...

Šta posetiti na Tari?

септембар 21, 2022 by Turizam.org

Tara je jedna od najpopularnijih i najlepših destinacija za odmor u Srbiji. Ova planina posetiocima ima da pruži predivne pejzaže,  mnogo predela u kojima ćete uživati, razne zanimljivosti i atrakcije tokom cele godine.

 

Mi smo vam u ovom članku dali nekoliko saveta na temu šta posetiti na Tari.

 

Tepih livada

Ovaj fenomen je prava atrakcija svih turista koji dolaze na Taru. Tepih livada poznata je širom sveta, a nalazi se na samo 500 metara od Mitrovca na Tari. Naziv je dobila po mekom tlu koji se pod nogama ugiba poput tepiha.

 

Nastalo je zadržavanjem vode usled nepropustljivog tla na kom se nalazi. Staro je više hiljada godina i svake godine je veće za 1mm. U njegovim tresetnim podlogama mogu da se pronađu fosilizovana zrna polena, koja čuvaju podatke o istoriji biljnog sveta, klimatskim promenama i uslovima staništa Tare.

 

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero nastalo je pregrađivanjem toka reke Beli Rzav, branom kod vrha Kik koji se nalazi na 958 metara nadmorske visine. Kada je visok vodostaj, jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metara a njegova najveća dubina je 110 metara.

 

Zaovinsko jezero je veštačke prirode i nalazi se u mestu Zaovina na planini Tara. Veoma  je poznato po svojoj oscilaciji plime i oseke. Kada je visok vodostaj Drine jezero se puni vertikalnim tokom cevi. Kada Drina ima niski vodostaj, jezero se prazni i pokreće turbine koje prave električnu energiju.

 

Netaknuta priroda i vikendice oko jezera su pravo malo bogatstvo, a samo jezero je veoma popularno po svojim neuređenim plažama i pravi je raj za sve kupače. Najbolje mesto za kupanje je neuređena plaža blizu brane Lazići.

 

Oko jezera se nalaze  vikendice, vila, brvnara i seoska domaćinstva. Ima par restorana a sve je napravljeno u skladu sa prirodom, pa je boravak na ovom mestu pravo uživanje.

 

Na ovom video snimku možete pogledati kako izgleda samo jezero:

 

Jezero Perućac

Jezero Perućac, Tara

Jezero Perućac se nalazi između Bajine Bašte i Višegrada. Jedno je od zaštitnih znakova same Bajine Bašte i glavno utočište svih turista koji vole prirodu i prirodne lepote.

 

Daleko je poznato po svojoj kristalno čistoj vodi. Njegova dužina iznosi 54m, a duboko je oko 60m. Jezero je stvoreno veštački, za potrebe  HE Bajina Bašta. Poseduje  uređena kupališta koja sadrži i pontone sa bazenima za decu, a tu su i spasioci koji patroliraju tokom celog dana. Na jezeru takođe možete iznajmiti pedalinu, kajak ili ići čamcima u obilazak jezera i reke Drine.

 

Ovo jezero ima i jedan prirodni fenomen a to je reka koja protiče kroz samo mesto Perućac. Reka Godina izvire ispod Vidojeve pećine i poznata je po tome što je to najkraća reka u Srbiji. Dugačka je samo 365 metara što je svrstava u jedno od najkraćih reka u svetu.

 

Kućica na Drini

Kućica se nalazi na steni u samoj reci Drina preko puta Zorčine barake a danas kafane Kod dve lipe. Zaštitni je simbol grada Bajina Bašta. Ovu kućicu na steni u reci Drini još davne 1968. godine podigao je Milija Mandić zvani Gljiva sa par svojih drugara.

 

U početku su u čarima ove znamenite građevine uživali sami meštani i studenti koji su provodili raspust u Bajinoj Bašti. Nakon nekoliko godina baš u ovoj kućici par drugara je došlo na ideju da osnuju Kajakaški klub Drina. Mnogo puta je reka Drina pokazivala svoju moć i rušila i odnosila kućicu, ali bi ona svaki put bila iznova renovirana, tako da i dan danas ona krasi Bajinu Baštu.

 

Vidikovac Sjenič

Vidikovac Sjenič Tara je jedno od najpopularnijih vidikovca posle Banjske stene, nalazi se na Crnom vrhu na oko 6 km od Predovog krsta. Predov krst i ovaj vidikovac povezuje makadamski put i planinarska staza 12b.

 

Ovo mesto se nalazi na 1444 metara nadmorske visine i poznat je po drevnoj osmatračnici.  Pogled sa vidikovca nam pruža očaravajući masiv Tare.  Preko sela Rastište i kroz klisuru Dervente pogled dopire do jezera Perućac.

 

Na ovoj trasi pre jedno stotinak godina išla je žičara koja je drvenu građu spuštala do Drine. Odmah ispod vidikovca smešteni su rezervati „Bilo“ i „Ljuti breg“. Ove rezervate karakterišu mešovite šume omorike, jele, smrče, crnog bora, bukve, jasike i breze.

 

Banjska stena

Šta posetiti na Tari?

Ovaj vidikovac je skoro pa zaštitni znak same Tare. Ovaj epitet su mu dali turisti koji u velikom procentu posećuju Banjsku stenu. Kažu da čak 95% gostiju koji dođu na Taru, makar jedan dan posete ovaj vidikovac.

 

Sa ovog vidikovca pruža se veličanstveni pogled na susednu Bosnu i Hercegovinu koja se nalazi sa druge strane Drine i jezera Perućac. Do samog vidikovca se dolazi pešačkom stazom koja je uređena i dužine je oko 7 km.

 

Skoro do lokacije može se doći i automobilom, ali ima jedan kratak deo koji morate proći pešice. Staza kreće od samog centra Mitrovce na Tari.

 

Za još sadržaja preporučujemo  vam da pogledate još članaka na turizam stranici.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.