...

Gornje Podunavlje – Specijalni Rezervat Prirode

мај 7, 2024 by Turizam.org

Gornje Podunavlje, specijalni rezervat prirode smešten u Vojvodini, predstavlja dragoceni ostatak nekadašnjih prostranih plavnih predela Podunavlja. Ovaj rezervat sastoji se od nekoliko odvojenih celina: Monoštorskog rita, Apatinskog rita te područja Štrpca, Kozare i Karapandže. Lociran na aluvijalnoj ravni i terasi leve obale Dunava, Gornje Podunavlje proteže se na nadmorskim visinama od 80 do 88 metara, s izraženim mikroreljefom, dužine 64 kilometra i površine od 19.648 hektara.

U proteklih dva veka, područje je prošlo kroz značajne promene usled melioracije, posebno isušivanja močvara, što je dovelo do smanjenja nekadašnjih široko rasprostranjenih močvarnih ekosistema u Panonskom basenu na nekoliko fragmentiranih delova duž glavnih reka. Tokom tog perioda, reke u bačkom kraju su transformisane u kanale.

Odluke da se prirodni tokovi reka transformišu u kanale, bez adekvatnog materijala u koritima, navodno su donesene u cilju poboljšanja plovidbe i prevencije poplava. Međutim, dugoročno su desetine biljnih i životinjskih vrsta nestale, što je imalo i negativne posledice na ljudsku populaciju. Smanjenje ulova ribe i nepovoljne promene u podzemnim vodama, koje se koriste za piće, samo su neki od pokazatelja štetnih efekata ovog procesa.

 

Turizam

Gornjo Podunavlje

Eko-centar „Karapandža“ se nalazi pored vikend naselja Kenđija, na obali Bajskog kanala u blizini Bezdana. Najlakši pristup ovom centru je preko Sombora i Bezdana, nakon čega sledi još dvadesetak minuta vožnje.

Centar je udaljen 30 km od Sombora, 115 km od Novog Sada i 205 km od Beograda, sa pristupom putem za drumski saobraćaj. Parking prostor je dostupan za turističke autobuse i putnička vozila.

Tokom posete Eko-centru, posetioci mogu učestvovati u eko-časovima u otvorenoj učionici, vođeni stručnim vodičima, koji pružaju informacije o zaštiti prirode i bogatstvu rezervata. Takođe, mogu istražiti rezervat kroz šetnju edukativnom stazom „Karapandža“, dugom 4 km, ili se odlučiti za kraću stazu od 2 km.

Biciklisti mogu uživati u vožnji kroz rezervat, dok posetioci mogu iskusiti rezervat iz vodene perspektive kroz vožnju kanuima ili čamcima duž Bajskog kanala.

Centar takođe nudi mogućnost samostalne pripreme roštilja ili gulaša u dvorištu, dok je vožnja katamaranom nova atrakcija na Bajskom kanalu, sa minimalnim brojem od 6 osoba za realizaciju.

Dodatne aktivnosti uključuju šetnju stazom „Štrbac“ između Bačkog Monoštora i Bezdana, koja je obeležena informativnim tablama i klupama, a završava se na bari Šarkanj.

 

Cenovnik

Cenovnik Gornje Podunavlje

U prilogu ispod je prikaz cena prema podacima JP Vojvodinašume, datuma 7.5.2024. godine:

 

Aktivnosti na vodi

 • Vožnja Katamaranom: Cena za sat vožnje je 300 dinara za odrasle i 250 dinara za decu preko 8 godina. Minimalno 6 osoba potrebno je za individualnu vožnju.

 

 • Kanu: Cena najma je 300 dinara za sat vožnje ili 720 dinara za ceo dan (do 2 osobe u kanuu).

 

 • Vožnja Motornim Čamcem: Cena za sat vožnje je 2.335 dinara za grupu do 4 osobe. Vožnja se organizuje uz prethodnu najavu za najviše 4 osobe po turi. Za rezervacije, pozovite na 062/800-53-23 ili 062/620-233.

 

Pešačke Ture

 • Samostalna Šetnja: Istaknite se na stazama dužine 2 i 4 km, opremljenim edukativnim tablama i osmatračnicom. Cena: 300 dinara po osobi.

 

 • Šetnja uz Stručnog Vodiča: Doživite rezervat uz stručno vođenje, istražujući skrivene lepote i povezanost prirodnih i kulturnih elemenata. Cena za grupu: 3.420 dinara.

 

Aktivnosti na Dva Tocka

 • Vožnja Biciklom: Istražite okolinu eko-centra duž obeleženih staza ili uz Bajski kanal. Cena najma: 180 dinara/sat ili 420 dinara/ceo dan.

