...

Jezera u Bosni i Hercergovini

June 18, 2024 by Turizam.org

Bosna i Hercegovina je dom mnogih prelepih jezera, iako zauzimaju relativno malu površinu u odnosu na celu zemlju. Najveće među njima, Buško jezero, je veštačko i nastalo je akumuliranjem vode iz prirodne močvare.

Prirodna jezera Bosne i Hercegovine zauzimaju samo mali deo ukupne površine zemlje i nemaju veliki ekonomski značaj. Međutim, to ne umanjuje njihovu lepotu i važnost. Naučnici procenjuju da su ova jezera mlađa od 9.000 godina, što ih čini relativno mladim u poređenju sa mnogim drugim evropskim jezerima.

U prošlosti se verovalo da su planinska jezera nastala od glečera, dok su ona na nižim nadmorskim visinama formirana kombinacijom rada reka i leda. Danas znamo da postoji mnogo različitih faktora koji su doprineli njihovom nastanku.

Jezera na području Plive formirana su taloženjem sedre, ali su sada ugrožena zbog intenzivne urbanizacije. Hutovo blato, smešteno u dolini Neretve, zavisi od energetskih i meliorativnih radova u tom regionu.

Danas je ribolov popularniji na veštačkim akumulacijama zbog bolje pristupačnosti, ali prirodna jezera bi mogla biti jednako atraktivna kada bi bila lakše dostupna.

U nastavku, donosimo vam popis jezera u Bosni i Hercegovini, podeljen po abecednom redu:

Jezera u Bosni i Hercegovini

Table of Contents

A

B

C

D

G

H

I

J

K

L

M

N

  • Nuga jezero – —

O

P

R

S

T

V

Z

 

Preporučujemo vam da pročitate srodan tekst na temu prirodnih jezera u Srbiji.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.