...

25 Predloga Šta videti u Rimu

April 22, 2023 by Turizam.org

Rim, večni grad, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Glavni grad Italije oduvek je bio jedna od najznačajnijih svetskih metropola, sa preko 2,5 hiljade godina istorije koja je utkana u njegove zidine, palate i kulturne spomenike. Sa bogatom kulturnom baštinom, fascinantnom istorijom i predivnom arhitekturom, Rim privlači turiste iz celog sveta. Grad nudi nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje istorije, umetnosti, arhitekture i dobre hrane.

Rim je takođe poznat po tome što je centar rimokatoličke crkve, a Vatikan, malena država u središtu grada, dom je pape i mnogih drugih znamenitosti koje su nezaobilazne za svakog posetioca ovog grada. Kroz istoriju su u Rimu boravili i stvarali mnogi velikani poput Karavađa, Rafaela, Berninija i Mikelanđela, a njihova dela su i danas izložena u muzejima i galerijama širom grada.

U Rimu ima toliko toga da se vidi i istraži da je teško znati odakle početi. Međutim, neka mesta su nezaobilazna za svakog posetioca, a u nastavku ćemo detaljnije opisati šta videti u Rimu.

 

Koloseum

šta videti u Rimu

Koloseum je najpoznatiji amfiteatar u Rimu, i jedno od najimpresivnijih arheoloških nalazišta u svetu. Izgrađen pre više od 2000 godina, Koloseum je ikona rimske kulture i jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u Rimu.

Koloseum je izgrađen u 1. veku nove ere, u doba Rimskog carstva, i bio je namenjen za održavanje javnih spektakala, poput gladijatorskih borbi, borbama sa divljim zverima i drugim priredbama. Bio je jedan od najvećih amfiteatara u Rimskom carstvu, sa kapacitetom za oko 50.000 gledalaca.

Danas, Koloseum je poznat po svojoj impozantnoj arhitekturi, sa svojim karakterističnim elipsoidnim oblikom, velikim stubovima i brojnim prolazima. Iako je deo njegovih originalnih delova izgubljen tokom vremena, i dalje se može videti njegova grandioznost i istorijska važnost. Koloseum je takođe UNESCO-va svetska baština, što ga čini još značajnijim.

Posetiti Koloseum u Rimu je jedno od nezaobilaznih iskustava za svakog turistu. Moguće je obići unutrašnjost amfiteatra, saznati više o njegovoj istoriji, kao i o životu i borbama gladijatora. Pored Koloseuma se nalaze i drugi značajni arheološki lokaliteti kao što su Forum Romanum i Palatino brdo, koji su takođe vredni posete.

 

Fontana di Trevi

undefined

Fontana di Trevi, ili Trevi fontana, je jedna od najpoznatijih fontana u Rimu i jedna od najvećih baroknih fontana u svetu. Nalazi se u srcu grada, na raskrsnici ulica Via del Tritone i Via del Corso, i predstavlja popularnu turističku atrakciju.

Fontana je izgrađena u 18. veku, na mestu gde se nekada nalazio akvadukt Aqua Virgo. Arhitekta Nicola Salvi je osmislio originalni koncept fontane, dok je skulptor Giovanni Battista Maini bio zadužen za izradu mnogih skulptura koje se nalaze na njoj.

Glavna figura fontane je boginja morska Thetis, koja jaše na jednom od dva morska konja. Konji su predstavljeni kao divlje životinje koje se bore za kontrolu nad morem, a Thetis ih pokušava umiriti. Na vrhu fontane nalazi se veliki kip boginje Abundancije, okružen alegorijskim skulpturama koje predstavljaju različite aspekte života.

Tradicija kaže da treba baciti novčić preko ramena u fontanu kako bi se obezbedilo povratak u Rim, a bacanje tri novčića navodno garantuje ljubav, brak i povratak u Rim. Zbog toga je fontana postala omiljeno mesto za turiste koji posete Rim.

 

Rimski Forum

Rimski Forum

Rimski forum je bio centar antičkog Rima, mesto gde su se održavali javni govori, sudski procesi, trgovačke aktivnosti i politički događaji. Forum je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu, sa velikim brojem posetilaca koji dolaze da istraže ruševine i da se upoznaju sa bogatom istorijom ovog značajnog mesta.

