...

15 Predloga Šta Posetiti u Sofiji

October 14, 2023 by Turizam.org

Dobrodošli u Sofiju, glavni grad Bugarske, gde se prošlost i sadašnjost preplavljuju u šarmantnom kontrastu. Ovaj grad Balkana odiše raznolikošću, nudeći posetiocima bogatstvo istorijskih i kulturnih atrakcija koje će vas očarati.

Dok istražujete sofisticirane ulice Sofije, primetićete uticaje različitih epoha i kultura. Ovaj članak će vas provesti kroz neke od najupečatljivijih atrakcija koje ovaj grad nudi, otkrivajući vam šta posetiti u Sofiji.

Bilo da vas zanima arhitektura, umetnost, istorija ili jednostavno uživanje u lokalnoj kuhinji, Sofija nudi raznovrsne mogućnosti za istraživanje i zadovoljstvo. Pridružite nam se u ovom putovanju kroz najzanimljivije atrakcije koje Sofija ima da ponudi, jer ćemo vam otkriti tajne koje čine ovaj grad tako privlačnim i nezaboravnim za sve putnike.

Hram Svetog Aleksandara Nevskog

Šta posetiti u Sofiji?

Hram Svetog Aleksandra Nevskog, impozantna i svetla, nesumnjivo je jedan od najznačajnijih simbola Sofije. Ovaj pravoslavni hram, posvećen ruskom svetitelju Aleksandru Nevskom, izgrađena je 1912. godine i ostavlja dubok utisak svojim prepoznatljivim zlatnim kupolama.

Hram je remek-delo neo-vizantijske arhitekture, sa detaljima koji oduzimaju dah i impresivnim razmerama. Njene tri zlatne kupole sjaje pod bugarskim suncem, privlačeći pažnju i poštovanje posetilaca. Unutar hrama, posetioci mogu otkriti prelepe ikone, freske i vredne verske objekte.

Najviša tačka katedrale, krst na vrhu centralne kupole, doseže visinu od 45 metara. Aleksandar Nevski Katedrala dominira panoramom Sofije i pruža spektakularne poglede na grad. Ovo svetilište je i duhovno središte i kulturni dragulj grada.

Hram je otvorena za javnost, a mnogi posetioci dolaze da je istraže, divljajući se njenom arhitektonskom sjaju i duhovnom značaju.

 

Crkva Svetog Đorđa

Crkva Svetog Đorđa

Crkva Svetog Đorđa, takođe poznata kao Rotonda Svetog Đorđa, predstavlja izuzetno značajno kulturno i istorijsko mesto u Sofiji. Ova crkva ima bogatu prošlost koja seže više od 1.600 godina unazad i svedoči o izuzetnom nasleđu grada.

Prvobitno izgrađena kao rimski hram u 4. veku, crkva je pretrpela različite transformacije tokom vekova. Značajna restauracija iz 1998. godine obnovila je njenu impozantnu arhitekturu i osvežila izgled. Unutar crkve, možete videti prelepe freske i vredne eksponate koji svedoče o njenoj dugoj istoriji.

Crkva Svetog Đorđa se ističe svojom karakterističnom kupolom i freskama. Nalazi se u samom centru Sofije i pruža osećaj mira i istorijske dubine usred urbanog okruženja.

Poseta Crkvi Svetog Đorđa omogućava vam da istražite prošlost Sofije i duboko zakoračite u njenu kulturološku baštinu. Ova atrakcija je dostupna svim posetiocima i pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje istorije grada.

Crkva Svetog Đorđa je spoj različitih vekova i kultura u Sofiji, čineći je nezaobilaznom destinacijom za sve koji posete ovaj predivan balkanski grad.

 

Bulevar Vitoša

Bulevar Vitoša

Bulevar Vitoša, jedna od najprepoznatljivijih ulica u Sofiji, predstavlja srce grada i omiljeno mesto za šetnju, kupovinu i uživanje u živahnoj atmosferi. Ovaj bulevar se proteže kroz centralni deo grada i nudi mnoštvo sadržaja za posetioce.

Ovde ćete pronaći brojne prodavnice, butike, restorane, kafiće i barove, što ga čini omiljenim mestom za šoping i gastronomske užitke. Bulevar Vitoša je takođe dom mnogih istorijskih i arhitektonskih dragulja, uključujući prelepe zgrade iz vremena Belle Époque i Art Nouveau stila.

Ono što izdvaja Bulevar Vitoša je šarmantna pešačka zona sa drvoredima koji nude prijatan hlad tokom toplih letnjih dana. Takođe je često domaćin različitim kulturnim događajima i manifestacijama, što dodaje poseban šarm ovom delu grada.

