Đerdapska klisura – Gvozdena kapija Dunava

децембар 19, 2022 by Turizam.org

Đerdapska klisura, poznata i kao Gvozdena kapija, zadivljujuće je čudo prirode koje se nalazi u Srbiji, na granici Srbije i Rumunije. Klisura se proteže na preko 100 kilometara i formira je reka Dunav, koja seče kroz Karpatske planine i stvara zadivljujući pejzaž stenovitih litica i dubokih jaruga. Područje je dom za raznoliku lepezu flore i faune, uključujući mnoge retke i ugrožene vrste.

 

Đerdapska klisura

Đerdapska klisura

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Đerdapske klisure je njena sama veličina. Litice se uzdižu stotinama metara iznad reke, a sama reka je na pojedinim mestima široka i do 500 metara. Strmi, stenoviti zidovi klisure dom su raznovrsnog biljnog sveta, uključujući hrastove i bukove šume, kao i mnoge vrste divljeg cveća. Klisura je takođe dom za širok spektar divljih životinja, uključujući jelene, lisice, medvede i orlove.

 

Đerdapska klisura je popularna turistička destinacija, sa brojnim posetiocima koji dolaze da vide prirodne lepote ovog kraja. Postoji veliki broj planinarskih staza koje vode kroz klisuru, nudeći spektakularan pogled na reku i okolni pejzaž. Posetioci takođe mogu da obiđu klisuru brodom, koji im omogućavaju da sa vode vide lepotu kraja. Pored prirodnih lepota, u klisuri se nalazi i nekoliko kulturno-istorijskih znamenitosti.

 

Jedno od najznačajnijih lokaliteta u Đerdapskoj klisuri je Golubačka tvrđava, koja datira iz 14. veka. Tvrđava se nalazi na stenovitom izbočini sa pogledom na reku i pruža prekrasan pogled na okolinu. Tvrđava je sada popularna turistička atrakcija, sa mnogim posetiocima koji dolaze da vide drevne ruševine i saznaju više o istoriji ovog područja.

 

Još jedna popularna atrakcija u Đerdapskoj klisuri je Nacionalni park Đerdap, koji se prostire na preko 50.000 hektara zemlje i dom je raznim biljnim i životinjskim vrstama. Park je odlično mesto za ljubitelje prirode, sa stazama za pešačenje, prostorima za piknik i posmatračkim mestima raspoređenim po celom području.

 

Krstarenje đerdapskom klisurom

Postoji nekoliko opcija za krstarenje kroz Đerdapsku klisuru, uključujući obilaske čamcem sa vodičem i privatno iznajmljivanje. Ove ture se obično odvijaju na malim čamcima ili rečnim čamcima i mogu biti opuštajući i prijatan način da provedete dan. Tokom obilaska, posetioci mogu uživati u zadivljujućim pogledima na klisuru i naučiti o istoriji i kulturi ovog područja od svog vodiča.

 

Jedan od vrhunaca krstarenja Đerdapskom klisurom je prilika da se vidi Golubačka tvrđava, drevni zamak koji se nalazi na stenovitom izdanku sa pogledom na reku. Tvrđava datira iz 14. veka i pruža prekrasan pogled na okolinu.

 

Pored prirodnih lepota klisure, krstarenje Đerdapskom klisurom je i odlična prilika za uočavanje divljih životinja. Područje je dom za širok spektar životinja, uključujući jelene, lisice, medvede i orlove, a obilasci čamcem često prolaze pored područja u kojima se ove životinje mogu videti.

 

Sve u svemu, krstarenje Đerdapskom klisurom je jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje omogućava posetiocima da sagledaju lepotu kraja iz drugačije perspektive. To je odlična aktivnost za ljubitelje prirode, ljubitelje istorije i sve koji žele da se opuste i uživaju u lepoti ovog područja. Cene krstarenja variraju od 700 do 3000 dinara. ($6-$27)

 

Prevoz

Za turiste koji planiraju posetu Đerdapskoj klisuri iz Srbije, postoji nekoliko opcija za prevoz. Najlakši način da dođete do klisure je automobilom, sa nekoliko glavnih puteva koji prolaze kroz ovu oblast. Postoji i nekoliko autobuskih i železničkih ruta koje povezuju klisuru sa ostatkom Srbije, što olakšava dolazak iz većih gradova poput Beograda i Novog Sada.

 

Generalno, Đerdapska klisura je nezaobilazna destinacija za sve zainteresovane za prirodne lepote, istoriju i kulturu. Bilo da ste ljubitelj prirode, istorije ili samo tražite prelepo mesto za istraživanje, Đerdapska klisura ima šta da ponudi. Dakle, svakako vredi posetiti.

 

Đerdapska klisura karta/mapa