Nalazi se u srcu Rima, između Kapitol i Palatina, i obuhvata površinu od oko 130 hektara. Izgrađen je u 7. veku pre nove ere i korišćen je kao glavno političko i versko središte antičkog Rima. Rimski forum je bio mesto mnogih značajnih događaja iz istorije Rima, uključujući pobedu Julija Cezara nad Pompejom, inauguraciju cara Avgusta, i govor Marka Antonija koji je izazvao građanski rat.

Danas, Rimski Forum je poznat po brojnim ruševinama koje su preostale nakon godina razaranja i pljački. Posetioci mogu istražiti ostatke hramova, bazilika, trijumfalnih lukova i ostalih zgrada koje su nekada krasile ovo mesto. Među najpoznatijim znamenitostima su hram Saturna, bazilika Julija Cezara, hram Veste, i trijumfalni luk Septimija Severa.

 

Trg Svetog Petra

Trg Svetog Petra (Piazza San Pietro) se nalazi u Vatikanu i smatra se jednim od najvećih i najpoznatijih trgova u Rimu. Okružen je bazilikom Svetog Petra, vatikanskim muzejima, Sikstinskom kapelom i drugim znamenitostima.

Trg je oblikovan u obliku elipse i dugačak je oko 320 metara. Na sredini trga se nalazi egipatski obelisk, koji datira iz 13. veka pre nove ere i bio je prenet u Rim 37. godine nove ere. Osim toga, na trgu se nalaze i dva velika fontana koje su napravljene u 17. veku, koje dodaju još jedan element lepote ovom predivnom trgu.

 

Bazilika Svetog Petra

šta videti u Rimu

Bazilika Svetog Petra je jedna od najvećih i najvažnijih crkava na svetu, smeštena u Vatikanu, gradu-državi u Rimu. Izgrađena je na mestu gde je, prema katoličkoj tradiciji, grob apostola Petra. Bazilika je simbol Rimokatoličke crkve i važno mesto hodočašća za vernike širom sveta.

Sagrađena je u periodu od 1506. do 1626. godine i predstavlja vrhunac renesansne arhitekture i umetnosti. U unutrašnjosti bazilike se nalaze neke od najpoznatijih umetničkih dela u istoriji, uključujući “Pijetu” Mikelanđela, “Katedru Svetog Petra” Berninija i “Raspeće Sv. Petra” Karavađa.

Bazilika ima pet glavnih ulaza i može da primi preko 20.000 ljudi. Njen impresivni kupola visoka je 136 metara i jedan je od najviših zvonika na svetu. Pored toga, posetioci mogu da vide i vrtove Vatikana, koji su smešteni na krovu bazilike i pružaju spektakularan pogled na Rim.

Bazilika Svetog Petra je jedno od najposećenijih mesta u Rimu i svakako zaslužuje da se nađe na listi mesta koje treba posetiti tokom boravka u gradu.

 

Španske stepenice

Španske stepenice

Španske stepenice su prelepi stepenasti amfiteatar u srcu Rima, u blizini Piazza di Spagna. Izgrađene su u 18. veku kao veza između španske ambasade i Trinita dei Monti crkve koja se nalazi na vrhu stepenica. Ime “Spanish Steps” dolazi od činjenice da je španska ambasada bila smeštena na trgu ispod stepenica.

Stepenice su omiljena destinacija posetilaca iz celog sveta, a naročito su popularne tokom proleća kada su okružene rascvetalim cvetnim aranžmanima. Na vrhu stepenica nalazi se prelepi Piazza Trinita dei Monti, koji pruža neverovatan pogled na grad.

 

Kapela Sikstina

Kapela Sikstina

Kapela Sikstina je jedna od najpoznatijih znamenitosti Vatikana, smeštena u palateinom krilu papske palate. Poznata je po svojim remek-delima, uključujući mozaik stropova, koji je naslikao slavni renesansni umetnik Mikelanđelo. U kapeli se takođe nalaze slike poznatih italijanskih umetnika kao što su Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio i Cosimo Rosselli.

