...

15 Predloga Šta videti u Solunu

October 30, 2023 by Turizam.org

Grčka, zemlja bogate istorije, kulture i spektakularnih pejzaža, nudi posetiocima brojne dragulje za istraživanje. Jedan od tih dragulja je i Solun, drugi po veličini grad u Grčkoj, koji predstavlja spoj prošlosti i savremenosti, tradicije i inovacije. Ovaj istorijski grad, smešten na obali Egejskog mora, nudi beskrajne mogućnosti za istraživanje i uživanje u svojoj lepoti.

Solun je grad čije korene možemo pratiti duboko u istoriju. Nekadašnja prestonica Rimskog i Vizantijskog carstva, danas je taj grad postao kosmopolitski centar, istinski magnet za turiste. U ovom članku, istražićemo neke od najznačajnijih atrakcija koje Solun nudi, te ćemo pokušate dati odgovor na pitanje šta videti u Solunu?.

 

Informacije o polasku

 

 • Smeštaj: Za jednu noć u Solunu, odaberite hotele u centru grada, posebno duž Aristotelovog trga do Bele Kule. Povoljni hoteli nude cene od 40 evra za noćenje za dvoje sa doručkom. Pella Hotel, Rex i Ilisia su neki od povoljnijih hotela. Takođe, razmotrite opciju apartmana, jer u centru grada postoji mnogo iznajmljivanja apartmana.

 

 • Parking: Većina hotela nema svoje parkinge, ali možete pitati osoblje hotela za preporuke o obližnjim parking mestima. Dnevna cena parkiranja obično iznosi oko 13 evra. U Solunu se koriste parking kartice koje možete kupiti na trafici. Osim toga, vikendom je parking besplatan u celom gradu, a ulica Agios Dimitrios naviše nudi besplatan parking. Imajte na umu da se obijanja automobila dešavaju relativno često, pa razmislite o parkiranju u garaži, koja može koštati oko 3 evra po satu ili više. Najsigurnija opcija je dogovoriti se sa hotelom oko parkiranja.

 

 • Prevoz: Gradski prevoz u Solunu može vas odvesti do mnogih atrakcija. Preporučuje se istraživanje gradskih linija kako biste stigli do određenih mesta. Takođe, možete bezbedno zaustaviti taksi na ulici i pitati vozača za cenu pre nego što uđete. Postoji zvanična tarifa za taksije u Solunu, s različitim cenama za start, kilometar u gradu i van grada. Takođe, moguće je dodatno plaćati takse za aerodrom, autobusku ili železničku stanicu.

 

 • Šta obići: Ako imate samo dan-dva, obavezno posetite Srpsko vojničko groblje Zejtinlik, crkvu posvećenu Svetom Dimitriju i Belu Kulu (koja je sada muzej). Uživajte u šetnji uz more, probajte giros, tradicionalni grčki suvlaki, i posetite poslastičarnice.

 

 • Šoping: Ulice Tsimiski i Egnatia nude razne prodavnice i brendove. Tržni centar Kosmos je poznat za šoping, a možete ga posetiti ako imate vremena. Takođe, istražite lokalne trgovine i butike u potrazi za jedinstvenim suvenirima.

 

 • Hrana: Pijte kafu u tradicionalnim grčkim kafićima i uživajte u girosu, slatkoj kafi, tortiljama i drugim lokalnim specijalitetima. Posetite lokalne poslastičarnice kao što su Estia, Ble i Terkenlis za fantastične kolače i sladoled.

 

 • Nastavak obilaska: Nakon obroka i poslastica, prošetajte po šarmantnim uličicama Soluna i posetite pijace Kapani i Modiano. Ako želite produžiti istraživanje, razmislite o odlasku u naselje Kalamaria, gde možete uživati u priobalju i restoranima.

 

Imajte na umu da je Solun bogat grad kulturom i istorijom, pa bi bilo korisno da pravite prioritete u skladu sa svojim interesovanjima i vremenom koje imate na raspolaganju.

