...

Top 44 Najlepša Mesta u Srbiji za Odmor

август 25, 2022 by Turizam.org

Srbija je jako bogata i lepa zemlja, ali nažalost mnogi ljudi iz nekog razloga to ne primećuju. Mnogi maštaju o putovanjima na neke egzotične destinacije širom sveta. Za taj fenomen u velikoj meri možemo okriviti instagram i ostale društvene mreže koje predstavljaju jedne od najvećih promotera takvih lokacija.

 

Ukoliko nemate novca da prijuštite letovanje u Dubai-u, Sejselima, Maldivima ili jednostavno nemate ideju gde bi ste mogli provesti svoj odmor, topla je preporuka da razmislite o Srbiji, pogotovo ako ste državljanin te zemlje.

 

Za današnji članak smo izdvojili najlepša mesta u Srbiji.

 

Krupajsko Vrelo

Spomenik prirode Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je postala poprilično popularna turistička atrakcija prethodnih par godina. Nalazi se u Istočnoj Srbiji, kod planine Beljanice sa desne strane Krupajske reke izmedju sela Milanovac i Krupaja.

 

Zeleno plava voda okružena krasnim šumama koje dodatno ukrašavaju čitav ambijent su samo od nekih asocijacija koje čoveku mogu pasti na pamet kada se spomene ovaj pravi mali raj na zemlji.

 

Krupajsko vrelo je pored svoje magične prirode, poznato i po svojim specijalitetima, od kojih se izdvajaju pastrmka, homoljski sir i homoljsko jagnje.

 

Viminacijum

Viminacijum je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Rimskog Carstva na područiju Srbije. Nalazi se u blizini Starog Kostolca, oko 15 kilometra od Požarevca.

 

Zanimljivost vezana za Viminacijum jeste podatak da je u pravo na ovom mestu pronadjen mamut star preko milion godina, pod nazivom Vika. Inače, mamut Vika spada medju najstarije vrste mamuta koji svoje korene vuku još iz perioda praistorije (period miocena).

 

Shodno ovom otkriću, otvoren je „Mamut park“ u junu 2014. godine u kojem se nalaze skeleti mamuta Vike, kao i još 4 mamuta za koje se procenjuje da su stari oko 180.000 godina.

 

Ukoliko ste fanatik arheologije, rimske kulture,  praistorije i generalno istorije, Viminacijum je jednostavno destinacija koju morate posetiti!

 

Video prilog:

 

Lazarev Kanjon

Lazarev Kanjon smo detaljnije opisali u jednom od naših prethodnih članaka, pa ako vas interesuje više o ovom mestu, svakako pročitajte taj tekst.

 

Lazarev Kanjon je najveći kanjon u istočnoj Srbiji. Nalazi se na obodu planine Kučaj, na nadmorskoj visini od 275 do 1158 metara. Karakterističan je po svojim krečnjačkim dolinama koje dodatno ističu lepotu ovog mesta.

 

Jedna od zanimljivosti ovog mesta je činjenica da vam kompas neće raditi kako treba ukoliko se nadjete u ovom kanjonu jer će se kazaljka neprestano okretati.

 

Naime, to je zbog toga što je ovaj kanjon jedan od geomagnetnih anomalija u svetu.

 

Poznat je po svojim jamama i tunelima kojih ima oko 70, a isto tako ne smemo zaboraviti raznovrnost biljnog i životinjskog sveta ovog kanjona.

 

Feliks Romulijana

Feliks Romulijana

Feliks Romulijana je arheološko nalazište koje se nalazi u okolini Zaječara. Ona predstavlja nekadašnju rezidenciju rimskog imperatora Gaja Maksimilijana Galerija, dok je sa druge strane sama palata dobila ime po njegovoj majci Romuli.

 

Na ovom mestu se danas održavaju razne manifestacije, skupovi, koncerti, izložbe itd… Tokom posete ovoj atrakciji, posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa vrlo interesantnim pričama rimske istorije, naročito one iz 3. i 4. veka.

 

Važno je istaći da se Feliks Romulijana nalazi na spisku UNESCO-vih svetskih baština. U svakom slučaju, ako vas put dovede u istočnu Srbiju, trebalo bi iskoristiti tu priliku za obilazak ovog lokaliteta, kao i Narodnog muzija u Zaječaru.