 

Ekološka Učionica

 • Učionica na Otvorenom: Pogodna za prezentacije, seminare ili druge aktivnosti. Cena: 15.000 dinara za grupu do 30 osoba, do 2 sata.

 

Programi Ekskurzija

 • Đačke Ekskurzije: Cena varira u zavisnosti od trajanja, 600-700 dinara po osobi.

 

 • Odrasle Ekskurzije: Cena varira u zavisnosti od trajanja, 700-1.000 dinara po osobi.

 

Priprema Ručka u Prirodi

 • Korišćenje Ložišta i Drva: 500 dinara.

 

 • Korišćenje Roštilja ili Kotlića: 300 dinara.

 

 • Korišćenje Pribora: 300 dinara po osobi.

 

Eko-centar je opremljen sanitarnim čvorom, ali vodite računa da tehnička voda nije za piće. Za više informacija i rezervacije, kontaktirajte nas na navedene brojeve telefona ili putem e-maila.

Za više informacija o radnom vremenu, ažuriranim cenama ulaznica i detaljima posete, posetioci se mogu obratiti JP „Vojvodinašume“.

 

Biciklizam

Biciklizam, EuroVelo6, Srbija

Projekat „EuroVelo“ predstavlja inicijativu Evropske biciklističke federacije (ECF) koja ima za cilj razvoj mreže biciklističkih puteva širom Evrope. Ova mreža sastoji se od 12 transkontinentalnih pravaca koji ukupno prelaze 60.000 kilometara. Jedan od tih pravaca je ruta „EuroVelo 6“ (EV6), poznata i kao „Ruta reka“ ili „The Rivers Route“, koja povezuje obalu Atlantika sa Crnim morem. Sa svojom dužinom od 3.653 kilometara, ova ruta proteže se duž većine najvećih evropskih reka.

Početak EV6 nalazi se u luci Sen-Nazer u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, i Rumuniju, da bi na kraju stigla do Bugarske. Ono što čini EV6 posebnom je činjenica da obuhvata Dunavsku Biciklističku Stazu, koja se smatra jednom od najpopularnijih biciklističkih ruta u Evropi. Ova ruta prolazi kroz brojne zemlje, uključujući i našu, i pruža biciklistima priliku da istraže bogatu kulturnu i prirodnu baštinu ovog regiona dok putuju duž reka i prelepih krajolika.

Deo rute koji prati reku kroz našu zemlju proteže se na 665 kilometara. U okviru Gornjeg Podunavlja, od granice sa Mađarskom do Hrvatske, kompletna biciklistička signalizacija, putokazi i informativne table postavljeni su u skladu sa evropskim standardima za obeležavanje ovakvih ruta. Ove oznake, koje su sve popularnije među turistima u zemljama EU, deo su projekta „Donauradweg“.

Deo IV ove biciklističke staze započinje u Budimpešti i proteže se dalje 1.670 kilometara sve do Crnog mora, pri čemu ogroman deo prolazi kroz Srbiju, čineći više od trećine ukupne dužine. Ova ruta otkriva bogatstvo i raznolikost pejzaža i kulturne baštine Srbije.

Duž ove rute mogu se videti tradicionalni salaši u Bačkoj, stari grad Sombor sa svojom istorijom kao prestonicom Bačko-Bodroške županije, kao i mnoštvo spomenika iz doba austrougarske vladavine. Nastavljajući put, biciklisti prolaze kroz Apatin sa svojim kupalištima, pružajući priliku za odmor i uživanje.

Biciklistička ruta kroz Srbiju, koja se proteže od Bačkog Brega do Bregova, podeljena je na sedam etapa. Prva od njih, deonica I – Bački Breg – Apatin, dugačka je 60 kilometara i predstavlja uvod u srpski deo EV6. Ova ruta vodi kroz mozaik puteva i puteljaka, lovišta i ritova, obilujući stotinama čardi – tipičnih ribljih restorana.

Kod Bačkog Monoštora, nekadašnje prestonice Bačke, nalazi se najdivlji deo puta. Kroz srce Monoštorskog rita pruža se prilika za posmatranje divljih životinja poput jelena, košuta, divljih svinja, čaplji, roda i mnogih drugih. Prva etapa EV6 u Srbiji nudi susret sa divljinom i lepotom, sa svojim starim gradovima, čardama i divljim životinjama, pružajući nezaboravan doživljaj prirode.

 

SRP Gornje Podunavlje na Mapi

Gornje Podunavlje Spot

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.