50 Predloga Šta videti u Berlinu

April 11, 2023 by Turizam.org

Berlin, glavni grad Nemačke, poznat je po bogatoj istoriji, umetnosti i kulturi. Grad se preporučuje svim turistima koji žele da osete energiju i atmosferu ovog veličanstvenog grada. Berlin nudi niz atrakcija koje će oduševiti posetioce svih uzrasta, bilo da su u pitanju istorijski spomenici, muzeji, umetničke galerije, parkovi ili kulturni događaji. U ovom članku ćemo istražiti najpopularnije atrakcije koje Berlin nudi i otkriti šta ih čini toliko posebnim.

 

Brandenburška kapija

Brandenburška kapija

Kada posetite Berlin, jedno od prvih mesta koje ćete poželeti da vidite jeste Brandenburška kapija, poznata i kao Brandenburška vrata. Ovo je istorijski značajan spomenik i simbol Berlina koji se nalazi na trgu Parizer platz u centralnom delu grada.

Brandenburška kapija je sagrađena u 18. veku u klasičnom stilu i predstavlja jedan od najpoznatijih primeraka arhitekture u Nemačkoj. Danas predstavlja simbol ujedinjenja Nemačke i simbol slobode.

Ovaj veličanstveni spomenik visok je 26 metara i sačinjen je od pet prolaza, od kojih je centralni prolaz najveći i najviši. Kapija je bila zatvorena tokom Hladnog rata, ali je nakon pada Berlinskog zida ponovo otvorena za javnost.

Brandenburška kapija je jedno od najposećenijih mesta u Berlinu i popularna turistička atrakcija. Osim što možete videti samu kapiju, možete se prošetati i kroz obližnji park Tiergarten i posetiti mnoge druge znamenitosti u blizini.

 

Reichstag

Reichstag

Reichstag je zgrada parlamenta Nemačke, smeštena u Berlinu. Izgrađena je 1894. godine, a u Drugom svetskom ratu je bila teško oštećena. Nakon ujedinjenja Nemačke, zgrada je obnovljena i ponovo otvorena 1999. godine.

Najpoznatiji deo Reichstaga je staklena kupola na vrhu zgrade. Kupola je deo nove arhitektonske strukture, dodate prilikom obnove, i nudi spektakularan pogled na grad. Posetioci mogu da se popnu do vrha kupole i uživaju u prelepom pogledu na Berlin.

Uz to, posetioci mogu da prisustvuju sednicama parlamenta Nemačke, koje se održavaju u zgradi. Međutim, potrebno je unapred se prijaviti za ove ture.

Reichstag je popularna turistička atrakcija u Berlinu, i preporučuje se posetiti je tokom boravka u gradu. Ulaz u zgradu je besplatan, ali je potrebno unapred se prijaviti za posetu kupoli.

 

Tiergaten

The "Neue Partie" pond

Tiergarten je jedan od najvećih parkova u Berlinu, sa površinom od oko 520 hektara. Nalazi se u samom centru grada, nedaleko od Brandenburške kapije i druge popularne turističke atrakcije u gradu.

Park ima dugu istoriju, datirajući još iz 16. veka kada je bio kraljevski lovački rezervat. Tokom 18. i 19. veka, park je preuređivan i otvoren za javnost, postavši omiljeno mesto za šetnju i odmor građana Berlina.

Tiergarten nudi raznolike aktivnosti, od piknika i trčanja, do iznajmljivanja bicikala i vožnje brodom po jezeru. U parku se nalaze i brojni spomenici i skulpture, kao i Botanička bašta i Berlinska zoologija, jedan od najstarijih i najpoznatijih zooloških vrtova u Nemačkoj.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti u parku je Kula pobednika (Victory Column), visoka 67 metara, sa koje se pruža spektakularan pogled na grad. Kula je sagrađena u 19. veku u čast pobede Prusije u ratu protiv Danske.

Tiergarten je takođe dom i drugim kulturnim institucijama, uključujući i Neue Nationalgalerie (Nova nacionalna galerija), Muzej porodične istorije i Muzej Bauhaus-a. Posetioci mogu istraživati ove fascinantne zgrade i saznati više o umetnosti i istoriji Nemačke.

Ukoliko ste u Berlinu, Tiergarten je mesto koje morate posetiti. Bez obzira na to da li želite da se opustite u prirodi, uživate u kulturnim institucijama ili jednostavno istražujete grad, ovaj park ima nešto za svakoga.

 

Pobednički stub

Pobednički stub

Pobednički stub (Siegessäule) u Berlinu je impozantni spomenik izgrađen u čast pruskih pobeda u ratovima protiv Danske, Austrije i Francuske. Stoji na vrhu zelene površine koju čini Park Tiergarten, a posetiocima pruža neverovatan pogled na grad.

Pobednički stub je izgrađen u periodu između 1864. i 1873. godine, a konstruisao ga je pruski arhitekta Heinrich Strack. Na svojoj sadašnjoj lokaciji se nalazi od 1938. godine, nakon što je premešten sa sredine trga Königsplatz, gde se nalazio od svog prvobitnog otkrivanja 1873. godine.

 

Muzejsko ostrvo

Muzejsko ostrvo

Muzejsko ostrvo (Museum Island) je jedno od najvažnijih kulturnih centara u Berlinu, smešteno na obali reke Špreje. Ovo ostrvo se sastoji od pet muzeja: Alte Nationalgalerie, Neues Museum, Pergamonmuseum, Bode Museum i Altes Museum, koji su svi smešteni u blizini jedan drugog.

Alte Nationalgalerie je muzej koji se fokusira na nemačku umetnost 19. veka, dok Neues Museum prikazuje antičku umetnost, uključujući čuveni Egipatski muzej. Pergamonmuseum sadrži kolekciju antičke umetnosti, uključujući Pergamonov oltar, dok se u Bode Museumu može videti kolekcija skulptura i numizmatika. Altes Museum, sa svojom značajnom kolekcijom grčke i rimske umetnosti, predstavlja jedan od najvažnijih muzeja na Muzejskom ostrvu.

Svaki od ovih muzeja nudi jedinstveni pogled na različite periode umetnosti i istorije. Kao dodatak ovom izuzetnom kulturnom iskustvu, Muzejsko ostrvo se nalazi u prelepom okruženju, sa predivnim pogledom na reku Špreju i znamenitosti Berlina.

Muzejsko ostrvo je postalo deo svetske kulturne baštine UNESCO-a 1999. godine i predstavlja obavezan obilazak za sve ljubitelje umetnosti i istorije koji posete Berlin.

 

Neues Museum (Novi muzej)

Neues Museum (Novi muzej)

Neues Museum, što na nemačkom jeziku znači “Novi muzej”, smešten je na Muzejskom ostrvu u Berlinu. Ovaj muzej je prvi put otvoren 1855. godine, ali je tokom Drugog svetskog rata pretrpeo ozbiljna oštećenja. Obnova muzeja počela je 1997. godine, a otvoren je ponovo za javnost 2009. godine.

Muzej se fokusira na egipatsku i antičku umetnost, kao i na kulturu i umetnost preistorijske Evrope. Najpoznatija atrakcija u muzeju je Egipatska zbirka, koja uključuje remek-dela poput skulpture Nefertiti i boginje Izide. Nefertiti, koja predstavlja egipatsku kraljicu, smatra se jednim od najlepših umetničkih dela iz tog perioda.

Pored Egipatske zbirke, Neues Museum poseduje i bogatu kolekciju predmeta iz antičke Grčke i Rima, kao i preistorijske umetnosti. Posebno su interesantni predmeti pronađeni u Lepenskom Viru, koji datiraju iz perioda neolita i predstavljaju neke od najranijih poznatih oblika umetnosti.

Unutrašnjost muzeja je obnovljena tako da kombinuje originalne elemente sa modernom arhitekturom. Uz impresivnu arhitekturu, muzej je takođe poznat po izložbama koje uključuju inovativne prezentacije artefakata.

Neues Museum je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Berlinu, a posetioci mogu da uživaju u različitim programima, poput besplatnih vodičkih tura i radionica. U sklopu muzeja se nalazi i kafe-restoran, koji nudi različite specijalitete i pića.

S obzirom na svoju izuzetnu kolekciju i arhitekturu, Neues Museum je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje umetnosti i istorije koji posete Berlin.

 

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg je jedna od najpopularnijih četvrti u Berlinu, a nalazi se na istoku grada. Ova četvrt je nekada bila poznata po siromaštvu i problemima sa narkoticima, ali je nakon ujedinjenja Nemačke postala jedna od najpoželjnijih lokacija za stanovanje.