 

Tvrdjava Bač

Tvrđava Bač se nalazi u Vojvodi, kod grada Bača. Ovaj grad se smatra za jednim od najvažnijih utvrđenja u srednjemveku na ovim prostorima.

 

Nastanak ovog grada se vezuje za 14. vek (1338.-1342.), tokom vladavine ugarskog kralja Karla Roberta Anžujskog. Predpostavlja se da je razlog za dogradjivanje tvrđave bio jačanje srpske države kojom je tada vladao čuveni vladar, Srbin nad Srbinima, Dušan Silni.

 

Tvrđava Bač je po našem mišljenju idealna prilika za jednodnevni izlet. Ova atrakcija je poprilično pristupačna jer svakodnevno autobusi idu za Bač, pogotovo iz Novog Sada.

 

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš je spomenik prirode koji se nalazi na jugu Srbiji, jugoistočno od Kuršumlije, oko 90 km od Niša.

 

Ovu turističku atrakciju karakterišu 2 veoma retka fenomena u svetu. Jedan od tih „fenomena“ je svakako specifičan izgled samog zemljišta koji daje autentičnost ovoj destinaciji. Sa druge strane, druga specifičnost ovog mesta su dva izvora vode sa posebnim svojstvima.

 

Đavolja voda se nalazi u okolini zemljanih piramida tj. U „Đavoljoj jaruzi“ i ona predstavlja veoma hladan i kiseo izvor sa velikom mineralizacijom. Verujemo da su vas u školi dovoljno maltretirali sa hemijom, tako da ne ćemo ulaziti u sastav ovih voda.

 

Unikatnost ovog mesta je zaista neprocenjiva, jer kao što smo i spomenuli, ovakav reljef i raspored figura je zaista redak u svetu i baš iz tog razloga smatramo da bi ste trebali posetiti Đavolju Varoš.

 

Kako bi ste dodatno iskusili ovo mesto, preporučujemo vam da pogledate navedeni video prilog:

 

Bešenovačko Jezero

Bešenovačko jezero, poznato još i kao Beli Kamen, je smešteno u okolini Bešenova, na Fruškoj Gori. Ovo jezero je nastalo u kopu iz kojeg je cementara izvlačila lapor (vrsta rude).

 

Bešenovačko jezero je nastalo tako što se tokom osamdesetih godina nekadašnji kop punio vodom. Po nekim procenama, najveća dubina ovog jezera trenutno iznosi 58 metara.

 

Smatra se da voda iz Bešenovačkog jezera poseduje lekovita svojstva zbog mineralne strukture. Slična je situacija i sa blatom koje se nalazi oko samog jezera, te shodno tome uopšte nije retkost videti posetice kako ga nanose na svoje telo.

 

Beli Kamen je po mnogima jedno od najlepših jezera na Fruškoj gori i svakako ne bi trebalo propustiti priliku posetiti ga!

 

Bela Crkva

Jezero Šljunkara

Bela Crkva je popularna turistička destinacija u Vojvodini. Pored toga, Bela Crkva ima mnogobrojne nadimke, poput srpska Venecija, grad jezera itd… Ovo mesto karakteriše 7 jezera, te svako od njih poseduje odredjenu vrednost.

 

Početkom 20. veka je počela eksplotacija šljunka u Beloj Crkvi. Vađenje šljunka je izazvalo nastanak veštačkih jezera koje danas skreću pažnju svim potencijalnim turistima.

 

Ukoliko ste u potrazi za atrakcijom koja poseduje mirne i skrivene plaže, idealne uslove za pecanje, dobru zabavu i provod, onda je Bela Crkva definitivno za vas!

Kalemegdan

Zaista je malo osoba koje su posetile Beograd, a da nisu kročile na Kalemegdan. Kalemegdan predstavlja najveći bark u Beogradu, koji je od veoma važnog kulturnog i istorijskog značaja. Simbol ove atrakcije je svakako spomenik pobedniku i prelep pogled na ušće Save i Dunava.

