do Krčedinske Ade kod Beške stiže se za nekih sat vremena vožnje iz Beograda. Krčedinska ada se nalazi u rukavcu koji se proteže naspram Krčedina, pa je do nje najbolje doći čamcem iz ovog sela. Pojedini stanovnici sela Krčedin žive od toga što prevoze turiste na Krčedinsku Adu, i lako ih je pronaći. Postoje naravno i organizovani izleti.

 

Šta posetiti u okolini

Ukoliko vam se dopadne Krčedinska ada, i imate viška vremena, možete posetiti i Koviljsko-petrovaradinski rit. On se nalazi nizvodno, na desnoj obali Dunava.

 

Krajolik je sličan, ali opet prilično drugačiji nego na Krčedinskoj adi, budući da tamo još uvek postoji originalno plavno priobalje uz Dunav (najčešće su ova područja isušivana i pretvorana u oranice) pa vegetacijom i izgledom podseća na prašumu.

 

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao u odluci gde otići na izlet. Verujemo da ćete uživati u ovom predivnom safariju. Takodje, pogledajte i naše ostale tekstove na temu turizma.