...

Šta posetiti na Zlatiboru?

January 21, 2023 by Turizam.org

Zlatibor je planina u centralnoj Srbiji, poznata po svojoj lepoti i raznolikosti prirodnih atrakcija. Pored toga, ona je poznata po svojim šumama, planinarskim stazama, termalnim izvorima, kao i po svojim kulturnim i istorijskim znamenitostima. U ovom članku probaćemo da vam damo nekoliko predloga šta posetiti na Zlatiboru.

 

Spomen-kosturnica

Spomen-kosturnica je jedinstvena i emotivna atrakcija u ovom delu Srbije. Nalazi se u blizini sela Rožanstvo i posvećena je žrtvama Drugog svetskog rata.

Spomen-kosturnica je sagrađena na mestu masovne grobnice u kojoj su sahranjeni civilne žrtve nacističkog terora. U kosturnici se nalaze fotografije i imena žrtava, kao i opisi događaja koji su doveli do njihove smrti.

Ova kosturnica je jedinstvena po tome što je sagrađena kao počast žrtvama koje su stradale u Drugom svetskom ratu, kao i zato što se nalazi na mestu masovne grobnice. To daje posetiocima priliku da se suoče sa teškom istorijom ovog regiona i da se poklone žrtvama.

Obilazak Spomen-kosturnice je emotivan doživljaj i daje posetiocima priliku da se susretnu sa istorijom ovog regiona i da se poklone žrtvama.

 

Stara kuća u selu Sirogojno

Šta posetiti na Zlatiboru?

Stara kuća iz 19. veka u selu Sirogojno je jedinstvena atrakcija koja pruža posetiocima uvid u tradicionalni način života u ovom kraju. Kuća je “preneta” u muzej i opremljena kao izvorna, što daje posetiocima priliku da se upoznaju sa svakodnevnim radovima, načinom života, kao i teškoćama sa kojima su se suočavali ljudi u prošlosti.

Kuća je opremljena sa tradicionalnim alatima, nameštajem i dekoracijama iz tog vremena, što daje posetiocima jasnu sliku o načinu života u prošlosti. Muzej takođe organizuje radionice i predavanja, što je odlična prilika za posetioce da nauče više o tradicionalnim tehnikama i veštinama.

Obilazak ove kuće može vam pružiti lep turistički doživljaj i priliku da se susretnu sa istorijom ovog kraja

 

Crkva Svetog Petra i Pavla

Sirogojno, crkva 001.jpg

Crkva Svetog Petra i Pavla u selu Čajetina je jedna od najstarijih i najvažnijih crkava u ovom delu Srbije. Sagrađena je u 17. veku i smatra se jednim od najlepših primeraka arhitekture baroknog stila u ovom delu zemlje.

Nalazi u selu Čajetina, u opštini Čajetina, u zapadnoj Srbiji. To je selo sa oko 2,500 stanovnika, smešteno na obali reke Uvac.

Sagrađena je od kamena i ima jedan glavni oltar i dva bočna oltara. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena freskama i skulpturama. Najveća atrakcija crkve su freske na kupoli, koje predstavljaju scene iz Biblije. Freske su rađene u 18. veku i smatraju se jednim od najlepših primeraka barokne umetnosti u Srbiji.

Crkva Svetog Petra i Pavla je otvorena za posetioce svakog dana u toku godine. Međutim, turističke agencije organizuju posebne posete crkve u vreme letnjih meseci.

Osim crkve, selo Čajetina ima i brojne druge atrakcije za turiste, uključujući i prirodne lepote i različite sportske aktivnosti. Reka Uvac je poznata po kajakarstvu i raftingu, a okolina sela je idealna za šetnje i biciklizam.

 

Dino Park

Dino Park na Zlatiboru je jedinstvena atrakcija koja pruža nezaboravno iskustvo za decu i odrasle.

Park je posvećen dinosaurusima, i sadrži veliki broj replika fosila i skelete dinosaura, kao i modele živih dinosaurusa koji su živeli pre milionima godina.

