...
Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo

June 16, 2024 by Turizam.org

Vodopad Prskalo se nalazi na obroncima južnog Kučaja, u dolini reke Nekudovo, udaljen 13 km od najbližeg naselja Resavica u opštini Despotovac. Pored samog vodopada prolazi put koji vodi od Resavice ka Čestobrodici.

Ovaj vodopad je prilično nepoznat, delom zbog slabe promocije, a delom zbog toga što je put do njega skoro neprohodan zbog guste vegetacije tokom perioda najveće aktivnosti vodopada.

 

Osnovne informacije

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi u blizini sela Resavica, koje je poznato po rudniku uglja. Ako dolazite sa autoputa Beograd-Niš, isključite se kod Svilajnca i nastavite prema Despotovcu. Od Despotovca pratite putokaze za Resavicu.

Na izlasku iz Resavice, pratite putokaz ka izletištu Valkaluci i skrenite desno na makadamski put. Nastavite ovim putem oko 15 km do vodopada Prskalo.

Ukoliko planirate dolazak sa običnim automobilom, a ne sa recimo džipom, vožnja od 15 km može potrajati oko sat vremena. Posle 5-6 km stići ćete do raskrsnice gde treba skrenuti desno prema Nekudovu. Nakon još 10 km vožnje, s desne strane ugledaćete veličanstveni vodopad Prskalo. Oko samog vodopada ne postoji nijedno mesto predviđeno za odmor tako da ste primorani improvizovati.

Naša preporuka je da vaše vozilo ostavite u selu Resavica i da se odatle makadamskim putem uputite ka vodopadu Prsakalo, kako bi ste izbegli “komplikacije”. Lokalni meštani navode da je putna infrastruktura u lošem stanju i da se teško prolazi automobilom. Takođe potrudite se da ne dođete sa pogrešne strane kako ne bi ste bili primorani da pešačite i do nekoliko km do vodopada. Najbolja opcija je priključiti se organizovanim turama.

 

Karakteristike vodopada

Karakteristike vodopada Prskala

Vodopad Prskalo visok je 15 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 769 metara. Iako tokom cele godine ima relativno malo vode, nikada ne presušuje.

Njegov izgled podseća na visoku, kamenu skulpturu, što ga čini jedinstvenom prirodnom pojavom na Kučaju. Ovaj neobičan oblik stena formiran je od bigrenih naslaga koje su se tokom vekova nataložile vodom koja teče uskim kanalom po vrhu stene i pada sa najisturenije ivice.

Sa leve strane vodopada nalazi se uska stazica koja vodi do izvora reke Nekudovo, udaljenog oko 50 metara. Izvor se zapravo nalazi na vrhu Prskala, odakle voda kaplje niz vodopad i nastavlja dalje prema Resavici. Na pola puta između Prskala i Resavice nalazi se mesto poznato kao Uviralo, gde se reka Nekudovo ponire ispod ogromne stene u kanjonu.

Mnogi posetioci smatraju da vodopad Prskalo podseća na mamuta, što ih inspiriše da ga fotografišu i opisuju. Jedan posetilac je napisao: „Obožavam tvoj stav upravo probuđenog mamuta sa pozelenelim licem od stajanja u mestu… Zaustavljen plačeš…″

Vodopad Prskalo nije bio naročito poznat sve do nedavno, ali kako domaći turizam postaje sve popularniji, tako i ovaj vodopad privlači sve više posetilaca.

 

Šta posetiti u okolini?

Lazarev Kanjon

Ovaj deo Srbije bogat je prirodnim i kulturnim nasleđem. Preporučujemo posetu Resavskoj pećini, zaštićenom spomeniku prirode udaljenom 20 km od Despotovca, poznatoj po svojoj dužini od 4,5 km.

U blizini se nalazi i manastir Manasija, iz XV veka koji se nalazi se u Despotovcu i predstavlja jedan od značajnih manastira u Srbiji. Vodopad Lisine, visok 25 metara, smešten je na rečici Vrelu, u blizini Resavske pećine.

Tu je i Manastir Ravanica, zadužbina kneza Lazara, nalazi se kod Senja, dok se Manastir Sisojevac, podignut oko 1370-1380. godine, nalazi u selu Sisevac kod Ćuprije.

Kod sela Zlot se nalazi Lazarev kanjon koji je najveći i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji – u njemu se nalazi i Lazareva pećina. Takođe kada govorimo o tim delovima Srbije preporučujemo da istražite i okolinu Bora, gde posebno izdvajamo posetu Borskom jezeru.

 

Vodopad Prskalo na mapi

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.