...

11 Ideja šta posetiti na Krfu

септембар 22, 2022 by Turizam.org

Najzelenije Grčko ostrvo Krf nalazi se na najzapadnijoj tački Grčke. Zapljuskuju ga dva mora, Jadransko i Grčko i drugi je po veličini u Jonskom arhipelagu. Smatra se da je ostrvo dobilo ime po nimfi Kerkiri, ćerki rečnog boga Asopa koju je oteo bog mora Posejdon i zatočio je na ostrvu. Postoji i druga verzija da kerkira znači “greben pun vrhova” u prevodu sa grčkog. U svakom slučaju, mi ćemo vam u današnjem članku predstaviti tj. dati nekoliko preporuka šta posetiti na Krfu.

 

Glavni grad Krf

Grad Krf se nalazi na istočnoj obali ostrva sa koje se pruža prelep pogled na albanske planine. U uskim ulicama grada vrvi život, svuda okolo lako se vide ostaci i uspomene na različita razdoblja istorije grada, arhitektura koja je rezultat mešavine različitih vladara iz istorije.

 

Danas u ovom gradu živi oko 40 hiljada stanovnika, a godišnje ga poseti na desetine hiljada turista i nije bez razloga ovo ostrvo i njegov grad ponelo titulu Smaragdnog ostrva Grčke. Glavni grad Krf je poznatiji kao saobraćajno čvorište i kulturno-istorijski centar, nego kao mesto za odmor, pa se prilikom posete Krfu preporučuje pre svega obilazak starog grada sa dve tvrđave i mnoštvom muzeja i galerija.

 

Srpska kuća

Srpska Kuća Krf

Na Krfu su napisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije. Na grčkom ostrvu Krf, u samom centru grada Krfa se nalazi jedno od retkih mesta u Grčkoj na kome ćete videti da zajedno stoje jedna do druge, grčka i srpska zastava.

 

Srpska kuća predstavlja muzej koji čuva spomen na stradanje srpskih ratnika tokom Prvog svetskog rata. Nalazi se u neposrednoj blizini gradskog trga Spijanada. U muzeju se nalaze različiti predmeti srpskih ratnika, poput ordenja i uniformi, te fotografije, koje predstavljaju svojevrsno svedočenje o velikoj tragediji srpske vojske i celokupnog srpskog naroda. Ako se osećate kao Srbin i ako sebe smatrate patriotom, trebalo bi da razmislite o poseti ovoj destinaciji.

 

Spomen-kosturnica na Vidu

Na ostrvu Vido su iskrcavani najteži ranjenici i bolesnici koji su oboleli na putu prema grčkom ostrvu spasa. Spomеn-kosturnica na Vidu sagrađеna jе 1938. i u nju su prеnеtе kosti srpskih vojnika koji su bili sahranjеni na 27 grobalja na Krfu. U kasеtama mauzolеja su kosti 1.232 vojnika čija su imеna znana.

 

Stara tvrđava

Šta posetiti na Krfu?

Stara tvrđava počela je da se gradi 986. godine za vreme Vizantijskog carstva. Osim zaštite od neprijatelja, tvrdjava  je služila  kao pribežište i karantin od zaraznih bolesti.

 

Na ulazu u tvrđavu je pokretni most kojim se prelazi preko kanala koji razdvaja tvrđavu od trga. U tvrđavi se nalazi anglikanska crkva Svetog Đorđa. Pored tvrđave nalazi se gradska Kraljevska marina. Stara tvrdjava predstavlja jedan od najslikovoitijih delova grada Krfa i najlepši vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled na stari grad, luku, zaliv i ostrvo Vido (Za Srbiju poznato još i kao ostrvo smrti).

 

Tvrđava Angelokastro

Tvrđava Angelokastro ili „Angel Dvorac„, jedan je od najvažnijih arhitektonskih spomenika vizantijskog razdoblja u Grčkoj. Nalazi se na najvišem vrhu obale Krfa u severozapadnom delu, u blizini Paleokastritsa.

