...

Šta posetiti u Varni?

April 2, 2023 by Turizam.org

Varna je lep primorski grad u istočnoj Bugarskoj, koji je poznat po svojim plažama, istorijskom nasleđu i blistavoj kulturnoj sceni. Nalazi se na obali Crnog mora, a zahvaljujući svom položaju, Varna je postala važno trgovačko, kulturno i turističko središte. Grad ima bogatu istoriju koja seže hiljadama godina unazad, a danas posetioci mogu da istraže brojne istorijske znamenitosti, muzeje, umetničke galerije i da uživaju u čarima gradskih plaža.

U ovom članku ćemo vam predstaviti neke od najznačajnijih atrakcija koje Varna nudi, uključujući njen arheološki muzej, čuvenu Varnansku nekropolu, plaže, istorijske građevine i još mnogo toga. Bez obzira na vaše interesovanje, Varna ima mnogo toga da ponudi svakom posetiocu.

 

Arheološki muzej

Arheološki muzej

Arheološki muzej u Varni predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih destinacija na području Bugarske. Muzej je poznat po svojoj bogatoj kolekciji artefakata, ali jedna izložba privlači posebnu pažnju posetilaca – Zlato Varnje.

Zlato Varnje je kolekcija zlatnih i dragocenih predmeta pronađenih u Varnjanskoj nekropoli, gde grobovi datiraju čak 6.500 godina unazad. Ovi artefakti su ujedno i najstarije zlato koje je pronađeno u svetu. Oni su obišli čitav svet i sadrže brojne komade nakita, pribora i drugih dekorativnih predmeta.

Jedna od grobnica u nekropoli, verovatno pripadala nekom šefu ili svešteniku, bila je opterećena sa 1,5 kg zlata!

Arheološki muzej u Varni ima za cilj da očuva ovu dragocenu baštinu i da je predstavi javnosti. U muzeju možete videti i druge značajne artefakte, uključujući i keramičke predmete, oružje, nakit i mnoge druge.

Naravno, Zlato Varnje nije jedina znamenitost u muzeju. Postoje i druge kolekcije koje će zainteresovati turiste, kao što su anticki skulpturi i rimski novac. Muzej je takođe poznat po svojoj biblioteci koja sadrži veliki broj knjiga i časopisa posvećenih arheologiji i istoriji.

Muzej se nalazi u centru Varnje, na adresi “ul. Han Krum 41”. Radno vreme muzeja varira u zavisnosti od sezone i dana u nedelji, pa je preporučljivo proveriti vreme posete pre dolaska. Ulaznica za odrasle košta oko 10 leva (oko 500 dinara), a za decu cena ulaznice je manja.

 

Primorski park

Primorski park u Varni.

Primorski park u Varni je popularna turistička atrakcija koja se nalazi na južnoj obali grada. Ovaj park pruža prelep pogled na Crno more i obalu, a svojom lepotom privlači mnoge posetioce iz celog sveta.

Osnovan je 1862. godine, a zvanično otvoren za javnost 1885. godine. Primorski park je prvi park ovakvog tipa u Bugarskoj, a danas predstavlja jedno od najlepših prirodnih mesta u zemlji.

Park je dom raznovrsnim vrstama drveća, uključujući čempresa, smokava, magnolija i mnoge druge. Takođe sadrži prelepe fontane, mermerni amfiteatar, kao i brojne staze koje vode kroz park i pružaju savršenu priliku za šetnju, trčanje ili vožnju bicikla.

Posebna atrakcija ovog parka je drevni rimski izvor vode, poznat kao “Hladna fontana”. Voda iz ovog izvora je konstantno hladna, što ga čini savršenim mestom za osveženje tokom vrućih letnjih dana.

Primorski park je takođe dom nekoliko restorana i kafića, koji nude ukusne lokalne specijalitete i pića, što ga čini savršenim mestom za odmor i uživanje u prirodi.

U parku se održavaju različite kulturne i umetničke manifestacije tokom cele godine, kao što su koncerti, pozorišne predstave i izložbe. Ovo čini park savršenim mestom za opuštanje i uživanje u prelepom okruženju.

