...

15 Predloga Šta videti u Crnoj Gori

децембар 28, 2022 by Turizam.org

Crna Gora je zemlja sa mnogim turističkim atrakcijama i mestima koja vrijedi posetiti. Od divljine i lepote kanjona Tare do prelepih plaža na Jadranu, Crna Gora pruža nezaboravan odmor i avanture za sve ljubitelje prirode i kulture. Osim toga, u Crnoj Gori se nalazi i mnogo istorijskih spomenika i znamenitosti, poput tvrđave Bar i manastira Ostrog, što je čini idealnom destinacijom za one koji vole istoriju i kulturu. Ako želite da istražite sve što Crna Gora ima da ponudi, ovaj članak će vam pomoći da saznate šta videti u Crnoj Gori.

 

Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park Durmitor je zaštićeno područje u Crnoj Gori koje je poznato po zadivljujućim prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom nasljeđu. Park se nalazi u severozapadnom delu zemlje i prostire se na površini od oko 390 kvadratnih kilometara.

Durmitor je dom raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, uključujući preko 1.800 vrsta biljaka, 200 vrsta ptica i brojne vrste sisara, gmizavaca i riba. U parku se nalazi i reka Tara, koja je jedan od najdubljih i najdužih kanjona u Evropi.

Pored prirodnih lepota, Durmitor je i dom brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti. U parku se nalazi 18 srednjovekovnih manastira, kao i niz crkava i kapela koje datiraju iz 12. veka.

Durmitor je popularna destinacija za entuzijaste na otvorenom, sa nizom aktivnosti u ponudi uključujući: planinarenje, rafting, brdski biciklizam i penjanje. Park takođe ima niz prelepih jezera, poput Crnog jezera, koje je poznato po kristalno čistom moru i živopisnom okruženju.

 

Bokokotarski zaliv

Bokokotarski zaliv

Bokokotorski zaliv je prirodni fjord koji se nalazi u jugozapadnom regionu Crne Gore. Zaliv je okružen visokim planinama i poznat je po kristalno čistom moru i živopisnom okruženju.

Bokokotorski zaliv je popularna destinacija za turiste i lokalno stanovništvo, sa nizom aktivnosti u ponudi uključujući plivanje, vožnju čamcem i planinarenje. U zalivu se nalaze brojni šarmantni gradovi i sela, uključujući Kotor, Perast i Risan, koji su poznati po svojoj istorijskoj arhitekturi i kulturnim atrakcijama.

Jedna od glavnih atrakcija Boke Kotorske je Stari grad Kotor, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je dom brojnih srednjovekovnih građevina i crkava, uključujući crkvu Svetog Tripuna, koja datira iz 12. veka.

Nakon svojih kulturnih atrakcija, Bokokotorski zaliv je takođe dom brojnih prirodnih čuda. Zaliv je okružen poluostrvom Luštica, koje je zaštićeno područje koje je dom raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Zaliv je takođe dom brojnih prelepih plaža, uključujući plažu Blue Horizon, koja je poznata po čistoj vodi i zadivljujućim pogledima.

 

Tivat i „Porto Montenegro“

Tivat i "Porto Montenegro"

Tivat je mali grad koji se nalazi na jadranskoj obali Crne Gore. Nalazi se u Boki Kotorskoj i poznato je po živopisnom okruženju i mediteranskoj klimi. Tivat je popularna destinacija za turiste i lokalno stanovništvo, sa nizom aktivnosti u ponudi uključujući plivanje, vožnju čamcem i planinarenje.

Jedna od glavnih atrakcija Tivta je Porto Montenegro, luksuzna marina i stambeni kompleks koji se nalazi na samoj obali mora. Porto Montenegro je dom brojnih vrhunskih prodavnica, restorana i hotela, kao i niza rekreativnih sadržaja uključujući spa, fitnes centar i bazene.

Porto Montenegro je takođe dom brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti. Marina se nalazi u Starom gradu u Tivtu, gde se nalazi niz srednjovekovnih građevina i crkava, uključujući crkvu Svetog Roka, koja datira iz 15. veka.

 

Perast

Šta videti u Crnoj Gori?

Perast je mali grad na crnogorskoj obali Jadranskog mora. Poznato je po slikovitom okruženju i bogatoj kulturnoj baštini i nalazi se u Boki Kotorskoj.

Kao i prethodne do sada nabrojane atrakcije i ovo mesto je dom istorijskih građevina, uključujući crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka i crkvu Gospe od Škrpe, koja je izgrađena na veštačkom ostrvu u luci.

Grad takođe ima niz muzeja i galerija, posebno Peraštanski muzej, koji je posvećen istoriji i kulturi regiona. Perast je pored svojih kulturnih karakteristika popularna destinacija za entuzijaste na otvorenom. Poluostrvo Luštica, zaštićeno područje koje je dom bogate raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta, okružuje grad.