 

Bela Kula

Bela Kula

Bela Kula se svakako izdvaja kao jedan od najupečatljivijih simbola ovog fascinantnog grada. Iako je Bela Kula danas prepoznatljiva kao simbol grada Soluna, njeni koreni sežu duboko u vizantijsko doba. Izgrađena u 12. veku, kula je prvobitno imala vojni značaj i služila je za odbranu istočnih gradskih zidina.

Tokom vekova, ovaj impozantni toranj pretrpeo je mnoge promene, uključujući i rekonstrukciju od strane turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Danas, Bela Kula je dom Vizantijskog muzeja u kojem se čuva veličanstvena istorija Soluna. Muzej nudi dubok uvid u bogato nasleđe grada i okoline kroz izložene artefakte i priče iz različitih perioda. Multijezični audio vodiči dostupni posetiocima pomažu u razumevanju izloženih eksponata, a penjanje spiralnim stepenicama do vrha kule pruža spektakularan pogled na Solun i njegovu luku.

Zanimljiva činjenica je da su se u Beloj Kuli, pored muzejskih prostora, nalazile i zatvorske ćelije, što svedoči o njenoj višenamenskoj upotrebi tokom istorije. Smestivši se tik uz obalu, Belu Kulu jednostavno ne možete zaobići, a penjanje na vrh je nezaboravno iskustvo. Prilikom posete ovom simbolu Soluna, ulaz je simboličnih 3 evra, ali isplati se svakog trenutka provedenog u ovoj impozantnoj građevini.

Bela Kula, kako je mnogi i dalje nazivaju, predstavlja vitalni deo kulturnog i istorijskog nasleđa Soluna. Posetom ovom spektakularnom mestu ne samo da ćete doživeti bliski susret sa prošlošću grada, već ćete i uživati u nezaboravnom pogledu na luku i centar Soluna.

 

Zejtinlik

Zejtinlik

Zejtinlik (Srpsko vojničko groblje) u Solunu je jedno od najvažnijih i najdirljivijih mesta za posetu, posebno za srpske turiste i ljude zainteresovane za istoriju Prvog svetskog rata. Ovo groblje predstavlja trajni spomenik srpskim vojnicima i saveznicima koji su izgubili svoje živote tokom Velikog rata, posebno tokom proboja Solunskog fronta.

Zejtinlik se nalazi u blizini centra Soluna, oko 4 km jugoistočno od Aristotelovog trga. Lako je dostupan javnim prevozom, taksijem ili sopstvenim vozilom.

Iza naziva mesta se krije interesantna anegdota, jer se na ovom mestu, pre nego što se na njemu nalazilo groblje, prodavalo ulje, pa se naziv održao i do dan danas. Na njemu pored srpskih vojnika počivaju i saveznički borci, mahom francuzi, britanci, rusi…

Zejtinlik sadrži 1000 grobova, dok se unutar ovog kompleksa nalazi i mauzolej sa kosturnicom i kapelom u kojoj se nalazi još oko 5580 sahranjenih Srba.

Do nedavno se o ovom mestu preko pola veka brinuo čuvar Đorđe Mihajlović, ali je nažalost u svojoj 95. godini (1928-2023) preminuo ovog leta.

Poseta Zejtinliku je emotivno iskustvo koje omogućava počast srpskim junacima i pruža priliku da se dublje razume Prvi svetski rat i njegov uticaj na Srbiju. Ovo mesto predstavlja važan deo srpskog nasleđa u Solunu i obavezno ga posetite ako ste zainteresovani za istoriju i kulturu.

 

Ano Poli – Stari Deo Soluna

Ano Poli - Stari deo Soluna

Ano Poli, što znači “Gornji Grad” na grčkom jeziku, predstavlja bajkoviti stari kvart u Solunu, Grčka. Ovaj kvart nosi sa sobom bogatu istoriju, tradicionalnu arhitekturu i jedinstven karakter. Evo nekoliko informacija koje opisuju ovu čarobnu četvrt:

Ano Poli se nalazi svega četiri kilometra od centra Soluna i predstavlja jedini deo grada koji je ostao netaknut velikim požarom koji je zahvatio grad 1917. godine.