 

Crkva Svete Sofije

Crkva Svete Sofije

Sveta Sofija je ranohrišćanska pravoslavna crkva i tipična katedrala u ovom gradu. Ova izuzetna građevina je kamen temeljac grada i njen simbol. Njeno ime, Sofija, doslovno znači “mudrost,” čineći je kulturnim i verskim centrom grada.

Crkva ima zanimljivu karakteristiku – tradicionalno nema zvono, a umesto toga, zvono je i dalje okačeno na drvo. Arhitektura Svete Sofije nije tipično vizantijska, umesto toga, njen dizajn ima svoju posebnu privlačnost i unikatnu estetiku.

Sveta Sofija je duboko ukorenjena u istoriji. Ovde je izdat Galerijev edikt tolerancije, što je bio ključni dokument za versku slobodu u Rimskom carstvu. Takođe je bila domaćin Petom pomesnom saboru, 869. godine, na kome su razmatrane značajne verske teme.

Na istočnoj strani crkve nalazi se grobnica Ivana Vazova, čuvenog bugarskog pesnika i pisca. Ovo je mesto gde se počiva jedan od najvažnijih književnika u bugarskoj istoriji.

 

Bojanska Crkva

Bojanska Crkva

Bojanska crkva, takođe poznata crkva Svetog Nikole i Pantelejmona, predstavlja dragocen spomenik bugarske istorije i umetnosti. Smestila se blizu Sofije, ova crkva ima duboke korene u bugarskom srednjem veku, a njena izgradnja i freske čine je jednom od najznačajnijih kulturnih baština na Balkanu.

Crkva je građena u tri dela tokom 10. i 13. veka, sa dodatkom u 19. veku. Najstariji deo predstavlja malu crkvu sa tlocrtom upisanog grčkog krsta, koja ima karakterističnu apsidu i krstni svod. Kasniji dodaci uključuju dvospratni mauzolej sevastokratora Kalojana i njegove žene Desislave, sa impresivnim arhitektonskim elementima. Osim toga, porodična kapela sa bačvastim svodom na gornjem spratu dodaje bogatstvo strukturi crkve.

Ono što Bojansku crkvu izdvaja su njene freske iz 1259. godine, koje su jedno od najkompletnijih i najbolje očuvanih primera srednjovekovne pravoslavne umetnosti. Na freskama je prikazano ukupno 89 scena sa 240 ljudskih figura, a stil umetnika odslikava slobodniji pristup od strogih normi bizantske slikarske škole. Pored verskih motiva, freske takođe prikazuju svakodnevni život toga doba, uključujući i scene sa brodovima kao što je “Čudo na moru.”

Značajni su i portreti patrona crkve, Kalojana i njegove žene Desislave, kao i portreti careva Konstantina Tikha i carice Irine. Ovi portreti se smatraju izuzetno realističnim i živopisnim, predstavljajući visok nivo umetničke veštine tog vremena.

Nedavno je tokom restauracije otkriveno ime umetnika – “Zograf Vasilij iz sela Subonoša, Serko i njegov šegrt Dimitar,” što dodatno obogaćuje priču o Bojanskoj crkvi. Ova crkva ne samo da služi kao verski objekat već i kao dragoceni spomenik bogate istorije i umetnosti Bugarske. Poseta Bojanskoj crkvi pruža mogućnost dubljeg razumevanja srednjovekovne prošlosti i kulturne baštine Balkana.

 

Planina Vitoša

Planina Vitoša

Planina Vitoša, smeštena na samo nekoliko kilometara jugoistočno od glavnog grada Bugarske, Sofije, predstavlja impozantan planinski masiv koji nudi raznovrsne mogućnosti za rekreaciju i istraživanje prirode. Sa svojom visinom od oko 2.290 metara nadmorske visine, Vitoša je ne samo prirodno čudo već i važno rekreativno i kulturno područje.

Planina Vitoša nudi pregršt aktivnosti tokom svih godišnjih doba. Tokom zimskih meseci, postaje raj za ljubitelje skijanja sa brojnim stazama za sve nivoe veštine. Skijaški centar na Vitoši pruža odličnu infrastrukturu za skijaše i snowboardere. Ukoliko dolazite iz Sofije, možete stići do planine za manje od sat vremena vožnje, čineći je idealnom destinacijom za dnevne izlete.

Leti, Vitoša oživljava svojom bujnom vegetacijom i postaje raj za planinarenje i vožnju bicikla. Nacionalni park Vitoša, smešten na padinama planine, štiti ovu ekosistemsku oazu i nudi pregršt staza za šetnje i istraživanje prirode. Na ovim stazama možete uživati u prirodnim lepotama, prelazeći preko potoka i uživajući u pogledima na okolni pejzaž.