Prenzlauer Berg se odlikuje prelepim stambenim zgradama izgrađenim u 19. veku, kao i brojnim parkovima, kafićima, restoranima i buticima. U ovom delu grada se nalaze i neki od najpopularnijih berlinskih buvljaka, kao što je Mauerpark buvljak.

Tokom 1990-ih godina, Prenzlauer Berg je postao poznat po alternativnoj kulturi i muzičkoj sceni, a danas je dom brojnih umetnika, kreativaca i mladih ljudi koji su privučeni vibracijom ovog dela grada.

 

Gemäldegalerie

Gemäldegalerie

Gemäldegalerie u Berlinu je jedna od najznačajnijih umetničkih galerija u Nemačkoj i u svetu. Osnovana je 1830. godine pod nazivom “Kraljevska galerija” i doživela je brojne transformacije kroz istoriju.

Danas je Gemäldegalerie smeštena u modernoj zgradi, otvorenoj 1998. godine, koja je specijalno dizajnirana kako bi se prikazale slike na najbolji mogući način. Galerija sadrži preko 1.000 slika iz perioda od 13. do 18. veka, koje su podeljene u 72 sobe po školskom i tematskom principu.

Jedna od najvažnijih zbirki u galeriji je nemačka umetnost iz 13. do 16. veka, sa remek-delima umetnika poput Albrechta Dürera, Hansa Holbeina starijeg i Lukasa Cranacha starijeg. Među drugim značajnim delima su “Dvorska kuća” Jana Vermeera, “Švajcarski pejzaž” Albrechta Altdorfera i “Portret muškarca” od Fransa Halsa.

Galerija se nalazi u Kulturforumu, kulturnom kompleksu u Berlinu, koji obuhvata nekoliko muzeja, galerija i kulturnih institucija. Ulaznica za Gemäldegalerie košta oko 14 evra, ali postoji mogućnost kupovine karte koja važi za sve muzeje u Kulturforumu.

 

Memorijal Berlinskog zida

Memorijal Berlinskog zida

Gedenkstätte Berliner Mauer je spomenik posvećen Berlinskom zidu koji je nekada delio grad na dva dela. Ovaj spomenik nalazi se na mestu nekadašnje granice između Istočnog i Zapadnog Berlina, a sam zid obuhvata dužinu od oko 70 metara.

Spomenik se sastoji od nekoliko delova, uključujući deo zida koji je ostao netaknut kao podsećanje na zloglasnu granicu. Pored toga, postoje i delovi zida koji su prethodno bili deo berlinskog zida, ali su kasnije uklonjeni i sada služe kao deo spomenika.

 

Pergamon Muzej

Pergamon Muzej

Pergamon Muzej je jedan od pet muzeja na ostrvu muzeja u Berlinu, smešten na istočnoj obali reke Spree. Ovaj muzej je poznat po impresivnoj zbirci antikviteta i umetnosti iz Bliskog Istoka, uključujući Pergamonski oltar, jedan od najimpresivnijih antičkih spomenika koji su ikada otkriveni.

Muzej je prvobitno otvoren 1930. godine, a nakon oštećenja tokom Drugog svetskog rata i obnove, ponovo je otvoren 1959. godine. U međuvremenu, muzej je proširen i danas ima tri velike galerije: Muzej arheologije, Muzej islamske umetnosti i Muzej Bliskog istoka.

Najpoznatija zbirka Pergamon Muzeja je Pergamonski oltar, antički hramski kompleks iz grčko-rimskog perioda. Ovaj monumentalni oltar visok je skoro 17 metara i datira iz 2. veka pre nove ere. Rekonstrukcija oltara počela je 1910. godine, a trajala je gotovo 30 godina. Danas je oltar jedan od glavnih eksponata u Pergamon Muzeju i jedan od najposećenijih turističkih atrakcija u Berlinu.

Pored Pergamonskog oltara, muzej sadrži i druge zbirke koje predstavljaju umetnost i arhitekturu Bliskog istoka, Grčke i Rima. Muzej islamske umetnosti sadrži kolekciju predmeta iz islamske umetnosti, uključujući keramiku, staklo, tekstil i nakit. Muzej Bliskog istoka sadrži zbirke artefakata iz starog Egipta, Bliskog istoka i Centralne Azije, uključujući statue, reljefe i predmete svakodnevne upotrebe.

Poseta Pergamon Muzeju je izuzetno važna za ljubitelje antike i istorije umetnosti, kao i za sve one koji žele da se dive jedinstvenim spomenicima Bliskog istoka. Sa svojom neverovatnom arhitekturom i kolekcijom predmeta, Pergamon Muzej predstavlja jednu od najvažnijih turističkih atrakcija u Berlinu.

 

Deutsches Historisches Museum

Deutsches Historisches Museum

Deutsches Historisches Museum je jedan od najvažnijih muzeja u Berlinu, koji se nalazi u centru grada, blizu Brandenburške kapije. Ovaj muzej posvećen je nemačkoj istoriji, a prikazuje predmete od srednjeg veka do danas.

Muzej je osnovan 1987. godine, a smešten je u zgradi koja je nekada bila arsenal, izgrađen 1695. godine. Zgrada se nalazi na ulici Unter den Linden, jednoj od najpoznatijih ulica u Berlinu, koja je prepuna istorijskih spomenika i građevina.

U muzeju se nalazi preko 7.000 eksponata, uključujući dokumenta, umetničke predmete, oružje, odeću i predmete iz svakodnevnog života. Postavka muzeja je organizovana hronološki, pa se tako možete upoznati sa nemačkom istorijom od srednjeg veka, preko renesanse, nemačkog carstva, Prvog i Drugog svetskog rata, do obnove Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

Jedan od najinteresantnijih eksponata u muzeju je replika antičke kapije iz Pergama, koja je sagrađena pre više od 2.000 godina. Ova replika je napravljena u prirodnoj veličini i predstavlja neverovatnu kombinaciju arhitekture, skulpture i istorije.

 

Alte Nationalgalerie

Alte Nationalgalerie

Alte Nationalgalerie, poznata i kao Stara nacionalna galerija, je jedna od pet muzeja koji čine Muzejski otok u Berlinu, Nemačka. Ova galerija je smeštena u impozantnoj zgradi sačinjenoj od mermera koja je izgrađena između 1866. i 1876. godine.

Alte Nationalgalerie je specijalizovana za umetnost 19. veka, a poseduje zbirku od preko 2000 slika i skulptura. Među najznačajnijim delima su “Žena koja sedi” Eduara Manea, “Ulični pejzaž u Montmartreu” Vicenta van Goga, “Plaža u Blankenbergeu” Jamesa Ensora i “Mrtva priroda sa jabukama” Pola Cezana.

Takođe, Alte Nationalgalerie poseduje jednu od najznačajnijih zbirki skulptura u Nemačkoj, uključujući dela Jozefa Thoraksa, Adolfa von Hildebranda i Reinholda Begasa.

Galerija redovno organizuje specijalne izložbe koje se fokusiraju na određenog umetnika ili period. Uz to, posetioci mogu uživati u predivnom pogledu na grad sa terase na krovu zgrade.

Ulaznice za Alte Nationalgalerie su dostupne po pristupačnoj ceni, a posetioci takođe mogu da koriste audio-vodiče i obilaze muzej samostalno ili sa stručnim vodičem.

 

Memorijal ubijenim jevrejima

Memorijal ubijenim jevrejima

Memorijal ubijenim Jevrejima Evrope, poznat i kao Memorijal Holokausta ili Memoriajlno polje, nalazi se u centru Berlina i predstavlja spomenik posvećen sećanju na šest miliona Jevreja ubijenih tokom Holokausta.

Izgrađen je na površini od 19.000 kvadratnih metara i sastoji se od 2.711 betonskih blokova postavljenih u nizovima pravilnih redova. Blokovi variraju u visini od 0,2 do 4,7 metara i raspoređeni su u talasastom uzorku. Posetioci mogu da šetaju između blokova i da se izgube u lavirintu. Konceptualni dizajn je osmislio Peter Eisenman, a gradnju memorijala finansirala je nemačka vlada.

Uz memorijal se nalazi i podzemni informativni centar koji sadrži izložbe o životu Jevreja u Nemačkoj pre i tokom Drugog svetskog rata, kao i o holokaustu i njegovim posledicama. U centru se nalazi i Kamen govora (engl. “The Room of Contemplation”) koji predstavlja mesto za razmišljanje i sećanje na žrtve.