Sa svojim uskim kaldrmisanim ulicama i dvospratnim kućama, Ano Poli odiše autentičnom i tradicionalnom atmosferom. Ovaj kvart često se opisuje kao duša Soluna.

Ovde možete pronaći ostake građevina izotomanskog perioda, koje okružuju Ano Poli i čuvaju istorijske tajne. Ulica Eptapirgio vodi vas do istoimene tvrđave, gde možete uživati u spektakularnom panoramskom pogledu na zaliv Solunskog zaliva.

Nedaleko od tvrđave Eptapirgio, nalazi se Vlatadon manastir, jedan od najstarijih manastira u Solunu, sa prelepim panoraskim pogledima.

Ano Poli je poznat po svojoj arhitekturi koja podseća na Osmanski period i ima istočnjački šarm. Ovaj kvart je čak i na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine i pod zaštitom kako bi se očuvala njegova tradicionalna lepota.

Dok šetate ovim slikovitim kvartom, možete uživati u brojnim kafeima i restoranima u uskim ulicama, gde ćete osetiti pravi duh Soluna.

Ano Poli je lako dostupan javnim prevozom turističkom linijom 50 koja kreće od Bele Kule. Takodje u obzir dolaze i neke autobuske linije (23,24)… Poseta Ano Poliju je poput povratka u prošlost, gde možete doživeti bogatstvo istorije, kulture i tradicije ovog čarobnog grčkog grada.

 

Arheološki Muzej u Solunu

Šta videti u Solunu?

Arheološki muzej u Solunu predstavlja izuzetno važan muzej u Grčkoj i širom Evrope. Nalazi se u neposrednoj blizini poznatog Belog Tornja i ima impresivnu zbirku arheoloških artefakata. Evo nekoliko ključnih informacija o ovom značajnom muzeju:

 

 • Kolekcija dragocenosti: Muzej poseduje bogatu kolekciju, uključujući neverovatne dragocenosti, poput grobnice oca Aleksandra Velikog, Filipa Makedonskog. Ova grobnica otkrivena je u Vergini 1977. godine i predstavlja jedinstvenu istorijsku vrednost.

 

 • Papirus Dervenije: Muzej čuva i jedini netaknuti drevni papirus nađen u Grčkoj, koji potiče iz 3. veka pre nove ere. Ovaj papirus pruža dragocene uvide u istoriju i kulturu tog vremena.

 

 • Raznolika istorija: Muzej sadrži eksponate koji ilustriraju istoriju grada Soluna od praistorijskih dana pa sve do rimskog perioda. Ovde možete videti spektakularne mozaike i artefakte iz različitih istorijskih perioda, uključujući Helenistički period.

 

 • Moderna arhitektura: Zgrada muzeja, koju je dizajnirao arhitekta Patroklos Karantinos, predstavlja primer modernih arhitektonskih trendova u Grčkoj. Izgrađena 1962. godine, muzej je kasnije proširen i renoviran kako bi se dodatno unapredila izložba.

 

 • Stalne postavke i privremene izložbe: Muzej poseduje stalne postavke koje prikazuju arheološke nalaze iz Soluna i šire regije Makedonije. Pored toga, muzej često ugostiti i privremene i tematske izložbe, pružajući posetiocima priliku da istraže različite aspekte grčke istorije i kulture.

 

 • Arhitektonski i umetnički eksponati: Posetioci muzeja mogu videti arhitektonske članove jonskog hrama iz 6. veka pre nove ere, skulpture iz različitih perioda Makedonije, eksponate iz kompleksa palate koji je izgradio car Galerija u centru Soluna, kao i zlatne artefakte iz arhajskog i klasičnog perioda.

