24 Predloga Šta posetiti u Beogradu

December 24, 2022 by Turizam.org

Beograd, glavni grad Srbije, je grad bogate istorije i kulture. Smeštena na ušću Save u Dunav, dugo je bila važna raskrsnica puteva u regionu. Danas je Beograd živahan grad sa naprednom umetničkom i muzičkom scenom, kao i nizom zanimljivih istorijskih i kulturnih mesta za istraživanje. Evo nekih predloga šta posetiti u Beogradu:

 

Kalemegdan

Kalemegdan

Kalemegdan, koji se nalazi u srcu Beograda, je park i tvrđava koji nudi jedinstven spoj istorije, kulture i prirodnih lepota. Tvrđava, koja datira iz 3. veka pre nove ere, nalazi se na vrhu brda sa pogledom na ušće Save u Dunav i ima dugu i fascinantnu istoriju. Danas je tvrđava dom brojnih muzeja, galerija i kulturnih znamenitosti, uključujući Vojni muzej, Prirodnjački muzej i Rimski bunar.

Pored istorijskih i kulturnih znamenitosti, Kalemegdan je odlično mesto za opuštanje i uživanje u prirodi. Park koji okružuje tvrđavu prepun je bujnog zelenila i nudi brojne staze za šetnju, kao i izletišta i igrališta. Tu je i veliki ribnjak gde posetioci mogu iznajmiti čamce na vesla ili samo sedeti i posmatrati patke.

Kako god, Kalemegdan je nezaobilazna poseta svima koji posećuju Beograd. Bilo da vas zanima istorija, kultura ili samo želite da se opustite u prelepom ambijentu na otvorenom, Kalemegdan ima za svakog ponešto.

 

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save

Smešten u beogradskom naselju Vračar, Hram Svetog Save je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu i nezaobilazna poseta svima koji posećuju grad. Hram je nazvan po Svetom Savi, zaštitniku Srbije, i značajno je versko i kulturno mesto srpskog naroda.

Hram je dizajniran u vizantijskom stilu i ukrašen je brojnim složenim mozaicima i freskama. Posebno je lepa noću, kada je osvetljena šarenim svetlima. Unutra, posetioci se mogu diviti kitnjastom enterijeru hrama, koji uključuje brojne pozlaćene ikone i druge verske artefakte.

Pored verskog značaja, Hram Svetog Save je i značajno kulturno mesto, gde se tokom cele godine održava niz koncerata, izložbi i drugih događaja. Takođe je popularno mesto za lokalno stanovništvo i turiste koje posećuju i uživaju u prelepoj arhitekturi i mirnoj atmosferi.

 

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija, smeštena nedaleko od centra grada, je popularno mesto za kupanje, sunčanje i druge aktivnosti na otvorenom. Plaža se nalazi na malom ostrvu u reci Savi i okružena je velikim parkom, što je odlično mesto za šetnju ili piknik.

Pored prelepe peščane plaže, Ada Ciganlija nudi i niz drugih sadržaja, uključujući brojne restorane i kafiće, kao i sportske sadržaje kao što su košarkaški tereni, fudbalski tereni, tereni za odbojku na pesku. Dostupni su i brojni sportovi na vodi, uključujući kajak, veslanje na dasci i jedrenje na dasci.

Ada Ciganlija je popularno mesto kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste i odlično je mesto za opuštanje i uživanje na otvorenom. Bilo da želite da se kupate, sunčate ili samo uživate u obroku ili piću, Ada Ciganlija ima za svakog ponešto.

 

Skadarlija

Skadarlija

Skadarlija je šarmantan boemski kvart koji se nalazi u srcu Beograda. Poznata po uskim kaldrmisanim ulicama, živopisnim kućama i živahnoj atmosferi, Skadarlija je popularno mesto kako za meštane tako i za turiste.