Vrh Vitoše, poznat kao Černi vruh, pruža predivne poglede na Sofiju i okolinu. Na ovom vrhu nalazi se planinska koliba i meteorološka stanica, gde možete odmoriti i uživati u panoramskim pogledima. Takođe, Vitoša je bogata kulturnim nasleđem, sa mnogo manastira i crkava koji se protežu duž planine. Jedan od najpoznatijih je manastir Svete Petke Samardžijske.

Kako biste najefikasnije stigli do Vitoše, možete koristiti brojne puteve koji vode do različitih delova planine. Popularna izletišta uključuju Aleko, Zlatnite Mostove i Zheleznitsa, a svako od ovih područja ima svoje jedinstvene atrakcije.

 

Nacionalni Arheološki muzej

Nacionalni Arheološki muzej u Sofiji

Nacionalni arheološki muzej u Sofiji, smešten u srcu glavnog grada Bugarske, predstavlja dragocenu instituciju posvećenu očuvanju i predstavljanju bogate arheološke baštine Balkanskog poluostrva. Osnovan 1893. godine, muzej je zvanično otvoren 1905. godine, kada su svi arheološki eksponati koji su se čuvali po celom gradu premešteni u njega.

Muzej je smešten u zgradi nekadašnje osmanske džamije poznate kao džamija Mahmud-paše, koja je izgrađena tokom 15. veka. Ova zgrada sama po sebi ima značajnu istorijsku vrednost. Muzej upravlja i održava Bugarska akademija nauka.

Unutar muzeja možete istražiti pet izložbenih dvorana:

 

 • Centralna dvorana: Ovde možete videti raznovrsne predmete koji datiraju iz antičke Trakije, Grčke, Rima pa sve do kasnog srednjeg veka.

 

 • Dvorana praistorije: Ova dvorana smeštena je na donjem spratu severnog krila i pruža uvid u razvoj ljudske civilizacije na ovom području od perioda paleolita do bronzanog doba. Ovde su izloženi alati, keramika, obredni predmeti i drugi eksponati iz tog vremena.

 

 • Dvorana srednjeg veka: Na drugom spratu glavne zgrade, možete istražiti galeriju srednjovekovnih knjiga, crteža, metalnih predmeta i drugih karakterističnih artefakata iz tog perioda.

 

 • Riznica: Ova dvorana u istočnom krilu muzeja prikazuje blago iz kasnog bronzanog doba do kasne antike. Posebno se ističu kolekcije tračke kulture, poput Blaga iz Valčitrana i Blaga iz Lukovita.

 

 • Privremene izložbe: Na drugom spratu glavne zgrade, ova dvorana pruža prostor za privremene izložbe koje često obogaćuju muzejsku ponudu.

 

Muzej čuva veliku zbirku predmeta, uključujući dragoceno zlatno blago iz Panagjurishta i impresivne freske. Poseta Nacionalnom arheološkom muzeju u Sofiji omogućava vam da dublje razumete istoriju i kulturu Balkanskog poluostrva i da istražite neprocenjivo arheološko nasleđe Bugarske. Muzej je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje arheologije i istorije.

 

Nacionalni istorijski Muzej Bugarske

Nacionalni istorijski Muzej Bugarske

Nacionalni istorijski muzej Bugarske najveći je muzej u zemlji i čuvar neizmernog kulturnog bogatstva. Muzej se diči impresivnom kolekcijom od oko 650.000 eksponata koji obuhvataju oblasti arheologije, umetnosti, istorije i etnografije, a posetiocima pruža priliku za dublje razumevanje različitih aspekata bugarskog nasleđa.

Muzej je osnovan 1973. godine, i nakon višegodišnje pripreme, prva izložba je otvorena 1984. godine u zgradi Suda pravde u Sofiji. Odlukom vlasti iz 1998. godine muzej je dobio novu lokaciju, impresivnu rezidenciju Todora Živkova, bivšeg lidera Bugarske. Nova izložba svečano je otvorena 2000. godine.

Kolekcije Nacionalnog istorijskog muzeja Bugarske obuhvataju impresivan raspon perioda i istraživačkih oblasti, što omogućava posetiocima da istraže bogatu istoriju Bugarske. Spomenici kulture datiraju od paleolita i neolita, preko bronzanog i gvozdenog doba, do rimskog i antičkog perioda. Posebne sekcije posvećene su srednjem veku, numizmatici, nakitu, oružju, tekstilima, umetničkim delima, crkvenoj umetnosti, starijim štampanim materijalima, dokumentima i još mnogo toga.