 

 • Otkriće statue Aleksandra: Muzej privlači pažnju i zbog mogućeg otkrića originalne statue Aleksandra Velikog, koja je verovatno delo poznatog antičkog vajara Lisipa. Ovo otkriće je od neprocenjive vrednosti i trenutno se ispituje u laboratoriji muzeja.

 

Arheološki muzej u Solunu predstavlja izvanredno mesto za istraživanje i razumevanje antičke grčke kulture, istorije i umetnosti, a njegove dragocenosti privlače ljude iz čitavog sveta. Da li ste znali da se u Solunu nalazi čak 25 muzeja?

 

Muzej Vizantijske Kulture

Muzej Vizantijske Kulture

Muzej Vizantijske Kulture u Solunu, otvoren 1994. godine, predstavlja naučnu instituciju otvorenu za javnost sa širom kulturnom i obrazovnom svrhom. Cilj muzeja je prikupljanje, očuvanje i izlaganje dela i predmeta iz različitih istorijskih perioda, posebno ranih hrišćanskih, vizantijskih, srednjovekovnih i post-vizantijskih perioda.

Njegova kolekcija obuhvata ikone, mozaike, skulpture, rukopise, tekstil, minijature, numizmatiku i druge artefakte. Muzej ima 11 stalnih izložbi koje se bave različitim aspektima istorije i kulture, uključujući rane hrišćanske crkve, gradove i naselja, groblja, ikonoborstvo, dinastije vizantijskih careva i mnoge druge teme.

Muzej Vizantijske Kulture nudi i obrazovne programe za školsku decu i posebne radionice za učenike arheologije. Pored stalnih izložbi, muzej redovno organizuje privremene izložbe koje se često bave temama vezanim za Vizantiju. Njegova kolekcija obuhvata širok spektar umetničkih i kulturnih artefakata, pružajući uvid u bogatu prošlost tog regiona. Muzej je nagrađen Savetom Evrope 2005. godine, prepoznajući njegovu vrednost kao kulturne institucije.

 

Aristotelov Trg

Aristotelov trg

Ovaj centralni gradski trg zauzima posebno mesto na obali Nikis avenije, pružajući spektakularan pogled na more Solunskog zaliva. Njegovo ime dolazi od slavnog filozofa Aristotela, a sam trg je plod vizije francuskog arhitekte.  Okolne zgrade su tokom godina doživele brojne rekonstrukcije i obnove, posebno severni delovi trga u prvim godinama 21. veka.

Istorija izgradnje trga seže unazad do 1917. godine, kada je Solun pretrpeo katastrofalan požar i kada je izgorelo dve trećine grada. To je bio prelomni trenutak koji je pokrenuo ambiciozne planove za urbanizaciju. Francuski arhitekta Ernest Hebrard angažovan je da preuredi gradski centar. Prvobitni planovi za trg bili su grandiozni, s namerom da se stvori impozantan prostor koji se proteže od obale do trga Dikastirion i Rimskog foruma. Nažalost, nedostatak finansijskih sredstava ograničio je realizaciju ovih planova.

Konačno, trg je završen 1950. godine i dobio je svoj sadašnji izgled. Okružen je impozantnim zgradama, uključujući luksuzne hotele i pozorište Olimpion Teatar – gde se održava i Solunski međunarodni filmski festival.

Aristotelov trg danas predstavlja srce Soluna i važan kulturni centar. On je domaćin raznih kulturnih manifestacija, koncerata, političkih skupova i drugih događaja tokom cele godine. Posetioci mogu uživati u šetnji, kupovini, ispijanju kafe ili osvežavajućih napitaka u kafićima uz obalu, te uživati u lepom pogledu na more i zalazak sunca.

Ovaj trg je takođe poznat po svojoj legendi – dodirnite Aristotelov palac na statui da biste osetili prenos njegovog znanja. Pored trga se nalazi veliki gradski park i stara solunska pijaca.