Memorijal je otvoren 2005. godine i posetilo ga je više od četiri miliona ljudi. Njegov dizajn je bio predmet kontroverzi, sa kritičarima koji su smatrali da ne pruža dovoljno jasnu poruku ili da je previše apstraktan, dok su drugi hvalili njegovu slojevitost i moć da izazove različite emocije kod posetilaca.

 

Unter den Linden

Unter den Linden

“Unter den Linden” je jedna od najpoznatijih avenija u Berlinu. Nalazi se u centru grada i proteže se na oko 1,5 kilometara, od Brandenburške kapije do kružnog toka na kojem se nalazi spomenik Pruskom kralju Friedrichu II.

Naziv ulice doslovno znači “ispod lipa”, a ime je dobila po drvoredima lindeni (lipa) koji su nekada bili karakteristični za ovu aveniju. Unter den Linden je bila glavna ulica Berlina još od 17. veka, a danas je jedan od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu.

Duž avenije se nalaze mnogi značajni istorijski objekti i znamenitosti. Na samom početku, prekoputa Brandenburške kapije, nalazi se Pariser Platz, trg koji je bio središte nacističkih skupova i danas je glavno okupljalište turista u Berlinu. Na ovom trgu se nalazi i zgrada nemačkog parlamenta – Reichstag.

U nastavku avenije, posetioci mogu videti veliki broj prelepih zgrada i spomenika. Tu se nalazi Berliner Staatsoper, čuvena opera Berlina, kao i Bebelplatz, trg na kojem je nacistički režim organizovao čuveno spaljivanje knjiga 1933. godine. Pored toga, na Unter den Linden se nalaze i univerzitetske zgrade, Muzej Humboldt, Kraljevska biblioteka i mnogi drugi važni objekti.

Posebno mesto na Unter den Linden zauzima i berlinski katedralni hram (Berliner Dom), koji se nalazi nedaleko od kružnog toka sa spomenikom Friedrichu II. Katedrala je jedna od najimpresivnijih građevina u Berlinu, sa impozantnom kupolom i prelepim unutrašnjim uređenjem.

 

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt je jedan od najlepših trgova u Berlinu. Smesten u centralnom delu grada, ovaj trg je okružen nekim od najvažnijih zgrada u gradu. Ovaj trg ima bogatu istoriju i predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Berlinu.

Gendarmenmarkt je nastao u 17. veku i dobio je ime po konjici koja se nalazila u blizini. Nakon velikog požara u Berlinu 1688. godine, trg je obnovljen u baroknom stilu. Na trgu se nalaze tri zgrade koje su svojevrsna remek-dela arhitekture: Koncerthaus (Koncertna kuća), Französischer Dom (Francuska crkva) i Deutscher Dom (Nemačka crkva).

Koncertna kuća, izgrađena u kasnom 18. veku, dom je Berlinske filharmonije. Ona je projektovana kao mesto za koncerte i opere, a danas je jedna od najpoznatijih zgrada u Berlinu. Francuska crkva, izgrađena u istom periodu, služila je kao mesto bogosluženja francuske protestantske zajednice u Berlinu. Danas se koristi kao muzej. Nemačka crkva, takođe izgrađena u 18. veku, služila je kao mesto bogosluženja nemačke protestantske zajednice. Danas se koristi kao muzej.

Gendarmenmarkt je takođe poznat po svom prelepom božićnom marketu. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, trg je prekriven štandovima koji prodaju različite zanatske proizvode, ukrase i poslastice. Takođe, u okviru trga se održavaju brojna kulturna dešavanja, kao što su koncerti klasične muzike, festivali i sajmovi.

Srodan članak: Šta videti u Beču

 

Topografija terora

Topografija terora

Topografija terora je muzej u Berlinu koji se nalazi na mestu bivšeg sedešta Gestapoa, SS-a i Reichssicherheitshauptamta (RSHA) tokom nacističke Nemačke. Muzej je otvoren 1987. godine, a nalazi se na delu nekadašnjeg Berlinskog zida.

Muzej se sastoji od tri dela: Spomenik na mestu zida, Istorija zgrade i Istraživački centar. Spomenik na mestu zida uključuje ostatke Berlinskog zida i zgrade koje su bile deo kompleksa Gestapoa, SS-a i RSHA. Istorija zgrade uključuje izložbe koje se bave istorijom ovih organizacija, kao i korišćenjem zgrade nakon Drugog svetskog rata. Istraživački centar se bavi istraživanjem i dokumentovanjem nacističkog terora i zločina.

Muzej ima veliku arhivu i biblioteku sa materijalima o nacističkoj Nemačkoj, kao i mnoštvo interaktivnih i multimedijalnih izložbi. Cilj muzeja je da istražuje nacistički teror i zločine, kako bi se podstakla svest o njima i izbegle slične situacije u budućnosti.

Topografija terora je jedan od najposećenijih muzeja u Berlinu, a posetioci mogu da uživaju u besplatnom ulazu. Muzej je otvoren svakodnevno, a radno vreme se razlikuje u zavisnosti od sezone.

 

Fernsehturm (Berlinski TV toranj)

Berlinski TV toranj

Fernsehturm (Berlinski TV toranj) je televizijski toranj visok 368 metara koji se nalazi u središtu Berlina. Izgrađen je između 1965. i 1969. godine, a danas je jedan od najpoznatijih simbola grada i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija.

Fernsehturm se nalazi na trgu Alexanderplatz, u blizini drugih poznatih berlinskih atrakcija, kao što su katedrala Sv. Hedvige, zgrada berlinske opere i Muzej Pergamon. Sa vrha tornja pruža se neverovatan panoramski pogled na grad, sa vidljivim znamenitostima kao što su Brandenburška kapija, Reichstag i Berliner Dom.

U toranju se nalazi restoran koji se rotira oko svoje osi, tako da posetiocima pruža neverovatan pogled na grad dok uživaju u jelu i piću. Također postoji i vidikovac koji se nalazi na 203 metra visine, koji nudi neverovatan pogled na grad i okolne krajolike.

Fernsehturm je bio izgrađen u vreme kada je istočna Nemačka bila pod komunističkom vlašću, pa se smatra i simbolom te ere. Zbog toga je i dalje važna kulturna znamenitost u Berlinu, a mnogi turisti dolaze u grad samo da bi se popeli na vrh tornja i uživali u pogledu.

 

Jevrejski muzej Berlin

Jevrejski muzej Berlin

Jevrejski muzej je muzej posvećen istoriji i kulturi Jevreja u Nemačkoj, sa posebnim fokusom na Holokaust. Muzej se nalazi u zgradi koju je dizajnirao arhitekta Daniel Libeskind, koja predstavlja jedinstveno arhitektonsko delo.

Muzej je otvoren 2001. godine, a od tada je postao jedna od najznačajnijih institucija u Berlinu koja se bavi Jevrejskom kulturom i istorijom. U muzeju se nalaze stalne izložbe koje pokrivaju 2.000 godina Jevrejske istorije u Nemačkoj, od rimskog perioda do današnjih dana.

Posebna pažnja posvećena je Holokaustu, a deo muzeja je posvećen žrtvama nacističkog režima. Muzej takođe ima i izložbu posvećenu životu i radu poznatog pisca Franca Kafke.

Arhitektura muzeja je jedinstvena, sa mnogo oštrih uglova i zakrivljenih zidova koji stvaraju utisak haosa i nemira. To je simbolizacija traume koju su Jevreji doživeli u Nemačkoj tokom Holokausta. Jedan od najupečatljivijih delova muzeja je hol koji se sastoji od nekoliko trouglastih prostorija, koje predstavljaju neuredne krhotine stakla, simbol Kristalne noći.

Jevrejski muzej je izuzetno važan i inspirativan muzej, koji daje uvid u bogatu istoriju i kulturu Jevreja u Nemačkoj, ali i podseća na teška vremena i žrtve Holokausta. Muzej je otvoren za posetioce svakog dana osim ponedeljka, a posete su moguće uz prethodnu rezervaciju.

 

DDR muzej

DDR muzej

DDR muzej je muzej posvećen istraživanju života u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Nalazi se u centru Berlina, na obali rijeke Spree, u zgradi koja je nekada bila skladište. Muzej je otvoren 2006. godine i posjetiocima pruža priliku da saznaju više o svakodnevnom životu, kulturi i politici u DDR-u.

Izložbe u muzeju su interaktivne i namenjene su za sve uzraste. Posetioci se mogu upoznati s različitim aspektima života u DDR-u, uključujući obrazovanje, rad, stanovanje, kulturu i zabavu. Mogu razgledati rekonstrukcije stana, školske učionice, vozačkog mjesta u istočnonemačkom automobilu Trabantu, te niz drugih predmeta koji prikazuju život u Istočnoj Nemačkoj.

