Šta videti u Atini?

December 4, 2022 by Turizam.org

Grčka je ljudima sa naših prostora jedna od omiljenih turističkih atrakcija. Danas ćemo se pozabavati malo glavnim gradom ove prelepe države, te ćemo vam dati par predloga šta videti u Atini.

Akropolj

Akropolj

Akropolj je simbol Grčke i antičkih perioda. Na ovom mestu možete uživati u predivnim građevinama, a mi vam predstavljamo neke od nezaobilaznih stanica u ovoj poseti.

 

Partenon

Šta videti u Atini?

Partenon je hram boginje Atine sagrađen u petom veku p.n.e. i predstavlja najsavršeniji starogrčki hram. Najstariji je primer zlatnog preseka u arhitekturi. Bilo je potrebno devet godina da se glavna struktura završi.

 

Kao i većina grčkih hramova, Partenon je korišćen kao trezor, a jedno vreme je bio trezor Delskog saveza. U 6. veku Partenon je korišćen kao hrišćanska crkva posvećena Bogorodici. Nakon što su Turci osvojili Grčku, korišćen je kao džamija početkom druge polovine petnaestog veka, oko 1460. godine, i u to vreme je imao i minaret.

 

Najupadljivija karakteristika arhitekture i dekoracije hrama je jonski friz koji se proteže nad spoljašnjim zidovima naosa. Njegov plitki reljef je isklesan na samom Partenonu, u periodu 442-438. pne.

 

Erehtej

Erehtej

Erehtej, takođe poznat kao Erehtejon, nalazi se na severnoj strani atinskog Akropolja. Hram je bio posvećen i Atini i Posejdonu. Smatra se da su mišići bili arhitekta ove veličanstvene strukture koja je izgrađena između 421. i 406. p.n.e. Poznat je po stubovima u obliku ženskih figura – karijatidama. One predstavljaju navodno prelepe devojke koje su Grci dovodili iz Karije. Bio je posvećen i Ateni i Posejdonu.

 

Hram Atene Nike

Hram Atene Nike

Pošto je izgrađen tokom 420. godine pre nove ere, trenutno je prvi potpuno jonski hram izgrađen na Akropolju u Atini. Hram je postojao do 1686. godine kada su ga Turci srušili. Hram je rekonstruisan nakon sticanja nezavisnosti Grčke 1834. godine.

 

Akropoljski muzej

Akropoljski muzej

Stari muzej nalazio se na samom Akropolju, ali je izmešten par stotina metara dalje u novu zgradu zbog ograničenosti prostora. Novi Akropoljski muzej je otvoren 2009. godine sa izuzetno vrednim eksponatima uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja.

 

Trg Sintagma i Parlament

Trg Sintagma i Parlament

Sintagma koga zovu i Trg ustava je glavni gradski trg i sa njega vode najznačajnije Atinske ulice i bulevari. U čelu trga se nalazi zgrada grčkog Parlamenta koja je turistička atrakcija ne samo zbog same zgrade već zbog čuvene “smene straže” svakog punog sata ispred spomenika Neznanom junaku.

 

Na trgu se nalaze mnogobrojni kafići sa odličnim grčkim frapeima, luksuzni hoteli i poslovne zgrade.. U letnjem periodu na Sintagmi se često održavaju razni koncerti, štrajkovi i ostale manifestacije. Trg Sintagma neki zovu i Trg ustava. Nazvan je u čast Ustava koji je predložio nemački princ i prvi grčki kralj Oto I grčki, 3 septembra 1843.

 

Nacionalna Bašta je odlično mesto u letnjem periodu zbog velike hladovine koju vam pruža u vrelim danima. U bašti se nalazi Zapeion zgrada, koja nekada služila za razne svečane manifestacije iz doba Olimpijade 1896. Ispod Nacionalne bašte se nalazi Hram Olimpijskom Zevsu koji je bio najveći grčki hram.

 

Monastiraki

Monastiraki

Trg dobija ime Monastiraki po manastiru koji se nekada tu nalazio a od koga je ostala samo crkva. Prepoznatljiva građevinu sa tri luka sa južne strane trga bila je džamija podignuta je u 18-tom veku tokom otomanske okupacije. Okružuje ga veliki broj tradicionalnih restorana i radnjica – antikvarnica, prodavnica suvenira i butika. On je haotičan, delimično neuredan ali pun šarma. Verovatno je najbolje mesto na kome možete kupiti suvenire ili pojesti suvlaki.

 

Likavitos

Likavitos

Brdo Likavitos kao najviša tačka u samom gradu od 227m pruža prelep panoramski pogled na ceo grad uključujući Akropolj i more u pozadini. Do vrha Likavitosa se može doći pešice, ali i žičarom iz kvarta Kolonaki.

