...

Vodopad Tupavica – Prirodno Blago Stare Planine

November 27, 2023 by Turizam.org

Stara Planina, poznata po svojoj divljoj lepoti, krije pravi dragulj prirode – Vodopad Tupavica. Smešten na 5 km i 400 m udaljenosti od sela Dojkinci, ovaj vodopad se uzdiže na nadmorskoj visini od 1050 m, pružajući posetiocima nezaboravno iskustvo uživanja u netaknutoj prirodi

 

Turistički značaj

Vodopad Tupavica

Turistički značaj vodopada Tupavica seže daleko iznad lokalnih granica, privlačeći posetioce iz različitih krajeva i pružajući im nezaboravno iskustvo u ambijentu Stare Planine.

Visina od oko 25 metara i fascinantna lepota vodopada čine ga jednom od najatraktivnijih prirodnih destinacija u Srbiji. Tokom proleća i jeseni, kada voda obilno teče preko stena, vodopad Tupavica dostiže vrhunac svoje lepote. Slapovi vode spuštaju se niz liticu od peščara, stvarajući prizor koji oduzima dah i ostavlja posetioce fascinirane prirodnom silom i elegancijom.

Njegova pristupačnost dodatno povećava turistički značaj vodopada. Sa udaljenosti od svega 50 metara od puta koji vodi od planinarskog doma Dojkinci, vodopad je lako dostupan kako pešačenjem tako i biciklom. Ovaj prilaz omogućava raznovrsnim posetiocima da dožive lepotu Stare Planine i uživaju u jedinstvenom prirodnom okruženju.

Tokom sušnih godina, kada vodopad kaplje preko stena, posetioci i dalje imaju priliku da dožive njegovu lepotu i da se dive prirodnom skladu i harmoniji ovog područja.

Osim proleća i leta, vodopad Tupavica predstavlja značajnu turističku atrakciju i tokom zimskih meseci. Kada se potpuno zaledi, stvara jedinstveni prizor koji dodatno obogaćuje iskustvo posetilaca. Vodopad postaje zamrznuti remek-delu prirode, privlačeći ljude da dožive čaroliju zimske lepote Stare Planine.

 

Lokacija

Lokacija vodopada Tupavica predstavlja jedinstvenu tačku na mapi prirodnih lepota Srbije. Smestivši se u blizini sela Dojkinci na Dojkinačkoj reci, ovaj vodopad pruža posetiocima priliku da dožive spektakularnu prirodu Stare Planine na najlepši mogući način.

Nadmorska visina od oko 1050 metara čini vodopad Tupavica ne samo jednim od najlepših, već i jednim od najpristupačnijih staroplaninskih vodopada. Ova visinska pozicija dodatno naglašava lepotu vodopada, pružajući posmatračima impresivan pogled na slapove vode koji se prelivaju crvenim stenama.

Put do vodopada od sela Dojkinci, uzvodno uz Dojkinačku reku, pruža jedinstvenu šetnju kroz prelepe predel Stare Planine. Sa udaljenosti od svega sat i po vremena hoda, posetioci imaju priliku da uživaju u prirodnim lepotama ovog područja dok se približavaju vodopadu.

 

Kako doći do vodoapda?

Vodopad se nalazi na svega 50 metara od puta koji vodi od planinarskog doma Dojkinci, udaljenog 4,5 km od samog vodopada. Ova blizina puta čini Tupavicu jednim od najlakše dostupnih staroplaninskih vodopada.

Za one koji dolaze sopstvenim prevozom iz Pirota, preporučuje se vožnja regionalnim putem 221 ka Rsovcima. Na putu, kod Visoke Ržane, potrebno je skrenuti ka Vrelu, a zatim dalje ka selu Dojkinci, gde se vodopad nalazi. Alternativno, posetioci mogu koristiti taksije iz Pirota, uključujući Gradski taxi, Alfa taxi i Maxi taxi, pružajući praktičan i udoban prevoz do destinacije.

 

Preporučujemo vam da pogledate i naš tekst o vodopadima Srbije

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.