Posebno interesantna izložba u muzeju posvećena je Stasi, državnoj sigurnosnoj službi DDR-a koja je bila odgovorna za nadzor i kontrolu građana. Posetioci mogu razgledati sobe koje su bile namenjene praćenju i prisluškivanju građana, te saznati više o metodama kojima se Stasi služila za kontrolu stanovništva.

Muzej također ima niz interaktivnih elemenata, uključujući simulacije vožnje Trabantom, igre koje prikazuju život u DDR-u, te mogućnost oblačenja istočnonemačke odeće i snimanja fotografija.

 

Berlinski zoološki vrt

Berlinski zoološki vrt

Berlinski zoološki vrt, koji se nalazi u srcu Berlina, je jedan od najstarijih zooloških vrtova na svetu, osnovan davne 1844. godine. Posetioci mogu uživati u susretu sa više od 18.000 životinja koje pripadaju više od 1.500 različitih vrsta.

Zoo nudi jedinstvenu priliku da se vidi raznolikost životinja iz celog svijeta, od majmuna i lavova do krokodila i medveda. Jedna od najpopularnijih atrakcija u zoološkom vrtu je panda Bao Bao, koja je stigla u Berlin 2017. godine. Uz pandu, tu su i druge retke životinje, poput koala i nojeva, koje su izložene u životinjskom carstvu zvanom “Tierwelt Australien”.

Berlinski zoološki vrt je također poznat po svojoj zapanjujućoj arhitekturi, koja je delo Gerharda Schmidta i Heinricha Lauterbacha. Turisti mogu uživati u prekrasnom pogledu na zoološki vrt sa zračnog mosta ili uživati u opuštajućoj šetnji kroz botanički vrt, koji je dom mnogim retkim biljkama.

Uz to, zoološki vrt nudi različite programe za decu i odrasle, poput noćnih tura i edukativnih radionica. Za one koji su zainteresirani za održavanje vlastitog domaćinstva, zoološki vrt također ima svoju školu vrtlarenja.

 

Botanička bašta

Botanička bašta

Botanička bašta Berlina je jedan od najvećih botaničkih vrtova u Nemačkoj i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu Berlinu. Ovaj predivni vrt se prostire na površini od 43 hektara, a nalazi se u okrugu Steglitz-Zehlendorf.

Botanički vrt Berlina osnovan je 1679. godine kao kraljevska bašta, a danas sadrži više od 22.000 vrsta biljaka, uključujući mnoge retke i egzotične vrste. Bašta ima i zimski vrt sa tropskim i suptropskim biljkama, kao i mnoge druge fascinantne odeljke, poput bašte sa kaktusima i sukulenatima, bašte sa lekovitim biljem i mnoge druge.

Jedna od najimpresivnijih atrakcija botaničkog vrta je velika staklena palata, koja se nalazi u centru vrta i koja je jedna od najvećih staklenih palata u Evropi. Unutar palate se nalazi zimski vrt koji je podeljen u nekoliko zona sa različitim klimatskim uslovima, što omogućava rast različitih biljnih vrsta iz celog sveta.

Pored posete zimskom vrtu, posetioci mogu da šetaju kroz prelepe bašte, da se opuste na klupama pored jezera i fontana, da posmatraju divlje patke i druge ptice ili da posete mnoge druge atrakcije, kao što su bašta sa japanskim drvećem i bašta sa četinarskim drvećem.

U Botaničkom vrtu se takođe organizuju brojne izložbe i događaji tokom cele godine, kao što su izložbe orhideja, izložbe bonsaija, kao i predavanja o botanici.

 

Berlinska katedrala

Berlinska katedrala

Berlinska katedrala (Berliner Dom) je prepoznatljiv spomenik u centru Berlina i jedna od najvažnijih sakralnih građevina u gradu. Nalazi se na otoku Museumsinsel, a izgrađena je u 19. veku u neobaroknom stilu.

Izgradnja katedrale počela je 1894. godine i trajala je gotovo 11 godina. Projektovao ju je Julius Raschdorff, a izgradnju je finansirala država. Katedrala je svečano otvorena 1905. godine.

Berliner Dom je velika građevina sa visokim kupolama i tornjevima. Ima tri velike kupole, od kojih je najveća visoka 98 metara. Katedrala je obnovljena nakon oštećenja u Drugom svetskom ratu, a obnova je završena 1993. godine.

Unutrašnjost katedrale je takođe impresivna. Nalaze se tu umetnička dela, mramorni stubovi, mozaici i skulpture. Katedrala ima preko 90 metara visok oltar, a najimpresivniji deo unutrašnjosti je kupola sa pogledom na grad.

 

Alexanderlatz

Alexanderlatz

Alexanderplatz je jedno od najvećih trgovinskih i transportnih čvorišta u Berlinu. To je popularno turističko odredište sa mnoštvom prodavnica, restorana i hotela, i poznato je po velikoj Betonnoj fontani koja se nalazi na sredini trga. Nalazi se u središnjem delu grada, u okrugu Mitte.

Trg je dobio svoje ime po ruskom caru Aleksandru I., koji je bio u Berlinu na posetu u 1805. godini. Tokom vremena, Alexanderplatz se razvio u važan centar nemačke prestonice, sa brojnim zgradama, poslovnim objektima i javnim ustanovama koje su se tu nalazile.

Najprepoznatljiviji simbol trga je Fernsehturm (Televizijski toranj), koji se nalazi na jugoistočnom delu trga. Ovo je jedna od najpoznatijih atrakcija u Berlinu, koja nudi neverovatan pogled na grad sa visine od preko 200 metara. Toranj je izgrađen u periodu od 1965. do 1969. godine, a danas predstavlja jedan od simbola grada i popularno turističko odredište.

U neposrednoj blizini Fernsehturma nalazi se i velika robna kuća Kaufhaus des Westens (KaDeWe), koja se smatra jednom od najvećih prodavnica u Evropi. Tu se mogu naći mnogi brendovi, a prodavnica je posebno poznata po svojoj velikoj ponudi hrane i pića.

U blizini trga nalaze se i neke od najpoznatijih znamenitosti Berlina, kao što su Muzej ostrva (Museum Island) i Brandenburška kapija (Brandenburg Gate). Alexanderplatz je takođe važan saobraćajni čvor, sa mnogim linijama gradskog prevoza koje prolaze kroz njega.

Tokom godina, Alexanderplatz je doživeo mnoge promene, ali i dalje predstavlja važno središte grada i jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Berlinu.

 

Kontrolna tačka Čarli

Kontrolna tačka Čarli

Kontrolna tačka čarli je bila jedan od najpoznatijih graničnih prelaza između Istočnog i Zapadnog Berlina tokom Hladnog rata. Danas se nalazi u turističkoj zoni u Berlinu i predstavlja popularnu atrakciju za posetioce.

Kontrolna tačka je dobilo svoje ime po fonetičkom alfabetskom nazivu “Charlie” za slovo “C”, a predstavljao je jednu od tri granične tačke između Istočnog i Zapadnog Berlina. Ovaj prelaz je bio mesto brojnih tenzija između istočnih i zapadnih sila, a do danas se smatra simbolom hladnoratovske podele sveta.

Danas se na mestu nekadašnjeg prelaza nalaze različiti spomenici i muzeji koji prikazuju istoriju Berlinskog zida i kontrolne tačke. Takođe, u blizini se nalazi i Mauermuseum, poznatiji kao Muzej Berlinskog zida, koji ima bogatu kolekciju artefakata i informacija o hladnoratovskoj podeli Berlina.

 

Koncertna dvorana

Koncertna dvorana

Koncertna dvorana je jedna od najznačajnijih koncertnih dvorana u Nemačkoj. Nalazi se u samom centru Berlina, u blizini berlinske katedrale i muzeja Pergamon. Dvorana je izgrađena 1821. godine i od tada je bila domaćin nekih od najvažnijih koncerata i događaja u gradu.

Koncertna dvorana je poznat po svom prepoznatljivom neoklasičnom izgledu, sa svojim visokim stubovima i impresivnim ulazom. U unutrašnjosti, dvorana ima kapacitet za oko 1.600 posetilaca, a raspolaže i modernom tehnologijom za zvuk i osvetljenje.

Od svojih početaka, dvorana je bila domaćin brojnih svetski poznatih orkestara, kao što su Berlinska filharmonija, Bečka filharmonija, kao i mnogih drugih poznatih muzičkih ansambala i umetnika. Uz klasičnu muziku, dvorana je takođe domaćin koncerata drugih žanrova poput džeza, bluza i roka.