U komšiluku se nalaze brojni restorani, barovi i klubovi, što ga čini odličnim mestom za uživanje u obroku ili piću. Mnogi restorani i barovi imaju živu muziku, što Skadarliju čini popularnim mestom za noćni život. Tu su i brojne prodavnice i galerije koje se nalaze u celom susedstvu, što ga čini odličnim mestom za pregledavanje i pronalaženje suvenira.

Pored restorana, barova i prodavnica, u Skadarliji se nalazi i Muzej istorije Jugoslavije, koji nudi fascinantan pogled na nedavnu prošlost zemlje. Muzej se nalazi u istorijskoj zgradi i sadrži niz eksponata i artefakata vezanih za istoriju Jugoslavije.

U svakom slučaju, Skadarlija je živahan i živ kraj koji nudi ponešto za svakoga. Bez obzira da li želite da uživate u obroku, slušate muziku uživo ili da saznate više o istoriji Jugoslavije, Skadarlija je destinacija koju morate posetiti u Beogradu.

 

Knez Mihajlova ulica

Šta posetiti u Beogradu?

Knez Mihailova ulica je glavna pešačka i trgovačka ulica u centru Beograda. Smeštena u srcu grada, ulica je popularno mesto i za lokalno stanovništvo i za turiste i odlično je mesto za traženje suvenira ili uživanje u obroku ili piću.

U ulici se nalazi veliki broj prodavnica, restorana i kafića, kao i niz važnih kulturnih znamenitosti. To uključuje Narodni muzej, Narodno pozorište i Narodnu biblioteku, kao i niz drugih muzeja, galerija i kulturnih centara.

Pored mogućnosti za kupovinu i restorane, Knez Mihailova ulica je takođe popularno mesto za događaje i festivale, uključujući koncerte na otvorenom, pijace i druge proslave. Ulica je posebno živahna i živahna tokom letnjih meseci, kada je ispunjena turistima i meštanima koji uživaju u toplom vremenu.

Sve u svemu, Knez Mihailova ulica je nezaobilazna destinacija za sve koji posećuju Beograd. Bilo da ste zainteresovani za kupovinu, ručavanje ili samo upijanje živahne atmosfere, Knez Mihailova ulica ima za svakog ponešto.

 

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle je nezaobilazna poseta za sve zainteresovane za nauku i tehnologiju. Nazvan po čuvenom srpskom pronalazaču, muzej čuva niz Teslinih pronalazaka, uključujući Teslin kalem, kao i niz drugih interaktivnih eksponata i demonstracija.

 

Muzej je posvećen životu i delu Nikole Tesle, koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u oblasti elektrotehnike. Tesla je bio briljantan pronalazač i naučnik, a muzej je odlično mesto za učenje o njegovom životu i radu. Muzej takođe uključuje niz interaktivnih eksponata i demonstracija, što ga čini odličnim mestom za učenje i zabavu i za odrasle i za decu.

 

Muzej Nikole Tesle takođe je domaćin niza događaja i edukativnih programa, uključujući predavanja, radionice i druge edukativne aktivnosti. Muzej je popularna destinacija i turista i lokalnog stanovništva, i odlično je mesto za upoznavanje života i rada jednog od najpoznatijih sinova Srbije.

 

Muzej Nikole Tesle je fascinantna i edukativna destinacija koja nudi ponešto za svakoga. Bilo da ste zainteresovani za nauku i tehnologiju, ili samo želite da saznate više o životu i radu jednog od najsjajnijih umova istorije, Muzej Nikole Tesle je destinacija koju morate posetiti u Beogradu.

 

Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka u Beogradu

Poznata je po svojoj zadivljujućoj arhitekturi i složenim detaljima, i popularno je mesto i za turiste kao i za lokalno stanovništvo.

Izgrađena u 19. veku i dizajnirana je u vizantijskom stilu, sa više pozlaćenih ikona i drugih verskih artefakata izloženih unutra. Crkva je posebno lepa noću, kada je osvetljena šarenim svetlima.