Muzej raspolaže brojnim izložbenim dvoranama koje vas vode na putovanje kroz vekove bugarske istorije:

 

 • Praistorija: Ova sekcija obuhvata periode od VII do II veka pre nove ere, prikazujući artefakte i nalaze iz različitih perioda u praistoriji.

 

 • Bugarske Zemlje: Ovde možete istražiti događaje od kraja VI veka pre nove ere do VI veka nove ere.

 

 • Srednji Vek: Posvećen srednjem veku, ovaj deo izložbe otkriva kulturu, umetnost i istoriju ovog perioda.

 

 • Osmanska Vladavina: Izložba posvećena periodu osmanske vlasti od 1396. do 1878. godine.

 

 • Treće Bugarsko Kraljevstvo: Prikazuje istorijske događaje od 1879. do 1946. godine.

 

 • Apolonija: Ova sekcija je posvećena posebnoj temi, Apoloniji.

 

 • Bugarska Narodna Kultura: Ovde možete saznati više o tradicijama i kulturi bugarskog naroda.

 

 • Galerija Novca: Prikazuje različite novčane jedinice koje su korišćene tokom bugarske istorije.

 

 • Bugarska Kuća iz Perioda Narodnog Preporoda: Ova izložba omogućava vam da otkrijete kako su ljudi živeli u 18. i 19. veku.

 

Nacionalni teatar Ivan Vazov

Nacionalni teatar Ivan Vazov

Nacionalni teatar Ivana Vazova jedna je od najprestižnijih kulturnih institucija u zemlji i jedno od najpoznatijih mesta za izvođenje umetnosti. Poznat po svom impresivnom repertoaru i istorijskoj važnosti, ovaj teatar privlači ljubitelje umetnosti i posetioce iz čitavog sveta.

Teatar je dobio ime po Ivanu Vazovu, jednom od najpoznatijih bugarskih pesnika i književnika, čija su dela odigrala ključnu ulogu u razvoju bugarske književnosti. Nacionalni teatar Ivana Vazova osnovan je 1904. godine i od tada je služio kao centar kulturnih dešavanja u Sofiji.

Teatar je domaćin brojnim spektakularnim predstavama, uključujući dramske izvedbe, balet, opera i koncerte. Publika može uživati u širokom spektru produkcija koje uključuju klasična dela svetske umetnosti, savremene komade i originalne bugarske predstave.

Zgrada Nacionalnog teatra Ivana Vazova, koja datira iz 1906. godine, sama po sebi je remek-delo arhitekture. Sa svojom prepoznatljivom fasadom, elegantnim detaljima i impozantnim vestibulom, teatar je i po dizajnu impresivan. Ovo istorijsko zdanje stvorilo je savršen ambijent za izvođenje umetnosti i privlači pažnju posetilaca svojom lepotom.

 

Borisova Gradina Park

Borisova Gradina Park

Ovo prostrano zeleno područje nudi mirno bekstvo od gradske vreve, dok istovremeno nosi tragove burne prošlosti. Ovaj predivan park obuhvata površinu od oko 70 hektara i nudi posetiocima priliku da uživaju u bogatom biljnom svetu, šumskim stazama, jezerima i cvetnim vrtovima. Šume hrasta, bagrema i jasena pružaju senku i svežinu, čineći ga savršenim mestom za šetnju ili piknik tokom letnjih dana.

Borisova Gradina sadrži i nekoliko spomenika i arhitektonskih bisera. Jedan od najupečatljivijih je Spomenik sovjetskom vojniku, podignut 1954. godine u čast sovjetskim trupama koje su oslobodile Bugarsku tokom Drugog svetskog rata. Takođe, u parku se nalazi i Detska kitka (Dečji venac), spomenik posvećen bugarskoj vojsci, kao i brojni drugi spomenici i skulpture koji obogaćuju kulturni pejzaž ovog područja.

Kao važan deo zelenih pluća Sofije, Borisova Gradina je takođe rezervat biodiverziteta. Park podržava raznovrsnu floru i faunu, pružajući utočište mnogim vrstama ptica, insekata i drugih životinja. Ova harmonija prirode i kulture čini ga posebnim mestom za sve posetioce.

 

Amfiteatar Serdika

Amfiteatar Serdika

Amfiteatar Serdika je izgrađen u 2. veku tokom vladavine Rimskog cara Trajana. Tadašnji grad, Serdika, koji je kasnije postao moderna Sofija, služio je kao važan centar trgovine, administracije i zabave. Amfiteatar je bio domaćin raznovrsnih događaja, uključujući gladijatorske borbe i nastupe.