Koncertna dvorana je takođe poznata po svojim programima za decu i porodice, kao i za edukativne programe koji promovišu muziku i umetnost kod mladih ljudi. Dvorana takođe ima svoju školu za mlade muzičare i nudi im priliku da nastupe na njihovim koncertima.

Poseta dvorani predstavlja ne samo muzičko iskustvo već i kulturno iskustvo, koje će posetiocima omogućiti da uživaju u bogatom nasleđu nemačke muzike i umetnosti.

 

Tränenpalast (Palata suza)

Tränenpalast (Palata suza)

Tränenpalast, što u prevodu znači “Palata suza”, bio je nekadašnji granični prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke u Berlinu. Danas je pretvoren u muzej i mesto sećanja posvećeno vremenu kada je Berlin bio podeljen.

Palata suza je dobila ime po tome što su se tu ljudi opraštali jedni od drugih nakon poseta porodicama i prijateljima na drugoj strani zida. Upravo su suze bile ono što je tu često preovladavalo. Mnogi su napustili svoje domove i porodice na istoku kako bi pobegli od režima i uspostavili novi život na zapadu. Za mnoge od njih, ovo je bio poslednji put da vide svoje voljene.

U muzeju se nalazi stalna postavka koja prikazuje život u Nemačkoj tokom Hladnog rata, sa posebnim osvrtom na život u Istočnoj Nemačkoj. Posetioci mogu videti originalne predmete, kao što su pasoši, vozačke dozvole i uniforme granične kontrole. Tu su i različiti artefakti koji su korišćeni u pokušajima bekstva preko zida, kao i priče ljudi koji su preživeli bekstvo ili su bili uhvaćeni.

U okviru muzeja postoje i posebne izložbe, kao i predavanja i diskusije o vremenu koje se prikazuje. Takođe, postoji i audio-vodič koji posetiocima pruža dodatne informacije o muzeju i istoriji koju predstavlja.

 

Treptower park

Treptower park

Treptower park je jedan od najvećih i najlepših parkova u Berlinu, a nalazi se u jugoistočnom delu grada pored reke Spree. Park je dobio ime po istoimenoj četvrti u kojoj se nalazi i vrlo je lako dostupan putem S-Bahn-a.

Park je osnovan 1884. godine i prostire se na 84 hektara. Kada je lepo vreme, najbolje je šetati pored reke, što se prostire na četiri kilometra, ili se ukrcati na brod i provesti dan krstareći po reci.

Park se sastoji od brojnih travnjaka, drvoreda i ružičnjaka, a uređen je u engleskom stilu. To ga čini savršenim mestom za opuštanje i uživanje u prirodi.

Jedan od glavnih atrakcija parka je ogroman spomenik i groblje za 80.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli u Bici za Berlin tokom Drugog svetskog rata. Ovaj spomenik bio je glavni ratni spomenik Istočne Nemačke i sastoji se od velikog ansambla skulptura, uključujući centralnu oblast sa 16 kamena sarkofaga, po jedan za svaku sovjetsku republiku. Ovo vodi do statue sovjetskog vojnika visoke 12 metara, koji drži nemačko dete i stoji na razbijenom svastici.

Posetioci ovog parka uživaće u predivnoj prirodi i impresivnim spomenicima koji se nalaze u njemu. Treptower park je jedno od najlepših mesta u Berlinu i definitivno vredi posetiti.

 

Gedächtniskirche crkva

Gedächtniskirche crkva

Gedächtniskirche, poznata i kao Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, je crkva u Berlinu koja se nalazi u kvartu Charlottenburg. Izgrađena je u spomen na cara Wilhelma I i služila je kao simbol pruske moći i hegemonije.

Prvobitna crkva je bila izgrađena 1895. godine i predstavljala je visokogotički stil sagrađen od crvene cigle. Međutim, tokom Drugog svetskog rata, crkva je bila teško oštećena u bombardovanju Berlina. Nakon rata, odlučeno je da se ne obnovi u potpunosti, već da se ostatak ruševina pretvori u spomenik mira.

Danas se Gedächtniskirche sastoji od tri dela: oštećene prvobitne crkve, novog zvonika izgrađenog 1963. godine i Memorijalnog centra koji sadrži informacije o istoriji crkve i njenog značaja. Novi zvonik, visok 40 metara, izgrađen je od plavo-zelenog stakla i predstavlja moderni kontrast prema originalnom delu crkve.

Gedächtniskirche je postala poznata atrakcija Berlina i simbol grada. Svakog dana posetioci se okupljaju oko crkve kako bi videli ruševine prvobitne crkve, zvonik i Memorijalni centar. U blizini se nalazi i velika tržnica, prodavnice i restorani, što čini Gedächtniskirche popularnim mestom za turiste i lokalno stanovništvo.

 

Potsdamer platz

Potsdamer platz

Potsdamer Platz je jedno od najpoznatijih i najprometnijih mesta u Berlinu. Nalazi se u centralnom delu grada i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija. Potsdamer Platz ima dugu istoriju koja seže sve do 19. veka, kada je bila jedna od najpopularnijih trgovačkih tačaka u gradu.

Tokom Drugog svetskog rata, Potsdamer Platz je gotovo u potpunosti uništen, a u periodu hladnog rata je bio deo “ničije zemlje” između istočnog i zapadnog dela Berlina. Nakon ujedinjenja grada, Potsdamer Platz je pretrpeo veliku transformaciju i postao moderan centar sa mnogobrojnim kancelarijama, restoranima, prodavnicama i bioskopima.

Danas, Potsdamer Platz je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Berlinu i nudi mnoge aktivnosti za posetioce. Tu se nalaze brojne prodavnice, restorani, bioskopi i muzeji, kao što su Muzej filma Berlin i Muzej posvećen Beatlesima. Tu se takođe nalaze i neki od najvećih trgovačkih centara u gradu, uključujući Arkaden Potsdamer Platz i Mall of Berlin.

Osim toga, na Potsdamer Platzu se nalazi i Berlinova filharmonija, jedan od najznačajnijih koncertnih objekata u svetu, koja nudi pregršt vrhunskih koncerata klasične muzike.

Potsdamer Platz je takođe poznat po svojoj arhitekturi, koja predstavlja savršen spoj modernog i tradicionalnog stila. Tu se mogu videti zgrade poput Sony Centra i Daimlerove kule, koje su simbol modernog Berlina.

 

Olimpijski stadion

Olimpijski stadion

Olimpijski stadion u Berlinu je zgrada od velike važnosti u istoriji nemačkog sporta i arhitekture. Izgrađen je za Olimpijske igre koje su održane u Berlinu 1936. godine i bio je jedan od najvećih projekata nacističke Nemačke.

Stadion ima kapacitet od 74.475 sedišta i impresivnu atletsku stazu. Njegova karakteristična arhitektura sa četiri tornja visoka 77 metara, inspirisana je rimskim amfiteatrima.

Tokom Drugog svetskog rata, stadion je pretrpeo značajna oštećenja. Nakon rata, obnovljen je i ponovo je postao važan deo sportskog života u Berlinu.

Godine 2006. stadion je doživeo veliku rekonstrukciju uoči Svetskog prvenstva u fudbalu koje se održalo u Nemačkoj. Rekonstrukcija je bila skupa i kompleksna, ali je stadion sada moderan i funkcionalan, sa brojnim prostorijama za timove, VIP prostorima i drugim pogodnostima.

Danas se na ovom stadionu održavaju razne sportske manifestacije, koncerti i drugi događaji. Takođe, posetioci mogu da obiđu i Olimpijski muzej u blizini, gde se čuva bogata kolekcija artefakata i memorabilija povezanih sa istorijom stadiona i Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine.

 

Istočna galerija

Istočna galerija

Istočna galerija je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Berlinu. Ovaj otvoreni muzej nalazi se u istočnom delu grada i sastoji se od preostalog dela Berlinskog zida koji je pretvoren u umetničku instalaciju.

Istočna galerija se proteže na gotovo 1,3 kilometra i sadrži više od 100 umetničkih dela, među kojima su neka od najpoznatijih dela Berlinskog zida, uključujući “Baci pogled na drugu stranu”, “Poljubac” i “Moj mali zid”. Svi radovi su oslikani na istočnoj strani zida, koja je preživela pad Zida 1989. godine.

Umetnici iz celog sveta doprineli su galeriji svojim radovima, čineći ga jednim od najvećih otvorenih muzeja na svetu. Ova turistička atrakcija privlači na hiljade posetilaca svake godine, koji dolaze da vide istorijske znamenitosti i uživaju u umetničkim delima.

