Ledničko jezero

Ledinačko jezero

July 4, 2024 by Turizam.org

Ledinačko jezero, poznato i kao jezero Srebro, predstavlja malo veštačko jezero smešteno na Fruškoj gori, nedaleko od naselja Stari Ledinci blizu Novog Sada. Ovo jezero je nekada bilo popularno turističko odredište, planirano kao središte parka prirode, ali danas se nalazi u privatnom vlasništvu. Posetiocima se savetuje da budu ekološki osvešćeni, noseći smeće sa sobom, kako bi sačuvali lepotu ovog prirodnog mesta.

 

Karakteristike Ledinačkog jezera

Ledničko jezero

Ledinačko jezero zauzima površinu od oko 4 hektara i okruženo je sa svih strana strmim liticama. Ime je dobilo po obliku koji podseća na zrno pasulja, sa dužinom od 400 metara i maksimalnom širinom od 100 metara. Prosečna dubina jezera iznosi 15 metara, dok je najveća izmerena dubina čak 50 metara. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 300 metara.

Voda jezera karakteriše se zelenom, hladnom i čistom, zahvaljujući konstantnom dotoku vode iz pritoka. Ova prirodna karakteristika čini Ledinačko jezero idealnim mestom za opuštanje i uživanje u prirodi tokom letnjih meseci.

 

Istorija jezera

Ledničko jezero ili jezero Srebro

Ledinačko jezero nastalo je tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine kada su oštećene pumpe u napuštenom kamenolomu Srebro prestale sa radom. Podzemne vode, kao i vode iz dve rečice, Lukinog sveca i Srebrnog potoka, počele su da pune kamenolom, stvarajući jezero. Ovo jezero je postalo jedan od dragulja Fruške gore, pun prirodnih lepota koje uključuju strme litice, bujne fruškogorske šume i slapove formirane presečenim potocima.

Od 2005. godine, jezero i zemljište oko njega prešli su u vlasništvo rakovačke kompanije “Alas”. Lokalno stanovništvo Starih Ledinaca, zajedno sa ekološkim organizacijama i zaljubljenicima u ovo jezero, vodili su borbu da očuvaju prirodnu lepotu jezera, međutim, jezero je ispražnjeno tokom leta 2009. godine zbog eksploatacije ruda.

Nakon petogodišnje eksploatacije, planirana je rekultivacija zemljišta, koja bi trebalo da transformiše kamenolom u “velelepni park prirode”. Jezero Srebro je takođe poznato po tome što su na njegovom području snimani filmovi poput “Čarlston za Ognjenku”, “Mi nismo anđeli 3”, kao i spot Zdravka Čolića “Ao nono bijela”.

 

Iskustva putnika

Posetioci su izneli različita iskustva u vezi sa pristupom Ledinačkom jezeru, naglašavajući kako ga je teško pronaći bez adekvatnih putokaza ili mapa. Automobilom se može prići na oko kilometar udaljenosti od jezera, ili još bliže ukoliko je vozilo višeg klirensa, nakon čega sledi šetnja kroz šumu od 10-15 minuta.

Jezero je u privatnom vlasništvu, ulaz nije dozvoljen, ali postoje vidikovci sa kojih se pruža prelep pogled. Za one koji žele da istraže, preporučuje se dolazak sa gornje strane stene kroz okolne staze. Put do jezera vodi kroz šumu bez označenih staza, a posetioci su često upućeni da koriste alternativne pristupe zbog privatizacije.

Saveti putnika uključuju oprez prilikom pristupa zbog privatnog posedovanja, kao i upotreba Google mape za navigaciju, uz svest o mogućim ograničenjima pristupa na privatnom delu vlasništva.

 

Kako doći do Ledinačkog jezera

Stari Lednici na mapi Novog Sada

Ako dolazite iz pravca Novog Sada, vozite se uz Dunav posle Sremske Kamenice dok ne naiđete na skretanje za selo Stari Ledinci. Skrenite levo i pratite put koji postaje makadamski nakon što prođete kroz selo.

Nastavite voziti do kraja puta. Preporučujemo korišćenje Google mapa ili navigacije sa unosom “Ledinačko jezero” za precizno navođenje. Na kraju puta, put se račva – desno vodi uz brdo, a levo prema izvoru sa česmom (jasno vidljiva sa leve strane puta). Idite pravo ka česmi, a nekoliko metara posle nje, pre rampe, možete parkirati automobil. Ne idite desno uz brdo pre izvora, jer taj put vodi na privatni posed.

Za pešačenje, nakon rampe, nastavite makadamskom stazom. Ubrzo ćete videti stazu koja se odvaja levo u šumu. Staza ide blago uz brdo, pratite je kroz šumu. Ubrzo ćete izaći na kolski put, gde skrećete desno. Nastavite dalje tim putem kroz šumu. Držite se šumarka i izbegavajte čistinu da vas čuvar ne bi primetio. Nakon kratkog uspona, stići ćete do vidikovca.

 

Ledinačko jezero na mapi


Ako vas interesuju jezera u ovom delu Srbije, predlažemo da pročitate naš tekst o obližnjem Bešenovačkom jezeru.