 

Preporučujemo vam da ukoliko nikada ranije nista posetili Kalemgdan, da tu nepravdu obavezno ispravite, pogotovo ako ste iz Srbije. Šetnja Kalemegdanom može biti zaista lepo iskustvo. Prilikom posete Kalemegdanu obavezno posetite ova mesta:

 

  • Vidikovac (Crkva Ružica)
  • Muzički Pavoljon
  • Spomenik zahvalnosti Francuskoj
  • Vojni Muzej
  • Nebojšina kula
  • Rimski Bunar
  • Sahat Kula
  • Spoljna Stambol kapija

 

Vodopad Jelovarnik, Kopaonik

Vodopad Jelovarnik zauzima drugo mesto na listi najviših vodopada u Srbiji, ima 3 kaskade i visok je 71 metar. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1116 m nadmorske visine. Priroda je prelepa, vodopad je okružen šumom bukve, smrče i planinskog javora. Do njega možete lako prići blagim usponom uređenom stazom.

 

Rezervat prirode Uvac

Najlepša Mesta u Srbiji

Jedna od prvih stvari na koju svi pomisle kada se priča o Uvcu su prelepi meandri istoimene reke. Ova destinacija je jedna od onih koje definitivno morate posetiti. Pogled je neverovatan. Uvac poseduje izuzetnu lepotu i prirodno bogatstvo. Prostire se na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, a zaštićen je od 1971. godine. Ovde se nalazi najveća kolonija beloglavog supa u Srbiji. Takođe se ovde nalaze i pećine Uvca, jedna od najvećih speloloških objekata u Srbiji.

 

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero nalazi se na teritoriji opštine Surdulica. Njegova površina iznosi 16 km2 a dubina do 35 m. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka i Ljubotenska reka sa njihovim pritokama čine sliv jezera. Specifičnost Vlasinskog jezera su takozvana plutajuća ostrva koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera. Kako se ovakav prizor ne vidja često, ovo mesto je postalo prava atrakcija mešu turistima.

 

Zagajička brda

Zagajička brda nastala su kao proizvod dugogodišnjeg duvanja Košave peščarom, pa su drevne peščane dine sa dna Panonskog mora dobile  obilke manjih brda.

 

Vremenom se iznad peska formirao tanak sloj zemlje i upravo ovako su nastala zelena Zagajička brda. Pripadaju Specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara i nalaze se na teritoriji opštine Bela Crkva.

 

Najlepše je doći u posetu ovom mestu u proleće kada priroda zazeleni ili početkom jeseni, ne preporučuje se odlazak leti jer su temperature ovde u to doba prave pustinjske.

 

Jezero Perućac

Jezero Perućac je veštačko jezero, nastalo šezdesetih godina, pregrađivanjem toka reke Drine. Nalazi se na području Bajine Bašte. Turistička sezona traje od juna do avgusta.

 

Na obali jezera nalazi se montažna plaža sa četiri bazena za decu i veći deo za odrasle. Duž obale nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata i smeštaja. Jezero je dostupno za ribolov i plivanje.

 

Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje

Jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora nalazi se u selu Gostilje, na 25km od centra Zlatibora. Voda se obrušava sa 22 metra visoke litice zbog čega se ovaj predivni vodopad svrstava u jedan od najviših vodopada u Srbiji.

 

Tokom letnjih dana vodopad Gostilje je pravo osveženje, u njegovoj neposrednoj blizini može se osetiti efekat hladnog tuša zbog njegove izuzetno hladne vode. Ovo područje je kompletno uređeno za turističke posete.

 

Pored predibne prirode, tu je i fudbalski teren, bezen za kupanje izvorskom vodom, uređene pešačke staze i kilupice za odmor, naravno pronaći ćete i restoran Gostiljska vrela, koji je uređen u etno stilu, a sa obe letnje terase može se uživati u krajoliku i zvucima prirode i obližnje reke.

 

Maglič

U iarskoj klisuri, 20km južno od Kraljeva, na vrhu brda pronaći ćete srednjevekovni zamak Maglič. Ovaj zamak je preživeo nebrojeno mnogo ratova, ustanaka i buna, i za to može da se zahvali upravo svojoj nepristupačnosti.

 

Ali i magli. On je zapravo i ime dobio zbog magle koja ga često obavija.U srednjevekovnom periodu, Maglič nosio je titulu zaštitnika. Čuvao je celu Rašku, Žičku i  Pećku patrijaršiju, i što je najvažnije manastire Žiču i Studenicu.

 

Priča(lo) se da je grad Maglič podigla Jerina, kao i da je narod mrzeo i prozvao ovim ne baš pohvalnim imenom. Tvrđava se i dan danas u narodu naziva Jerenin grad. Ova tvrđava krije mnoge tajne. Istoričari i dalje ne mogu da utvrde tačno ko je obogatio dolinu Ibra belim i plavim jorgovanima koji cvetaju svakog proleća.