 

Berlinska filharmonija

Berlinska filharmonija

Berlin filharmonija je koncertna dvorana koja se nalazi u centru Berlina, u četvrti Tiergarten. Dvorana je poznata po svom futurističkom dizajnu i jedna je od najprestižnijih svetskih koncertnih dvorana.

Berlin filharmonija je otvorena 1963. godine, a njenu građevinu je dizajnirao Hans Scharoun. Dvorana je jedinstvena po svojoj organskoj formi, koja ima za cilj da pruži akustiku za svakog slušaoca, bez obzira na to gde se nalazi u dvorani. Glavna sala može da primi oko 2400 ljudi, a koncertna scena je u središtu prostora.

Kada uđete u dvoranu, prvo ćete primetiti veliki stakleni zid koji vam omogućava da vidite unutrašnjost same koncertne sale. Osim same sale, u zgradi se nalaze i kancelarije za orkestar i druge prateće prostorije.

Berlin filharmonija je poznata po svom vrhunskom akustičnom dizajnu, a njen zvuk se smatra jednim od najboljih na svetu. Dvorana je dom za berlinski filharmonijski orkestar, jedan od najpoznatijih orkestara u svetu. Ovaj orkestar se sastoji od preko 120 muzičara, a na čelu mu je slavni dirigent Kiril Petrenko.

Pored koncerata, Berlin filharmonija nudi i razne druge aktivnosti, kao što su edukativni programi i ture kroz zgradu. Takođe, dvorana je poznata po svom izuzetno kvalitetnom programu koji se sastoji od raznih žanrova, uključujući klasičnu muziku, džez, pop i elektronsku muziku.

 

Nemački tehnički muzej (Deutsches Technikmuseum)

Nemački tehnički muzej (Deutsches Technikmuseum)

Deutsches Technikmuseum u Berlinu poseduje neke od najznačajnijih primeraka tehnološkog nasleđa u Nemačkoj. Među njima su Messerschmitt Bf 110, koji je bio jedan od najpoznatijih nemačkih borbenih aviona tokom Drugog svetskog rata. Ovaj avion je bio dizajniran kao lovac bombardera, ali se ispostavilo da nije bio dovoljno brz ili okretan da bi se suprotstavio novim savezničkim borbenim avionima. Focke-Wulf Fw 200 Condor je takođe bio značajan avion nacističke Nemačke, koji je korišćen za prevoz visokih nacista i drugih važnih ličnosti.

Pored aviona, muzej poseduje i veliku zbirku železničkih vozila, uključujući parne lokomotive, električne lokomotive i dizel-lokomotive. Među najznačajnijim primerima su neke od najstarijih parnih lokomotiva u Nemačkoj, kao i neki od najvećih dizel-lokomotiva ikada proizvedenih.

Takođe, muzej sadrži i brojne druge eksponate, uključujući automobile, bicikle, brodove, žičare, mašine za štampanje, kalkulatore, muzičke instrumente i još mnogo toga. Tu su i interaktivni eksponati, koji posetiocima omogućavaju da se upoznaju sa načinom rada i funkcionisanjem različitih mašina i uređaja.

U muzeju postoje i mnogi eksponati koji se fokusiraju na istoriju Nemačke i njenog tehnološkog razvoja, uključujući i različite uređaje koji su korišćeni u nacističkoj Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata. Ovaj muzej je jedinstvena prilika da se upoznate sa istorijom tehnologije i tehnološkog nasleđa Nemačke, kao i da se razvijete bolje razumevanje o tome kako je tehnologija oblikovala istoriju i kulturu.

 

Muzej Stasi

Muzej Stasi

Muzej Ministarstva za državnu bezbednost, smešten je u bivšoj centrali Stasija u istočnom delu Berlina. On prikazuje priču o državnoj tajnoj policiji Istočne Nemačke, poznatoj kao Stasi, koja je bila jedna od najvećih i najbrutalnijih tajnih policijskih organizacija u istoriji.

Stasi je bila osnovana 1950. godine, neposredno nakon osnivanja Istočne Nemačke kao države. Njihova misija bila je da špijuniraju i kontrolišu građane zemlje, prikupljajući informacije o njihovim političkim stavovima, aktivnostima i ličnim životima. Stasi je imala ogroman uticaj u Istočnoj Nemačkoj, koristeći tajne agente, prislušne uređaje i druge metode praćenja da bi održavala kontrolu nad stanovništvom.

Muzej Stasi prikazuje život u Istočnoj Nemačkoj tokom perioda komunističke vladavine, kao i uticaj Stasija na život stanovnika. Posetioci mogu da vide izložbe o tehnologiji koju je Stasi koristila za špijuniranje i praćenje građana, kao i o zloglasnim slučajevima hapšenja, mučenja i ubistava koje je Stasi izvršio.

Takođe se može videti i originalna kancelarija Ericha Mielkea, bivšeg ministra za državnu bezbednost koji je bio na čelu Stasija u periodu 1957-1989. Muzej Stasi je odlično mesto za one koji su zainteresovani za istoriju Istočne Nemačke i žele da saznaju više o životu pod komunističkom vladavinom.

 

Kreuzberg

Kreuzberg

Kreuzberg je jedna od najpopularnijih i najživljih četvrti u Berlinu. Nalazi se na istočnoj obali reke Spree, a karakterišu ga raznolikost kultura i opuštena atmosfera. Kreuzberg je poznat po svojim alternativnim barovima, restoranima i umetničkim galerijama. Četvrt takođe ima bogatu istoriju, koja se može videti u vidu ostataka Berlinskog zida i memorijala koji se nalaze u blizini.

Kreuzberg je takođe poznat po svojoj gastronomskoj sceni. U ovom delu grada možete pronaći restorane koji služe jela iz celog sveta. Takođe je poznat po svom noćnom životu, sa velikim brojem klubova i barova koji se protežu duž ulica Oranienstrasse i Skalitzerstrasse.

Kada je u pitanju turistička ponuda, Kreuzberg ima mnogo toga da ponudi. Na primer, možete posetiti Viktoriapark, koji ima prelepe poglede na grad i nudi idealno mesto za piknik u letnjim mesecima. U blizini se nalazi i Checkpoint Charlie, jedna od najpoznatijih tačaka duž Berlinskog zida koja je služila kao granični prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke.

Kreuzberg je takođe poznat po svojoj umetničkoj sceni. U blizini se nalazi Umetnički muzej “Martin-Gropius-Bau”, koji prikazuje izložbe savremene umetnosti i dizajna, kao i Muzej Judenplatz Berlin, koji se bavi istorijom jevrejskog naroda u Berlinu. U četvrti se takođe nalaze mnoge umetničke galerije i murali koji krase fasade zgrada.

 

Charlottenburg palata

Charlottenburg palata

Charlottenburg palata je prelepa palata izgrađena u baroknom stilu, smeštena u Berlinu, Nemačka. Izgrađena je početkom 18. veka, 1695. godine, za Friedricha III, pruskog kralja, i njegovu suprugu Sofije Charlotte. Palata je nazvana po njoj, a posle njenog preranog odlaska, dobila je nadimak “Ljetnikovac kraljice”.

Charlottenburg palata je najveća palata u Berlinu i predstavlja jedno od najvažnijih turističkih odredišta grada. Nalazi se u opštini Charlottenburg-Wilmersdorf, a okružen je velikim vrtom. Posetioci mogu da obilaze unutrašnjost palate, gde se mogu videti prelepi salon, apartmani, kabineti i velika sala za bankete. Tu su i zbirke nameštaja, umetničkih dela, porcelana i drugih dragocenosti, koje datiraju iz različitih istorijskih perioda.

Palata je pretrpela razne promene tokom godina. Nakon što je bila teško oštećena u Drugom svetskom ratu, obnovljena je i sada je opet otvorena za javnost. Takođe, palata je bila mesto nekoliko istorijskih događaja, kao što je venčanje princeze Viktorije i princeze Fridricha Wilhelma, kao i mesto održavanja međunarodne konferencije 1978. godine.

Charlottenburg palata je dobro povezan gradskim prevozom, pa je lako dostupan za posetioce. U blizini se nalazi i nekoliko restorana i kafića, tako da posetioci mogu da se opuste i uživaju u atmosferi ovog prelepo uređenog mesta.

 

Kaufhaus des Westens (KaDeWe)

Kaufhaus des Westens (KaDeWe)

Kaufhaus des Westens, poznatiji kao KaDeWe, je luksuzni robni centar smešten u centru Berlina. Svojim veličanstvenim izložbenim prostorom na šest spratova, koji se prostire na više od 60.000 kvadratnih metara, KaDeWe je jedan od najvećih robnih centara u Evropi.

