Turizam u Grčkoj

October 16, 2022 by Turizam.org

Turizam u Grčkoj predstavlja jednu od osnovnih grana privrede te zemlje. Grčka, kolevka evropske civilizacije, je jedna od najposećenijih država u evropi, te sam podatak da je ovu zemlju posetilo 33 miliona turista 2019. godine govori dovoljno za sebe. Najposećenije tustičke destinacije u Grčkoj su svakako njen glavni grad, Atina, zatim: Krf, Krit, Halkidiki, Mikonos, Rodos.

 

U Grčkoj je takođe zastupljen i verski turizam, koji najviše privlači posetioce iz okolnih zemlja zbog kulturološkog i istorijskog značaja nekih destinacija poput Svete Gore i manastira Meteori.

 

Klima u Grčkoj

Turizam u Grčkoj

Ako posmatramo kopneni deo Grčke (npr. gradska područija), Grčka poseduje kontinentalnu klimu, dok se uz obale i ostrva javlja sredozemna klima. Karakteristika za veći deo ove zemlje jeste to što su leta veoma topla i suva, a zime sveže i kratke. Na severnim delovima Grčke se može javljati jaka zima, dok to nije slučaj sa njenim ostalim teritorijama.

 

Uticaj turizma na BDP

Uzećemo za primer 2019. godinu, koja je za Grčku, po pitanju profitabilnosti, bila dosta dobra. Naime, kao što smo i rekli i u uvodnom delu teksta, Grčku je te godine posetilo oko 33 miliona turista od kojih je zarađeno oko 18,2 milijardi dolara. Poređanja radi, ekonomija grada Beograda iznosi 16,2 milijardi (podaci iz 2017.), što iznosi otprilike četvrtinu BDP-a Republike Srbije. Interesantan je podatak da čak četvrtina zaposlenih u Grčkoj (nešto manje od jednog miliona) radi u pravo u turističkom sektoru.

 

Iz kojih država turisti najviše posećuju Grčku?

Iz kojih država turisti najviše posećuju Grčku?

 

Prema podacima iz 2007. – 2009. godine najposećenija regija u Grčkoj je Egejska Makedonija (Središnja Makedonija) koja je 2009. godine primila oko 3.6 miliona turista. To i nije toliko iznenađenje, s obzirom da se u toj oblasti nalaze neke od najpopularnijih atrakcija, poput Halkidikija, glavnog grada te oblasti (Solun), mesto u kojem se rodio Aleksandar Veliki itd…

 

Najviše turista dolazi sa prostora Evropske Unije (Nešto manje od 13 miliona), pa zatim Amerike (oko 560.000), Azije (Oko 520.000)… Što se tiče broja turista po nacionalnosti, za navedenu godinu se izdvajaju Britanci (2,61 miliona), Nemci (2,3 miliona), Albanci (1,8 miliona), Bugari (1,1 miliona)

 

Istorijat razvoja turizma u Grčkoj

Turizam u savremenoj Grčkoj državi je počeo da se razvija u 1960. i 1970-tim godinama, u smislu njegove velike popularizacije. Tokom navedenih godina država je ulagala resurse u izgradnju hotela i ostale infrastrukture koje priliče turističko razvijenim državama. U narednom periodu turizam ove zemlje je rastao sve više i više. Tome su doprinele i neke manifestacije poput Letnjih olimpijskih igara 2004. godine, od čijeg održavanja država maksimalno ulaže u infrastrukturu u turističkom sektoru.

 

Promocija turizma u Grčkoj

Grčki vrh trenutno radi na promociji zimskog turizma u toj zemlji, kako bi, logično, privukli dodatan broj posetilaca. Glavnu reč o turizmu u Grčkoj ima Grčka nacionalna turistička organizacija koja poseduje svoje ambasadore. Obično su ambasadori pevači koji su Grčku predstavljali na Euroviziji, tako da je trenutni ambasador turizma Anastasios “Sakis” Ruvas.