Osnovana je 1477. godine za vreme pontifikata pape Siksta IV. Služila je kao prostorija za papske svečanosti i proslave, a danas je poznata po tome što je u njoj izabrana većina novih papa. Kapela Sikstina je posebno poznata po svojim freskama, koje pokrivaju plafon i zidove. Mikelanđelo je stvorio freske plafona između 1508. i 1512. godine, koje prikazuju Biblijsku istoriju, od stvaranja sveta do Nojeve priče.

Posetioci Kapelu Sikstina mogu videti i veliku fresku Sudnji dan, koju je Mikelanđelo naslikao na zidu kapele između 1535. i 1541. godine. Na ovoj freski, Mikelanđelo je prikazao Hristov dolazak na sudnji dan, dok anđeli i sveti pomažu u presudi duša koje su dostojne neba.

Kapela Sikstina se nalazi u Vatikanu, koji je država u samom središtu Rima. Ulaz u kapelu se nalazi u Muzejima Vatikana, koji su takođe popularna turistička atrakcija i obuhvataju veliki broj umetničkih dela i arheoloških artefakata.

 

Piazza Navona

šta videti u Rimu

Piazza Navona je jedan od najpopularnijih trgova u Rimu, koji datira još iz 1. veka n.e. Prvobitno je bio stadion za sportske događaje i trke, a kasnije je pretvoren u trg sa tri prelepa fontane i jednom od najupečatljivijih baroknih crkava u Rimu.

Trg je poznat po svojoj eliptičnoj formi koja se smatra inovativnom za to vreme. U centru trga nalazi se Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana četiriju reka), kreacija poznatog baroknog umetnika Berninija, koja prikazuje četiri reke koje predstavljaju četiri kontinenta: Nil (Afrika), Ganges (Azija), Rio de la Plata (Amerika) i Dunav (Evropa). Pored ove fontane, na trgu se nalaze i Fontana del Moro i Fontana del Nettuno, oba dela poznate barokne baštine.

Još jedan razlog zbog kojeg je Piazza Navona toliko popularna turistička destinacija jeste i crkva Sant’Agnese in Agone. Ova crkva je poznata po prelepim skulpturama i slikama i privlači posetioce svojom impresivnom fasadom. Mnogi posetioci takođe uživaju u različitim kafićima i restoranima koji se nalaze duž trga, gde mogu da se opuste i uživaju u prelepom okruženju.

 

Trastevere

Trastevere

Trastevere je živahna i boemska četvrt smeštena na južnoj obali reke Tiber u Rimu. Četvrt je poznata po svojoj istorijskoj arhitekturi, uskim ulicama sa kaldrmom, skrivenim trgovima i živopisnim piazzama.

Trastevere je idealno mesto za šetnju i istraživanje. Obilaskom ovog dela Rima možete uživati u prekrasnim crkvama, kao što su crkva Santa Maria in Trastevere i crkva San Francesco a Ripa, otkriti razne restorane i kafiće sa lokalnom hranom i pićima, i posetiti mnoge butike i radnje sa suvenirima i rukotvorinama.

U večernjim satima, Trastevere postaje još življi sa mnoštvom barova i noćnih klubova koji nude različite vrste zabave. Jedan od najpoznatijih barova u četvrti je Freni e Frizioni, koji nudi veliki izbor pića i hrane, kao i ugodan ambijent i atmosferu.

Trastevere je takođe poznat po brojnim festivalima i manifestacijama tokom cele godine, kao što je Festa de’ Noantri, koji se održava svakog leta i slavi zaštitnika četvrti, kao i ljetni filmski festival koji se održava na otvorenom.

 

Konstantinov slavoluk

Konstantinov slavoluk

Slavni Rimski imperator Konstantin Veliki dobio je svoj spomenik u obliku Trijumfalne kapije, poznat još i kao Kontatinov slavoluk. Ovo impresivno zdanje se nalazi u Rimu, u blizini Koloseuma i Rimskog foruma.

Slavoluk je izgrađena u čast pobede Konstantina Velikog u bici kod Milvijskog mosta 312. godine. Konstantin se borio protiv Maksencija, svog rivala za presto Rima, i pobedio zahvaljujući svojoj veri u hrišćanstvo i božijoj pomoći. Sastoji se od tri otvora, od kojih je srednji najveći, a ukrašena je reljefima koji prikazuju bitke i pobede Konstantina.