 

Zlatni pjasci

Šta videti u Varni - Zlanti pjasci

Zlatni Pjasci su popularno letovalište smešteno na obali Crnog mora, udaljeno oko 17 km od Varni. Ovo mesto je poznato po svom zlatnom pesku koji se prostire na dužini od 4 km, a koji je dao ime samom mestu.

Osim čistog i toplog mora, plaža ima mnogo sadržaja za turiste, uključujući i razne vodene sportove poput skijanja na vodi, parasailinga i vožnje banane. Za one koji vole da se opuste na plaži, postoji mnogo barova i restorana sa izvrsnom hranom i pićima.

Pored plaže, posetioci mogu da uživaju u predivnom okruženju u kojem se nalazi Zlatni Pjasci. Na samo nekoliko kilometara od plaže nalazi se park prirode “Golden Sands”, sa prekrasnim pejzažima, netaknutom prirodom i mnogim stazama za šetnju i vožnju bicikla. Takođe, u blizini Zlatnih Pjesci nalazi se i rezervat prirode Baltata, poznat po svojoj raskošnoj flori i fauni.

Osim prirodnih lepota, Zlatni Pjasci nude i brojne kulturne znamenitosti. U blizini se nalazi manastir Aladzha, koji datira iz 12. veka i predstavlja jedan od najznačajnijih istorijskih spomenika u ovom delu Bugarske. Takođe, posetioci mogu da posete i muzej Vladislav Varnenchik, posvećen velikom bugarskom junaku iz 15. veka.

Za turiste koji vole noćni život, Zlatni Pjasci nude mnogo klubova, diskoteka i barova koji su otvoreni do ranih jutarnjih sati.

 

Kamena Šuma

Kamena šuma u Varni, Bugarskoj.

U blizini Varne postoji jedinstven prirodni fenomen poznat kao “Kamena šuma” ili “Pobiti Kamani”. Ovo je područje koje privlači mnogo turista zbog svojih zanimljivih kamenja i prirodne lepote.

“Kamena šuma” nalazi se u blizini sela Beloslav, oko 20 kilometara istočno od Varna. Ovo područje se sastoji od nekoliko stotina kamenih formacija koje su visoke između jednog i osam metara. Ove kamene formacije su napravljene od kremenog peska i gline, a izgledaju kao da su pobile od kamena.

Ovaj prirodni fenomen je jedinstven u svetu i predstavlja važan geološki spomenik. Iako postoji nekoliko teorija o tome kako su se ove formacije formirale, naučnici još uvek nisu u potpunosti razumeli ovaj proces.

Postoje dva načina da se poseti ovo područje. Prvi je kroz organizovane ture koje se mogu rezervisati u Varni ili putem lokalnih turističkih agencija. Drugi način je da se dođe sopstvenim prevozom. U tom slučaju, posetioci treba da se zapute prema selu Beloslav i da od tamo prate znakove koji vode do “Kamene šume”.

 

Retro muzej

Retro muzej

Retro muzej u Varni je jedinstveni muzej koji posetiocima pruža jedinstveni uvid u život u komunističkoj Bugarskoj. Muzej se nalazi u centru grada i sastoji se od više od 1000 predmeta, fotografija i drugih stvari iz tog perioda.

U muzeju se mogu videti brojne interesantne stvari poput starih radio aparata, televizora, stolica, kućnih aparata, automobila i drugih predmeta iz perioda od 1944. do 1989. godine. Ovi predmeti pružaju posetiocima uvid u život ljudi u to vreme, ali i u socijalističku istoriju Bugarske.

Postavka je organizovana po tematskim celinama, uključujući i kancelariju bivšeg bugarskog lidera Todor Živkov, kao i sobu u kojoj se nalazi kolekcija starih telefona.

Poseta ovom muzeju je sjajan način da se iskusiti život u Bugarskoj u periodu komunizma i da se sačuvaju sećanja na prošlost. Ako volite istoriju i stare predmete, Retro muzej u Varni je definitivno mesto koje morate posetiti tokom boravka u gradu.