Posetioci mogu da se upoznaju sa različitim vrstama dinosaurusa i saznaju više o njihovom nekadašnjem načinu življenja. Postoje i interaktivne radionice i igre, kao i kino sa filmom o dinosaurima, koji doprinose tome da poseta parka bude zabavna i edukativna.

Pored dinosaurusa, postoje i druge atrakcije u parku, kao što su avantura park, mini zoo sa životinjama i igralište za decu.

Dino Park na Zlatiboru je odlična destinacija za porodicu sa decom, posebno za one koji su zainteresovani za paleontologiju i istoriju Zemlje. Ukoliko želite da se upoznate sa dinosaurusima i da proživite nezaboravno iskustvo, Dino Park na Zlatiboru je mesto koje treba da posetite.

 

Ribničko jezero

Ribnicko jezero, in the fields.jpg

Ribničko jezero na Zlatiboru je popularno mesto za rekreaciju i razonodu. To je manje jezero koje se nalazi u blizini sela Ribnica, oko 10 km južno od centra Zlatibora. Jezero je okruženo planinom i ima prelepu prirodnu okolinu koja pruža mir i tišinu.

Ribničko jezero je idealno mesto za šetnju, biciklizam, pecanje i plivanje. Postoji veliki broj staza za šetnju i biciklizam oko jezera, što ga čini idealnim mestom za sportske aktivnosti. Pecaroši će uživati u ribolovu na jezeru koje je domaćin različitim vrstama ribe. Plivači će uživati u čistoj i hladnoj vodi jezera.

Postoji i nekoliko restorana i kafića oko jezera, gde možete uživati u tradicionalnoj srpskoj hrani i piću. Takođe postoji i mogućnost kampovanja na jezeru.

Stopića pećina

Стопића пећина

Stopića pećina je impresivna prirodna atrakcija na Zlatiboru, koja se nalazi u blizini sela Rožanstva. Pećina je otkrivena pre više od 100 godina i od tada je postala popularna turistička destinacija.

Stopića pećina je jedna od najvećih pećina u Srbiji, sa više od 2 km istraženih hodnika i prostorija. Posetioci će biti impresionirani veličinom i lepotom pećine, kao i različitim oblicima krečnjaka koji se nalaze unutar nje. Pećina sadrži mnoštvo stalaktita i stalagmita, kao i različite oblike krečnjaka koji su stvorili divne kompozicije.

Posetioci mogu da uživaju u obilasku pećine sa stručnim vodičem, koji će im pružiti detaljne informacije o geologiji, istoriji i biologiji pećine. Obilazak pećine traje oko sat vremena i obuhvata više od 1 km hodnika.

Osim obilaska pećine, posetioci mogu da se opuste u kafiću i restoranu koji se nalazi pored pećine.

 

Zlatiborsko jezero

Zlatibor Lake.JPG

Zlatiborsko jezero je prirodno jezero koje se formiralo pre više hiljada godina, a danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Zlatiboru. Jezero je okruženo prelepim šumama i planinama, što ga čini idealnim mestom za odmor i rekreaciju.

Turisti mogu da uživaju u različitim aktivnostima na jezeru, poput ribolova, kupanja, plivanja, vožnje čamcem i jedrenja. Ribolov na jezeru je posebno popularan, sa mnogim vrstama riba poput smuđa, klenova i somova.

Jezero takođe ima lepu plažu sa čistim i mekanim peskom, što je idealno mesto za kupanje i sunčanje. Postoje i brojni restorani i kafići u blizini jezera, gde se mogu kušati lokalna jela i pića.

Osim samog jezera, postoje i brojne šetnje i staze za planinarenje u blizini, sa prelepim pogledom na jezero i okolnu prirodu. Ukoliko želite da uživate u prelepim pejzažima i aktivnostima na otvorenom, Zlatiborsko jezero je idealno mesto za vas.

 

Vodopad Gostilje

Gostiljski potok

Vodopad Gostilje je jedan od najlepših i najatraktivnijih prirodnih fenomena na Zlatiboru, koji se nalazi u selu Gostilje, na samom Zlatiboru. Poseduje visinu od oko 15 metara i karakteriše ga jaka i bujna voda koja se sliva sa stene.