Crkva Svetog Marka je takođe važno kulturno mesto, gde se tokom cele godine održava niz koncerata, izložbi i drugih događaja. Takođe je popularno mesto za lokalno stanovništvo i turiste koje posećuju i uživaju u prelepoj arhitekturi i mirnoj atmosferi.

 

Trg Republike

Trg Republike

Trg Republike je užurbano i živahno mesto koje je popularno među lokalnim stanovništvom i turistima. Trg je dom brojnih važnih znamenitosti, uključujući Narodni muzej i Narodno pozorište, kao i niz prodavnica, restorana i kafića.

Jedna od glavnih atrakcija Trga republike je statua kneza Mihaila, koja se nalazi u centru trga. Statua je popularno mesto za fotografisanje turista i simbol je bogate istorije i kulture grada.

Trg Republike je takođe popularno mesto za događaje i festivale na otvorenom. Trg je često pun uličnih izvođača, prodavaca i drugih zabavljača, što ga čini odličnim mestom za opušteno popodne ili veče.

 

Zemunski kej

Zemunski kej

To je šetalište i park koji se prostire uz desnu obalu reke Dunav i pruža prekrasan pogled na grad i reku.

Šetalište je oivičeno restoranima, kafićima i barovima, što ga čini popularnim mestom za opuštanje i uživanje u lepoti reke kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste. U parku se takođe nalazi nekoliko statua i spomen obeležja, uključujući spomenik žrtvama NATO bombardovanja Beograda 1999. godine.

Jedna od najpopularnijih atrakcija na Zemunskom keju je Beogradska tvrđava, istorijska vojna tvrđava koja datira još iz rimskog doba. Tvrđava ima nekoliko muzeja i galerija, kao i prelepe bašte i panoramski pogled na grad.

Posetioci Zemunskog keja mogu da uživaju i u raznim aktivnostima na otvorenom, kao što su šetnja, vožnja bicikla, rolanje duž šetališta ili piknik u parku. Šetalište je takođe popularno mesto za večernje šetnje, jer je dobro osvetljeno i pruža prelep pogled na grad noću.

 

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice

Sagrađena je u 19. veku kao konak kneginje Ljubice, supruge kneza Miloša Obrenovića, i od tada je pretvorena u muzej.

Stari dvor je arhitektonski dragulj, sa neoklasicističkim stilom koji je karakterističan za srpsku arhitekturu 19. veka. Zgrada je okružena prelepim vrtovima i nalazi se u srcu Beograda, što je čini popularnom destinacijom za turiste i lokalno stanovništvo.

Unutar Starog dvora posetioci mogu da istraže brojne eksponate koji prikazuju istoriju i kulturu Srbije. Muzej poseduje kolekciju nameštaja, slika i drugih artefakata iz 19. i početka 20. veka, kao i eksponate o životu i vremenu kneginje Ljubice.

Jedan od vrhunaca Starog dvora je Kraljevska kapela, prelep prostor koji je korišćen za kraljevske ceremonije i sada je otvoren za javnost. Kapela je ukrašena freskama i kitnjastim ukrasima i svedoči o bogatstvu i moći srpske kraljevske porodice.

 

Avala

Avalski toranj

To je televizijski i radio toranj koji se nalazi na visini od preko 200 metara i pruža prekrasan pogled na grad i okolinu.

Avalski toranj izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka i bio je najviša građevina u Jugoslaviji u to vreme. Uništena je u NATO bombardovanju Beograda 1999. godine, a potom je obnovljena 2010. Danas je simbol otpornosti Beograda i postala je popularna destinacija za turiste i lokalno stanovništvo.

U podnožju Avalskog tornja nalazi se muzej koji prikazuje istoriju kule i ulogu koju je imala u razvoju televizije i radija u Srbiji. Posetioci se takođe mogu provozati do vrha tornja u staklenom liftu i uživati u panoramskom pogledu na grad i okolni pejzaž.