Na kraju, turistima verovatno i najbitnije, ova turistička atrakcija poseduje nekoliko veličanstvenih plaža, posebno plažu Plavi Horizonti, koja je poznata po kristalno čistom moru i vidicima koji oduzimaju dah.

 

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je prirodno čudo koje je zaista jedinstveno. Sa svojim svetlucavim vodama, zelenim šumama i zadivljujućim planinskim vidicima, nije ni iznenađujuće što je Skadarsko jezero posećivana atrakcija za putnike iz bliže i dalje okoline.

Pokriva površinu od oko 390 kvadratnih kilometara, te je samim tim Skadarsko jezero najveće jezero na Balkanu. Dom je raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu, uključujući preko 260 vrsta ptica, kao i brojne vrste riba i sisara.

Ali Skadarsko jezero nije samo raj za ljubitelje prirode – to je i mesto bogato istorijom i kulturom. Jezero je dom brojnih srednjovekovnih manastira i crkava, kao i brojnim privlačnim (za turiste) gradovima i selima koja su prepuna tradicije.

Ako ste u potrazi za avanturom, postoji mnogo aktivnosti koje će vas zaokupiti oko Skadarskog jezera. Možete se kupati u kristalno čistim vodama, voziti se čamcem da istražite njegove skrivene uvale ili ići na planinarenje u njegovim prelepim šumama.

Sve u svemu, Skadarsko jezero je destinacija koju morate posetiti za svakoga ko želi da doživi ljepotu i kulturu Crne Gore. Pa zašto čekati? Spakujte kofere i uputite se na Skadarsko jezero na nezaboravan odmor koji nikada nećete zaboraviti!

 

Budva

Budva

Budva je primorski grad koji se nalazi u Crnoj Gori, na Jadranskom moru. To je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji, zahvaljujući svojim prelepim plažama, bogatoj kulturnoj istoriji i živahnom noćnom životu.

Ako planirate putovanje u Budvu, evo nekoliko stvari koje treba da znate:

 

  • Lokacija: Budva se nalazi u jugozapadnom regionu Crne Gore, na obali Jadranskog mora. Lako je dostupan iz susednih zemalja, sa redovnim autobuskim i trajektnim vezama iz većih gradova poput Dubrovnika i Splita.

 

  • Klima: Budva ima mediteransku klimu, sa toplim, suvim ljetima i blagim, vlažnim zimama. Najbolje vreme za posetu je od maja do septembra, kada je vreme toplo i sunčano.

 

  • Plaže: Budva je dom brojnih prekrasnih plaža, uključujući plažu Mogren, koja se nalazi u centru grada, i plažu Jaz, koja je poznata po kristalno čistoj vodi i sitnom pijesku. Mnoge plaže su opremljene ležaljkama, suncobranima i drugim sadržajima, što ih čini savršenim mestom za opuštanje i sunčanje.

 

  • Kulturne atrakcije: Budva je pored svojih plaža i dom brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti. Stari grad Budva, koji se nalazi na malom ostrvu u zalivu, dom je brojnih srednjovekovnih građevina i crkava, uključujući crkvu Svete Marije, koja datira iz 9. veka.

 

  • Noćni život: Budva je poznata po živahnom noćnom životu, sa nizom klubova, barova i restorana koji ostaju otvoreni do kasno. Grad je posebno popularan među mladima, koji dolaze da uživaju u živoj atmosferi i zabavi do ranih jutarnjih sati.

 

Budva je popularna i živahna destinacija koja je savršena za one koji žele da iskuse ljepotu i kulturu Crne Gore. Bilo da tražite opuštanje na plaži ili uzbudljiv noćni izlazak, Budva ima za svakog ponešto.

 

Sveti Stefan

Free photos of Montenegro

Sveti Stefan predstavlja malo mesto koje se nalazi u opštini Budva. Nalazi se na Jadranskom moru i poseduje prekrasne plaže koje nijednog turistu neće ostaviti ravnodušnim.

Grad je dobio ime po Svetom Stefanu, zaštitniku Crne Gore, a veruje se da je nastao u 5. veku. Ima bogatu istoriju, sa dokazima o drevnim naseljima koja datiraju iz rimskog perioda. Sveti Stefan je bio važna luka i trgovački centar za region, a odigrao je značajnu ulogu u kulturnom i ekonomskom razvoju Crne Gore.

Danas je Sveti Stefan popularna turistička destinacija, poznata po prelepim plažama, čistom moru i mediteranskoj klimi. Grad je dom brojnih restorana, kafića i barova, što ga čini odličnim mestom za opuštanje i uživanje u lokalnoj kulturi. U ovoj oblasti postoji i niz kulturno-istorijskih znamenitosti, uključujući crkvu Svetog Stefana, koja je prelep primer srednjovekovne arhitekture.

