...

Vodopad Veliki Buk (Lisine) – Biser Istočne Srbije

јануар 16, 2024 by Turizam.org

Vodopad Veliki Buk, poznat i kao Lisine, predstavlja prirodno čudo smešteno na padinama Beljanice, istočnoj Srbiji. Ovaj impozantni vodopad krasi rečicu Vrelu, desnu pritoku reke Resave, i svojom spektakularnom pojavom osvaja srca posetilaca. Sa visinom od oko 25 metara, Vodopad Veliki Buk je bio dugi niz godina neprikosnoven kao najviši vodopad u zemlji, dok nisu otkriveni drugi čarobni vodopadi na Staroj planini tokom 1990-ih.

Nalazi se na nadmorskoj visini od približno 380 metara, u blizini čuvene Resavske pećine, što dodatno obogaćuje turističku privlačnost ovog područja. Ovaj prirodni dragulj spada u kategoriju akumulacionih vodopada, čije su impozantne pojave rezultat akumulacije bigra, stvarajući slikovito jezerce niskog nivoa dubine, okruženo karakterističnim bigrenim blokovima.

Vodopad Lisine, zajedno sa izvorom rečice Vrelo, uživa poseban status pod državnom zaštitom kao spomenik prirode pod nazivom „Vodopad Lisine„, čime se naglašava njegova značajnost kao deo geonasleđa Srbije. Ovo područje predstavlja kolevku voda koje proističu sa širokih kraških predela Beljanice, uspostavljajući direktnu hidrografsku povezanost sa rekama ponornicama iz uvala Rečke i Busovate.

Njegova reputacija kao najvišeg vodopada u zemlji bila je nepromenjena sve do devedesetih godina prošlog veka, kada su otkriveni drugi spektakularni vodopadi na Staroj planini. Ipak, Vodopad Veliki Buk ostaje neodoljiva destinacija za sve zaljubljenike u prirodu, pružajući jedinstveno iskustvo otkrivanja jednog od najlepših prirodnih čuda istočne Srbije.

 

Turistička ponuda

Vodopad Veliki Buk (Lisine)

Prostor oko Vodopada Veliki Buk, smeštenog na padinama Beljanice u istočnoj Srbiji, predstavlja prirodnu oazu uređenu radi lakšeg pristupa posetiocima. Sve je jasno obeleženo, čineći ga lako pristupačnim i bezbednim. Osim same vodene atrakcije, turisti mogu uživati u lokalnim restoranima koji nude bogatu gastronomsku ponudu domaćih specijaliteta. Takođe, dostupna su prenoćišta za one koji žele produžiti boravak.

Ulaz u kompleks Lisina se naplaćuje po pristupačnoj ceni od 100 dinara za odrasle i 50 dinara za decu, čineći ovu destinaciju pristupačnom svim uzrastima. – Moguće je da u toku vremena dođe do promena cena.

Kada posetite Lisine, impresioniraće vas netaknuta priroda Južnog Kučaja i Beljanice, bez obzira na pravac dolaska iz Ćuprije ili Despotovca. Očaravajući pejzaži postavljaju pitanje kako je moguće da takva lepota postoji u Srbiji.

Osim Vodopada Veliki Buk, turistička ponuda resavskog kraja je raznovrsna. Preporučuje se istraživanje okoline koja uključuje Resavsku pećinu, Krupajsko vrelo, manastire Ravanicu, Manasiju, Sisojevac, i jedinstveni vodopad Prskalo. Ako ste avanturistički raspoloženi, možete istražiti divlji i nepristupačan teren gde se nalazi Veliko vrelo, jedan od mnogobrojnih izvora ispod Beljanice.

Hidrosistem Lisine čini izvor Veliko vrelo, vodotok i Vodopad Veliki Buk. Ova harmonija vode i prirode stvara jedinstven doživljaj za posetioce. Veliko vrelo, kao izvor čiste, bistre, i prozirne vode, doprinosi lepoti vodopada, posebno u proleće kada je bogat vodom, stvarajući zvučni spektakl koji nosi ime Veliki Buk.

Duž celog vodotoka, posetiocima je omogućena prijatna šetnja stazom za pešake. Pored toga, ambijentalno su se uklopili etno restorani, vodenice, brvnare, stvarajući svojevrsni mali etno gradić. Na meniju restorana nalaze se autentični specijaliteti, dok su posetiocima na raspolaganju domaći proizvodi poput voćnih sokova, džemova, meda, i raznovrsnih suvenira.

Za one koji se pitaju zašto posetiti Lisine, odgovor leži u jednostavnom uživanju u prelepoj prirodi, istraživanju bogatstva vode i zelenila, bez potrebe za dodatnim sadržajima.

 

Kako doći do Vodopada Veliki buk (Lisine)?

Da biste stigli do očaravajućeg Vodopada Veliki Buk na padinama Beljanice, imate nekoliko opcija, a put odabira zavisi od vaše lokacije.

Ako putujete automobilom, možete krenuti iz Ćuprije ili Despotovca. Impresioniraće vas pejzaži netaknute prirode Južnog Kučaja i Beljanice tokom puta. Pratite putokaze koji vode ka Lisinama, a sam put će vam pružiti priliku da uživate u panoramskom pogledu na prirodne lepote okoline.

Preporučujemo da vodopad posetite tokom prolećnih meseci jer je tad on najbogatiji vodom.

 

Lokacija


Takođe preporučujemo da pročitajte naše tekstove o vodopadima Tupavica i Gostilje.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.