 

Kompleks Barite

Kompleks Barite je zapravo muzej na otvorenom koji predstavlja rekonstrukciju jednog tipičnog sela iz prošlosti u kojem posetioci mogu da se upoznaju sa tradicionalnim načinom života u Bugarskoj.

Ovaj muzej se sastoji od nekoliko kuća, štala i drugih objekata koji su izgrađeni u stilu tradicionalne arhitekture. Tu se mogu videti predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu, kao i alati za obradu zemlje i stoke.

Posetioci mogu da vide kako se nekada pripremala hrana, kako se pravila odeća i obuća, kao i kako se obavljao različiti zanati. Tu je i muzej koji prikazuje istoriju ovog područja, kao i crkva u kojoj se čuvaju dragoceni ikoni.

 

Muzej istorije medicine Varna

Muzej istorije medicine Varna

 

Muzej istorije medicine u Varni je jedan od najinteresantnijih muzeja u gradu. Ovaj muzej ima izložbu koja je posvećena istoriji medicine u Bugarskoj i u svetu. Posetioci mogu da vide razne predmete povezane sa medicinom, uključujući instrumente, knjige, fotografije, dokumenta i druge stvari.

Izložba se sastoji od pet odeljaka. Prvi odeljak je posvećen medicini u antičko doba, a drugi odeljak je posvećen srednjem veku i renesansi. Treći odeljak se fokusira na medicinu u novom dobu, dok četvrti odeljak govori o medicini u Bugarskoj. Peti odeljak se bavi istorijom farmacije.

Muzej ima više od 4.000 eksponata, a neki od najzanimljivijih predmeta su krvava testera, bista lekara Hipokrata, rani kineski instrumenti za lečenje, antikvarni instrumenti za sterilizaciju i ostali predmeti koji datiraju iz 18. i 19. veka.

Osim izložbe, muzej nudi i razne radionice i predavanja za posetioce. Muzej je otvoren svakog dana osim nedelje, a ulaznica za odrasle košta oko 5 leva (oko 250 dinara). Za decu i studente ulaz je besplatan.

Poseta ovom muzeju je sjajan način da se nauči nešto novo o medicini i da se upozna istorija medicine u Bugarskoj i šire

 

Euxinograd

Euxinograd rezidencija u Varni

Euxinograd je raskošna letnja rezidencija bugarskih vladara koja se nalazi na obali Crnog mora, na samo 8 km od centra grada Varna. Ovo prelepo zdanje izgrađeno je u neorenesansnom stilu u drugoj polovini 19. veka, na inicijativu knjaza Ferdinanda od Bugarske.

Rezidencija se prostire na preko 80 hektara zemlje koja obuhvata botanički vrt, šumu, ribnjak i prelepu peščanu plažu. Euxinograd je danas muzej, koji privlači turiste svojom istorijom i prelepim ambijentom.

Muzej ima pet stalnih postavki koje su posvećene istoriji, umetnosti i arhitekturi objekta, kao i vladarskoj porodici koja je živela u njemu. Tu su i brojne arheološke, numizmatičke i etnografske zbirke koje predstavljaju bogatstvo bugarske kulture i istorije.

Među najinteresantnijim eksponatima su galerija portreta bugarskih vladara i njihovih najbližih, vajarski radovi, rukopisi i knjige koje datiraju još iz 16. veka, kao i nekoliko predmeta iz perioda srednjeg veka.

Botanički vrt predstavlja još jednu atrakciju Euxinograda, sa preko 310 vrsta biljaka iz celog sveta. Posebno su zanimljive stare drveće i cvetne aleje koje se protežu duž vrtova.

 

Zabavni park Varna

Zabavni park Varna je popularna turistička destinacija smeštena u blizini crnomorske obale u Varni, Bugarskoj. Ovaj park pruža zabavu i avanturu za celu porodicu.