Po mnogima Gostilje spada među najlepšim vodopadima u Srbiji. Okružen je prelepim šumama i planinama, što ga čini idealnim mestom za šetnju i uživanje u prirodi. Postoji i staza koja vodi do vodopada, koja je dobro označena i lako pristupačna, što čini da je lako dostupan za posetioce.

Gostilje je idealno mesto za fotografisanje i snimanje, sa prelepim pogledom na vodopad i okolinu. Posetioci mogu da se opuste i uživaju u prelepom pejzažu ili da se okupaju u kristalno čistoj vodi ispod vodopada. Ukoliko želite da se okupate, savetujemo da to radite u periodu od maja do septembra, kada je voda najtoplija.

 

Tornik

Tornik je najviši vrh na Zlatiboru, sa visinom od 1.496 metara. Sa vrha se pruža prelep pogled na okolinu, što čini ovaj vrh jednom od najpopularnijih turističkih destinacija na Zlatiboru.

Na vrhu se nalazi restoran i panoramska terasa, gde posetioci mogu da uživaju u prelepom pogledu na okolinu i da se osveže sa lokalnim jelima i pićima.

Postoji i žičara koja vodi do vrha, koja je jedna od najdužih u Evropi. Žičara je otvorena tokom cele godine, osim u slučaju lošeg vremena. Cena karte za žičaru varira sezone, i može se naći na sajtu planine Tornik.

Ova atrakcija je verovatno najpoznatija po svojem ski centru. Ski centar pruža idealne uslove za skijanje i snowboarding, sa više od 10 km ski staza različitih nivoa težine.

Na ovom mestu takođe postoji i škola skijanja, gde se mogu pohađati časovi skijanja i snowboardinga, kao i skijaška školu za decu. Ski centar takođe ima i ski servis, gde se mogu iznajmiti ski oprema i servisirati postojeća.

 

El Paso City

El Paso City je novootvoreni turistički centar na Zlatiboru, koji se nalazi u blizini sela Dobroselica. Ovaj centar je inspirisan divljim zapadom i sadrži raznovrsne sadržaje, kao što su obilazak muzeja sa postavkom starog oružija, bacanje potkovica, rodeo, konjanički klub, western tematski restoran itd…

Avantura park sadrži razne atrakcije poput zip-line-a, penjanja po steni, paintball-a i mnogo drugih. Mini zoo sa životinjama kao što su konji, jeleni, divlje svinje i ostale divljači, doprinosi što realnijem iskustvu. Konjanički klub pruža mogućnost jahanja konja po prelepim okolnim planinama.

Western tematski restoran nudi autentična jela i pića sa divljeg zapada, a posetioci se mogu osetiti kao da su u pravom western filmu. U El Paso City-ju se takođe organizuju i razne manifestacije i događaji poput koncerata, predstava i drugih.

El Paso City je atrakcija koja nudi nešto novo i drugačije, sa raznovrsnim sadržajima i avanturama koji su idealni za porodicu sa decom. Ukoliko želite da se osetite kao da ste u pravom western filmu, El Paso City je mesto koje treba da posetite.

 

Gondola Zlatibor

Gondola Zlatibor je jedinstvena atrakcija koja pruža nezaboravan pogled na prelepi Zlatibor. Ovaj moderni prevozni sistem se nalazi na najvišem vrhu ovog planinskog masiva i povezuje centar Zlatibora sa tornjem “Panorama”. Gondola Zlatibor je sagrađena od strane švajcarske kompanie, Garaventa AG. Ukupna dužina linije je 2,5 km, a putovanje traje oko 20 minuta. U gondolama se može prevoziti do 8 putnika.

Ova atrakcija je idealna za one koji žele da se divi prelepim panoramama Zlatibora, a takođe je popularna kod avanturista i ljubitelja sportskih aktivnosti. Sa vrha tornja “Panorama” postoji mogućnost za planinarenje, biciklizam, jahanje i druge aktivnosti.

Gondola Zlatibor je otvorena tokom cele godine, iako se radno vreme menja u zavisnosti od sezone. Cene ulaznica variraju, ali su pristupačne i dostupne svima

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.