Sveti Stefan je i odlično mesto za aktivnosti na otvorenom. Grad se nalazi u srcu Budvanske rivijere, koja je poznata po zadivljujućoj obali i odličnim uslovima za vodene sportove kao što su jedrenje, jedrenje na dasci i ronjenje.

 

Cetinje

Cetinje

Cetinje je istorijska prestonica Crne Gore, koja se nalazi u centralnom delu zemlje. To je mali grad sa oko 13.000 stanovnika, ali ima bogatu istoriju i kulturni značaj.

Cetinje je osnovano u 15. vijeku i služilo je kao glavni grad Crne Gore preko 400 godina. Imao je ključnu ulogu u razvoju i očuvanju crnogorske kulture i identiteta, a i danas se smatra kulturnim i duhovnim centrom zemlje.

Što se tiče znamenitosti samog mesta, tu je važno spomenuti Cetinjski manastir, koji je najstariji i najznačajniji manastir u Crnoj Gori. Manastir je osnovan u 15. vijeku i odigrao je ključnu ulogu u očuvanju crnogorske kulture i istorije. U manastiru se nalaze muzej i biblioteka sa bogatom kolekcijom rukopisa, knjiga i drugih kulturnih i religijskih predmeta.

Ostale kulturne atrakcije na Cetinju su Narodni muzej Crne Gore, koji prikazuje širok spektar umetničkih i kulturnih artefakata iz istorije zemlje, i Njegošev mauzolej, koji je poslednje počivalište Petra II Petrovića Njegoša, poznatog crnogorskog pisca i filozofa. .

Pored kulturno-istorijskih atrakcija, Cetinje je i odlična destinacija za ljubitelje prirode. Grad je okružen prelepim planinama i šumama i popularna je polazna tačka za šetnje i druge aktivnosti na otvorenom.

 

Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Lovćen je zaštićeno područje koje se nalazi u centralnom delu Crne Gore i prostire se na površini od oko 145 kvadratnih kilometara. Ime je dobio po planini Lovćen, najvišem vrhu parka, koji se nalazi na 1.749 metara nadmorske visine. Park je dom raznovrsne flore i faune, uključujući brojne endemske vrste, kao i niz kulturnih i istorijskih lokaliteta.

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u okviru Nacionalnog parka Lovćen je Njegošev mauzolej, spomenik posvećen pjesniku i filozofu Petru II Petroviću-Njegošu. Mauzolej se nalazi na vrhu planine Lovćen, a do njega se može doći vijugavim putem koji vodi na planinu. Sa vrha posetioci mogu da uživaju u panoramskom pogledu na okolinu, kao i da posete sam mauzolej u kome se nalaze Njegoševi ostaci.

Nacionalni park Lovćen je popularna destinacija za planinare i entuzijaste u prirodi, sa brojnim obeleženim stazama koje vode kroz šume, livade i stenovite vrhove parka. Park je takođe dom brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti, uključujući nekoliko starih manastira, crkava i tvrđava.

Posetioci Nacionalnog parka Lovćen mogu uživati u raznim aktivnostima, uključujući planinarenje, posmatranje ptica i izlete. Park je otvoren tokom cele godine, a sadržaji za turiste uključuju centar za posetioce, prostore za izlet i toalete. Preporučljivo je da nosite udobne cipele i ponesete dosta vode prilikom posete parku, jer staze mogu biti strme, a vreme može biti vruće tokom letnjih meseci.

 

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je srpski pravoslavni manastir koji se nalazi u Crnoj Gori, na području Budve. Smatra se jednim od najvažnijih duhovnih i kulturnih centara Srpske pravoslavne crkve i svake godine privlači hiljade posetilaca iz celog sveta.

Manastir Ostrog se nalazi na stenovitoj litici visoko iznad Bjelopavlićkog polja i podeljen je na dva dela: Gornji i Donji manastir. Gornji manastir, koji je najpoznatiji i posećeniji deo kompleksa, uzidan je u stenu, a čine ga dve crkve: Crkva Svetog Krsta i Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice. Obe crkve su poznate po prelepim freskama i ikonama i smatraju se značajnim primerima srednjovekovne srpske umetnosti.

Donji manastir, koji se nalazi dalje niz liticu, sastoji se od niza zgrada, uključujući pansion, biblioteku i muzej. Ovde se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog, ktitora i ktitora manastira.

Ovaj manastir je i popularna destinacija za turiste zbog svoje zadivljujuće lokacije. Sa Gornjeg manastira posetioci mogu da uživaju u panoramskom pogledu na okolinu, uključujući Bjelopavlićku ravnicu i planinski venac Durmitora.