Aristotelov trg je ikonično mesto koje predstavlja simbol Soluna i često je mesto okupljanja kako lokalaca, tako i turista. Pored svoje bogate istorije, ovaj trg je vitalno središte društvenog i kulturnog života grada.

 

Waterland Akva Park

Waterland akva park, biser solunske zabave, prostire se na impresivnih 150.000 kvadratnih metara, čineći ga trenutno najvećim akva parkom u Grčkoj. Nalazi se u mirnom mestu Tagarades, udaljenom oko 20 minuta vožnje od samog Soluna, i predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji žele da se osveže i opuste u vodenim avanturama.

Osim vodenih atrakcija koje pružaju osveženje i zabavu, Waterland takođe nudi raznolike mogućnosti za gastronomske užitke. Na raspolaganju su posetiocima dva restorana sa ukusima mediteranske kuhinje, tri snack bara za one koji žele brze obroke i sendviče, kao i brojni kiosci za hot-dog, sladoled i osvežavajuće sokove. Ukoliko želite suvenir ili sećanje sa ovog nezaboravnog mesta, prodavnice sa majicama i suvenirima će vam pružiti širok izbor opcija.

Prilaz Waterland akva parku je jednostavan i dostupan svojim vozilom, ali takođe postoje organizovane ture za turiste koji borave u obližnjim mestima.

Uživanje u Waterland-u nudi i dodatne pogodnosti. Ležaljke na kojima se možete opustiti su besplatne, dok su cene hrane i pića usklađene sa standardima ovog područja Grčke.

Sam Waterland akva park obiluje raznovrsnim sadržajem. Ovde možete plivati u bazenu sa talasima, klizati niz različite vodene tobogane, prepustiti se blagodetima lenje reke i otkriti brojne druge zabavne aktivnosti. Posebna atrakcija je Piratsko ostrvo koje pruža čarobno iskustvo.

Waterland nije samo vodeni park – tu se nalazi Zoo vrt u kojem deca i odrasli mogu uživati u druženju sa jelenima, kamelama, fazanima, konjima, ponijima nojevima itd… Osim toga, na farmi domaćih žitovinja poput: magaraca,  gusaka, kokošaka, pataka, paunova, krava i sl., posetioci se mogu upoznati sa životinjskim svetom na ovom izuzetnom mestu koje je veoma lepo organizovano.

Ulaznice za odrasle iznose 18 €, za decu (4-12 godina) 14 €, a u poslednja 3 sata pred zatvaranje cena je 12 €. Online kupovina karata dostupna je na sajtu Waterlanda. Radno vreme varira tokom godine…

 

Ladadika

Ladadika

Ladadika predstavlja jedno od značajnih istorijskih naselja u Solunu. Ovo područje smešteno je blizu solunske luke i ima dugu istoriju kao jedno od najvažnijih trgovačkih područja u gradu. Naziv Ladadika potiče od brojnih prodavnica maslinovog ulja koje su nekada preovlađivale u ovom delu grada.

Nekada je Ladadika bila domaćin velikom broju solunskih Jevreja, a u blizini se nalazilo i takozvano “frankofono naselje” s francuskim i italijanskim trgovcima.

Pre Prvog svetskog rata, Ladadika je postala poznata kao “Kvart crvenih fenjera” zbog prisustva mnogih bordela u tom području. Međutim, od 1985. godine, Ministarstvo kulture i sporta Grčke je proglasilo Ladadiku kulturnom baštinom. Ovo je pomoglo obnovi i zaštiti njenog značajnog arhitektonskog stila s građevinama iz 19. veka.

U savremenom dobu, kroz proces džentrifikacije tokom 1980-ih, Ladadika je postala kvart za zabavu. Nekadašnje prodavnice maslinovog ulja i trgovačka skladišta transformisane su u brojne barove, noćne klubove, restorane i kafane. Ovaj živahni kvart može se istraživati putem pešačkih ulica i malih trgova, nudeći posetiocima jedinstven doživljaj i šarm ovog istorijskog dela Soluna.