 

Golubačka tvrđava

Golubovačka Tvrđava

Golubačka tvrđava je spomenik kulture od izuzetnog značaja, nalazi se u nacionalnom parku Đerdap i jedan je od omiljenih turističkih destinacija. Tvrđava se prvi put spominje sredinom 14. veka, ali niko ne zna koliko ranije je podignuta.

 

Golubačka tvrđava je podeljena na prednji grad, koji se sastoji iz gornjeg i donjeg dela, zadnji grad i gornji grad sa citadelom. U utvrđenju ima 9 kula od kojih 4 danas imaju krovove. Najviša kula je ujedno i glavna Šešir kula, a najniža je Topovska kula koja je poslednja i sagrađena.

 

Postoji mnogo priča i legendi o ovom mestu, ako se odlučite da posetite tvrđavu sigurno ćete osim uživanja u njoj, uživati i u raznim mitovima.

 

Lepenski vir

Lepenski vir predstavlja ostatke najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi, jedno je od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Ime je dobio po dunavskom viru i bio je sedište jedne od najvažnijih kultura praistorije.

 

Iskopavanja su otkrila postojanje visoko razvijene kulture koja je imala složene društvene odnose i kao takva prva u Evropi planski organizovala svoja staništa. Tokom arheoloških iskopavanja otkriveno je sedam faza naselja i 136 objekata.

 

Kultura Lepenskog Vira razvijala se u periodu od oko 6500. do 5500. godine p.n.e. U okviru lokaliteta nalazi se i muzejska zgrada gde su izloženi najznačajniji arheološki nalazi s pratećom postavkom i virtuelnom rekonstrukcijom naselja.Ovaj lokalitet je zaštićen kao strogi rezervat prirode.

 

Vodopad Blederije

Vodopad Blederije nalazi se na planini Miroč, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka. Vodopad se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje.

 

Zahvaljujući upravo toj boji, ovo mesto je dobilo naziv Kladovski smaragd. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan manji vodopad, koji tokom leta presušuje.

 

Na oko 2 kilometra uzvodno od vodopada Blederije, nalaze se izvori istoimene reke, od kojih se neki nalaze na većim dubinama i imaju ledenu vodu. U neposrednoj blizini postoje izvori, koji imaju subtermalne vode sa temperaturom od čak 17 stepeni.

 

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica nalazi se na Staroj planini, u blizini sela Dojkinci. Smešten je u jednom od predela parka prirode Stara planina. Udaljen je od puta svega 50 metara, pa je veoma pristupačan svakome ko želi da ga poseti.

 

Sam vodopad je visok 15 metara. Iako ne pripada listi najviših vodopada u Srbiji, nezvanično nosi titulu najlepšeg, spada među najslikanije vodopade, a posebno je lep u proleće i kasnu jesen, kada se sliva velika količina vode sa staroplaninskih vrhova, ali i njegov izgled zimi kada se zaledi je izvanredan.

 

Grza

Vrelo Grza je izletište kod Paraćina poznata i kao raj za pecanje jer je izuzetno bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom. Reka Grza izvire u podnožju planine Južni Kučaj, a duga je 23km.

 

Vrelo Grze je izuzetne lepote, a reka stvara i dva jezerceta plavo-zelene boje i kristalno čiste vode. U blizini se nalazi i manastir Lešje.  Slapovi i žubor vode stvaraju savršen ambijent.

 

Najbogatiji vodom je u proleće, ali u koje god doba godine ga posetite, dočekaće vas prelepi prizor. Tu takođe postoje klupe za odmor i prostor za piknik. U okolini su Izletište Sisevac i manastir Sveti Sisoje, planina Rtanj i Sokobanja.

Manastir Manasija

Manastir Manasija

Manastir Manasija se nalazi pokraj reke Resave, na 2km severoistočno od Despotovca kao najbližeg većeg mesta u okolini. Manastir je poznat i pod nazivom Resava. Sami Despotovac je dobio ime u čast despota Stefana Lazarevića, ktitora manastira Manasija.

 

Uzor za izgradnju ovog hrama je svakako Ravanica, zadužbina kneza Lazara, a uz to i Ljubostinja, gde despot Stefan simbolično sintetizuje ljubav ka oba roditelja. Živopis manastira se ubraja u najbolja ostvarenja u Srbiji.