Impresivna arhitektura amfiteatra otkriva izuzetnu tehničku veštinu Rimskih graditelja. Ima oblik elipse i mogao je primiti oko 25.000 gledalaca, što ga čini jednim od većih amfiteatara u Rimskom carstvu. I danas, posetioci mogu videti dobro očuvane tribine, arenu i hodnike.

Arheološka ispitivanja ovog impozantnog amfiteatra sprovedena su u različitim periodima, što je rezultiralo otkrićem mnogih eksponata i struktura. Tokom obnove parka oko amfiteatra, očuvane su neke od zidova i stubova, čime je obezbeđen bolji uvid u izgled i strukturu amfiteatra.

 

Centralna Mineralna Banja

Centralna Mineralna Banja

Današnja zgrada Centralnih mineralnih kupatila projektovana je u stilu Bečke secesije, ali uključuje tipične spojeve istočno-pravoslavnih elemenata. Centralna mineralna banja otvorena je 13. maja 1913. godine, iako je zgrada potpuno dovršena nekoliko godina kasnije. Zgrada je ukrašena keramičkim mozaicima koji su delo umetnika Tačeva i Dimitrova.

Zgrada je pretrpela oštećenja tokom bombardovanja Sofije u Drugom svetskom ratu, ali je obnovljena nekoliko godina kasnije. Centralna mineralna banja funkcioniše kao javna kupatilo sve do 1986. godine, kada je zgrada zatvorena zbog lošeg stanja i rizika od urušavanja krova. Nakon temeljnog čišćenja i delimične rekonstrukcije, Centralna mineralna banja postala je dom za Sofijski istorijski muzej od septembra 2015. godine.

 

Park Vrana

Park Vrana

Dvorac Vrana, koji se nalazi na periferiji Sofije, je kraljevska rezidencija s bogatom istorijom. Dvorac je smešten na nadmorskoj visini od 571 m, a njegovo prostrano zemljište je nekada bilo u vlasništvu cara Ferdinanda I koji ga je kupio 1898. godine. Ono što ga izdvaja je ne samo njegova arhitektura već i kombinacija kulturnih uticaja.

Dvorac je pretrpeo oštećenja tokom Drugog svetskog rata, kada je bombardovan, ali je obnovljen 1947. godine. Nakon ukidanja monarhije, postao je rezidencija Georgija Dimitrova. Međutim, nakon promena u političkom pejzažu, dvorac je vraćen poslednjem caru Bugarske, Simeonu II, i princezi Mariji Luisi.

Ovaj prelepi kompleks takođe obuhvata i veliki park sa jezerom i stenskim vrtovima. Park je domaćin više od 400 vrsta biljaka i proglašen je nacionalnim spomenikom pejzažne arhitekture. Javnost ima pristup parku, a posebna linija javnog prevoza povezuje dvorac sa Mostom orlova, čineći ga dostupnim posetiocima.

 

Sinagoga

Sinagoga u Sofiji

Sinagoga u Sofiji, poznata i kao Sofijska sinagoga, je izuzetna građevina i istorijski spomenik glavnog grada Bugarske. Ova impresivna sinagoga jedna je od najvećih u Evropi i predstavlja važan simbol bogate jevrejske zajednice u Bugarskoj.

Sinagoga u Sofiji izgrađena je u neomaurskom stilu s orijentalnim i neobaroknim elementima i zvanično je otvorena 1909. godine. Projekat je delo arhitekte Grigora Pantev i omogućava sinagogi da primi oko 1.300 vernika. Unutrašnjost sinagoge bogato je ukrašena ornamentalnim detaljima koji sežu od neomaurskog do secesijskog stila.

 

Banja Baši džamija

Banja Baši džamija

Džamija je izgrađena 1576. godine tokom Osmanskog perioda i predstavlja arhitektonski dragulj tog vremena. Njeno ime, “Banja Baši,” odnosi se na naziv vojnog zapovednika (ban) koji je bio odgovoran za njenu izgradnju. Ova džamija se ističe svojom impresivnom kupolom i minaretom, koji su karakteristični za osmanske džamije.

Unutrašnjost Banja Baši džamije bogata je istorijskim detaljima i lepim dekorativnim elementima, uključujući tradicionalne osmanske ornamente. Džamija je posebno impresivna zbog svoje prostrane unutrašnjosti, koja može da primi veliki broj vernika.

Srodan tekst za destinacije u Bugarskoj: Šta posetiti u Varni

 

 

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.