...

Jezero Rovni – Neiskorišćen Turistički Potencijal Srbije

March 6, 2023 by Turizam.org

Jezero Rovni je veštačko jezero smešteno u zapadnoj Srbiji, tačnije u Kolubarskom okrugu. Formirano u dolinama reka Jablanice i Sušnice, jezero privlači pažnju svojom tirkiznom bojom i prirodom koja ga okružuje. Međutim, uprkos svom turističkom potencijalu, ovo jezero još uvek nije dovoljno iskorišćeno i razvijeno kao turistička destinacija. U ovom članku predstavljamo šta sve posetiti u okolini jezera Rovni i zašto ova destinacija zaslužuje veću pažnju i popularnost.

 

Osnovne karakteristike jezera

Jezero Rovni

Po svojim fizičkim karakteristikama, jezero Rovni je duboko, bistro jezero koje je okruženo bujnim zelenilom i visokim vrhovima. Jezero se napaja sa nekoliko manjih potoka i reka, koje doprinose njegovom snabdevanju čistom i slatkom vodom. Njegove vode su takođe bogate ribom, sa nekoliko vrsta poput štuke, šarana i pastrmke koje se obično nalaze u jezeru.

Jezero Rovni je umetnuto u prelepu dolinu reka Jablanice i Sušnice, koja se nalazi u zapadnoj Srbiji. Nastalo je izgradnjom brane i njenim zadržavanjem velike količine vode, a proces izgradnje započeo je još 1988. godine.

Cilj projekta bio je da se iskoristi hidropotencijal reka Jablanice i Sušnice, čime bi se povećala proizvodnja električne energije i omogućila efikasnija kontrola vodnog režima u slivu reke Drine.

Početak izgradnje je podrazumevao izgradnju tunela sa vodozahvatnom kulom, koji su služili kao privremena rešenja za privlačenje vode iz reka Jablanice i Sušnice. U drugoj fazi, ovi tuneli su pretvoreni u temeljni ispust i zahvat za jezero.

Izgradnju brane Rovin izvele su dve kompanije, „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ i „Energoprojekt niskogradnja“. Visina brane iznosi 74,5 metara, dužina u kruni je 450 metara, a širina u kruni iznosi 10 metara.

Kada je brana Rovin završena 1985. godine, voda iz reka Jablanice i Sušnice počela je da se zadržava iza nje, stvarajući ogromno jezero. Ovo jezero se prostire na površini od oko 1.500 hektara i ima kapacitet od oko 400 miliona kubnih metara vode.

 

Neiskorišćen turistički potencijal

Nažalost, iako postoji turistički potencijal, jezero Rovni još uvek nije iskorišćeno u potpunosti. Nedostatak adekvatne infrastrukture, kao i neuređenih plaža i pristupa jezeru, predstavljaju veliki problem u razvoju turizma u ovom području.

Osim toga, lokalne vlasti nisu prepoznale potencijal ovog područja za turizam i nisu preduzele dovoljno akcija kako bi privukle turiste i investitore. Neuređene plaže, neuslovnost pristupa jezeru, kao i nedostatak sadržaja za turiste, odbijaju potencijalne posetioce i sprečavaju razvoj turizma.

Jezero Rovni je pogodno za razne aktivnosti na vodi, poput vožnje čamcem, pecanja, plivanja, ronjenja i slično. Međutim, na ovom jezeru nema organizovanih vodenih sportova, niti postoji adekvatna oprema za iste.

Takođe, na ovom području nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, kao ni ugostiteljskih objekata, što otežava boravak i uživanje u prirodi.

Za razvoj turizma na jezeru Rovni potrebno je mnogo investicija i rada, kako bi se ovaj prirodni dragulj iskoristio u svom punom potencijalu. Lokalne vlasti, kao i državne institucije, treba da prepoznaju potencijal ovog područja i ulože sredstva u razvoj turizma. Potrebno je stvoriti adekvatnu infrastrukturu, urediti plaže, omogućiti pristup jezeru i izgraditi smeštajne kapacitete.

 

Šta posetiti u okolini jezera? + Smeštaj

Šta posetiti u okolini jezera Rovni?

Pored samog jezera, postoji mnogo drugih zanimljivih mesta u okolini koja vredi posetiti.

Jedno od takvih mesta je manastir Nikolje. Nalazi se na oko 20 kilometara od jezera Rovni i predstavlja jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Ovaj manastir, poznat po svojoj izuzetnoj arhitekturi, datira još iz 13. veka i predstavlja pravo remek-delo srpske srednjovekovne arhitekture. Uz manastir se nalazi i manastirska bašta u kojoj se uzgajaju različite vrste lekovitog bilja.

Još jedno interesantno mesto u okolini jezera Rovni je etno selo Tršić, koje se nalazi na oko 15 kilometara od jezera. Ovo selo predstavlja pravo mesto za sve one koji žele da se upoznaju sa tradicionalnom srpskom kulturom i načinom života. U selu se nalazi Muzej Vuka Karadžića, gde posetioci mogu saznati više o životu i radu ovog znamenitog srpskog jezičkog reformatora.

Za sve ljubitelje prirode, preporučujemo posetu Nacionalnom parku Tara. Ovaj park se nalazi na oko 40 kilometara od jezera Rovni i predstavlja jedan od najlepših prirodnih rezervata u Srbiji. Park obiluje prelepim pejzažima, bogatim biljnim i životinjskim svetom, kao i prelepim vidikovcima sa kojih se pruža neverovatan pogled na okolinu.

U blizini jezera Rovni nalazi se i grad Valjevo, koji predstavlja jedno od najstarijih gradova u Srbiji. Ovaj grad ima bogatu istoriju i kulturu, što se može videti kroz razne znamenitosti koje se nalaze u njemu. Među najznačajnijim spomenicima su Stari grad, Tešnjar, Muselimov konak, kao i mnoge druge znamenitosti koje će sigurno oduševiti sve posetioce.

Kada je u pitanju smeštaj, možda ćete želeti da pogledate ponudu koju vam omogućujemo:

 

Takođe, možda ćete želeti baciti pogled i na naš prethodni članak na temu vlasinskog jezera.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.