...

Šta posetiti u Ohridu?

November 13, 2022 by Turizam.org

Ohrid je po mnogima jedan od, ako i ne, najlepših gradova u Severnoj Makedoniji. Da je ovo mesto pravi dragulj Severne Makedonije dovoljno govori podatak da je Ohrid na listi Uneskove svetske baštine od 1980 godine. Ukoliko se dvoumite gde bi ste mogli otići na odmor nedaleko od vaše domovine, Ohrid je idealna turistička atrakcija za vas. U današnjem članku ćemo dati nekoliko predloga šta posetiti u Ohridu.

 

Nekoliko informacija o Ohridu

Ohrid je grad koji je smešten u jugozapadnom delu Severne Makedonije. Opština Ohrid broji populaciju od 55.000 hiljada, dok sam grad poseduje oko 43.000 stanovnike, te je time on 8. najveći grad u ovoj državi. Stari deo Ohrida je prepoznatljiv po svojim uskim ulicama, prelepim crkavama i tvrđavama koje bi ste u toku svoje posete ovog mesta trebali obići. Ono što najviše privlači turiste u ovom mestu jeste samo Ohridsko jezero, odnosno kako je lokalni meštani još nazivaju, “Makedonsko more”.

 

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero predstavlja jedno od najvećih prirodnih jezera, kako u Evropi, tako i u samoj državi u kojoj se nalazi. Na listi UNESCO svešte baštine nalazi se od 80-tih godina prošlog veka. Poseduje maksimalnu izmerenu dubino od 290 metara, a paralelno sa tim ovo jezero predstavlja stanište mnogobrojnom životinjskom svetu, od kojeg se izdvajaju ohridski sunđer i ohridska pastrmka.

 

Kristalno čista voda koja asocira na more, ogromno kulturološko i istorijsko nasleđe, razne manifestacije od koncerata do noćnih provoda, pristupačnost (u finansijskom smislu) i gostoprimljiv mentalitet lokalnih meštana će najverovatnije rezultirati lepom turističkom iskustvu svakoj osobi koja odluči da poseti Ohridsko jezero.

 

Samuilova tvrđava

Samuilova tvrđava

Samuilova tvrđava je jedna od najpopularnijih znamenitosti Ohrida koja je smeštena u starom delu grada. Ona predstavlja srednjovekovno utvrđenje cara Samuila (iako svoje poreklo vuče iz perioda pre Hrista).

 

Smatra se da je “skicu” današnjeg oblika tvrđava dobila u 10. veku kada je Samuil prebacio svoju prestonicu iz Prespanskog jezera u Ohrid. Od 19. veka počelo je pretvaranje ove tvrđave u kulturno-istorijski spomenik, dok su zadnje rekonstrukcije na objektu urađene početkom ovog veka.

 

Samuilovu tvrđavu karakterišu ogromne (visoke) zidine i tornjevi koji se protežu duž 3 kilometara. Tvrđava je, pored svoje odbrambene uloge, služila kao mesto za življenje, pa otuda i potiče naziv “Ohridski grad”.

 

Zanimljiva legenda vezana za Samuila:

Postoji legenda koja kaže da je vizantijski vladar Vasilije oslepeo oko 14 hiljada pripadnika Samuilove vojske, kao čin osvete za poraze koja je pretrpela Vizantija tokom njihovih međusobnih sukoba.

 

Crkva Sveti Jovan Kaneo

Šta videti u Ohridu

Ova omalena crkva se nalazi na steni sa koje se pruža predivan pogled na smao jezero u obližnjem selu Kaneo. U pravo se sa ovog mesta prave najlepše fotografije ohridskog jezera.

 

Smatra se da je crkva izgrađena krajem 13. veka. Samu crkvu karakteriše jak uticaj jermenske i vizantijske kulture, što se odražava na sam arhitektonski stil objekta.