 

Galarijev luk (Kapija)

Galarijev luk

Galerijev luk, poznat i kao Kamara, predstavlja nezaobilaznu atrakciju u srcu Soluna. Ovaj prelep luk izgrađen je nakon pobede rimskog imperatora Galerija nad Persijancima 303. godine nove ere.

Kamara je remek-delo arhitekture izrađeno od crvenkastog kamena i nalazi se duž glavne ceste Egnatia, u samom centru grada, nedaleko od studentskog trga. Danas je Galerijev luk omiljena turistička destinacija i važan spomenik koji svedoči o bogatoj istoriji Soluna.

 

Rotonda

Rotonda

Crkva Svete Sofije u Solunu, podignuta u 8. veku, modelirana je prema čuvenoj crkvi u Konstantinopolju. Nalazi se u centru grada, u Ulici Svete Sofije, na mestu gde je postojao hram još u 3. veku.

Kroz vekove je menjala svoju versku svrhu. Tokom krstaških ratova, služila je kao latinska katedrala, ali se kasnije, od 1264. godine, vratila pod vizantijsku upravu. U periodu osmanske vlasti, pod vođstvom Murata II, pretvorena je u džamiju 1430. godine i ostala takva sve do oslobođenja balkanskih naroda u istoimenim ratovima.

Crkva Svete Sofije je izuzetno značajna kao svedok vizantijske tradicije i zbog toga je 1980-tih godina uvrštena u UNESCO baštinu.

 

Šoping u Solunu

Šoping u Solunu - Tsimiski ulica

Prema iskustvu naših turista, obavljanje šopinga u malim mestima oko Halkidikija, Lefkadi i Tasosu uglavnom i nije najbolja opcija. U takvim trgovinama često možete naći kinesku robu koja se prodaje po znatno višim cenama, sa ne toliko velikim izborom i bez prestižnih brendova. Zbog toga vam preporučujemo da posetite centar Soluna i obavite šoping.

Tsimiski – Centralna Šoping Ulica: Tsimiski ulica je epicentar kupovine u Solunu. Ovaj bulevar je ispunjen buticima i prodavnicama svetski poznatih brendova poput Manga, Zare, Newyorker, H&M, Benetton, Artisti Italiani i sl. (i uz lokale grčkih brendova i sportske prodavnice) . Tsimiski takođe domaćin Atika robne kuće i brojnih manjih radnji:

 

 • Mitropoleos – Unikatne Butike i Svečana Odeća: Ulica Mitropoleos, paralelna s Tsimiskijem, nudi ekskluzivnije butike i prodavnice lokalnih brendova. Ovde ćete pronaći unikatne dizajnerske komade, uključujući svečanu garderobu za posebne prilike.

 

 • Proxenou Koromila – Luksuzni Brendovi: Ako tražite najluksuznije svetske brendove, posetite Proxenou Koromila ulicu. Ovo je najekskluzivnija šoping destinacija u Solunu s buticima kao Dolce & Gabbana i Louis Vuitton, uz ekskluzivne kafiće i prodavnice suvenira.

 

 • Tržni Centar Mediterranean Cosmos: Mediterranean Cosmos je najveći tržni centar u Solunu i jedan od najvećih na Balkanu. Sa skoro 150 prodavnica, pruža raznovrsne opcije za kupovinu odeće, obuće, kozmetike, knjiga i suvenira. Takođe, restorani i kafići čine posetu još zabavnijom.

 

 • Mega Outlet – Sniženja i Sportska Oprema: Ovaj tržni centar nudi sportsku opremu i odeću po povoljnim cenama, posebno tokom letnjih popusta.

 

 • One Salonica – Međunarodni Brendovi i Outleti: Ovaj noviji tržni centar u blizini ulaska i izlaska iz Soluna nudi outlet prodavnice i poznate međunarodne brendove po povoljnim cenama.

