...

Vodopad Gostilje – Jedan od Najlepših Srpskih Vodopada

септембар 10, 2022 by Turizam.org

Vodopadi su jedan od najlepših darova majke prirode. U našoj zemlji ih ima mnogo, ali za sada izdvajamo jedan, uvek rado posećivan, veličanstveni vodopad Gostilje.

 

Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje

U neposrednoj blizini Zlatibora, u selu Gostilje,  na padinama Čigote i Borkovca na 850 metara nadmorske visine nalazi se vodopad Gostilje. Ispred ušća u reku Katušnicu na gostiljskoj reci, voda se obrušava sa dvadesetak metara, što je zaista zapanjujuć prizor.

 

Vodopad Gostilje spada u najlepše vodopade u Srbiji, a ovde u okolini  predstavlja glavno obeležje. Vodopad se takođe naziva i Vrelo. Nizvodno od vodopada, reka gradi manje potoke, virove i slapove, sve do ušća u reku Katušnicu.

 

U okolini vodopada su postavljene klupe za odmor, klackalice i ljuljaške za decu, kao i mini zoo vrt. Sesti na klupu pored bistre vode koja glasno skakuće po kamenju i pada sa manje visine praveći male slapove izuzetan je doživljaj. U neposrednoj blizini se nalazi fudbalski teren i uređeni bezen za kupanje, koji se puni izvorskom vodom.

 

Turizam

Sam pristup vodopadu je veoma dostupan, možete doći do slapova i potoka. Potok je bitan po svom hidropotencijalu, koji je polovinom prošlog veka snabdevao Gostilje električnom energijom.

 

Voda je hladna i stojeći u neposrednoj blizini vodopada može se osetiti efekat hladnog tuša, što u toku vrelih letnjih dana predstavlja pravo osveženje, dok se milioni vodenih kapi, uz prijatne zvuke, raspršavaju na putu od vrha vodopada do prvog dodira sa stenama.

 

Prostor oko vodopada je kompletno uređen za turističke posete. Poslednjih godina je postao mnogo posećeniji, pogotovo u prolećnom periodu kada je vodopad najlepši, a priroda nabujala, što celokupnom predelu daje upečatljivu sliku divne prirode. U okolini vodopada su šume bora i bukve, kao i lekovito bilje.

 

Na putu do vodopada nalazi se restoran Gostiljska vrela, gde možete otići na ručak ili piće. Na meniju restorena,osim nacionalnih specijaliteta,mogu se probati i pastrmka na žaru iz obližnjeg ribnjaka kalifornijske pastrmke.

 

Dinamičnom i uzbudljivom šetnjom stićićete do mostića na reci Katušnici. Prelaskom mosta doći ćete do prave seoske idile, koja odiše mirom i tišinom.  Magični spoj tišine i zvukova, mirnoće seoske reke i brzine vodopada, pružiće vam neobično iskustvo i užitak, kome kad se jednom prepustite, nećete odoleti da se ne vratite.

 

Legenda

Na ovom vodopadu su se nekada prema starom predanju kupale vile, koje svojim moćima neraskidivo vežu zaljubljene. Od davnina stoji da kad momak i devojka prođu kroz vodopad večno ostaju zajedno, a ceo život biće im posut cvećem, a danas posetioci imaju jedinstvenu priliku da uživaju i osete neukrotivost, moć i snagu netaknute prirode.

 

Stene prekrivene mahovinom iz kojih izvire voda izgledaju bajkovito. Snaga prirode i moć vode skupile su se u ovom mestu, netaknutoj prirodi božanske lepote duboko sakrivenoj u planini Zlatibor. Bistra, providna voda blago je ovog kraja.

 

U blizini su takođe mesta vredne posete, kao što su Staro selo Sirogojno, Stopića pećina i naravno Turistički centar planine Zlatibor.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.