Kada je slavoluk izgrađena 315. godine, iskoristili su se delovi drugih spomenika i građevina iz perioda rimskog carstva. Mnogi detalji ukrašavanja su preuzeti iz ranijih vremena, uključujući razne elemente iz Hadrijanove ere (117-138).

Konstantinov slavoluk je bio važan spomenik kako u vreme Rimskog carstva, tako i u kasnijim vremenima. Često se koristi kao inspiracija u umetnosti, a postala je i popularna turistička atrakcija u Rimu. Ova impozantna građevina podseća na važan period u rimskoj istoriji i jedan je od najboljih primjera rimskog graditeljstva.

 

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo je jedan od najpoznatijih trgova u Rimu, nalazi se na samom ulazu u grad i predstavlja savršeno mesto za početak istraživanja ovog istorijskog grada. Trg je dobio ime u 19. veku, a pre toga se zvao Piazza di Monte Cavallo. Ovaj trg ima oblik elipse, a okružen je prelepim zgradama, restoranima i prodavnicama.

Jedna od glavnih atrakcija na Piazza del Popolo je crkva Santa Maria del Popolo koja se nalazi u neposrednoj blizini. Ova crkva ima veliku istorijsku vrednost, a u njoj se nalaze umetnička dela brojnih poznatih umetnika poput Berninija, Caravaggia i Rafaela.

Na trgu se nalaze i dve znamenite fontane – Fontana del Nettuno i Fontana della Dea di Roma. Fontana del Nettuno prikazuje Neptuna i njegove morske konje, dok Fontana della Dea di Roma prikazuje boginju Rima okruženu dvema lava.

Između fontana nalazi se egipatski obelisk koji je prenet iz hrama u Heliopolisu u Egiptu. Ovaj obelisk je visok preko 24 metra i jedan je od najstarijih u Rimu.

Pored toga, na trgu se nalaze brojne prodavnice, restorani i kafići. Tu je i mala parkovska zona gde se možete odmoriti i uživati u lepom pogledu na trg.

Piazza del Popolo je takođe popularno mesto za proslave Nove godine, a na trgu se održavaju i razne kulturne manifestacije tokom cele godine. Uz sve ove znamenitosti i aktivnosti, Piazza del Popolo definitivno zaslužuje mesto na vašoj listi stvari koje treba videti u Rimu.

 

Oltar Otadžbine

Oltar Otadžbine

Oltar Otadžbine (ital. Altare della Patria) je impozantna građevina smeštena u srcu Rima, na trgu Piazza Venezia. Takođe poznata i kao Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, ova građevina je sagrađena u čast prvog kralja ujedinjene Italije, Vittoria Emanuele II, koji je bio na čelu kampanje za ujedinjenje Italije u 19. veku.

Oltar Otadžbine je impresivna građevina u stilu neoklasicizma i predstavlja centralni simbol nacionalnog jedinstva i slavi Vittorio Emanuele II. Građevina je izgrađena između 1885. i 1911. godine, a sastoji se od mnoštva stubova, arkada i skulptura.

Posetioci mogu ući u građevinu preko stepenica koje vode do glavne terase sa koje se pruža predivan pogled na Rim i Vatikan. U sklopu građevine nalazi se i muzej koji prikazuje istoriju ujedinjenja Italije i zbirku predmeta povezanih sa Vittorio Emanuele II.

 

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji

 

Vatikanski muzeji (Vatican Museums) su kompleks muzeja koji se nalaze unutar teritorije Vatikana u Rimu. Osnovani su u 16. veku od strane pape Julija II i danas predstavljaju jednu od najvećih i najvažnijih umetničkih zbirki na svetu.

Muzeji su smešteni u nekoliko zgrada, uključujući i znamenitu Sikstinsku kapelu. U njima se čuvaju brojna remek-dela antike, renesanse i baroka, kao i važni artefakti i umetnička dela iz egipatske, etruščanske i etiopske kulture.

Posetioci mogu da uživaju u različitim galerijama, od kojih su najpoznatije Galleria delle Carte Geografiche (Galerija geografskih karata), Galleria degli Arazzi (Galerija tapiserija) i Galleria dei Candelabri (Galerija svećnjaka). Među najznačajnijim delima koja se mogu videti su Rafaelove freske, Kip Davida, zbirka antičkih skulptura, kao i dela italijanskih majstora poput Caravaggia i Tiziana.