 

Po svedočenju Konstantina Filozofa izgradnja crkve je započeta 1407. godine. Izgradnja je trajala duže od deset godina, pa je završena tek 1418. Na ulazu u manastirski kompleks je suvenirnica koja je bogato opremljena, pa se tu mogu pazariti ikone, knjige, manastirsko vino, ručno šiveni odevni predmeti, pa čak i slatko.

 

Slava manastira je Sveti Stefan, Despot Srpski, koga je srpska pravoslavna crkava kanonizovala za sveca 500 godina nakon njegove smrti, 19. Jula 1927. godine. Od tada, pa sve do danas, svakog 19. Jula se obeleža slava manastira.

 

Posebna atrakcija je međunarodni viteški festival Just Out, koji se održava od 25.-27. avgusta, a prvi put je održan 2015. godine. Okupljaju se vitezi savremenog doba koji neguju sedam osnovnih viteških vrlina i žele da ih ovde pokažu.

 

Despot Stefan Lazarević je bio prvi vitez Reda Zmaja i baš iz tog razloga, sa svom simbolikom, festivala se održava na ovom mestu.

 

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja smeštena je u centralnoj Srbiji, u oblasti Raška. Nalazi se na samo 200 km od glavnog grada, Beograda, 25 km od Kraljeva, i 7 km od Trstenika. Smeštena je u dolini reke Zapadne Morave.

 

Sa juga, istoka i zapada zaštićena je planinom Goč, dok je od vetrova sa severa štiti lanac Gledićkih planina. Područje banje nalazi se na 220 m nadmorske visine. Kroz samu banju prolaze dve reke, Lipovačka i Vrnjačka. Ovo područje je bilo naseljeno još u praistoriji.

 

Arheološki nalazi, oruđe iz mlađeg kamenog doba, otkrivaju mogućnost da su i praistorijski ljudi koristili banjske izvore. O lekovitosti vode u Vrnjačkoj Banji prvi put se može čuti u doba Rimljana. Mineralne vode Vrnjačke Banje leče brojne bolesti.

 

Ovde možeti videti video o Vrnjačkoj Banji:

 

Divčibare

U centralnom delu planine Maljen, na visini od 980 metara, nalazi se poznato turističko mesto Divčibare. Ova planinska oaza nalazi se na nešto manje od 2 sata vožnje od Beograda i jedno je od omiljenih turističkih destinacija, kako za porodične odmore, tako i za školske izlete.

 

Umereno toplo vreme bez vetra pruža priliku za uživanje u netaknutoj prirodi i tokom ostalog dela godine – te možete planinariti, voziti bicikl ili se baviti sportom na nekom od brojnih terena.

 

Poznate su po prelepim livadama bogatim mekom bujnom travom i velikim površinama prekrivenim najlepšim narcisom koji se beli duž njenih obronaka. Na zelenim pašnjacima Divčibara, uočićete različite vrste lekovitog bilja uključujući hajdučku travu, velebilje, majčinu dušicu, pelin i matičnjak.

 

Širom planine smenjuju se četinarske šume pune belog i crnog bora, jele, smrče i kleke, s listopadnim šumama breze, bukve, jasena i hrasta.  Ovaj predeo obiluje i mnogim izvorima od kojih su najpoznatiji Žujan, koji se nalazi u prostranoj močvarnoj livadi, Hajdučka česma na visu Čubrica i Markovi čanci.

 

Palićko jezero

Jezero Palić nalazi se u opštini Subotica u Severnobačkom okrugu. Predstavlja gradsko naselje, izletište, lečilište i jezero. Jezero je prosečne dubine od oko dva metra i zbog velikog broja algi izrazito zelenkaste boje.

 

Nastalo na granici lesa i peska, ovo slatinasto jezero je dobilo svoje ime po pustari Palij. Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko, iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. U okolini se nalazi zoološki vrt sa mnogobrojnim životinjskim vrstama i predivnim ambijentom. Savršeno mesto za izlet.

 

Evo i jednog snimka o ovom jezeru:

 

Petrovaradinska tvrđava

Izgradnju Tvrđave pokrenula je austrijska ratna komanda uz finansijsku pomoć Pape, a sa ciljem da se zaustave buduće invazije Turaka, bila je najznačajnije i najveće utvrđenje u Habzburškoj monarhiji o čemu govori podatak da su Turci dva puta pokušali da je osvoje, ali nisu uspeli.

