Dunavska Biciklistička Ruta EuroVelo 6

EuroVelo 6 Dunavska Biciklistička Ruta

June 23, 2024 by Turizam.org

EuroVelo 6 (EV6), poznata kao “Ruta Reka”, je značajna biciklistička staza koja se proteže na 3653 kilometara i prolazi pored nekih od najvažnijih evropskih reka. Ova ruta prati veći deo Loare, deo Sone, kratku deonicu gornjeg toka Rajne, i gotovo celokupan tok druge najduže evropske reke, Dunava, od atlantske obale Francuske do grada Konstance na Crnom moru.

EuroVelo 6 prolazi kroz deset zemalja. Počinje na ušću Loare, prati tok te reke do Sone, prelazi u Švajcarsku duž Rajne do Bodenskog jezera, nastavlja na sever kroz Nemačku, niz Dunav kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, sve do delte Dunava, završavajući u Konstanci na Crnom moru.

Ruta EuroVelo 6 obuhvata i Dunavsku biciklističku stazu, najpopularniju biciklističku rutu za rekreaciju u Evropi. Ova staza se proteže od Donaueschingena (Donauešingen) do Passaua (Pasau) u Nemačkoj, prolazi kroz Austriju do Beča, i dalje do Bratislave u Slovačkoj.

 

Rute


EuroVelo 6

Celokupna ruta koja čini EuroVelo 6

Francuska – Loara

EuroVelo 6 ruta u Francuskoj počinje u Saint-Louis-u, blizu švajcarskog grada Bazela i nemačke granice. EV6 se proteže od Saint-Brevin-les-Pins-a, na ušću Loare na atlantskoj obali Francuske, preko gradova Nant, Tur, Bloa, prateći reku prema istoku do Orleana i Nevera. Ruta se zatim odvaja od Loare u Digojnu i nastavlja ka Canal du Centre. Ova deonica EV6 uključuje francusku biciklističku rutu La Loire à vélo.

Loara do Bazela

Od Loare, EV6 prati Canal du Centre do reke Sone u Šalon-sur-Saônu. Ruta zatim nastavlja kroz vinogorja Burgundije do gradova Bezanson, Baume-les-Dames, Montbelijar i Miluz. Zatim prelazi u Švajcarsku u Bazelu, prateći dolinu Rajne do Bodenskog jezera pre nego što pređe u Nemačku.

Dunav

Od Tutlingena (Tuttlingen) u Nemačkoj, EV6 prati Dunavsku biciklističku rutu sve do Crnog mora. Ova ruta uglavnom ide duž obe obale Dunava, prolazeći kroz raznolike pejzaže, uključujući planinska područja, ravnice i rezervate prirode, kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku.

Kamp u Pasau, Nemačka.

Grad Pasau u Nemačkoj na granici sa Austrijom

Austrija

U Austriji, severni deo rute prati R1 Dunavsku stazu, dok južni deo prati R6 Dunavsku stazu. Ove deonice su uglavnom asfaltirane, osim kratkog segmenta od 100 metara na obe obale, sa mostovima, trajektima i branama koje povezuju dve strane reke.

Posle rute oko Bodenskog jezera, deo od Pasaua (Passau) do Beča (Beč) je druga najposećenija biciklistička ruta u Evropi. ADFC, koji prati saobraćaj u austrijskom delu od 2010. godine, beleži povećanje broja biciklista svake godine.

Beč do Budimpešte

Treći deo rute započinje u Beču, prolazi kroz Bratislavu u Slovačkoj i nastavlja 306 kilometara (190 milja) do Budimpešte.

Budimpešta do Crnog mora

Četvrti deo rute počinje u Budimpešti i prostire se na 1.670 kilometara (1.040 milja) do Crnog mora u Rumuniji. Ova deonica prolazi kroz Mađarsku, Srbiju, Bugarsku (gde prolazi pored UNESCO-ovog zaštićenog Rezervata prirode Srebarna), ulazi u Rumuniju do UNESCO-ovog zaštićenog područja Delte Dunava, i zatim nastavlja duž obale Crnog mora do završne tačke u Konstanci (Constanța) u Rumuniji.

