Koji su to Vodopadi u Srbiji?

November 28, 2022 by Turizam.org

Srbija je zemlja bogata darovima majke prirode. No ipak, bez obzira na to, kada bi ste prošetali gradom i nasumično pitali nekoliko ljudi da li umeju da vam kažu koji su to vodopadi u Srbiji, većina njih ne bi dala adekvatan odgovor. Zbog toga, mi ćemo vam u navedenom prilogu otkriti koji su to najlepši vodopadi u Srbiji i koliko ih generalno ima.

Gostilje

Gostiljski vodopad 1.jpg

U neposrednoj blizini Zlatibora, u selu Gostilje,  na padinama Čigote i Borkovca na 850 metara nadmorske visine nalazi se vodopad Gostilje. Ispred ušća u reku Katušnicu na gostiljskoj reci, voda se obrušava sa dvadesetak metara, što je zaista zapanjujuć prizor.

 

Vodopad Gostilje spada u najlepše vodopade u Srbiji, a ovde u okolini  predstavlja glavno obeležje. Vodopad se takođe naziva i Vrelo. Nizvodno od vodopada, reka gradi manje potoke, virove i slapove, sve do ušća u reku Katušnicu.

 

U okolini vodopada su postavljene klupe za odmor, klackalice i ljuljaške za decu, kao i mini zoo vrt. Sesti na klupu pored bistre vode koja glasno skakuće po kamenju i pada sa manje visine praveći male slapove izuzetan je doživljaj.

 

U neposrednoj blizini se nalazi fudbalski teren i uređeni bezen za kupanje, koji se puni izvorskom vodom.

 

Prostor oko vodopada je kompletno uređen za turističke posete. Poslednjih godina je postao mnogo posećeniji, pogotovo u prolećnom periodu kada je vodopad najlepši, a priroda nabujala, što celokupnom predelu daje upečatljivu sliku divne prirode. U okolini vodopada su šume bora i bukve, kao i lekovito bilje.

 

Na ovom vodopadu su se nekada prema starom predanju kupale vile, koje svojim moćima neraskidivo vežu zaljubljene. Od davnina stoji da kad momak i devojka prođu kroz vodopad večno ostaju zajedno, a ceo život biće im posut cvećem, a danas posetioci imaju jedinstvenu priliku da uživaju i osete neukrotivost, moć i snagu netaknute prirode.

 

Stene prekrivene mahovinom iz kojih izvire voda izgledaju bajkovito. Snaga prirode i moć vode skupile su se u ovom mestu, netaknutoj prirodi božanske lepote duboko sakrivenoj u planini Zlatibor. Bistra, providna voda blago je ovog kraja.

 

Skakalo

Skakalo.JPG

Vodopad Skakalo sastoji se od jednog velikog vodopada i dva manja, koja izgledaju kao da voda pokušava da razbije stene i da iz njih izađe svom svojom snagom. Zajedno čine kompleks nezaboravnog izgleda.

 

Očevici kažu da se neverovatni šum ovog vodopada može čuti sve do udaljenog asfaltnog puta. Vodopad Skakalo nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta Valjevo-Mionica-Divčibare. Skretanje za vodopad je dobro obeleženo i može se lako uočiti bez obzira iz kog pravca dolazite. Na par stotina metara iznad skretanja za vodopad nalazi se veliki, dobro uređen parking na kom možete ostaviti automobil.

 

Slapovi Sopotnice

Nalaze se u selu Sopotnica, na zapadnim padinama planine Jadovnik u jugozapadnoj Srbiji. Od najbližeg gradskog centra, Prijepolja, udaljeni su 20 kilometara.  Nakon 11 kilometara od Prijepolja, treba skrenuti levo ka Lučicama.

 

Ovo skretanje obeleženo je tablom. Nakon što pređete preko drvenog mosta, nastavite da pratite putokaze i nakon 6 kilometara stići ćete do planinarskog doma Sopotnica, gde možete ostavtiti automobil. Odavde do vodopada mora se ići peške, stazom u dužini od dva kilometara. Prvi vodopad videćete nakon petnaestak minuta hoda.

 

Na ovom području nalazi se mnoštvo stalnih i povremenih izvora i vrela, koji se zajedno spajaju u slapove vodopada. Dimenzije različitih slapova varijaju, a najveći se spušta sa visine od 25 metara. Čitav prelepi predeo oko vodopada smatra se vrednošću od velikog značaja, pa je proglašen spomenikom prirode. Pored slapova koji oduzimaju dah, ambijent krase stare i obnovljene vodenice, vredni objekti narodnog graditeljstva.

 

Vrelo

Do Vrela iz Bajine Bašte stižete za petnaestak minuta automobilom. Do njega možete doći prateći put pokraj Drine i granice sa Bosnom, koji ide preko Bušinskog polja i Beserovine ka Perućcu.

 

Reka Vrelo duga je samo 365 metara, zbog čeka je dobila nadimak Reka Godina. Važi za jednu od najkraćih reka na kontinentu. Njena skromna veličina ništa ne umanjuje lepotu Vrela i prirodnog ambijenta koji je okružuje. Ova bistra rečica kulminira vodopadom koji se sa visine 10 metara survava u Drinu uz snažan huk.

 

Vodopad Tupavica

Водопад Тупавица

Vodopad se nalazi u neposrednoj blizini sela Dojkinci, a od puta je udaljen samo 50 metara. Do njega se može doći šumskim putem, dobro obeleženim pešačkom signalizacijom.