Na Avalskom tornju se nalaze i brojni restorani, kafići i suvenirnice. Posetioci mogu uživati u obroku ili piću dok uživaju u zadivljujućim pogledima sa tornja.

 

Vojni muzej

Vojni muzej

To je muzej koji se fokusira na vojnu istoriju Srbije i Balkana, sa eksponatima u rasponu od drevnog oružja i oklopa do savremene vojne opreme. Vojni muzej Beograda smešten je u istorijskoj zgradi koja je nekada bila rezidencija srpske kraljevske porodice.

Unutar muzeja posetioci mogu da istraže širok spektar eksponata koji prikazuju vojnu istoriju Srbije i Balkana. Muzej sadrži kolekciju drevnog oružja i oklopa, kao i eksponate o ratovima i sukobima koji su oblikovali region tokom vekova.

Vojni muzej Beograda ima i spektar stvari koje omogućavaju posetiocima da saznaju više o vojnoj tehnologiji i taktici Vojske Srbije. Tu su i eksponati o ulozi vojske u savremenom srpskom društvu i doprinosu zemlje međunarodnim mirovnim naporima.

 

Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavije

To je muzej koji se fokusira na istoriju Jugoslavije i njenih konstitutivnih republika, sa eksponatima u rasponu od drevnih artefakata do modernih političkih memorabilija.

Muzej istorije Jugoslavije smešten je u modernoj zgradi koja se nalazi u srcu Beograda, u blizini brojnih drugih popularnih turističkih destinacija poput Avalskog tornja i Starog dvora. Lako je dostupan javnim prevozom i popularna je destinacija i za lokalno stanovništvo i za turiste.

Unutar muzeja posetioci mogu da istraže širok spektar eksponata koji prikazuju istoriju Jugoslavije i njenih konstitutivnih republika. Muzej sadrži kolekciju drevnih artefakata i umetničkih dela, kao i eksponate o političkom, društvenom i kulturnom razvoju koji je oblikovao region tokom vekova.

Muzej istorije Jugoslavije omogućava posetiocima da saznaju više o kulturi i tradiciji jugoslovenskih naroda. U ovom muzeju se možete bolje upoznati o ulozi Jugoslavije u međunarodnoj zajednici i doprinosu ove zemlje svetskom miru i bezbednosti.

 

Narodno pozorište

Narodno pozorište

To je pozorište koje je posvećeno scenskoj umetnosti i dom je brojnih predstava, uključujući predstave, opere i balete.

Narodno pozorište je osnovano u 19. veku i smešteno je u prelepoj neoklasičnoj zgradi. Pozorište je lako dostupno javnim prevozom i popularna je destinacija i za lokalno stanovništvo i za turiste.

Unutar Narodnog pozorišta posetioci mogu uživati u raznim predstavama nekih od najboljih umetnika u zemlji. Pozorište ima veliku salu koja može da primi preko 1.000 ljudi, kao i niz manjih scena i galerija.

Narodno pozorište je takođe dom brojnih drugih objekata, uključujući biblioteku, muzej i kafić. Posetioci mogu istražiti bogatu istoriju pozorišta i uživati u zalogaju pre ili posle predstave.

 

Muzej vazduhoplovstva

Muzej vazduhoplovstva

Smešten na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, muzej je lako dostupan javnim prevozom i popularna je destinacija kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste iz inostranstva.

Unutar muzeja posetioci mogu da istraže širok spektar eksponata koji prikazuju istoriju vazduhoplovstva u Srbiji, od najranijih dana leta do danas. Muzej sadrži kolekciju aviona, kako civilnih tako i vojnih, kao i niz interaktivnih eksponata koji omogućavaju posetiocima da saznaju više o nauci i tehnologiji letenja.