 

 • Robne Kuće za Decu : Jumbo je poznata dečija robna kuća sa širokim asortimanom odeće, igračaka, školskog pribora i još mnogo toga. Prenatal je najveća robna kuća za decu, nudeći opremu za bebe, garderobu i igračke.

 

 • Šoping Centar za Negu i Lepotu: Apolonia Politia, poznata i kao Hondos centar, je najbolje mesto za proizvode za negu i lepotu u Solunu. Imaju širok izbor kozmetike, parfema, proizvoda za negu kože, odeće i dodataka.

 

 • Veliki Tržni Centri za Opremu za Kuću i Baštu: Ikea je dobro snabdevena u Solunu, a možete pronaći i Praktiker i Leroy Merlin za kupovinu nameštaja, alata i druge opreme za kuću i baštu.

 

Crkva Svetog Save u Solunu

 

U srcu Soluna, na mestu poznatom kao Hipodrom, stoji crkva Svetog Save. Ova svetinja je značajna ne samo za turiste već i za poklonike srpskog nasleđa.

Istorija crkve seže duboko u prošlost, s izvorištima u Hilandarskom metohu i starom konaku koji datira iz srednjeg veka. U tom konaku se nekada nalazila maslinarnica za cedjenje ulja, a služila je i kao mesto molitve za jednog monaha koji je prikupljao priloge za manastir Hilandar na Svetom Goru.

Usled kratkog natezanja sa lokalnim stanovništvom, Turci su odobrili izgradnju crkve, mada bez kupole. Kasnije, 1896. godine, nakon otvaranja srpske škole u Solunu, dodata je i kupola crkve. Uz podizanje kupole, izgrađeni su i ikonostas, prelepa pevnica i konak.

U početku, crkvu su služili monasi iz Hilandara, dok kasnije postaje “Srpska parohijska crkva za srpsku koloniju u Solunu”. Tokom vremena, parohi iz Srbije su preuzeli službu u ovoj crkvi, sve dok Bugari nisu pljačkali crkvu 1941. godine.

 

Crkva Svetog Dimitrija u Solunu

Crkva Svetog Dimitrija u Solunu

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski se slavi 8. novembra po gregorijanskom kalendaru, odnosno 26. oktobra po julijanskom kalendaru, koji koristi Grčka crkva. Ovaj dan je od izuzetnog značaja za Solun, gde se svake godine održava svečanost u čast ovog sveca, a takođe je i državni praznik u Grčkoj.

Sveti Dimitrije je bio vojnik u caru Maksimijanovoj vojsci, a postao je zaštitnik grada Soluna. Prema predanju, branio je grad od neprijatelja i istovremeno odbijao naređenje cara da progoni hrišćane.

Umesto toga, javno je propovedao hrišćanstvo. Za ovu hrabrost, car Maksimijan ga je zatvorio i kasnije ubio. Hrišćani su potajno preuzeli njegovo telo i sahranili ga. Na mestu njegove sahrane podignuta je crkva posvećena svetom Dimitriju, koja je kasnije postala jedan od najvažnijih spomenika kulture i simbola Soluna.

Crkva Svetog Dimitrija u Solunu, od 1989. godine, nalazi se na listi svetske kulturne baštine od izuzetnog značaja. Ovaj paleohrišćanski i vizantijski spomenik predstavlja arhitektonski dragulj. Unutar crkve, posetioci mogu istražiti i katakombe, koje su otvorene za posete svakog dana do 13 časova. Takođe, možete se pokloniti moštima svetog Dimitrija, čije se ostaci čuvaju u ovoj crkvi.

U sklopu crkve se nalaze i katakombe koje datiraju iz rimskog perioda unutar kojih se i danas mogu videti delovi rimskih kupatila. Poslednja renovinaranja su izvršena 1948. godine.

Svake godine, Solun obeležava praznik svetog Dimitrija nizom svečanosti, uključujući veliku litiju koja prolazi gradom.

