...

Tavničko jezero u Srbiji (Zlatibor)

January 21, 2024 by Turizam.org

Tavničko jezero, smešteno na Murtenici, predstavlja izuzetan dragulj prirode u jugoistočnom delu planine Zlatibor. Ovo tirkizno plavo remek-delo nastalo je u oknu nekadašnjeg rudnika magnezita i danas očarava posetioce svojim čistim vodama i netaknutim prirodnim okruženjem. Oko jezera se uzdižu litice, pružajući dodatnu zaštitu od vetrova i čineći ga idealnim mestom za opuštanje i uživanje u prirodi.

Jezero se prostire u Draglici, teritoriji opštine Nova Varoš, udaljenoj 24 km od centra Zlatibora. Nastalo je u kopu magnezita pre tridesetak godina, kada su rudari završili sa iskopavanjem, a planinski potok je brzo popunio okno, stvarajući ovo čarobno mesto. Dimenzije jezera su impresivne, sa dužinom od 70 metara, širinom od 40 metara i najvećom izmerenom dubinom od 8 metara. Dva stalna izvora dodatno obogaćuju vodu jezera.

Na nadmorskoj visini od 1000 metara, Tavničko jezero pleni svojom tirkizno plavom vodom, koja je zbog zaštite od vetrova i talasa idealna za kupanje u poređenju sa okolnim jezerima. Teren oko jezera je kamenovit, a strmim liticama ograničen je pristup vodi samo na nekoliko mesta. Iako je jezero poribljeno, pecanje je zabranjeno, pridodavši mirnom okruženju dodatnu notu očuvane prirodne ravnoteže. Tavničko jezero ne samo da pruža spektakularne pejzaže već i poziva posetioce da otkriju skriveni mir prirode na jugoistoku Zlatibora.

 

Kako doći do jezera?

Nalazi se uz magistralni put od Zlatibora ka Tavniku, a kako biste stigli do ovog jezera, potrebno je skrenuti sa puta i preći svega 200 metara makadamskim putem. Jezero je lako dostupno, čineći ga primamljivim odredištem za one koji žele da uživaju u mirnom okruženju prirode.

 

Lokacija


Srodni tekstovi: Zaovinsko jezero, Bešenovačko jezero, Jezero Rovni

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.