Jedan od vrhunaca Muzeja vazduhoplovstva je prilika da se izbliza vidi veliki broj starinskih aviona. Ovi avioni, od kojih su mnogi stari više od jednog veka, pružaju fascinantan uvid u istoriju avijacije i napredak koji je postignut tokom godina.

Muzej vazduhoplovstva ima i niz drugih atrakcija, uključujući kafić i suvenirnicu. Posetioci se mogu opustiti uz šoljicu kafe ili kupiti suvenire kako bi se setili posete muzeju.

 

Crkva Arhangela Mihaila (Saborna crkva)

Saborna crkva

To je prelepa katedrala koja je posvećena svecu zaštitniku Beograda Svetom Arhangelu Mihailu. Katedrala Svetog Mihaila je zapanjujuće arhitektonsko remek-delo koje kombinuje elemente vizantijskog, gotičkog i baroknog stila.

Unutar katedrale posetioci se mogu diviti prelepim freskama, vitražima i kitnjastim ukrasima. Katedrala je takođe dom brojnih verskih artefakata, uključujući ikone i druga umetnička dela.

Pored lepote i istorijskog značaja, Saborna crkva Svetog Mihaila je i značajno versko mesto za Srpsku pravoslavnu crkvu. To je mesto bogosluženja lokalne zajednice i popularno je odredište za verska hodočašća.

 

Stari dvor i Novi dvor

Stari dvor i Novi dvor

Smešten u centru grada, Stari dvor i Novi dvor su dve popularne turističke destinacije koje nude uvid u istoriju i kulturu Srbije. Stari dvor, ili Stari dvor, je prelepa neoklasična građevina koja je nekada bila rezidencija srpske kraljevske porodice.

Sada je to muzej koji prikazuje život i vreme kraljevske porodice, kao i istoriju i kulturu Srbije. Posetioci mogu da istraže brojne eksponate sa nameštajem, slikama i drugim artefaktima iz 19. i ranog 20. veka.

S druge strane, Novi dvor, odnosno Novi dvor, moderno je zdanje koje služi kao zvanična rezidencija predsednika Srbije. Iako zgrada nije otvorena za javnost, posetioci mogu da joj se dive spolja i saznaju više o njenoj ulozi u vladi Srbije.

Bilo da ste zainteresovani za istoriju, arhitekturu ili jednostavno želite da saznate više o srpskoj kraljevskoj porodici i Vladi Srbije, Stari dvor i Novi dvor su zanimljive destinacije za posetu u Beogradu. Ove dve znamenitosti pružaju jedinstven pogled u prošlost i sadašnjost Srbije i ne smeju se propustiti prilikom posete gradu.

 

Zgrada skupštine

Zgrada skupštine

Ova građevina koja služi kao sedište Narodne skupštine Srbije, parlamenta zemlje.

U Domu Narodne skupštine posetioci mogu da se upoznaju sa ulogom parlamenta u vladi Srbije i političkom sistemu zemlje. Zgrada je dom brojnih važnih komora, uključujući Predstavnički dom, Veće građana i Republičko veće. Posetioci takođe mogu istražiti bogatu istoriju zgrade i diviti se njenoj prelepoj arhitekturi.

Pored uloge sedišta Narodne skupštine, Dom Narodne skupštine je i značajno kulturno-istorijsko mesto. Bio je mesto mnogih važnih događaja u istoriji Srbije, uključujući i donošenje prvog demokratskog ustava zemlje 1835. godine.

 

Beli dvor

Beli dvor

To je prelepa neoklasična građevina koja je nekada bila rezidencija jugoslovenske kraljevske porodice. Danas služi kao zvanična rezidencija predsednika Srbije.

Unutar Belog dvora posetioci se mogu diviti prelepoj arhitekturi i dekoru ove istorijske građevine. Palata je dom brojnih ukrašenih odaja i soba, uključujući prestonu salu, salu za prijem i salu za bankete. Posetioci takođe mogu da istraže bogatu istoriju palate i saznaju o ulozi koju je palata imala u vladi Srbije.

