Bohinjsko jezero – Biser Slovenije

March 9, 2023 by Turizam.org

Bohinjsko jezero je jedno od najlepših i najvećih prirodnih jezera u Sloveniji, koje privlači turiste iz celog sveta. Nalazi se u srcu Triglavskog nacionalnog parka, okruženo planinama i netaknutom prirodom, što ga čini idealnim odredištem za odmor i relaksaciju. Turistička ponuda ovog područja obuhvata širok spektar aktivnosti, od vodenih sportova, planinarenja, biciklizma, do posete kulturno-istorijskim znamenitostima.

 

Osnovne karakteristike jezera

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je smešteno u severozapadnom delu Slovenije, u regiji Gorenjska, u blizini granice sa Austrijom. Jezero je dugo oko 4,2 kilometra, široko oko 1 kilometar i duboko do 45 metara. Voda u jezeru dolazi iz podzemnih izvora i snijega koji se topi sa okolnih planina, kao što su Julijski Alpi i Karavanke.

Ovo prelepo jezero nalazi se u srcu Triglavskog nacionalnog parka, koji predstavlja jedan od najlepših i najvažnijih prirodnih parkova u Sloveniji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 526 metara i okruženo je zelenilom, planinama i netaknutom prirodom. Okolne planine, kao što su Triglav i Vogel, pružaju predivan pogled na jezero i okolinu. Osim toga, okolni krajolik krije mnoge prirodne znamenitosti, kao što su slapovi Savice i Zlatorog, koji su velika atrakcija za turiste.

Danas, Bohinjsko jezero privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta, posebno tokom letnjih meseci kada je jezero idealno za kupanje, jedrenje i ostale vodene sportove.

 

Nastanak jezera

Velike količine snega i leda su se nakupljale na planinskim vrhovima, a nakon topljenja nastajala su jezera u udubljenjima koja su se formirala ispod ledenjaka. Tako je nastao i Bohinjski ledenjak, koji je preklapao planinske vrhove oko Bohinjskog jezera. Kako se ledenjak polako topio, voda je preplavljivala obližnje doline i tako nastala Bohinjska kotlina, u kojoj se nalazi današnje Bohinjsko jezero. Dakle, Bohinjsko jezero je jedno od najvećih prirodnih jezera u Sloveniji, za koje se može reći da je ledničko-tektonskog porekla.

 

Turizam na jezeru

Bohinjsko jezero turizam

Turistička industrija na jezeru pruža brojne mogućnosti za istraživanje prirode, sportove na otvorenom i kulturne aktivnosti.

U letnjim mesecima, posetioci mogu uživati u sunčanju i kupanju na plažama koje se nalaze duž obale jezera. Turisti mogu unajmiti čamac, kanu ili pedaline kako bi istražili jezero iz bliza, ili uživali u vožnji biciklom duž jezera.

Bohinjsko jezero takođe je idealno mesto za planinarenje i alpinizam. Sa svojim okolnim planinskim vrhovima, uključujući Triglav (najviši vrh u Sloveniji), ovaj krajolik pruža nezaboravno iskustvo za avanturiste. U zimskim mesecima, turisti dolaze na jezero da bi skijali, snowboardovali i klizali na ledu.

Jezero je okruženo slikovitim selima i gradovima, gde se mogu videti brojne tradicionalne građevine, kao i bogata kulturna i istorijska baština. Turisti mogu posetiti crkve, muzeje i druge kulturne znamenitosti, kao i probati tradicionalnu slovenačku kuhinju u okolnim restoranima i kafićima.

 

Šta posetiti u okolini?

Okolina Bohinjskog jezera pruža puno različitih atrakcija koje posetioci mogu obići tokom svog boravka. Evo nekih od najzanimljivijih mesta do kojih vredi navratiti:

  • Triglavski nacionalni park: Nacionalni park obuhvata impresivan deo planinskog područja Alpa. Posetioci mogu uživati u predivnim pejzažima, planinarenju, alpinizmu i brojnim drugim aktivnostima u prirodi.

 

  • Savica slap: Ovaj vodopad visok 78 metara nalazi se u neposrednoj blizini jezera. Posetioci mogu uživati u predivnom pogledu i šetnji do vrha vodopada.

 

  • Vožnja gondolom na Vogel: Gondola na Vogel pruža neverovatan pogled na jezero i okolne planine, a na vrhu se nalazi ski centar i brojne planinarske staze.

 

  • Javorca: Javorca je poznata po svojoj prelepoj kapeli i spomeniku koji su izgrađeni u znak sećanja na padnike iz Prvog svetskog rata.

 

  • Pokljuka: Planinski masiv Pokljuka obuhvata predivan pejzaž planina, šuma i pašnjaka. Ovaj krajolik nudi brojne aktivnosti u prirodi, uključujući planinarenje, skijanje i vožnju bicikla.

 

  • Bledsko jezero: Ovo prelepo jezero nalazi se na samo pola sata vožnje od Bohinjskog jezera i poznato je po svom ostrvu sa crkvom, kao i po predivnom dvorcu.

 

  • Planica: Planica je dom jedne od najvećih skijaških skakaonica na svetu, kao i skijaških staza i planinarskih staza koje su otvorene tokom cele godine.

Ovo su samo neka od mesta koja vredi posetiti u okolini Bohinjskog jezera. Svako ko voli prirodu, avanturu i kulturna iskustva pronaći će nešto za sebe u ovoj predivnoj slovenačkoj regiji.

Ako želite da se upoznate i sa ostalim jezerima u Sloveniji, preporučujemo da pročitate taj članak na našoj web stranici.

 

Bohinjsko jezero na mapi

 

Smeštaj – Bohinjsko jezero

Ukoliko ste zainteresovani za smeštaj u okolini ovog jezera, možda bi ste želeli pogledati našu ponudu: