...

Vlasinsko jezero – Dragulj jugoistočne Srbije

март 5, 2023 by Turizam.org

Vlasinsko jezero, je veliko veštačko jezero koje se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u blizini granice sa Bugarskom. Nalazi se na Vlasinskoj visoravni, na nadmorskoj visini od oko 1200 metara, planinskom kraju poznatom po prirodnim lepotama i jedinstvenoj flori i fauni.

Ovo jezero je najveće akumulacijsko jezero u Srbiji, dugačko oko 16 kilometara i široko oko 9 kilometara, sa dubinom koja varira od 5 do 35 metara. Voda u jezeru je kristalno čista, jer dolazi iz izvora koji se nalaze u neposrednoj blizini. Okruženo je šumama, pašnjacima i obroncima planina, a njegova okolina je idealna za planinarenje, ribolov, lov i druge aktivnosti na otvorenom.

Vlasinsko jezero je posebno značajno za očuvanje biodiverziteta, jer je dom mnogim endemskim i zaštićenim vrstama riba, ptica i biljaka. Turisti koji posete ovo jezero imaju priliku da uživaju u predivnom pogledu na okolne planine, kao i u raznovrsnosti flore i faune.

Ovaj članak će se fokusirati na neke od najznačajnijih karakteristika Vlasinskog jezera, uključujući njegovu istoriju, značaj i prirodne resurse. U nastavku ćemo detaljnije istražiti ovo prekrasno jezero, kao i sve što se tiče njegove okoline, kulturnog nasljeđa i turističkih atrakcija koje ga okružuju.

 

Nastanak jezera

undefined

Istorija Vlasinskog jezera seže do sredine 20. veka kada je započeta izgradnja brane. Svrha brane je bila stvaranje velikog rezervoara koji bi obezbedio navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta i takođe generisao hidroelektranu. Izgradnja brane je završena 1949. godine, a jezero je zvanično formirano.

Stvaranje Vlasinskog jezera imalo je značajan uticaj na lokalno stanovništvo, jer je nekoliko sela i zaseoka moralo biti izmešteno da bi se napravilo mesto za jezero. Uprkos početnim izazovima, jezero je ubrzo postalo važna turistička destinacija, privlačeći posetioce iz cele Srbije i šire.

Jedna od glavnih atrakcija Vlasinskog jezera je njegova prirodna lepota, sa jezerom okruženim gustim šumama i valovitim brdima. Samo jezero je takođe dom raznim vrstama ribe, što ga čini popularnim mestom za ljubitelje ribolova.

Tokom godina, oko jezera se dogodilo nekoliko turističkih aktivnosti, uključujući izgradnju hotela, restorana i drugih sadržaja. Vlasinsko jezero se danas smatra jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u jugoistočnoj Srbiji, a posetioci hrle u region tokom cele godine da bi uživali u njegovoj prirodnoj lepoti i miru.

Pored turističke delatnosti, Vlasinsko jezero takođe igra važnu ulogu u lokalnoj privredi, jer jezero obezbeđuje vodu za navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta. Jezero je takođe važan izvor hidroelektrane, sa nekoliko malih elektrana koje se nalaze oko njegovih obala.

Uprkos brojnim prednostima, Vlasinsko jezero se takođe suočavalo sa nekoliko izazova tokom godina, uključujući probleme u vezi sa zagađenjem vode i ekološkim uticajem turističkih aktivnosti. U toku su napori da se riješe ova pitanja i osigura dugoročna održivost jezera i okolnog ekosistema.

 

Karakteristike jezera

Vlasinsko-jezero.jpg

Jedna od osnovnih karakteristika Vlasinskog jezera je njegova veličina. Jedno je od najvećih veštačkih jezera u Srbiji, sa površinom od oko 16,2 kvadratnih kilometara (6,3 kvadratnih milja). Jezero se napaja sa nekoliko manjih potoka i takođe je deo većeg hidrološkog sistema koji obuhvata reku Vlasinu.

Voda u Vlasinskom jezeru je bistra i relativno hladna, sa temperaturom od 10 do 20 stepeni Celzijusa (50 do 68 stepeni Farenhajta) u zavisnosti od godišnjeg doba. Jezero je takođe duboko, sa prosečnom dubinom od 15 metara (49 stopa) i maksimalnom dubinom od 34 metra (111 stopa).