Beli dvor je i važan kulturni i politički objekat. Bio je mesto mnogih važnih događaja u istoriji Srbije, uključujući potpisivanje Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni.

 

Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije

 

Reč je o muzeju posvećenom istoriji i kulturi Srbije, sa eksponatima u rasponu od antičkih artefakata do modernih političkih memorabilija.

Unutar muzeja posetioci mogu da istraže širok spektar eksponata koji prikazuju istoriju i kulturu Srbije. Muzej sadrži kolekciju drevnih artefakata i umetničkih dela, kao i eksponate o političkom, društvenom i kulturnom razvoju koji je oblikovao zemlju tokom vekova.

Pored istorijskih eksponata, Istorijski muzej Srbije poseduje i niz interaktivnih eksponata koji omogućavaju posetiocima da saznaju više o kulturi i tradiciji srpskog naroda. Tu su i eksponati o ulozi Srbije u međunarodnoj zajednici i doprinosu zemlje miru i bezbednosti u svetu.

 

Stadion Rajko Mitić

Stadion Rajko Mitić

Stadion Rajko Mitić, poznat i kao Marakana, je dobro poznat svim ljubiteljima najpopularnijeg sporta na svetu. To je fudbalski stadion koji je dom fudbalskog kluba Crvena zvezde iiz Beograda i jedan je od najvećih i najpoznatijih stadiona u zemlji.

Unutar stadiona posetioci mogu da istraže objekte i upoznaju se sa istorijatom fudbalskog kluba Crvena zvezda Beograd. Stadion ima kapacitet od preko 55.000 mesta i dom je brojnih važnih utakmica i turnira.

Pored svoje uloge fudbalskog stadiona, stadion Rajko Mitić je i značajno kulturno-istorijsko mesto. Bio je mesto mnogih važnih događaja u istoriji srpskog fudbala i bio je domaćin brojnih međunarodnih utakmica i turnira.

 

Crkva Ružica

Crkva Ružica

Simbolizuje prelepu pravoslavnu crkvu koja je posvećena Bogorodici. Unutar crkve posetioci se mogu diviti prelepim freskama, vitražima i kitnjastim ukrasima. Crkva je takođe dom brojnih verskih artefakata, uključujući ikone i druga umetnička dela.

Ako izuzmemo estetski i istorijski značaj, crkva Ružica je i značajan verski objekat za Srpsku pravoslavnu crkvu. To je mesto bogosluženja lokalne zajednice i popularno je odredište za verska hodočašća.

 

Zeleni Venac

Zeleni Venac

Predstavlja užurbani trg na kome se nalaze brojne važne znamenitosti, uključujući glavnu zgradu Univerziteta u Beogradu i Narodno pozorište.

Trg je dom brojnih značajnih znamenitosti, uključujući glavnu zgradu Univerziteta u Beogradu, Narodno pozorište i Spomenik oslobodiocima Beograda. Posetioci mogu da istraže ove znamenitosti i saznaju više o istoriji i kulturi Srbije.

On predstavlja i popularnu destinaciju za kupovinu, ručavanje i zabavu. Trg je okružen brojnim prodavnicama, restoranima i kafićima, što ga čini odličnim mestom za opuštanje i uživanje u lokalnoj kulturi.

 

Splavovi

Ako planirate noćni izlazak u Beogradu, poželećete da pogledate splavove. To su čamci i barže koje su stalno privezane na Dunavu i Savi i služe kao plutajući restorani, barovi i noćni klubovi.

Svaki splav je jedinstven, pri čemu su neki uglađeniji i rafiniraniji, dok su drugi opušteniji i ležerniji. Možete plesati celu noć uz muziku uživo ili uživati u mirnom obroku pored reke. U leto, splavovi su popularna destinacija za žurke sedam dana u nedelji, a ljudi skaču od jedne barže do druge duž keja.