 

Nakon toga, u 19. veku, postala je vojno-administrativni centar. Tvrđava je završila sa vojnim bitkama, a danas je okupljalište mladih, onih koji vole da uživaju u panorami Novog Sada i Petrovaradina, ali i hedonista. Tu se nalazi restoran „Osam tamburaša“, kao i Restoran „Terasa“.

 

Ispod Tvrđave  su i restorani pokraj Dunava kao što su „Balkan exspres“ i „Aqua Doria“. Kad su u pitanju okolni kafei, ljubitelji rokenrola koji žele da osete atmosferu pravog, zadimljenog irskog paba i popiju kvalitetno točeno pivo, svakako ne bi trebalo da zaobiđu kafe „Dublin“ u Štrosmajerovoj ulici, u kom naročita živost vlada tokom Exit festivala.

 

U blizini je i prelepi Molinarijev park, koji je 1874. godine osmislio Anton Molinari, general inženjer i počasni zapovednik sedamdesete pešadijske pukovnije Austrougarske carevine.

 

Fruška gora

Fruška Gora

Fruška gora se nalazi u Vojvodini i najveći deo planine pripada oblasti Sremu, dok jedan mali deo prelazi hrvatsku granicu. Smeštena je između dve reke. Na severnoj strani se nalazi Dunav, dok je sa juga graniči reka Sava.

 

Najviši vrh Fruške gore je Crveni Čot, sa nadmorskom visinom od 538 metara. Osim najvišeg vrha, dobro poznati i značajni vrhovi su Veliki gradac, Iriški venac i Stražilovo. Fruška gora je prvi nacionalni park u Srbiji, proglašen 1960. godine.

 

Fruška gora raspolaže sa oko 1500 vrsta biljaka. Bogata je velikim brojem paprata, golosemenica, skrivenosemenica, gljiva i lekovitog bilja. Fruška gora bogata je i livadama i šumama. Prepoznatljiva je i po vinovoj lozi. Na Šuljamačkoj glavici su bile zasađene prve vinove loze.

 

Nedaleko od odmarališta Testera se nalazi šetalište “Dolina kestenova”. Fruška gora obiluje i raznovrsnim životinjskim svetom. Takođe je veoma  bogata jezerima, izvorima, močvarama, ribnjacima, vrelima, rekama i nekolicinom malih vodopada.

 

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero se nalazi u podnožju Stare planine, na delu planine nazvan Visok, na reci Visočici, u Pirotskom okrugu, od kojeg je udaljeno 15 kilometara. Njegov nastanak je posledica jakih zemljotresa.

 

Nastalo je u klisuri, u februaru 1963. godine i brzo nakon svog nastanka dostiglo je dužinu od 7,2 kilometara, što se dogodilo u martu iste godine. Veoma brzo, samo 2 godine nakon nastanka jezera, isto je i isušeno zbog nemogućnosti brane da izdrži količinu vode jezera. Iz tog razloga je projektovano nadvišavanje prirodne brane.

 

Danas površina jezera iznosi 5,53km kv. Širina jezera iznosi oko 300 metara, a dužina 17 kilometara, temperatura vode leti iznosi oko 24 stepena. Na Zavojskom jezeru je dostupan i ribolov.

 

Od ribljih vrsta prisutne su: šaran, som, štuka, deverika, bodorka, uklija, grgeč, klen i pastrmka. Takođe je pored kupanja dostupan sport na vodi, skijanje, ronjenje, splavarenje i drugo. Leti se kraj jezera može uočiti veliki broj kamp prikolica, šatora i velika aktivnost posetilaca.

 

Banja Vrujci

Banja Vrujci je kupalište i lečilište čije je sedište smešteno u zapadnoj Srbiji, lekovita voda i banjsko blato se koriste u lečenju mnogih bolesti.  Termalne vode su kalcijumsko-magnezijumske, iz grupe oligomineralnih voda i prosečna temperatura iznosi 27 stepeni celzijusa.

 

Takođe, banja Vrujci proizvodi flaširanu vodu pod nazivom „Voda Voda“, a poznata je i po fabrici „Sinalco“. Pored lekovite vode, u banji se nalazi i akva park. Poznata je po manifestaciji „Vrujački izvori“ na kojoj se organizuju razne izložbe, koncerti folkloraša, pevačkih grupa i solista na instrumentima.