 

Anđeoska tvrđava (Hadrijanov mauzolej)

šta videti u Rimu

Anđeoska tvrđava je impresivna tvrđava koja se nalazi u Rimu, pored reke Tiber. Izgrađena je u 2. veku kao mauzolej za cara Hadrijana i njegovu porodicu. U kasnijim godinama, tvrđava je služila kao zatvor, rezidencija i vojna baza.

Dan danas, Anđeoska tvrđava je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rimu. Unutar tvrđave posetioci mogu da vide Hadrijanov mauzolej, zidine koje datiraju iz 5. veka i statue anđela koje su postavljene na vrhu tvrđave. Takođe, postoji muzej koji prikazuje istoriju tvrđave i njenog korišćenja kroz vekove.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika ove atrakcije je njegova impresivna spoljašnjost. Veliki most preko reke Tiber povezuje tvrđavu sa gradom, dok se na vrhu tvrđave nalazi statua anđela, simbol mira, koja datira iz 18. veka.

Posetom Anđeoske tvrđave turisti mogu doživeti jedinstveni spoj istorije, arhitekture i kulture, i upoznati se sa jednim od najimpresivnijih zdanja u Rimu.

 

Palatin (brežuljak)

Palatin (brežuljak)

Palatinski brežuljak je jedno od sedam brda na kojima je izgrađen Rim i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u gradu. Nalazi se u neposrednoj blizini rimske tvrđave i Koloseuma, na južnoj strani reke Tiber.

Prema legendi, brežuljak je bio mesto na kojem je osnovao grad Romul, osnivač Rima, tako da je ovo jedno od najstarijih naseljenih područija u Rimu. Tokom vremena, na ovom brdu su živeli neki od najmoćnijih rimskih carove i patricija, a mnogi od njih su gradili prekrasne palate i vile na ovom brežuljku.

Danas se na brežuljku nalaze brojni antički ostaci, kao što su Domus Augustana, Flavijevska palata, Domus Flavia i mnoge druge. Uz to, posetioci mogu videti i prekrasan pogled na Rim sa brežuljka.

 

Vila Borghese

Vila Borghese

Vila Borghese je raskošna palata i prelepi vrtovi smešteni u srcu Rima, iznad Španske stepenice. Vrtovi su bili nekada privatno vlasništvo porodice Borghese, koja je zahtevala da se prostorije palate okrenu ka predivnim vrtovima. Danas, ova impresivna vila i njena veličanstvena bašta su deo rimskog nasleđa i jedna od glavnih turističkih atrakcija grada.

Villa Borghese Gardens su prepuni zelenila, vodenih fontana, skulptura i arhitekture iz različitih perioda italijanske istorije. U vrtovima se nalazi nekoliko muzeja, galerija, pozorišta i bioskopa, kao i nekoliko kafića i restorana u kojima se posetioci mogu opustiti i uživati u pogledu na ovaj prelepi deo Rima.

Među atrakcijama u vrtovima su i Pincio, brdo sa kog se pruža spektakularan pogled na grad, vodopadi, rimski hram, amfiteatar i mnoge skulpture poznatih umetnika kao što su Gian Lorenzo Bernini i Antonio Canova. Takođe, posetioci mogu da iznajme bicikl ili električni bicikl da bi istražili ceo vrt i njegove znamenitosti.

Vila Borghese Gardens su savršeno mesto za opuštanje u prirodi, šetnju, piknik ili uživanje u umetnosti i kulturi. Ova oaza zelenila je jedan od najlepših i najmirnijih delova Rima, savršen za sve one koji žele da pobegnu od gužve i vreve grada.

 

Palata Kvirinale

Palata Kvirinale

Palata Kvirinale je zvanična rezidencija predsednika Republike Italije. Nalazi se na brdu Kvirinal (Quirinale) u centru Rima i predstavlja najveću kraljevsku palatu u Rimu. Palata Kvirinale je izgrađena u 16. veku kao letnja rezidencija pape Siksta V, a kasnije je postala kraljevska palata i sedište italijanske vlade.