Vlasinsko jezero je okruženo gustim šumama i brežuljcima, dajući mu jedinstven i slikovit izgled. Obala jezera je uglavnom kamenita i krševita, sa povremenim peščanim plažama i plitkim uvalama. Okolina jezera takođe je dom raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama, uključujući nekoliko retkih i ugroženih vrsta.

Jedna od najznačajnijih karakteristika Vlasinskog jezera je njegov značaj kao resursa za region. Jezero obezbeđuje vodu za navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta, što je neophodno za lokalnu privredu. Takođe služi i kao izvor hidroelektrane, sa nekoliko malih elektrana koje se nalaze oko njenih obala.

 

Plutajuća ostrva

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero nije samo prelepo prirodno čudo, već se može pohvaliti i jedinstvenom odlikom koja ga izdvaja od ostalih jezera u regionu: plutajućim ostrvima. Ova ostrva su prirodni fenomen koji već dugi niz godina intrigira posetioce.

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru i njegovoj obali nastaju nagomilavanjem mrtvog biljnog materijala, poput lišća i grančica, koje plutaju na površini jezera. Vremenom, ovi materijali počinju da se raspadaju i formiraju sloj zemlje, što omogućava biljkama da se ukorene i rastu. Kako biljke nastavljaju da rastu, one stvaraju čvrstu strukturu koja može da izdrži težinu životinja, uključujući i ljude.

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru su veličine od malih delova vegetacije do većih ostrva koja mogu da podrže čitave ekosisteme. Neka od ostrva su dom raznim biljnim i životinjskim vrstama.

 

Vlasinska somovijada i riblji fond jezera

Vlasinska visoravan i Vlasinsko jezero, Srbija (116).jpg

Riblji fond jezera je važan resurs za region, jer obezbeđuje izvor hrane i prihoda za lokalne zajednice, kao i privlači posetioce jezera na ribolovačke manifestacije kao što je godišnja Vlasinska somovijada.

Riblji fond Vlasinskog jezera čine autohtone i introdukovane vrste. Neke od autohtonih vrsta koje se nalaze u jezeru su šaran, štuka, smuđ i som, dok uvedene vrste uključuju kalifornijsku pastrmku i arktičku ugalj. Ribljim fondom jezera upravljaju lokalne vlasti, koje prate populacije i sprovode mere za zaštitu ugroženih vrsta i održavanje zdravih fondova.

Jedna od najznačajnijih manifestacija vezanih za ribolov na Vlasinskom jezeru je godišnja Vlasinska somovijada, pecarski festival posvećen lovu soma, vrste soma koji se nalazi u jezeru. Festival privlači ljubitelje ribolova iz celog regiona i predstavlja značajan događaj za lokalnu zajednicu.

 

Šta posetiti u okolini?

Vlasinska visoravan i Vlasinsko jezero, Srbija (105).jpg

Jedna od najpopularnijih atrakcija u okolini Vlasinskog jezera je planinski venac Stare planine sa kojeg se pruža spektakularan pogled na jezero i okolinu. Posetioci mogu da pešače ili voze bicikl duž planinskih staza, da istraže neobična sela smeštena u podnožju ili da se provozaju slikovitom vijugavim planinskim putevima.

Još jedno popularno odredište je grad Surdulica, koji se nalazi samo nekoliko kilometara od jezera. Surdulica je istorijski grad sa bogatim kulturnim nasleđem. U gradu se nalazi i lokalna pijaca, gde posetioci mogu probati tradicionalnu hranu i zanate.

Za one koji su zainteresovani za istoriju, obližnji grad Vranje je obavezna destinacija. Grad je dom nekoliko važnih istorijskih znamenitosti, uključujući srednjovekovnu tvrđavu Markovo Kale, antički rimski grad Vranje i istorijski muzej Vranja.

 

Vlasinsko jezero na mapi

Smeštaj

Ukoliko želite da iskusite sve lepote Vlasinskog jezera i okoline na pravi način, preporučujemo Vam da rezervišete smeštaj preko naše sekcije na sajtu Putovanja ili ispod forme koje se nalazi ispod ovog teksta. Takođe, ukoliko želite da se upoznate i sa ostalim jezerima Srbije savetujemo vam da pročitate taj članak na u kojem ćete upoznati prirodna jezera Srbije.

 

 

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.