 

Banja Pačir

Nalazi se u blizini Subotice i Bačke Topole. Ono što ovo mesto čini toliko posebnim je jezero sa površinom od 2000 kvadratnih metara, ispunjeno lekovitom vodom roze boje. Osim roze jezera, Termalna banja Pačir poseduje i dva zatvorena bazena koji imaju oblik malih jezera i maksimalna dubina u njima iznosi 1,6 metara.

 

Sokobanja

Sokobanja se nalazi između planina Ozren i Rtanj, na nadmorskoj visini od oko 400 metara, u Zaječarskom okrugu. Kroz Sokobanju protiče reka Sokobanjska Moravica, koja u Bovanskoj klisuri puni Bovansko jezero.

 

Ovde se nalaze i Termomineralni izvori Sokobanje. Poseduje veoma razvijen lovni i ribolovni turizam. Organizovani banjski turizam počeo je 1837. godine za vreme knjaza Miloša Obrenovića. I dan danas u centru na korzou se nalazi Milošev konak. Neki od poznatih posetilaca su bili Isidora Sekulic, Ivo Andrić, Stevan Sremac i Branislav Nušić.

 

U okolini Sokobanje se nalaze Lepterija, Vodopad Ripaljka, Soko Grad, Bovansko jezero, Sesalačka pećina, Etno kutak Grudonjske vodenice, Akva park Podina, Vodopad Joževac.

 

Taorska vrela

U selu Donji Taor, na teritoriji grada Valjeva, nalaze se Taorska vrela. Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle i izvire glavno vrelo. Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je od marta pa sve do kraja aprila. Tada je količina vode najveća, što Vam garantuje sigurno uživanje u ovom remek-delu prirode.

 

Bukulja

Planina Bukulja se nalazi u Šumadiji,  vulkanskog je porekla,  što se može zaključiti iz prisustva granitnih stena, koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala. Planina Bukulja je pogodna za pripreme sportskih ekipa, a obeležene pešačke staze vode od parka Bukovičke banje do samog vrha planine.  Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom.

 

Vidikovac Kapija Podrinja

Nalazi se na obroncima planine Povlen i predstavlja tačku sa koje počinje ulazak u drinsku dolinu. Sa vidikovca se pruža izuzetan pogled na planinske predele u opštini Bajina Bašta i u susednoj Bosni i Hercegovini. Konstrukcija je izgrađena i otvorena za posetioce 2016. godine i od tada privlači veliki broj turista i prolaznika, koji putuju ovim delom Srbije.

 

Avala

Avala Toranj

Planina Avala se nalazi u Šumadiji, na oko 16,5 kilometara južno od Beograda, predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava. Najviši vrh Avale je Žrnov. Pogled sa Avalskog Tornja zauvek ostaje u pamćenju, a Spomenik neznanom junaku i aleja koja ga okružuje, čine da se osećate kao da ste u raju. Planina Avala poseduje osam izvora čiste vode, od kojih su najpoznatiji Ledinac, Sakinac, Kamenac i Vranovac.

 

Drvengrad

Drvengrad se nalazi na razmeđi planina Zlatibora i Tare, to je etno-selo izgrađeno po zamisli Emira Kusturice, za potrebe filma „Život je čudo“. Izgrađen je u obliku pravougaonika, koji na jednom kraju ima ulaznu kapiju gde počinje glavna ulica.

 

Ulica se prostire sve do drugog kraja, na kojem se nalazi drvena pravoslavna crkva. Crkva je izgrađena od drveta po uzoru na hramove u Rusiji. Glavna ulica nosi naziv našeg nobelovca, Ive Andrića. Od 2008. godine, svake godine krajem juna se organizuju „Zavičajni dani“  tradicionalna turistička manifestacija.

 

Na navedenom snimku možete pogledati Drvengrad, kao i lepotu same Tare, iz prve ruke:

https://www.youtube.com/watch?v=BxDhulsKIB4

 

Vodopad Lisine

Vodopad Lisine nalazi se u istočnoj Srbiji, na padinama planine Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci Resave, spada u akumulacione vodopade i nastao je akumulacijom bigra. Vodopad Lisine ima ukupnu visinu od 25 metara i spada u grupu viših vodopada Srbije. Pored vodopada, možete posetiti i Resavsku pećinu, kao i manastir Manasiju.

