Vodopad Blederije kod Kladova – Istočna Srbija

February 5, 2024 by Turizam.org

Vodopad Blederije, smešten na planini Miroč u istočnom delu Srbije, izuzetno je prirodno čudo koje pleni svojom lepotom. Sa visinom od 190 metara, ova prirodna atrakcija predstavlja impresivan spoj snage i gracioznosti prirode. Poznat i kao “kladovski smaragd”, vodopad Blederija predstavlja jedno od najatraktivnijih odredišta u regionu. Otkrijte više o ovom izuzetnom mestu koji privlači sve ljubitelje prirode iz okruženja.

 

Karakteristike i Osnovne Informacije

Vodopad Blederije ili Vodopad Blederija

Sa visinom od 190 metara, predstavlja impozantan prirodni vodopad koji se sastoji od tri glavna pritoka – Blederije, Sokolovića i Suvaje, te kao Blederija nastavlja tok sve do spajanja sa Ravnom reką, koja se dalje uliva u Dunav. Sam vodopad ima visinu od oko 7 metara i formira impresivan vodeni zastor koji se obrušava u bigrenu kadu, stvarajući malo jezero tirkizno zelene boje.

Debljina bigra na samom odseku vodopada varira između 5 i 10 metara, ispod kojeg se prostiru i manji slapovi. Na strani velikog vodopada nalazi se još jedan manji, koji tokom letnjih meseci može presušiti. Ovaj prirodni spektakl prati tok reke, a uzvodno od vodopada, na oko 2 km, mogu se pronaći izvori reke Blederije. Neki od izvora dolaze iz većih dubina s ledenom vodom, dok su u neposrednoj blizini i subtermalni izvori sa temperaturom od 17 stepeni.

Vodopad Blederije, poznat i kao “kladovski smaragd”, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka. Osim velikog vodopada, postoji i manji slap koji je karakterističan po tome što tokom letnjih meseci može nestati zbog smanjenog kapaciteta vode, ali se u proleće ponovno pojavljuje.

Ova prirodna atrakcija, prepoznatljiva po svojoj tirkiznoj vodi, još uvek je skriveni dragulj Istočne Srbije. Prilaz vodopadu može biti avanturistički doživljaj, posebno nakon poslednje kuće u selu Reka, gde se asfaltni put završava i započinje nešto divlje područje.

Okolina vodopada Blederije obuhvata hrastove i bukove šume, a područje je bogato raznovrsnim lekovitim biljem. Očekuje se da će dalji razvoj turističke infrastrukture, uključujući poboljšan pristup vodopadu i postavljanje turističkih oznaka, dodatno privući posetioce. Planira se uređenje prostora oko vodopada i uvođenje čuvarske službe kako bi se očuvala prirodna lepota ovog izuzetnog lokaliteta.

 

Turizam

Vodopad Blederije odmorište

Vodopad Blederije u poslednjih nekoliko godina beleži porast broja turista koji ga posećuju. Upravo iz toga se javlja potreba za izgradnjom dodatne turističke infrastrukture i dodavanjem dodatnog turističkog sadržaja, mada bez obzira na to, ovaj vodopad se i dalje može smatrati “skrivenim turističkim potencijalom”.

Sa porastom ljudi koji se odlučuje da poseti ovaj vodopad, sudeći prema iskustvu turista, povećava se i broj smeća koji isti ostavljaju za sobom. Ako vam izazovni pristup vodopadu ne predstavlja opterećenje i ako ste ljubitelj ovakog prirodnog ambijenta, onda vam svakako preporučujemo da,ukoliko vas put dovede u istočnu Srbiju, razmislite o izletu na ovom mestu.

Parking za automobile se nalazi iznad vodopada, dok se dalje pešice spuštate do vodopada. Pored parkinga tu se nalazi i odmaralište za letnjikovcima gde posetioci mogu uživati u prirodnom ambijentu.

 

Kako doći do vodopada?

Kako doći do Vodopada Blederija

Putovanje do Blederije vodi kroz slikovite pejzaže Đerdapske magistrale, pružajući priliku za posetu kulturnim spomenicima poput Lepenskog Vira i Golubačke tvrđave. Za one željne kraćeg puta, preporučuje se skretanje u smeru sela Miroč nakon Donjeg Milanovca, prateći navigaciju do Brze Palanke. Odatle, putokazi vode do sela Reka, gde se kroz idilične predele, uz prelazak drvenih mostova, stiže do vodopada Blederije.

 

Vodopad Blederije na Mapi

Takođe vam preporučujemo da bacite pogled i na naše ostale tekstove o vodopadima u Srbiji, poput Vodopad Veliki Buk ili Vodopad Gostilje.