Jezera u Crnoj Gori

June 19, 2024 by Turizam.org

Crna Gora se ponosi svojim raznolikim jezerskim bogatstvom, koje uključuje kako prirodna, tako i veštačka jezera širom zemlje. Upravo ova jezera čine neizostavni deo njenog prirodnog nasleđa i turističke ponude.

Najveće jezero Crne Gore, Skadarsko jezero, takođe poznato kao Zetsko jezero, prostire se na granici sa Albanijom. Sa površinom koja varira između 370 i 550 km² i dubinom od oko 3 metra, ovo jezero je centralno mesto za divlje životinje tokom zime i izuzetno važno lovište. Raznolikost ribljeg sveta, uključujući saragu, jegulje, šarana i pastrmku, čini ga i omiljenim mestom za ribolov.

Smešteno u kraškom polju, jezero Kriptodepresija duboko je 44 metra na najvišoj tački, dok je prosečna dubina 6 metara. Njegovo nastajanje delom je posledica velikih poplava 1858. godine, kada su se vodotoci Drimnjača i Kiri spojili, obogativši ovaj ekosistem ribom i pticama koje dolaze zimi.

Planinska jezera u Crnoj Gori, kao što su Crno, Zminje, Biogradsko i Plavsko jezero, predstavljaju pravo prirodno čudo. Nastala tokom ledenog doba, ova jezera su okružena netaknutom prirodom i čine idealno odredište za ljubitelje planina i avanture.

jezera u Crnoj Gori

Crno jezero

Na listi nezaobilaznih jezera su i Crno jezero, smešteno na 1422 metra nadmorske visine blizu Žabljaka, i Plavsko jezero koje se nalazi na 907 metara, uz obalu reke Lim. Ova jezera imaju značajnu ulogu u očuvanju biodiverziteta i privlače posetioce svojom prirodnom lepotom.

Nikšićko polje i župa su domaćini više veštačkih jezera, kao što su Slano, Vrtačko, Krupačko, Liverovićko, Grahovsko i Drkalsko jezero, koja su važna kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste koji traže mir i tišinu.

U nastavku možete videti spisak jezera u Crnoj Gori po abecednom redu:

 

Table of Contents

B

C

G

H

J

K

M

O

P

R

S

T

V

Š

Z

 

Ukoliko vas zanima možete pogledati i jezera u Bosni i Hercegovini