 

Angelokastro je jedan od najvažnijih utvrđenih kompleksa Krfa. Bio je akropola koja je promatrala regiju sve do južnog Jadrana i predstavljala stratešku tačku za stanovnike dvorca. Angelokastro je formirao odbrambeni trougao sa zamcima Gardiki i Kassiopi , koji je pokrivao odbranu Krfa na jugu, severozapadu i severoistoku.

 

Uprkos čestim opsadama i pokušajima njegovog osvajanja kroz vekove, a odigrao je odlučujuću ulogu u odbrani ostrva od upada pirata i tokom tri opsade, nikada nije pao.

 

Vidikovac „Kajzerov tron“

Pelekas je selo sa puno šarma, dobrom lokacijom, fantastičnim zalascima sunca. Osim toga, u njegovoj blizini je i jedna od najlepših peščanih plaža na ostrvu. Odavde je početkom XX veka, tačnije od 1908 godine, pa sve do početka I Svetskog rata, nemački car Viljem II (tadašnji vlasnik palate Ahilion) redovno posmatrao zalaske sunca.

 

Pantokrator

Pantokrator

Pantokrator, najveća planina na Krfu, leži u sredini severnog dela ostrva. Najviša tačka je 1000 metara iznad površine mora. Sa nje se pruža pogled na celo ostrvo, grčke i albanske planine, a veoma retko, vidljiva je i obala Italije. Po legendi, sredinom XIV veka, jedan pastir je zaspao na vrhu Pantokratora. U snu ga je posetio andjeo i rekao mu da će pronaći Hristovu ikonu pored sebe i da se na tom mestu mora podići crkva koja bi čuvala tu ikonu.

 

Canal d’Amour (Kanal ljubavi)

Kanal ljubavi je zanimljiva atrakcija u blizini mesta Sidari na severu Krfa, koja je izuzetno popularna među turistima. To je mali zaliv sa uskom peščanom plažom, okružen stenama i sa veoma bistrom vodom.

 

Prema legendi, par koji prepliva kanal će ostati zauvek zajedno, a onaj ko sam prepliva će uskoro upoznati svoju srodnu dušu. To možda i nije tako jednostavno, zbog prilično hladne vode i jakog vetra koji je tamo česta pojava, ali ipak ne sprečava brojne posetioce da okušaju sreću.

 

Sklonište za magarce

Ovo sklonište se nalazi 6 km od Paleokastritse . Osnovano je sa ciljem da se spreči izvoz starih, bolesnih ili povređenih magaraca za tržište mesa, nakon što prestanu da budu korisni svojim vlasnicima.

 

Sklonište se finansira pomoću poklona i donacija. Svi koji žele mogu da volontiraju, doniraju novac ili pomognu tako što će usvojiti magarca. Otvoreno je za posete svakog dana od 10h do 17h i moguće je da se magarci obiđu i izvedu u šetnju, osim u julu i avgustu, kada to zbog velikih vrućina nije dozvoljeno.

Zalazak sunca na plaži Loggas

Drugo ime ove plaže je “Sunset” (zalazak), što govori o predivnim zalascima sunca koji se mogu posmatrati sa nje, po čemu je ova plaža prvenstveno i poznata. Nalazi se na severu ostrva, nekoliko kilometara od Sidarija. U pitanju je uska peščana plaža smeštena u podnožju vertikalnih litica pa se do nje dolazi stepenicama. U vreme zalaska sunca popnite se do bara iznad plaže odakle se pruža najbolji pogled i uživajte.

 

Rt Drastis

Ovo je najsevernija tačka ostrva Krf i predstavlja zanimljivu turističku atrakciju zbog neobičnih oblika stena. To su zapravo litice sa malim pećinama i uvalama, a između njih se nalaze uske peščane plaže. Okruženje je prepuno zelenila, a more je kristalno čisto i plavo, pa se preporučuje i ljubiteljima ronjenja.

 

Preporučujemo vam da pročitate i ostale naše tekstove vezane za turizam. Srdačan pozdrav.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.