Danas je Palata Kvirinale otvorena za javnost, osim delova koji se koriste za zvanične događaje i rezidenciju predsednika. Posetioci mogu da razgledaju veličanstvene sobe i dvorane, bogatu umetničku zbirku i prelepo uređene vrtove.

U blizini palate nalaze se neke od najpoznatijih znamenitosti Rima, uključujući Fontanu di Trevi i Španske stepenice, pa se poseta Palati Kvirinale može lako uklopiti u turistički obilazak grada.

 

Bazilika Svetog Klementa

Bazilika Svetog Klementa

Bazilika Sv. Klementa je jedna od najzanimljivijih i najneobičnijih crkava u Rimu, poznata po svojim slojevitim istorijskim i arheološkim ostacima. Ova crkva se nalazi u četvrti Esquilino, nedaleko od Koloseuma.

Sastoji se od tri nivoa, a svaki nivo predstavlja različitu eru. Na vrhu se nalazi sadašnja crkva iz 12. veka, ispod nje se nalazi bazilika iz 4. veka, a na najnižem nivou je stara paganistička kuća koja datira iz 1. veka.

Poznata je i po svojim impresivnim freskama, slikama i mozaicima, kao i po svojim znamenitim arheološkim ostacima, uključujući hram posvećen Mitri i rimske vodovode.

 

Piazza Venezia

Piazza Venezia

Piazza Venezia je jedan od najpoznatijih trgova u Rimu, nalazi se na raskrsnici nekoliko glavnih ulica u centru grada, u blizini Antičkog Rima i Vatikana. Trg je okružen brojnim znamenitostima, uključujući veličanstveni Oltar Otadžbine, Nacionalni muzej unificiranja Italije i Palazzo Venezia, nekadašnju papinsku palatu.

Centar trga čini spomenik Viktora Emanuela II, koji je oslobodio Italiju i postao prvi kralj Ujedinjenog kraljevstva Italije. Spomenik se sastoji od nekoliko velikih zgrada, a posebno impresivna je kupola izgrađena od bronzane legure i prekrivena zlatom.

Piazza Venezia takođe ima veliki značaj za savremeni Rim. Na ovom trgu se održavaju mnogi javni skupovi i manifestacije, a posebno je poznat kao centralno mesto gde se proslavlja Dan oslobođenja Italije, 25. april. Turisti i Rimljani rado dolaze na ovaj trg da uživaju u pogledu na spomenik, obiđu muzeje u okolini i uživaju u nekom od obližnjih restorana ili kafića.

 

Fontana dei Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi je barokna fontana smeštena na Piazza Navona u Rimu. Fontanu je projektovao poznati italijanski vajar Bernini, a završena je 1651. godine. Fontana je inspirisana rekom Ganges u Indiji, Nilom u Egiptu, Rijenom u Evropi i Rio de la Plata u Americi, a svaka figura predstavlja personifikaciju ove četiri reke. Na vrhu fontane se nalazi egipatski obelisk sa sferom i krstom, a ispod njega se nalazi Berninijev dizajn vodeće ka bazenu ispod fontane.

 

Vila Farnesina

Vila Farnesina

Villa Farnesina je renesansna vila u Rimu, koja je izgrađena u 16. veku za bogatog bankara Agostina Chigi. Smještena je u četvrti Trastevere i danas je otvorena za posjetitelje kao muzej.

Unutrašnjost vile obiluje freskama koje su stvarali najveći majstori toga vremena, uključujući Rafaela, Sebastiana del Piombo i Perin del Vaga. Freske prikazuju mitske i alegorijske scene, kao i portrete članova Chigijeve obitelji.

Posebno impresivna je Sala di Galatea, koju je oslikao Rafael. Freske prikazuju priču o nimfi Galatei, koju je zavolio kiklops Polifem, kao i razne druge mitološke scene.

Pored toga, u vili se može vidjeti i zbirka antičkih i renesansnih skulptura, kao i prekrasni vrtovi.

Posetioci koji žele posetiti Vilu Farnesinu mogu kupiti ulaznice u muzeju ili na mestu preko interneta. Vila se obično posećuje u sklopu razgledavanja četvrti Trastevere, koja obiluje šarmantnim ulicama i mestima za šetnju i opuštanje.