Ovaj robni centar je osnovan 1907. godine i tokom vremena postao je neizostavna destinacija za ljubitelje šopinga i turiste koji posećuju Berlin. U prodavnici se može naći sve, od hrane i pića, do garderobe, obuće, kozmetike i nakita.

Posebno je poznat po svom odeljku hrane, koji se prostire na šestom spratu, i koji se sastoji od preko 30.000 proizvoda, uključujući sve vrste hrane, vina i delikatesa. KaDeWe takođe ima vrhunski restoran i nekoliko kafea i barova na krovu koji pružaju predivan pogled na grad.

Ovaj robni centar je simbol berlinske trgovine i kulture i postao je popularna turistička destinacija, posebno za one koji žele da iskuse luksuzni šoping u srcu grada.

 

Muzej prirodne istorije

Muzej prirodne istorije

Muzej za prirodnu istoriju u Berlinu, poznat kao Museum für Naturkunde, predstavlja jedan od najznačajnijih prirodnjačkih muzeja u svetu. Osnovan je 1810. godine, a od tada je rastao i razvijao se u muzej sa kolekcijom od preko 30 miliona eksponata.

Jedna od glavnih atrakcija muzeja je Skeletna zbirka, koja predstavlja najveću kolekciju dinosaurusa u Evropi. Impresivna je po svojoj veličini, sa skeletima T-Rexa, Diplodokusa, Brachiosaurusa i drugih vrsta dinosaurusa. Takođe se tu nalazi i skelet slona, kao i mnogi drugi fosilni ostaci koji prikazuju istoriju života na Zemlji.

Muzej poseduje i kolekciju minerala, koja sadrži preko 250.000 uzoraka iz celog sveta. Takođe, tu su i zbirke insekata, ptica i sisara, kao i jedan od najvećih prirodnjačkih dijamanata na svetu, “Viktoria”.

Posebna atrakcija u muzeju je i živi oklopničar – ogromni živi primerci insekata iz čitavog sveta koji se nalaze u posebnim terarijumima.

Muzej za prirodnu istoriju je savršeno mesto za posetu za ljubitelje prirode, nauke i istorije, a i za porodice sa decom koja će uživati u otkrivanju fascinantnog sveta prirode.

 

Kurfürstendam

Kurfürstendam

Kurfürstendamm je jedna od najpoznatijih avenija u Berlinu, poznata po svojim trgovinama, restoranima i kulturnim znamenitostima. Ova avenija se proteže od Budačke kapije do Charlottenburga, a njen naziv potiče od bivšeg kralja Brandenburga, kurfirsta Johanna Sigismunda.

Na Kurfürstendammu se nalazi mnogo poznatih prodavnica i robnih kuća, uključujući i KadeWe, jednu od najvećih robnih kuća u Evropi. Tu su i poznati butici, poput Louis Vuittona, Guccija, Prade i Chanel-a. U blizini se nalazi i legendaran Hotel Adlon, koji je bio dom mnogih slavnih ličnosti tokom istorije.

Pored trgovina, Kurfürstendamm je poznat i po svojim kulturnim znamenitostima, poput Kino Zoopalast-a, koji je jedno od najpoznatijih bioskopa u Berlinu, sa velikim i modernim dvoranama. Tu je i Kaiser Wilhelm Memorial Church, koja je ostala delimično uništena nakon Drugog svetskog rata, ali je obnovljena i postala je jedna od glavnih turističkih atrakcija u gradu.

Kurfürstendamm je takođe poznat po svom noćnom životu, sa brojnim barovima i restoranima. Tu su i poznati klubovi, poput The Pearl, Clärchens Ballhaus-a i Sage Club-a.

 

Mauerpark market

Mauerpark market

 

Mauerpark Market, poznat i kao Trödelmarkt am Mauerpark, je popularna nedeljna pijaca koja se održava u Mauerparku u Berlinu. Dobio je ime dobilo po Berlinskom zidu koji je nekad stajao na ovom mestu, a danas predstavlja živopisni park sa različitim aktivnostima i dešavanjima.

Ova pijaca se održava svake nedelje i privlači veliki broj ljudi koji traže razne stvari – od odeće, antikviteta, umetničkih dela, nakita, nameštaja, pa do hrane i pića. Takođe je poznata po raznim muzičkim nastupima i zabavi na ulici koja se odvija u okolini pijace.

Pijaca je otvorena tokom cele godine, ali najbolje vreme da je posetite je u proleće i letnje dane kada ima više štandova i aktivnosti. Osim što je idealno mesto za kupovinu, Mauerpark Market je takođe izuzetno popularno mesto za druženje, opuštanje, degustiranje hrane i pića, kao i slušanje različitih muzičkih izvođača.

 

Brücke muzej

Brücke muzej

Brücke muzej je umetnički muzej smešten u zapadnom delu Berlina, posvećen nemačkoj ekspresionističkoj umetnosti grupe Die Brücke.

Muzej je osnovan 1967. godine, a smešten je u zgradi koju je projektovao arhitekta Werner Düttmann. Izložbeni prostori su renovirani i prošireni 2005. godine.

Brücke muzej ima impresivnu zbirku od preko 400 umetničkih dela, uključujući slike, crteže, grafike, skulpture i fotografije, koje su nastale u periodu između 1905. i 1937. godine. Poseban fokus muzeja je na delima umetnika koji su bili članovi grupe Die Brücke, osnovane u Drezdenu 1905. godine. Među umetnicima čija su dela predstavljena u muzeju su Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Max Pechstein i Karl Schmidt-Rottluff.

Pored stalne postavke, muzej organizuje i privremene izložbe, kao i različite kulturne programe, radionice i predavanja

 

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe su niz međusobno povezanih dvorišta u četvrti Mitte u Berlinu. Dvorišta su izgrađena krajem 19. i početkom 20. veka u secesijskom stilu, a danas su popularna turistička atrakcija i centar kulturnog života u Berlinu.

Svako od osam dvorišta ima svoj jedinstveni dizajn i karakter, sa brojnim prodavnicama, restoranima, barovima, bioskopom i pozorištem. Hackesche Höfe takođe predstavlja umetnički centar Berlina, sa galerijama i ateljeima.

Najstarije dvorište u kompleksu, Hackescher Hof I, izgrađeno je 1906. godine. Nakon propadanja u drugoj polovini 20. veka, kompleks je obnovljen u 1990-ima i postao simbol revitalizacije kvarta Mitte. Hackesche Höfe danas je nezaobilazna stanica za turiste i posetioce Berlina.

 

Soni Centar

Soni Centar

Soni Center je moderna građevina koja se nalazi u centralnom delu Berlina, na Potsdamer Platz-u. Izgrađen je u periodu od 1998. do 2000. godine i predstavlja jedno od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u gradu.

Centar je osmišljen kao multimedijalni kompleks, koji obuhvata bioskope, restorane, kafiće, prodavnice, kancelarije i stanove. Zgrada je dizajnirana u modernističkom stilu i izgrađena je kao spoj stakla, čelika i betona.

Najupečatljiviji deo centra je impresivna kupola visine 26 metara, koja se sastoji od više hiljada staklenih ploča i predstavlja simbol modernog Berlina. Ovaj deo centra često se koristi za različite događaje, poput koncerata, izložbi i projekcija filmova.

Soni Center je postao jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Berlinu, a posetioci ga često opisuju kao “grad unutar grada”. Osim toga, centar je i poslovni centar, koji privlači mnoge kompanije iz različitih industrija.

 

Landvehr kanal

Landvehr kanal

Landvehr kanal (Landwehrkanal) je kanal u Berlinu, koji spaja reku Spree sa rekom Havel. Izgrađen je u periodu od 1845. do 1850. godine, a dug je oko 11 kilometara.

Kanal je izgrađen kako bi se povećala plovnost reke Spree i poboljšala transportna infrastruktura u Berlinu. Takođe, služio je i kao zaštitni bedem za grad, a njegove obale su korišćene za gradnju zgrada i fabrika.

Danas, kanal se koristi za rekreativne svrhe, kao i za plovidbu brodova i turističkih tura. Duž obale kanala se nalaze brojni parkovi, šetališta i restorani, što ga čini popularnim među turistima i lokalnim stanovništvom.

 

Muzej filma i televizije

Muzej filma i televizije

Muzej filma i televizije (Museum für Film und Fernsehen) je jedna od najvažnijih kulturnih institucija u Berlinu, posvećena istoriji filma i televizije. Nalazi se u zgradi Deutsche Kinemathek, koja se nalazi u blizini Potsdamer Platz-a.

