...

Bobotov Kuk – Vrh Durmitora (2523 m)

July 2, 2024 by Turizam.org

Bobotov Kuk, poznat i kao Ćirova Pećina, ističe se kao najviši vrh u planinskom masivu Durmitor, koji se smestio između klisura reke Tare i reke Pive u Crnoj Gori. Ovaj impresivni vrh, zajedno sa Bezimenim vrhom (2487 m) i Đevojkom (2440 m), čini najviši greben Durmitora poznat kao Soa Nebeska. Visina Bobotovog Kuka i njegova monumentalna stena sa zapadne strane pružaju izvanredan pogled na dolinu Škrke i Škrčka jezera, dok se sa istočne strane uzdiže iznad Valovitog Do, poznatog po svojim ledničkim cirkama.

 

Bobotov kuk najviši vrh Crne Gore?

Bobotov kuk

Bobotov Kuk je bio najviši vrh planinskog masiva Durmitor u Crnoj Gori, sa visinom od 2523 metra, sve do nedavnih preciznijih merenja koja su pokazala da je Zla Kolata u Prokletijama zapravo najviši vrh sa 2535 metara. Ova promena je izazvala žučne rasprave i debate, posebno na društvenim mrežama, gde su zagovornici Bobotovog Kuka isticali međunarodne standarde planinarstva, prema kojima se najviši vrh smatra onaj koji je u potpunosti na teritoriji jedne zemlje.

 

Legenda

Bobotov kuk Legenda

Bobotov kuk nosi u sebi staru legendu koja se prenosi s kolena na koleno. Prema predanju, nekada davno, lovac Ćiro Stijepović iz Žabljaka, poznat po svojoj veštini u lovu na divokoze, nesrećno je pogrešio tokom lova. U magli, zabludio je i greškom pogodio svog sina, misleći da je divokoza. Prema verovanju, gorska vila, zaštitnica divljih životinja, kaznila je Ćira zbog njegove loše namere. Od tada, vrh je dobio ime po plemenu Bobota, koji su tu držali svoj katun za ispašu stoke.

 

Planinarenje

Bobotov kuk i pogled na Škrčko jezero

Pogled na Škrčko jezero

Planinarenje na Bobotov kuk zahteva detaljnu pripremu i pažljivu selekciju opreme, imajući u vidu izazove terena i promenljive vremenske uslove. Preporučuje se nošenje malog ranca sa dovoljno vode, hrane i odeće prilagođene planinskim uslovima.

Uspon na najviši vrh Durmitora, Bobotov Kuk, započinje sa prevoja Sedlo (1907 mnv). Ovde postoji proširenje za parkiranje koje je improvizovano. Nacionalni park naplaćuje parking od 3 evra, plus boravišnu taksu od 2 evra po osobi.

Put od Žabljaka prema Sedlu pruža panoramski pogled na Pošćansko jezero i okolne planinske vrhove poput Savinog Kuka i Stožina. Uski asfaltni put vodi do Sedla, gde se nalazi izvor pitke vode pored puta, važan za osveženje.

Uspon sa Sedla prema Bobotovom Kuku zahteva dobru fizičku pripremu i opremu, uključujući minimalno 2 litre vode po osobi. Staza vodi kroz različite terene, uključujući sipar i kuloare, obezbeđene sajlama radi bezbednosti. Pogled na okolne planinske lepote poput Zelenog Vira i doline Surutka pruža se sa različitih tačaka staze.

Sam uspon na Bobotov Kuk uključuje oštar uspon kroz stenovite delove i zahteva posebnu pažnju zbog mogućih odrona. Na vrhu se nudi spektakularan pogled na Škrčka jezera i kanjon reke Sušice. Za bezbedan uspon u zimskim uslovima preporučuje se alpinistička oprema poput dereza, cepina i šlema, dok je stena Bobotovog Kuka prirodno neravna i pruža dobre tačke hvatanja.

Za sve planinare važno je proceniti svoje sposobnosti i dobro se pripremiti pre uspona, uz eventualno angažovanje vodiča za dodatnu bezbednost. Nikako se nemojte kretati sami i pre puta obratite pažnju na vremensku prognozu.

 

Bobotov kuk na mapi


Preporučujemo vam da pročitate i naš tekst o predlozima šta posetiti u Crnoj Gori.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.