Park ima mnogo atrakcija, uključujući brzu vožnju, ringišpil, rolerkoster, vožnju u vazduhu, vožnju u toboganu, kao i mnoge druge zanimljive igre. Zabavni park Varna je odlično mesto za zabavu i relaksaciju, a takođe je savršeno mesto za organizovanje porodičnog izleta.

U parku postoje različiti nivoi adrenalina, od laganih do ekstremnih vožnji. Najpopularnije atrakcije su rolerkosteri, koji su idealni za ljubitelje ekstremnih doživljaja. Park ima i vožnju u vazduhu, koja pruža nezaboravno iskustvo i impresivne poglede na okolinu.

Uz to, park ima i mnoge druge zanimljive aktivnosti, poput igara na vodi, trampolina, mini-golfa, kao i restorane i prodavnice suvenira. U parku se redovno organizuju koncerti, predstave i druge kulturne manifestacije.

Cene ulaznica za park su pristupačne. Park je otvoren tokom letnje sezone, od maja do septembra, i pruža nezaboravne trenutke za sve posetioce.

 

Rimska kupatila (terme)

Rimska kupatila u Varni

Rimska kupatila Varne, koja datiraju iz rimskog perioda, predstavljaju značajno arheološko nalazište u gradu. Ova kupatila, koja su nekada bila deo velikog rimskog kompleksa, otkrivena su tokom građevinskih radova na kraju 19. veka.

Ova zgrada, koja se sastoji od nekoliko soba i prostorija, svedoči o bogatoj istoriji kupanja i higijene u Varni. Kupatila su bila podeljena na dva dela – jedan za muškarce, a drugi za žene, i svaki je imao svoje bazene i prostorije za higijenu.

Posetioci koji posete ovo istorijsko mesto mogu uživati u obilasku ostataka kupatila, uključujući prelepe mozaike, zidne ukrase i druge arheološke predmete. Kupatila Varna takođe nude interaktivnu postavku koja omogućava posetiocima da saznaju više o životu u antičkom Rimu i korišćenju ovih kupatila.

 

Manastir Aladža

Manastir Aladža

Manastir Aladža nalazi se na oko 14 kilometara udaljenosti od Varna, u predivnom okruženju šume. Ovaj manastir datira iz 12. veka i predstavlja jedno od najznačajnijih kulturno-istorijskih mesta u Bugarskoj.

Manastir Aladža je urezan u stenama i sastoji se od crkve, monaških ćelija i drugih prostorija. Zbog svoje jedinstvene arhitekture i prelepe lokacije, manastir Aladža je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Varni.

Posetioci mogu da uživaju u predivnom pogledu na manastir i okolinu, ali i da saznaju više o istoriji i tradiciji pravoslavne crkve u Bugarskoj. U manastiru se takođe nalaze i brojne umetničke slike (freske) i rukopisi, koji su preživeli vekove i predstavljaju važan deo kulturnog nasleđa Bugarske.

 

Katedrala Uspenja Presvete Bogorodice

Katedrala Uspenja Presvete Bogorodice

Katedrala Uspenja Presvete Bogorodice, je pravoslavna katedrala smeštena u centru Varna, u Bugarskoj. Izgrađena je krajem 19. veka i posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Katedrala je poznata po svojoj impozantnoj arhitekturi koja kombinuje neogotske, neobizantske i neoklasične elemente.

Unutar katedrale se nalazi prelepi ikonostas koji je izradio poznati bugarski umetnik, Zahari Zograf. Katedrala je takođe poznata po svojim mozaicima i freskama, koji prikazuju biblijske scene i svetitelje. U okviru katedrale se nalaze i ostatci svetog Patrijarha Evtimija, jednog od najvažnijih ličnosti u bugarskoj istoriji.

Katedrala je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Varni, a takođe je i aktivna crkva koja se koristi za bogosluženja. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se posetioci mole da poštuju crkvena pravila i oblače se prikladno za posetu svetom mestu. Za još tekstova o inostranim destinacijama, savetujemo vam da pročitate i ostale tekstove iz naše kategorije inostranstvo.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.