Muzej se sastoji od više od 13.000 predmeta koji ilustruju istoriju filma i televizije, od prve pokretne slike do modernog digitalnog doba. Zbirka uključuje stare kamere, filmske rekvizite, originalne scenarije, plakate i fotografije, kao i kostime i rekvizite iz poznatih filmova.

Jedna od najznačajnijih zbirki u muzeju je filmski arhiv, koji sadrži više od 25.000 filmova i televizijskih emisija, uključujući i neke od najznačajnijih filmskih ostvarenja Nemačke i sveta. Posetioci takođe mogu da uživaju u interaktivnim izložbama, projekcijama filmova i različitim programima koji se održavaju tokom cele godine.

Jedan od najvećih i najpoznatijih projekata muzeja je filmska škola, koja nudi kurseve i seminare na temu filmske i televizijske produkcije za posetioce svih uzrasta. Ova filmska škola ima za cilj da podstakne kreativnost i inovativnost u filmskoj i televizijskoj industriji i pruži posetiocima mogućnost da se upoznaju sa svim aspektima procesa snimanja filma.

 

Grunewald

Vila Harteneck

Grunewald je velika šumovita oblast smeštena na zapadu Berlina. Nalazi se na području opštine Charlottenburg-Wilmersdorf i zauzima površinu od preko 3.000 hektara. Grunewald je jedno od najvećih i najstarijih gradskih parkova u Nemačkoj i popularna destinacija za rekreaciju među stanovnicima Berlina.

Šuma Grunewald ima bogatu istoriju, a neke njene delove su koristili i ljudi još u doba pre nego što su uopšte počeli da grade grad Berlin. Tokom srednjeg veka, Grunewald je bio poznat kao lovno područje za bogate porodice koje su živele u gradu. Šuma je bila mesto za lov na jelene, divlje svinje i druge životinje, a neki od najvećih plemićkih dvoraca su bili smešteni u njenoj blizini.

Danas, Grunewald je popularna turistička destinacija i mesto za rekreaciju. U šumi se nalaze brojne pešačke i biciklističke staze, kao i staze za trčanje i jahanje. Pored toga, tu je i jezero Grunewaldsee, koji privlači mnoge posetioce u letnjim mesecima. Na jezeru se može kupati, pecati i voziti čamce.

Jedna od glavnih atrakcija u Grunewaldu je zgrada zvaničnog stana berlinskog gradonačelnika, poznata kao “Haus des Waldes” (Kuća šume). Ovde posetioci mogu naučiti više o šumi Grunewald i njenom ekosistemu, kao i o istoriji regiona.

Grunewald je takođe poznat po zgradi poznate kao “Teufelsberg” (Đavolji breg), koja je nekada bila radar stanica američke vojske. Danas je to popularno mesto za turiste koji žele da vide zanimljivu arhitekturu i pogled na grad. Pored toga, u Grunewaldu se nalaze i neke od najboljih restorana u gradu koji služe tradicionalnu nemačku hranu, kao i nekoliko kafića i barova.

 

Bode muzej

Bode muzej

Bode muzej se nalazi na otoku muzeja (Museumsinsel) u Berlinu i jedan je od pet muzeja koji su smešteni na tom ostrvu. Izgrađen je krajem 19. i početkom 20. veka po nalogu cara Vilhelma II i otvoren za javnost 1904. godine. Muzej je dobio ime po svom osnivaču, nemačkom arheologu i istoričaru umetnosti Wilhelmu von Bode-u.

Bode muzej je jedan od najznačajnijih muzeja u Nemačkoj kada je u pitanju umetnost srednjeg veka, renesanse i baroka. U njemu se čuvaju brojne zbirke skulptura, slika, predmeta primenjene umetnosti i numizmatičke zbirke.

Jedna od najznačajnijih zbirki u muzeju je kolekcija srednjovekovnih skulptura, koja obuhvata radove iz perioda od 12. do 16. veka. Takođe, muzej poseduje impresivnu zbirku renesansnih skulptura i slika, uključujući dela čuvenih umetnika kao što su Donatello, Raffaello, Tiziano i Lucas Cranach. U numizmatičkoj zbirci se nalazi oko 500.000 novčića i medalja iz različitih perioda.

Bode muzej je prošao kroz dugotrajnu rekonstrukciju i renoviranje, koja je trajala od 1997. do 2006. godine. Nakon renoviranja, muzej je dobio moderan izgled i postao je još privlačniji turistima iz celog sveta.

 

Muzej Berguren

Muzej Berguren

Muzej Berggruen se nalazi u zapadnom delu Berlina i predstavlja muzej posvećen umetnosti modernog doba. Ime je dobio po svom osnivaču, američkom kolekcionaru Heinz Berggruen, koji je svoju kolekciju donirao gradu Berlinu 1996. godine.

Muzej Berggruen se nalazi u zgradi koja datira iz 18. veka, u naselju Charlottenburg-Wilmersdorf. Zgrada je pretrpela razne promene tokom vremena, a kompletna rekonstrukcija je izvršena 2013. godine. Sada muzej poseduje prostrane izložbene prostorije, savremeni kafe i prodavnicu suvenira.

Kolekcija u muzeju Berggruen se sastoji od preko 1000 dela modernističkih umetnika, uključujući Pabla Pikasa, Henri Matisa, Alberta Giacomettija i Pola Klea. Kolekcija je organizovana po umetničkim pravcima i školama, a posetioci mogu videti radove impresionističkih, postimpresionističkih i ekspresionističkih umetnika.

 

Teufelsberg

Teufelsberg

Teufelsberg je bivši američki špijunski objekat iz Hladnog rata smešten na brdu visokom oko 120 metara u istočnom delu Grunewalda u Berlinu. Naziv “Teufelsberg” znači “đavolja planina” na nemačkom, a ime je dobilo po brdu koje je napravljeno od ruševina iz Drugog svetskog rata, kojima je dodatno podignuta visina.

Objekat je građen u periodu između 1961. i 1979. godine, a služio je kao špijunski objekat Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Sjedinjenih Američkih Država. U toku Hladnog rata, objekat je bio namenjen prisluškivanju istočnonemačkih, sovjetskih i drugih komunističkih zemalja.

Nakon završetka Hladnog rata, objekat je ostao napušten i predstavljao je neiskorišćen prostor. Danas se Teufelsberg koristi kao kulturni centar i turistička atrakcija. Na ovom mestu se održavaju razni događaji, poput koncerata, umetničkih izložbi i drugih kulturnih manifestacija. Takođe, posetioci mogu obići unutrašnjost objekta, videti opremu koja je korišćena za prisluškivanje i uživati u pogledu na grad sa vrha brda. Teufelsberg je postao popularna destinacija za turiste koji žele da vide istorijski i kulturni značaj ovog objekta.

 

Muzej konferenicije u Vannseeu

Muzej konferenicije u Vannseeu

Haus der Wannsee-Konferenz, ili Muzej konferencije u Vannseeu, nalazi se na obali jezera Vannsee u Berlinu i posvećen je sećanju na jedan od najmračnijih događaja u istoriji – konferenciju u Vannseeu, koja je održana 20. januara 1942. godine.

Konferencija je organizovana kako bi se koordinisao nacistički plan za “konačno rešenje” pitanja Jevreja. Ovo “konačno rešenje” se odnosilo na masovno ubijanje Jevreja u koncentracionim logorima širom Evrope. Na konferenciji je učestvovalo 15 visokih nacističkih zvaničnika, uključujući Heinricha Himmlera i Adolfa Eichmanna, koji je bio glavni arhitekta plana za “konačno rešenje”.

Muzej Haus der Wannsee-Konferenz osnovan je 1992. godine na mestu na kome se održala konferencija, u zgradi koja je nekada bila vila Viktora i Gretu Langa. Izložba u muzeju pruža uvid u istoriju konferencije u Vannseeu, kontekst u kojem je organizovana i njene strašne posledice.

Muzej ima značajnu arhivu koja sadrži originalne dokumente i fotografije vezane za konferenciju, kao i predmete iz vremena Holokausta. Posebna pažnja posvećena je žrtvama i prikazivanju njihovih ličnih priča, uključujući one koje su učestvovale u konferenciji kao žrtve.

Muzej Haus der Wannsee-Konferenz pruža neophodno sećanje na užasne zločine koji su počinjeni u ime nacističke ideologije i važan je deo kulturnog nasleđa Berlina i Nemačke.

 

Berlin – ture

Nadamo se da je članak bio koristan i da ste dobili ideju koje sve destinacije unutar Berlina treba posetiti. Za kraj ovog članka smo izdovijili nekoliko tura u Berlinu za koje smatramo da bi ste možda bili zainteresovani: