...

Bojčinska šuma – Izletište nadomak Beograda

мај 9, 2024 by Turizam.org

Bojčinska šuma, močvarna šuma pod zaštitom države, nalazi se između naselja Progar, Boljevaca i Ašanje u opštini Surčin. U okviru rejona Obedska bara, ova šuma se ističe svojom raznolikošću i ekološkim značajem. Nalazi se u ravničarskom predelu jugoistočnog Srema, na jugozapadnoj granici grada Beograda, udaljena 30 kilometara od centra, između reke Save i kanala Jarčine.

Ova zelena oaza, osim što je zaštićena kao prirodni spomenik od 1965. godine, takođe je i nepokretno kulturno dobro, označeno kao znamenito mesto. Svojom bogatom florom i faunom, Bojčinska šuma pruža izvanredno stanište mnogim vrstama biljaka i životinja, čineći je vitalnim ekosistemom.

Šuma nije samo zaštićeni prirodni rezervat, već i omiljeno izletište za posetioce svih uzrasta. Nudi brojne sadržaje i aktivnosti za rekreativce i ljubitelje prirode, od šetnji stazama kroz gustu vegetaciju do vožnje biciklom ili piknika pod krošnjama drveća.

Osim toga, oblast oko Bojčinske šume pruža mogućnosti za istraživanje i upoznavanje sa lokalnom kulturom i tradicijom, dodatno obogaćujući posetu ovom prirodnom blagu. Ukoliko stanujete u Beogradu ili u njegovoj neposrednoj blizini, svakako preporučujemo da posetite ovo izletište ako do sada niste imali prilike.

 

Karakteristike

Karakteristike Bojčinske šume

Flora i fauna Bojčinske šume čine bogatstvo ovog ekosistema, pružajući dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju u ovom zaštićenom prirodnom okruženju.

Šuma, koja obuhvata površinu od 629,51 hektara, karakteriše se raznovrsnom vegetacijom, pri čemu hrast lužnjak predstavlja dominantnu vrstu, ostavljajući tragove nekadašnjih ogromnih nizijsko-močvarnih šuma. Na teritoriji Bojčinske šume zabeleženo je ukupno 185 biljnih vrsta, od kojih 15 uživa status zaštićenih i strogo zaštićenih.

Tu spadaju i gljive, čije je prisustvo značajno, sa 165 evidentiranih vrsta, od kojih neke imaju poseban stepen zaštite, ističući se i pojavom na Crvenoj listi gljiva Evrope. Pored hrasta, prisutni su i drugi značajni drvenasti predstavnici kao što su grab, lipa, topola, dren, zova i divlja ruža. Specifična flora šume obogaćena je prisustvom sremuša, šumskih jagoda, perunika i koprive, doprinoseći bogatstvu biodiverziteta ovog područja.

Šuma je takođe stanište za raznovrsnu faunu. Sa 108 evidentiranih vrsta ptica, što čini oko 30% ukupnog broja vrsta ptica zabeleženih u Srbiji, Bojčinska šuma je važno mesto za ptice selice i stanište mnogih drugih vrsta.

Značajan je i broj vodozemaca i gmizavaca, od kojih su neki strogo zaštićeni zakonom. Osim toga, divlje životinje kao što su zečevi i srndaći slobodno lutaju šumom, dok se svinje, kako domaće tako i divlje, mogu videti u njihovom prirodnom okruženju. Veliki broj insekata, uključujući komarce, obade i stršljenove, dodatno obogaćuje biološku raznovrsnost ovog područja.

 

Turizam

Letnja pozornica u Bojčinskoj šumi

Na ivici Bojčinske šume stoji letnja pozornica, podignuta 2010. prema dizajnu arhitekte Zdravka Milinkovića. Njen krov od trske obuhvata prostor od 16 metara u prečniku, dok je uz nju smešteno amfiteatarsko gledalište s krovom, pružajući sedišta za 1.000 posetilaca.

Ova pozornica domaćin je Bojčinskog kulturnog leta, višemesečnog festivala umetnosti koji traje od maja do septembra svakog vikenda, od 2009. godine. Program obuhvata širok spektar događaja, od poetskih večeri do pozorišnih predstava i muzičkih koncerata, izvodeći žanrove kao što su narodna, rok, pop, dixieland, fado, jazz i klasična muzika.

Osim toga, posetioci mogu uživati i u raznovrsnim scenskim performansima, uključujući ples, akrobatiku, cirkus i lutkarstvo. Organizacija ovog događaja uključuje angažman velikog broja volontera, a ulaz je besplatan, uz mogućnost dobrovoljnog priloga.

Postoji i Konjički klub „Bojčin“, osnovan 2005. godine u Progaru, na obodu Bojčinske šume i blizu reke Save, koji pruža ljubiteljima konja mogućnost jahanja i druženja u prirodi. Klub se ističe uzgojem i selekcijom Lipicanera, te organizacijom škole jahanja i programa za decu i odrasle.

Njegova misija je vraćanje ljudi prirodi, nudeći programe u prirodnom ambijentu koji kombinuju sportske aktivnosti s edukativnim i kreativnim sadržajima. Klub teži da razvija ljubav prema konjima i prirodi kod svojih članova, pružajući im priliku da pronađu unutarnji mir, snagu i radost. Dobar način da upoznate ovu šumu jesu i trim staze, gde se posetioci, između ostalog, mogu upoznati i sa lokalnim mangulicama.

U neposrednoj blizini pozornice nalazi se etno restoran „Bojčinska koleba“, gde se posetioci mogu okrepiti tradicionalnim jelima sremačke kuhinje, poput kulena, kobasica, sarme i gibaniča, uz autentičan ambijent izgrađen od drveta i trske. Također, restoran nudi prostranu baštu s pogledom na šumu, pružajući posetioci priliku za uživanje u prirodi i svežem vazduhu.

 

Kako stići do Bojčinske šume

Bojčinska šuma - Glavna staza

Vozači mogu koristiti autoput E70 sa isključenjem kod aerodroma u Surčinu, ukoliko dolaze iz Beograda. Iz smera Obrenovca, putnici mogu preći Obrenovački most preko Save, što predstavlja jednostavan pravac ka šumi.

Što se tiče javnog prevoza, do samog ruba Bojčinske šume moguće je stići gradskim autobusom 605, koji polazi sa Bežanije, prolazi kroz Surčin, Jakovo i Boljevce, pre nego što stigne u Progar. Tokom letnje sezone, dodatna opcija dolaska je putem brodića koji polazi iz novobeogradskog Bloka 45 i plovi Savom do Progara, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo dolaska do šume vodenim putem.

 

Šta posetiti u okolini

Manastir Fenek

Ukoliko se nađete u okolini možete posetiti i sledeća mesta:

Manastir Fenek –  Posvećen svetoj mučenici Paraskevi, sagrađen je u XV veku i predstavlja primer srednjovekovne arhitekture. Često je bio meta rušenja i obnavljanja, ali i mesto značajnih istorijskih događaja poput sastanka kneza Aleksa Nenadovića i austrijskog cara Josifa II. Manastir je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja i treba ga posetiti ako se nađete u blizini.

Salaš Stremen – Ovaj salaš nudi bogatu gastronomsku ponudu u svom etno restoranu, gde možete uživati u sremačkim i lovačkim specijalitetima uz tamburaše petkom uveče. Letnja bašta, sa svojim šarmom i ambijentom, pruža dodatnu atmosferu, dok se najmlađi mogu zabaviti na igralištu ili uživati u vožnji ponija. Salaš Stremen takođe nudi školu jahanja za sve uzraste, prilagođenu kako početnicima tako i iskusnim jahačima.

Tarzan plaža – Smeštena na Progarskoj adi u opštini Surčin, Beograd, nudi nezaboravan dan ili vikend u prirodi, blizu granica grada. Ova atraktivna destinacija poznata je po čuvenoj Tarzan plazi i restoranu „Pera Babuška“, pružajući mogućnost kupanja, rekreacije i uživanja u prirodi. Posetioci mogu uživati u skakaonici na dva nivoa i ljuljašci na lijanama, kao i u terenima za odbojku i druge aktivnosti. Za više informacija, posetite Facebook profil Tarzan plaže.

Pored toga možete pogledati naš predlog šta posetiti u Vojvodini.

 

Bojčinska šuma – Mapa

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.