...

Šta videti u Bratislavi?

септембар 28, 2022 by Turizam.org

Mnogima Slovačka ne deluje kao neka idealna turistička atrakcija koja ne može mnogo toga da ponudi u odnosu na svog suseda Česku. Mi ipak mislimo da slovačka prestonica može da vam pruži veoma lepo turističko iskustvo i zbog toga smo za današnji članak odvojili nekoliko sugestija šta videti u Bratislavi.

 

Bratislava – Geografija, Istorija i još par Informacija

Bratislava je glavni grad Slovačke koji, prema poslednjem popisu, broji nešto manje od pola miliona stanovnika. Glavna zanimljivost vezana za Bratislavu jeste podatak da je on jedini grad na svetu koji se graniči sa 2 zemlje, tj. sa Mađarskom i Austrijom.

 

Prestonica Slovačke je takođe jedna od 4 grada u evropi kroz koju protiče reka Dunav. Uzgred, kada smo već spomenuli Dunav, važno je istaći da u pravo on deli grad na 2 dela (možemo reći na istorijski i moderni deo).

 

U kulturološkom i istorijskom smislu, možemo zaključiti da je Bratislava „odolela“ komunističkoj ideologiji koja očigledno nije imala velike posledice po sam identitet, kako samog grada, tako i celokupne Slovačke.

 

Najveći broj turista se nalazi oko glavnog trga u čijoj se blizini još mogu pronaći i Stara većnica i Rolandova fontana. Zanimljivo je da nekolicina ulica u Bratislavi dosta asociraju na Skadarskoj ulici u Beogradu.

 

U nastavku članka predložiti ćemo vam nekoliko turističkih atrakcija koje biste trebali posetiti ukoliko vas put dovede u slovački glavni grad.

 

Brdo Slavin

Brdo Slavin

Brdo Slavi vam može prijuštiti prelep pogled na malte ne čitavu Bratislavu i širu okolinu, koje zajedno prave divan pejzaž za svakog posmatrača. Na ovom mestu se nalazi grom tj. spomen ploča (koja postoji od pedesetih godina prošlog veka) 6000 Sovjetskih vojnika koji su nastradali prilikom oslobađanja Bratislave u Drugom Svetskom ratu. Oblast oko Slavina predstavlja najluksuzniji i najrazvnijeniji deo Slovačke prestonice kroz koju je neophodno pešačiti nekih 30-ak minuta kako bi ste stiglo do spomenika.

 

Katedala Svetog Martina

 

Katedrala Svetog Martina je izgrađena u 14. veku i tada je predstavljaja zaštitni simbol Bratislave. O njenoj bitnosti za taj vremenski period dovoljno svedoči podatak da je u njoj krunisano oko 17 mađarskih, što kraljeva, tako i kraljica, uključujući i samu Mariju Tereziju.

 

Dvorac Bratislava

Dvorac Bratislava

 

Dvorac Bratislava predstavlja najpoznatiju građevinu u Slovačkoj, koja se nalazi na otprlike 86 metara iznad Dunava. Njegova izgradnja se povezuje sa periodom oko 10. veka. Zanimljivost vezana za dotični dvorac jeste to što se jedan njegov deo naziva „Kula Dragulja“ zbog toga što su se u njoj čuvali dragulji kraljeva.

 

Najpoznatiji vladar koji je boravio u ovom dvorcu je bila svakako Marija Terezija. Takođe za ljubitelje istorije je bitno istaći da se deo narodnog muzeja nalazi u pravo u ovom dvorcu.

 

Napoleonov vojnik

Napoleonov vojnik nalazi se u samom centru grada, tačnije prekoputa Francuske ambasade, te on predstavlja vojnika koji nosi napoleonovu kapu naslonjenog na klupu. Francuska vojska je 2 puta „ušetala“ u Bratislavu. Prvog puta su 1905. francuski vojnici bez prevelikog otpora zauzeli današnji slovački glavni grad i držali ga pod svojom okupacijom mesec dana, sve dok se nisu završili mirovni pregovori Austrije i Francuske.

 

Mir između ove 2 zemlje nije trajao dugo, te su se nakon svega četiri godine francuski vojnici vratili u Bratislavu, ovoga puta u malo agresivnijem izdanju. Uprkos ofanzivi francuskih vojnika, oni ipak nisu uspeli da pređu Dunav.

 

Novi Most

Šta videti u Bratislavi?

Most je izgrađen u periodu između 1967. – 1972. Dugačak je oko 430 metara i težak oko 7 tona. Ako se pitate šta je toliko specifično oko ovog mosta, odgovor na to pitanje bi bilo NLO Restoran. Na vrhu Novog mosta se može pronaći NLO restoran. Kako bi ste se „popeli“ do samog restorana možete koristiti lift, a isto tako možete tesitrati vašu fizičku spremu i popeti se uz 430 stepenika. Ulaz u restoran se plaća oko 7.5 evra po osobi.

 

Najuža kuća u Bratislavi

Ovu turističku atrakciju ne preporučujemo klaustrofobičnim osobama. Ako mislite da je garsonjera u kojoj ste proveli svoje studentske dane bila ograničenog prostora, čekaj te da vidite samo najužu kuću u Slovačkoj. Kuća poseduje 3 sprata i širinu od svega 1,3m.

 

 

Ukoliko vas zanima turizam još nekih destinacija, savetujemo vam da pročitate naše ostale tekstove.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.