 

Vodopad Tupavica posebno je interesantan zimi, kada uvek zaledi i stvara prizor koji kao da je izronio iz neke bajke. Mnoge vodopade na Staroj planini veoma je teško posetiti, zbog nepristupačnog terena i još uvek relativno loše infrastrukture. Tupavica nije jedan od njih, te je postao atrakcija do koje lako mogu doći svi. Najpogodniji period za obilazak vodopada je proleće ili jesen, pod uslovom da nije bila sušna godina.

 

Vodopad Bigar

Vodopad Bigar

Ime je dobio po šupljikavoj steni preko koje se sliva sa visine od 35 metara. Ono što Bigar čini posebnim jeste bogat i neobičan ambijent koji ga okružuje. Impozantni slap jeste centralni deo doživljaja, ali oko njega je i više manjih vodopada u koritu reke i tri ljupka jezerceta sa bistrom vodom.

 

Na stotinak metara od vodopada nalazi se i manastir Svetog Onufrija koji potiče iz XV veka. Nalazi se na putu ka Pirotu, na samo 5 kilometara od sela Kalna, smešten na oko 450 m nadmorske visine.

 

Vodopad Kaluđerski skok

Kaluđerski skok je najbolje skrivana tajna Stare planine. Uprkos svojoj impozantnoj veličini, za postojanje ovog vodopada nije se znalo do pre desetak godina. Razlog za to je nepristupačna lokacija na velikoj nadmorskoj visini.

 

Najbolje vreme za obilazak ovog vodopada je rano proleće, kada se sneg sa vrhova planina još uvek topi i vegetacija nije gusta. Put do vodopada izuzetno je nepristupačan, prekriven gustom vegetacijom i strmim prolazima. Upravo zbog toga, najveći vodopad u Srbiji je moguće posetiti samo uz planinarsku opremu i iskustvo, kao i podršku zvaničnog vodiča.

 

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo šumska staza.jpg

Legenda kaže da Krupajsko vrelo na svom dnu, u misterioznoj Zlatnoj pećini, leži skrivena velika količina zlatu koju skriva vodeni duh Tartor. Ukoliko i ne pronađete zlato kada se uputite ka vrelu, sigurno ćete pronaći jednu od najlepših prirodnih lepota Srbije. Nestvarna tirkizna boja vode okružena je gustim rastinjem. Pod naizgled mirnom površinom vode skrivaju se neke tajne.

 

Tirkizna voda Krupajskog vrela skriva ogromnu podvodnu pećinu i veliki broj tunela koji su tek delimično ispitani. Prilikom istraživanja nije nađen Tartor i njegovo zlato, ali su otkriveni tragovi koji svedoče da su ovde nekada živeli praistorijski ljudi. Krupajsko vrelo danas je jedna od najposećenijih znamenitosti u Srbiji.

 

Jelovarnik

U okviru Nacionalnog parka Kopaonik smešten je i predivni vodopad Jelovarnik – jedan od najviših vodopada u Srbiji sa visinom od 71 m i sa tri kaskade. Nalazi se na 1.113 metara nadmorske visine, a do njega možete doći kada krenete od centra Kopaonika ka Brzeću.

 

Pratite put za Blaževo, a kod spomenika Mramor skrenite desno i makadamskim putem idite do vodopada. Od puta do samog vodopada vodi uređena staza, a do veličanstvenog pogleda Vas deli bukvalno pet minuta šetnje uzbrdo. Vodopad je ušuškan u šumi, a prizor vode koja pada sa visine od 70 m će Vas garantovano ostaviti bez daha.

 

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo, poznat i pod nazivom Mali Kolorado, nalazi se u opštini Despotovac, i ima karakteristačan izgled zahvaljujući krečnjačkom platou sa kojeg, sa visine od 15 m, pada slap vode.

 

Vodopad Prskalo se nalazi pored puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, ali je okružen bujnom vegetacijom i šumski put do njega nije lako proći, a u proleće i jesen postaje praktično neprohodan. Iako vodopad Prskalo nije toliko bogat vodom, nikad ne presušuje. Obrušava se u uzani levak, i mada nije naročito visok, voda udara u glatku stenu na polovini svog puta i žestoko pršti.

 

 Koprenski vodopad

Vodopad Kopren se ističe po tome što je vodopad koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini – 1.820 m, i što je, sa visinom od 148 m, drugi  najviši, odnosno najduži vodopad u Srbiji. Nalazi se ispod vrha Kopren, ali do prizora Koprenskog vodopada od koga bukvalno zastaje dah, nije lako doći. U njegovoj lepoti uživaju samo najuporniji i najspremniji.

 

Koprenski vodopad se nalazi na nepristupačnom terenu, pa ipak za ljude koji vole komfor ili nisu u dobroj fizičkoj kondiciji, predstavlja samo “pustu želju”. Ipak, ko želi da uživa u čarima ovog predela, preporuka je da se poseti u rano proleće, dok vegetacija koja ga okružuje nije toliko bujna, pa je ipak koliko toliko pristupačan put do ovog čuda od lepote.

 

Vodopad Veliki Buk

Vodopad Buk se nalazi u blizini Despotovca, Resavske pećine i manastira Manasija,  na padinama planine Beljanice. Poznat je i kao vodopad Lisine. Visine je oko 25 metara, a vodom je najbogatiji u proleće. Voda pada u jezerce stvarajući veliku buku, po čemu je vodopad i dobio ime. Zbog svoje lepote i pristupačnosti, spada u najposećenije vodopade u Srbiji. U blizini je etno restoran, koji je česta stanica za odmor tokom izleta.