 

Stadion Panatinaiko

Stadion Panatinaiko

Stadion Panatinaiko, takođe poznat i kao Kalimarmaro, je atletski stadion u Atini, koji je ugostio prve moderne Olimpijske igre 1896. Rekonstruisan od ostataka stadiona antičke Grčke, a jedini je stadion na svetu izgrađen u potpunosti od belog mermera. U davna vremena korišćen je da ugosti atletska takmičenja na Panatenejama, u čast boginje Atine. Stadion je drugi put renoviran za vreme letnjih Olimpijskih igara 1896.

 

Hram Zevsa Olimpijskog

U samom srcu Atine je smešten hram posvećen vrhovnom božanstvu Zevsu. Njegova izgradnja je započeta u 6. veku pre n.e, a dovršena je za vreme vladavine Rimskog carstva.

 

Nalazi se u blizini Nacionalnih vrtova i Plake, a bio je najveći hram staroga sveta. Danas je ostalo 16 od izvornih 104 mramorna stubova. Stubovi su visoki 17 metara a na samoj ivici znamenitosti nalaze se trijumfalna vrata nazvana Hadrijanov slavoluk.

 

U antičkom svetu je bio poznat po tome što se u njemu nalazila Zevsova statua, delo vajara Fidija, smatrana jednim od čuda antičkog sveta. Hram je srušen 426. godine, po nalogu istočnorimskog cara Teodosija II.

 

Olimpijska baklja

Olimpijska baklja se vezuje za grčki mit o vatri. Prema mitu, Prometej je od Zevsa ukrao vatru kako bi ljudi imali korist od nje. Pre početka Olimpijskih igara, baklja se tradicionalno pali na Peloponezu u okviru svetilišta Olimpija.

 

Vatra se pali kao i nekada, uz pomoć sunčevih zraka i žena obučenih u belo koje predstavljaju Zevsove sveštenice. Tako zapaljenu vatru nose atletičari do grada u kojem treba da se održe Olimpijske igre. Na kraju se vatra vraća za Grčku da gori na stadionu Panatinaiko sve dok ne počnu Olimpijske igre.

 

Hram Hefesta u drevnoj agori Atine

Posvećen je Hefestu, drevnom bogu vatre i kovačkog zanata, jednom od sinova Zevsa i Here i Atini, boginji civilizacije, mudrosti, tkanja, zanata i trezvenije strane rata u grčkoj mitologiji.

 

Hram je sagrađen u dorskom stilu, u periodu između 449. i 415. pre n.e. Između 7. i 19. veka je imao funkciju pravoslavne crkve. Pravougaonog je oblika sa užom istočnom i zapadnom stranom hrama (širine po 13,708 m), i dužom južnom i severnom stranom (dužine po 31,769 m).

 

Unutrašnjost hrama se sastoji od:

 

  • pronaosa, portika ili predvorja,

 

  • naosa ili cele, unutrašnjeg dela i glavnog prostora hrama – svetilišta u kome se nalazio kip božanstva kojem je posvećen hram.

 

  • opistodoma, zadnjeg (unutrašnjeg) dela hrama odvojenog od naos zidom i sa posebanim izlazom – na zapadnoj fasadi.

 

Po svojoj arhitektonskoj formi hram je periferni, sa stubovima koji okružuju središnje i unutrašnje delove ukrašene frizovima. Hram ima po šest stubova na istočnoj i zapadnoj strani i po 13 na severnoj i južnoj, koji su visine 5,713 m.

 

Nalazi se na severozapadu drevne agore Atine i smatra se najočuvanijim grčkim hramom.

 

Dionisovo pozorište

Dionisovo pozorište

Pozorište datira iz 4. veka p.n.e. Ovde su se nekada igrale drame poznatih grčkih tragičara i komediografa. Ovo pozorište na otvorenom jedno je od najstarijih pozorišta sačuvanih iz antičkog doba u Atini.

 

U njemu su održavane svetkovine u čast boga Dionisa. Drevna grčka pozorišta često su bila građevine velikih dimenzija, pa ipak se, pod uslovom dobre posećenosti i idealnih vremenskih uslova  može govoriti o gotovo savršenoj akustici u tim teatrima.

 

Poznato je da je Dionisov teatar u Atini mogao primiti do 17.000 gledalaca, a u teatru u Epidauru i danas se može smestiti njih 14.000. Dionisov teatar ponekad se meša s kasnije sagrađenim, ali bolje očuvanim Odeonom Heroda Atičanina, koji se nalazio u blizini pozorišta, na jugoistočnom obronku Akropolja.