 

Rimski trg

Rimski trg - Rimski Forum

Rimski trg u Solunu je antički forum u gradu, smešten na gornjoj strani Aristotelovog trga. Ovaj veliki trg ima dve terase i obuhvata dvospratne stoje, otkrivene slučajno tokom 1960-ih godina. U okviru kompleksa foruma nalaze se i dve rimske kupke, od kojih je jedna iskopana, dok je druga zakopana ispod grada. Takođe, tu je i mali teatar koji se koristio za gladijatorske igre. Iako početni kompleks nije izgrađen u rimsko doba, veći deo je obnovljen u 2. veku. Veruje se da su forum i teatar nastavili da se koriste bar do 6. veka.

Ova oblast je prvobitno planirana za izgradnju Gradskog suda Soluna, ali nakon što su ruševine otkrivene tokom iskopavanja, projekat je napušten. Dok je zgrada suda premještena, naziv trga koji je prvobitno bio “Trg suda/Dikastiriona”, i dalje se često koristi u narodu. Zvaničan naziv trga je “Trg Antičke Agore (Archaias Agoras)“.

 

Plaže u okolini Soluna

Plaže u okolini Soluna

Solun i okolina nude mnogo prelepih plaža za sve one koji vole more i sunce. Evo nekoliko plaža u okolini Soluna:

 

 • Agia Triada: Ova plaža se smatra jednom od najlepših u blizini Soluna. Nalazi se oko 20 kilometara od centra grada i lako se može stići autobusom. Plaža je prostrana, s kristalno čistom vodom, i nedavno je dobila Plavu zastavu zbog kvaliteta vode i očuvanja prirodne sredine. Na plaži se nalazi mnogo kafića i restorana, ali može biti prilično gužva, posebno vikendom.

 

 • Plaža Angelohori: Ova plaža je udaljena oko 30 kilometara od Soluna i odličan je izbor za ljude koji vole vodene sportove. Možete doći do nje lokalnim autobusom, a tokom vetrovitih dana, nebo iznad plaže je ispunjeno padobranima, dok će vožnja kajta ostaviti bez daha.

 

 • Epanomi: Ova plaža se nalazi u predgrađu Soluna i često je omiljena destinacija stanovnika Soluna. Udaljena je oko 25 kilometara od centra grada i lako je dostupna autobusima. Plaža se često naziva i “granica” između Soluna i Halkidikija, jer je ovo poluostrvo vrlo blizu. Na plaži se nalazi mnogo kafića i restorana, a možete čak i iznajmiti smeštaj ako vam se ovde posebno dopadne.

 

 • Plaža Perea: Plaža Perea je lako dostupna i nalazi se oko 17 kilometara od Soluna. Ovo mesto je popularno letovalište i ima bogat noćni život. Pored plaže, ovde ima mnogo toga za videti i raditi.

 

 • Plaža Neoi Epivates: Ova plaža se nalazi u prelepom prirodnom okruženju, okružena visokim drvećem. Plava zastava garantuje čistu vodu i odlično mesto za kupanje. Ako ostanete do kasno, možete posetiti i otvoreni bioskop za pravi letnji završetak dana.

 

 • Plaža Galaksias: Još jedna popularna plaža s Plavom zastavom. Ako želite da ostanete blizu Soluna, na ovoj plaži se nalazi Santa Beach Hotel s četiri zvezdice za nezaboravan odmor.

 

 • Plaža Potamos: Ova plaža se nalazi u mestu Epanomi, na oko 20 minuta vožnje od Soluna. Iako nije baš u samom mestu, lako se do nje dolazi autobusom. Plaža Potamos je poznata po izuzetno čistoj vodi, prostranosti i plićaku, što je idealno za porodice s decom. Plaža je dobro opremljena s tuševima, kafićima, kabinama za presvlačenje, mrežama za odbojku i dovoljno mesta za one koji ne žele ležaljke.

 

Preporučujemo: Srodan tekst – Šta videti u Atini?

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.