 

Vidikovac Kozji kamen

Vidikovac Kozji kamen nalazi se u istočnoj Srbiji i sa njega se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, meandre reke Visočice i staroplaninske vrhove. Kozji kamen teritorijalno pripada opštini Pirot.

 

Do vidikovca možete doći isključivo pešaka, ali to nije problem. Staza je veoma laka i ne morate biti posebno fizički spremni za ovaj put. Na samom vrhu planine Vidlič očekuju Vas letnjikovac, mesto za roštilj i nestvaran pogled za pamćenje.

 

Prolom Banja

Nalazi se na severozapadnim padinama Radan planine i na nadmorskoj visini od 717 metara. Pripada Topličkom okrugu, opštini Kuršumlija. Prolom Banja je poznato lečilište. Pored toga je i mesto za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor. Prolom Banja je okružena gustim šumama koje utiču na klimu. Leta su topla sa umerenim padavinama, a letnje noći su sveže. Zime su oštre, sa dosta snega.

 

Jezero Šelevrenac

Šelevrenac ili Šelovrenac se nalazi na južnom delu Fruške gore. Zauzima drugo mesto na listi najvećih jezera u Srbiji. Na jezeru kupanje nije dozvoljeno, a ribolov je moguć uz dozvolu. Osim ribolova, ovo mesto se posećuje radi odmora, rekreakcije i razonode. Tu je sportski teren za fudbal i odbojku, i restoran sa terasom koja pruža pogled na jezero i živahnu okolinu. Ovo mesto je dom mnogih domaćih i divljih životinja kao i ptica.

 

Gvozdačka reka, Brezanska reka na Goču

U svom donjem toku naziva se Brezanska reka, po selu Brezna kroz koje protiče. Uliva se u reku Ibar, malo niže od sela Polumir. bog izuzetnih prirodnih vrednosti i odlika, kao što su mešovite šume jele i bukve i staništa jorgovana, koji rastu oko nje, pojedini delovi klisure i kanjona Gvozdačke, odnosno Brezanske reke nalaze se u III, II, pa čak i u I stepenu zaštite.

 

Ukupna dužina reke je 14 kilometara, sa dubinom između 30 i 70 centimetara. Korito reke čine stene i krupno kamenje, a obale su kamenite i obrasle četinarima i žbunastom vegetacijom.

 

Banjski potok

Banjski ili Dučalovački potok spada u grupu najlepših mesta Ovčarsko-kablarske klisure. U svom toku sakuplja vodu iz drugih okolnih izvora i kroz živopisnu klisuru silazi u Ovčar banju, do mesta gde se uliva u Zapadnu Moravu. Smešten je u srcu Ovčarsko-kablarske klisure. Do potoka se stiže veoma lako, seoskim putem na koji se nastavlja blago strma šumska staza. Boja vode je zelena ili pomalo mlečno-plava a kupanje u njoj je zabranjeno.

 

Kopaonik

Pančićev vrh Kopaonik

Planina Kopaonik je najveći zimski turistički centar Srbije i najveći skijaški centar u regionu. Ski centar Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji. Osim skijanja, na Kopaoniku postoji veliki broj drugih aktivnosti i rekreacija.

 

Najviši vrhovi Kopaonika su: Pančićev vrh, Suvo Rudište, Velika Gobelja, Mali Karaman, Veliki Karaman. Kopaonik ima bogatu floru i faunu. Najznačajnije životinjske vrste su: sivi soko, suri orao, buljina i divlja mačka. Najpoznatija biljka na ovoj planini je Pančićeva omorika.

 

Šatrinačko jezero

Šatrinačko jezero nalazi se u Sremu, na oko 5 kilometara udaljenosti od Iriga. Smešteno je na južnim padinama Fruške gore. Primarna namena ovog jezera bila je navodnjavanje nekada velikog i poznatog voćnjaka, a danas je jedno od posećenijih turističkih mesta Srema i Fruške gore. Pored jezera se nalazi jedna uređena plaža sa tuševima, posuta šljunkom i jedan teren za odbojku i stoni tenis. Prilaz jezeru je omogućen u potpunosti.

 

Kao što smo i rekli, Srbija je jako lepa zemlja sa puno turističkih atrakcija. Shodno tome, u komentarima možete dati vaš predlog za najlepsa mesta u Srbiji.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.