Iako je EuroVelo6 ruta dobro označena u Srbiji, oznake su manje uočljive na velikim delovima staze kroz Bugarsku i Rumuniju.

 

Eurovelo6 – Dunavska ruta kroz Srbiju (667 km)

EuroVelo 6 - Dunavska ruta kroz Srbiju

U Srbiji, EuroVelo 6 ruta započinje na severu Vojvodine, kod Bačkog Brega, i završava se kod Negotina, protežući se ukupno na 667 kilometara. Ruta obuhvata sedam različitih deonica:

  • Bački Breg (mađarska granica) – Sombor – Apatin: Prva deonica prostire se na 60 kilometara.
  • Apatin – Bačka Palanka: Sledeća deonica proteže se na 124 kilometra.
  • Bačka Palanka – Novi Sad: Ova deonica iznosi 48 kilometara.
  • Novi Sad – Beograd: Putovanje od Novog Sada do Beograda meri 96 kilometara.
  • Beograd – Pančevo – Kovin – Stara Palanka – Ram: Na ovoj deonici biciklisti prelaze 105 kilometara.
  • Ram – Veliko Gradište – Golubac – Donji Milanovac: Sledeća deonica proteže se na 95 kilometara.
  • Donji Milanovac – Kladovo – Negotin – Bregovo (bugarska granica): Poslednja deonica u Srbiji obuhvata 139 kilometara.

Interesantno je da je deo glavnog asfaltnog puta koji je nekada povezivao Kladovo i Donji Milanovac sa Golupcem i Beogradom sada gotovo bez saobraćaja, nakon izgradnje Đerdapske magistrale, što čini ovu rutu idealnom za bicikliste.

Ljubitelji biciklizma ističu da je ruta pogotovo lepa kako se budete približavali Đerdapskoj klisuri. Duž rute EuroVelo 6 kroz Srbiju, biciklisti imaju priliku da istraže bogato kulturno-istorijsko nasleđe i zaštićena prirodna područja.

Među znamenitostima i spomenicima koji se ističu su Nacionalni park Đerdap, Mali i Veliki Kazan, Golubačka tvrđava, Tvrđava Ram, Srebrno jezero, Bela Crkva, Beograd sa svojim gradskim nasleđem, Zemun, Novi Sad sa Petrovaradinskom tvrđavom, Sremski Karlovci, Ergela Karađorđevo i drugi.

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje takođe predstavlja važan deo prirodne baštine duž rute. Na graničnom prelazu sa Rumunijom se nalazi centar za cikloturizam.

Ovaj centar pruža biciklistima mesto za odmor i stvari poput eventualne popravke bicikla i pranje veša, kao i informacije o biciklističkim atrakcijama u okolini, što dodatno unapređuje iskustvo biciklista koji prolaze kroz ovo intrigantno područje.

 

Alternativni putevi

EuroVelo 6 biciklistička staza

Postoje tri različite rute kojima možete ići na Dunavskoj biciklističkoj ruti, označene crvenom, zelenom i ljubičastom bojom na navigacionim mapama.

Crvena ruta vas vodi kroz neka od najmirnijih i najlepših predela duž Dunava. Videćete sve, od gradskog života do rezervata prirode, obala reka i polja. Najbolje je da imate dovoljno vremena i lepog vremena za ovo putovanje, jer ćete naići na različite vrste puteva poput asfalta, šljunka i zemlje. Ako pada mnogo kiše, zemljani putevi mogu biti malo nezgodni.

Ljubičasta ruta ima neke “kul” zaobilaznice koje vas odvode sa glavnog puta da biste proverili sjajna mesta i slikovite rute. Svaka ruta ima svoje pogodnosti i omogućava vam da otkrijete različite delove dunavske biciklističke rute na osnovu vaših preferencija i okolnosti.

Zelena ruta vam pruža različite mogućnosti kretanja, sve po asfaltiranim putevima, tako da možete da vozite po bilo kom vremenu.