...
Bešenovačko Jezero (Beli Kamen)

Bešenovačko jezero (Beli Kamen)

октобар 24, 2023 by Turizam.org

Bešenovačko jezero, poznato i kao jezero Beli kamen, predstavlja pravi dragulj Fruške gore. Ovo jezero ima bogatu istoriju, prethodno korišćeno kao kop za iskopavanje laporca, vlasništvo beočinske fabrike cementa. Danas, svojom prelepom plavetnilom vode i belinom kamena, privlači posetioce i na trenutak ih vraća na mediteranske obale.

 

Poreklo, karakteristike, istorija jezera

Bešenovačko jezero (Beli Kamen)

Istorija jezera seže unazad decenijama, kada je bila aktivna fabrika cementa. Tada su radnici suočavali s izazovom održavanja izvora čiste vode, koji neprestano izvire na mestu kopa. Tek kada je fabrika prestala s radom, prirodna voda je počela da puni ovu ogromnu rupu, stvarajući jezero duboko oko 50 metara.

Meštani tvrde da je za vreme kopanja presečena glavna podzemna vodena žila, što je dovelo do presušivanja okolnih izvora. Voda u jezeru je čista, prozirna i ima neobičnu tirkiznu nijansu. Takođe se smatra lekovitom zbog svojeg bogatog mineralnog sastava. Posetioci često koriste blato sa obale, verujući u njegove zdravstvene koristi.

Bešenovačko jezero se razlikuje od drugih akumulacionih jezera po svom poreklu, koje je slično Ledinačkom jezeru. Iako je nekada obilovalo ribom, veći deo riblje populacije je izlovljen, a danas možete sresti tostolobika, crvenperku i babušku. U plićaku možete primetiti jata sitnih ribica.

 

Kako doći do jezera?

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini sela Bešenovački Prnjavor u Vojvodini, na teritoriji opštine Sremska Mitrovica. Od Novog Sada, udaljeno je samo 30 kilometara. Putnici iz Beograda trebaju se isključiti sa puta za Rumu kada ugledaju znak za Bešenovo ili selo Jazak.

Nakon skretanja, voze pravo i naići će na crkvu sa desne strane. Na sledećoj raskrsnici, levo vodi put ka Fruškoj Gori, dok desno vodi makadamski put koji vodi ka Bešenovačkom jezeru. Na samom ulazu u jezero nalazi se parking.

Bešenovačko jezero je pravi biser Fruške Gore i pruža nezaboravno iskustvo prirode i odmora. Bez obzira na njegove nedostatke, uključujući odsustvo prirodnog hlada i prodavnica u blizini, poseta ovom mestu ostavlja dubok utisak na sve ljubitelje prirode i lepote.

 

Šta posetiti u blizini?

Pored Bešenovačkog jezera, Fruška Gora krije i druga prelepa jezera kao što je Ledinačko jezero, koje je takođe tirkizno i nastalo na mestu bivšeg rudnika. Iako je posed na kom se jezero nalazi privatno, priroda oko njega je zaista impresivna. Takođe, u blizini Fruške Gore, možete posetiti i mnoge druge atrakcije, uključujući manastire, Vrdnik i Vrdničku kulu, Iriški venac i spomenik Sloboda. Sve ovo čini Frušku Goru pravom oazom prirode i kulture.

Za detaljniji pregled destinacija na Fruškoj Gori preporučili bi smo vam da pročitate naš članak na temu Šta posetiti na Fruškoj Gori.

Neka vas ovaj tekst vodi na putovanje kroz priču o Bešenovačkom jezeru i inspiriše vas da posetite ovo predivno mesto na Fruškoj Gori.

 

Lokacija

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.