...

Prirodna jezera u Srbiji

октобар 3, 2022 by Turizam.org

Kada kažete jezero, Srbija verovatno nije prva zemlja koja vam padne na pamet u tom trenutku. I to je donekle opravdano, jer zaista, prirodna jezera u Srbiji nisu baš zastupljena.

 

Podela prirodnih jezera u Srbiji

 

Prirodna jezera u Srbiji se dele prema nastaku ili preciznije rečeno ona se dele na:

 

  • Eolska jezera – To su jezera koja su nastala radom vetra.
  • Rečna jezera  – One najčešće nastaju presecanjem meandara ili popunjavanjem istih.
  • Lednička jezera – Zastupljena su na najvišim planinama u Srbiji.
  • Urvinska jezera – Nastaju kada velika količina zemlje pregradi rečnu dolinu i formira neku vrstu brane.

 

Eolska i rečna jezera su karakteristična sa ravničarske predele Srbije tj. Vojvodinu, dok su sa druge strane lednička i urvinska jezera prisutna pretežno na planinama.

 

Eolska jezera se u glavnom nalaze u okolini Subotice, a najpoznatija su: Palićko, Ludoško, Krvavo, Kelebijsko i Slano od kojih je najveće Palićko sa površinom od 4.6km kvadratnih.

 

Rečna jezera su najviše prisutna u dolinama ravničarskih reka. Većina njih je male dubine i danas predstavljaju rezervate prirode. Najpoznatija takva jezera su: Carska bara, Belo jezero, Srebrno jezero i Zasavica.

 

Lednička jezera se nalaze na najvišim planinama u Srbiji (na Šar Planini i Prokletijama). Nastala su usled akumulacionih i erozivnih procesa (radom lednika). Najčuvenija takva jezera su Đeravičko i Jazinačko jezero.

 

Najpoznatija urvinska jezera su Zavojsko i Jovačka jezera.

Palićko jezero

Palićko jezero

Palićko jezero je prirodno jezero koje je udaljeno od Subotice nekih 8km i nalazi se u mestu Palić koji je veoma važna turistička atrakcija u Vojvodini. Prosečna dubina reke iznosi 1.9 metara, a najveća je oko 3.5 metara, te ono poseduje površinu od 4.6 km kvadratnih. Ovo jezero spada u eolska jezera, odnosno u grupu jezera koja su nastala radom vetra.

 

Palićko jezero pripada zaštićenom delu „Park prirode Palić. Prilikom posete Palićkog jezera preporučujemo vam da posetite i zoološki vrt koji je otvoren još 1950. godine. U okolini Palića postoji veliki izbor restorana gde možete napraviti pauzu.

 

Ludoško jezero

Ludoško jezero se nalazi takođe u okolini Subotice, zapravo odmah pored Palićkog, od kojeg je udaljen nekih 7 kilometara. Prostirene sa na površinu od 387 hektara, te time mu se pripisuje titula drugog najvećeg jezera u severnoj Bačkoj. Ludoško jezero je, isto kao i Palićko, eolskog tipa, što znači da se nejgov nastanak vezuje za rad vetra.

 

Krvavo jezero

Krvavo jezero je, može se reći, „zbijeno“ uz Palićko u okolini Subotice. Ime „Krvavo jezero“ je dobilo po svojim crvenim algama, koje se namnože tokom leta, a kada izmru padaju na dno i natalože se.

 

Kelebijsko jezero

Kelebijsko jezero je maleno jezero na samom severu Srbije i pripada opštini Subotica Površina jezera iznosi oko 0.6 km kvadratnih i ono takođe pripada grupi eolskih jezera. U toku 1990-tih jezero je skoro skroz bilo isušeno, te je i dan danas ovo jezero ugroženo.

 

Carska bara

Carska bara

 

Carska bara je rezervat prirode koji se nalazi između 3 grada (Beograda, Novog Sada i Zrenjanina), tačnije između reka Tise i Begeja. Ovo jezero pripada grupaciji rečnih jezera koja su nastala presecanjem meandara. Do nje se dolazi tako što na nekih 17 kilometra iz Zrenjanina prema Beogradu skrene desno preko Begeja.

 

Belo jezero

Belo jezero se nalazi Banatu, južno od Zrenjanina, te je nasipom odvojeno od rezervata prirode Carska bara. Kao i prethodno, i ovo jezero se svrstava u grupu rečnih jezera. Poseduje površinu od 5.4 km kvadratnih i prosečnu dubinu od 1,3m. Belo jezero je bogato ribom, te je 1762. prvi put korišćen u te svrhe.

 

Rusanda

Rusanda je slano jezero i nalazi se u blizini Zrenjanina, tačnije kod mesta pod imenom Melenci. U Rusandi su takođe prisutna i slatinska staništa koja su od velike vrednosti. Po Direktivi Evropske Unije, ova staništa su od velike važnosti prvenstveno zbog svojih bogatstava, ali i zbog svoje velike ugroženosti, zbog koje je potrebna njihova zaštita.

 

Zasavica

Zasavica

Zasavica je prirodni rezervat koji je pod zaštitom države od 1977. godine kada je svrstana i prirodna dobra Srbija od velikog značaja. Pripada opštini Sremska Mitrovica i Bogatić, a prostire se na područiju severne Mačve. Rezervat predstavlja močvarno područije koje poseduje oko 1825 hektara livada i šuma uz reku Zasavicu.

 

Đeravičko jezero

Đeravičko jezero se nalazi na Prokletijama, ispod planinskog vrha koji nosi isti naziv kao i samo jezero. Ovo jezero pripada tipu ledničkih jezera, koja su uglavno zastupljena na visokom planinama (preko 2000 mnv). Đeravičko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od nekih 2200 metara i iz njega izvire reka Ribnik ili Erenik. Karakteristiko za ovo jezero jeste to što ima oblik zuba, širine 240m i dužine 120m i najvećom dubinom od oko 3.7m.

 

Jažinačko jezero

Ime je dobilo po selu Jažince u opštini Štrpce. Jažinačko jezero se nalazi na Šar Planini, u blizini granice sa Srbije i Severne Makedonije, na nadmorskoj visini od 2180 metara. Dugačko je 125 , a široko 50 metara. Ne postoji zvanični podatak o najvećoj dubini jezera, mada se predpostavlja da je u pitanju oko 5 metara.

 

Jovačko jezero

Jovačko jezero

Jovačko jezero se nalazi u blizini sela Jovac. Nastalo je 1977. godine erozijom zemljišta, a isto tako je ovo jezero poprilično bogato ribom i u njega se uliva Jovačka reka.

 

Ako vas interesuje još tekstova sa tematikom turizma, preporučujemo vam da pročitate i naše ostale tekstove.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.