 

Bazilika Svete Marije Velike

Bazilika Svete Marije Velike

Bazilika Svete Marije Velike je jedna od četiri papinske bazilike u Rimu i jedna od najstarijih crkava posvećenih Presvetoj Bogorodici u svetu. Izgrađena je u 5. veku na mestu gde se po predanju javio čudesan sneg u avgustu, što je interpretirano kao znak da se tu treba podići crkva posvećena Mariji. Bazilika je prošla kroz mnoge prepravke tokom vekova, a danas predstavlja remek-delo barokne arhitekture sa zlatnim freskama, mozaicima i bogatom dekoracijom.

Unutar bazilike se nalazi nekoliko kapela, od kojih su najpoznatije Kapela Pape Liberija sa mozaikom Bogorodice sa detetom, i Kapela Krunisanja, gde se nalazi mozaik koji prikazuje scenu krunisanja Marije. Takođe, u bazilici se čuva nekoliko dragocenih artefakata, uključujući križ koji je navodno bio deo Hristovog krsta i deo kolekcije ikona.

Bazilika Svete Marije Velike je važno mesto hodočašća za katolike iz celog sveta, a turisti često posećuju ovu crkvu zbog njenog istorijskog i kulturnog značaja, kao i zbog njenih umetničkih dela.

 

Hram Panteona

Hram Panteona

Hram Panteona je jedna od najpoznatijih znamenitosti Rima i jedan od najbolje očuvanih rimskih hramova iz antičkog doba. Nalazi se u središtu grada, u blizini Piazza Navona i Campo de’ Fiori. Izgrađen je u 2. veku na mestu prethodne hramovne građevine koja je izgorela u požaru 80. godine pre Hrista.

Glavna atrakcija Panteona je njegov impresivan krov s velikim otvorom u sredini, poznatim kao oculus, koji služi kao jedini izvor svetla u hramu. Zidovi i podovi ukrašeni su prekrasnim mramorom, a središnji oltar posvećen je sv. Mariji i mučeniku sv. Josipu. Unutar Panteona nalaze se grobnice poznatih italijanskih umetnika i istorijskih ličnosti, uključujući slikare Rafaela i Annibale Carracci te kralja Viktora Emanuela II.

Panteon je danas popularna turistička atrakcija i još uvek se koristi kao crkva, te se održavaju bogosluženja na italijanskom jeziku.

 

Ponte Sant’s Angelo

Ponte Sant's Angelo

Ponte Sant’Angelo je jedan od najlepših mostova u Rimu. Izgrađen je 134 AD tokom vladavine cara Hadrijana, a prvobitno se zvao “Pons Aelius”. Most povezuje obale Tibra i povezuje Sant’Angelo tvrđavu sa gradu.

Na mostu se nalaze anđeli izrađeni u mermeru, koje je naručio papa Klement IX u 17. veku. Ovi anđeli su delo italijanskog vajara Berninija, kao i drugih vajara.

Ponte Sant’Angelo je često bio poprište bitaka, a danas predstavlja turističku atrakciju sa spektakularnim pogledom na reku Tibar i okolne znamenitosti.

 

Galerija Borghese

Galerija Borghese

Galerija Borghese je jedna od najpoznatijih umetničkih galerija u Rimu. Ova galerija se nalazi u prelepoj vili u parku Vile Borghese. Sama zgrada je već umetničko delo, sa svojim luksuznim enterijerom i predivnim vrtovima oko nje.

Galerija Borghese ima impresivnu kolekciju umetničkih dela, koja uključuje dela nekih od najvećih umetnika iz različitih perioda istorije umetnosti, kao što su Bernini, Caravaggio, Raphael, Tiziano i drugi. Neke od najpoznatijih skulptura koje se nalaze u galeriji su Berninijeva “Apollon i Dafne” i “David”, kao i “Bacchus” i “Sveti Jeronim” od Caravaggia.

Poseta Galeriji Borghese je jedno od najimpresivnijih umetničkih iskustava koje se mogu doživeti u Rimu.

 

Šta videti u Rimu? – Ture

Za kraj ovog članka, možete pogledati ponudu turističkih tura u Rimu. Takođe, ako vas interesuju još neke svetske turističke destinacije pogledajte i ostale tekstove iz ove kategorije na našem sajtu.

 

Mapa Rima

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.