 

Plaošnik (Manastir Svetog Pantelejmona)

Manastir Svetog Pantelejmona ili crkva Svetog Klimenta nalazi se u Plaošniku, arheološkom i religijskom delu starog grada Ohrida. Ovaj religijski objekat danas predstavlja rekonstrukciju hrama koje svoje korene vuče iz IX veka, kada ga je Sveti Kliment podigao. Pored toga, dotični manastir danas simbolizuje jedan od najstarijih spomenika slovenske kulture u svetu.

 

Postoji verovanje da je ovaj manastir podigao Stari Kliment na temeljima starog hrama kako bi on vršio centar za opismenjavanje (učenje ćirilice) svojih učenika. Sa tog aspekta možemo ovaj manastir tumačiti kao i jedan od spomenika slovenske pismenosti.

 

Kuća Robevih

Kuća Robevih

Ova kuća pripada porodici Robev i po mnogima ona predstavlja jednu od najlepših građevina u Ohridu ovog tipa. Karakteristična je po tome što se u njoj nalazi jedna od malobrojnih radionica na svetu za ručnu proizvodnju papira.

 

Princip na koji se dobija papir se podudara sa kineskim načinom koji datira od 2. veka pre nove ere. Štampanje na Gutenbergovoj presi može da bude jedan od najupečatljivijih uspomena sa putovanja koju ćete pamtiti dugo vremena.

 

Manastir Sveti Naum

Manastir Sveti Neum

Manastir Sveti Naum je udaljen 30 km od Ohrida, iznad kojeg se izdiže planina Galičica. Ova znamenitost makedonskog gradića predstavlja nezaobilaznu atrakciju koju morate posetiti.

 

Sa ovog manastira se pruža prelep pogled na samo jezero, a i sam ambijent ovog lokaliteta je zaista prijatan za svakog turistu. Pored divljenja i uživanja u prirodi samog mesta, možete obići i paunove koji su karakteristični za ovaj manastir. Preporuka je da budete veoma oprezni sa paunovima jel mogu postati veoma agresivni ukoliko osete opasnost.

 

Crkva Svete Sofije

Crkva Svete Sofije u Ohridu

Crkva Svete Sofije je locirana u centru starog ohridskog grada. Ona poseduje dugu istoriju i tradiciju koja svoje kurene vuče još od, predpostavlja se, IX veka. Tokom perioda vladavine Osmanskog Carstva, pretvorena je u džamiju, dok svoj savremeni izgled dobija u 14. veku.

 

Ova crkva ima veliki kulturološki i istorijski značaj za, jer se u njoj nalaze veliki broj fresaka koje datiraju od XI I XII veka.

 

Zbirka ikona

Ohridska Galerija ikona predstavlja izložbu od oko 800 vizantijskih ikona, napravljenih u samom gradu (uključujući i njegovu okolinu).

 

Zbirka ikona sadrži veliki broj radova koji su prvobitno nastali u umetničkim centrima nekadašnje Vizantije, poput Carigrada i Soluna. Nastanak ikona obuhvata period od XI do XIX veka i u pravo u tome se ogleda njihova važnost.

 

Antički teatar

Antički teatar u Ohridu

Antički teatar se nalazi u neposrednoj blizini Samuilove tvrđave. Smatra se da je izgrađen u periodu između 2. i 3. veka p.n.e. i zbog toga on predstavlja važan antički spomenik.

 

Procenjuje se da je kapacitet teatra iznosio oko 5000 mesta, što iznosi prosečan kapacitet fudbalskih stadiona iz država bivše Jugoslavije. Nekada su se na ovom mestu održavale gladiatorske borbe. Pored toga, veruje se da je teatar mesto pogubljenja mnogih hrišćana tokom njihovom nekadašnjeg progona.

 

Danas teatar služi za održavanje kulturnih manifestacija u Ohridu, što se lako može zaključiti na osnovu bine koja se ovde nalazi.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.