Posetioci manastira Ostrog dužni su da poštuju brojna pravila, uključujući skromno oblačenje i skidanje obuće pre ulaska u crkve. Takođe je preporučljivo poneti toplu odeću, jer u manastiru može biti hladno i vetrovito, posebno u zimskim mesecima.

 

Haj-Nehaj

Haj-Nehaj

Haj-Nehaj je mali grad koji se nalazi u regionu Tivta, u primorju Crne Gore. Poznato je po svojoj bogatoj istoriji, prelepom prirodnom okruženju i blizini Jadranskog mora.

Jedna od glavnih atrakcija u Haj-Nehaju je gradski srednjovekovni zamak, poznat kao tvrđava Nehaj. Tvrđava je sagrađena u 16. veku, a korišćena je kao odbrambena građevina protiv otomanskih invazija. Nalazi se na brdu sa pogledom na grad i pruža panoramski pogled na okolinu. Posetioci tvrđave mogu da istraže njene odaje i bedeme i saznaju o njenoj istoriji kroz izložene eksponate.

Još jedna popularna atrakcija u Haj-Nehaju je gradska plaža koja se nalazi na Jadranskom moru. Plaža je poznata po kristalno čistoj vodi i finoj, peščanoj obali i popularno je mesto za kupanje i sunčanje.

Haj-Nehaj je takođe odlična destinacija za ljubitelje prirode, sa brojnim pešačkim i biciklističkim stazama koje vode kroz okolni krajolik. Oblast je dom raznovrsne flore i faune, uključujući maslinjake, vinograde i šume.

Posetioci Haj-Nehaja mogu da odsednu u brojnim smeštajnim opcijama, uključujući hotele, pansione i stanove za odmor. Grad ima niz restorana, kafića i barova, koji nude raznovrsnu domaću i internacionalnu kuhinju.

 

Kanjon Pive

Kanjon Pive

Kanjon Pive je zadivljujuća prirodna atrakcija u Crnoj Gori, poznata po dramatičnom pejzažu i prekrasnim pogledima. Evo nekoliko korisnih informacija za turiste koji posećuju kanjon Pive:

 

 

  • Lokacija: Kanjon Pive se nalazi u severozapadnom regionu Crne Gore, u Nacionalnom parku Durmitor. Do njega se stiže automobilom iz grada Žabljaka, koji je udaljen oko 45 minuta vožnje.

 

  • Kako doći: Postoji nekoliko načina da se dođe do kanjona Pive, uključujući automobilom, autobusom ili obilaskom. Ako se vozite, možete pratiti putokaze od Žabljaka do Pivskog manastira, a zatim nastaviti putem do kanjona. Postoji i nekoliko lokalnih turističkih kompanija koje nude obilaske kanjona i okoline sa vodičem.

 

  • Stvari koje treba uraditi: Kanjon Pive je popularno mesto za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, brdski biciklizam i rafting. Reka Piva, koja protiče kroz kanjon, takođe je popularno mesto za pecanje. Pored ovih aktivnosti, posetioci mogu da istraže i Pivski manastir, koji se nalazi u blizini, ili da lagano prošetaju slikovitim stazama kanjona.

 

  • Najbolje vreme za posetu: Kanjon Pive je popularna destinacija tokom cele godine, ali najbolje vreme za posetu zavisi od vaših interesovanja i aktivnosti. Ako ste zainteresovani za sportove na otvorenom, prolećni i letnji meseci su najbolje vreme za posetu, jer je vreme toplije i pogodnije za ove aktivnosti. Ako više volite hladnije vreme i mirnije gužve, jesenji i zimski meseci možda su bolje vreme za posetu.

 

Postoji nekoliko opcija za smeštaj u blizini kanjona Pive, uključujući hotele, pansione i kampove. Mnoge od ovih opcija nude zadivljujući pogled na kanjon i okolni pejzaž. Više o rezervaciji smeštaja u Crnoj Gori možete videti na sekciji Putovanja na našoj stranici.

 

Stari Bar

Stari Bar

Stari Bar je grad u Crnoj Gori koji se nalazi na jugu zemlje, u blizini Ulcinja. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, a nalazi se u njemu i mnogo spomenika kulture koji svedoče o tome.

Stari Bar je jedno od najstarijih naselja u Crnoj Gori, a prvi tragovi njegovog postojanja sežu u 4. vijek p.n.e. Grad je imao važnu ulogu u istoriji Crne Gore, a bio je i sjedište mnogih vladara i carstava.

Danas, Stari Bar je poznat po svojim znamenitostima i atrakcijama, poput tvrđave Bar, koja se nalazi na brdu iznad grada i koja je jedna od najbolje očuvanih tvrđava u regionu. Tvrđava je izgrađena u 12. vijeku i predstavlja jedan od najboljih primjera romaničke arhitekture u Crnoj Gori.

Osim tvrđave, u Stari Baru se nalazi i mnogo drugih spomenika kulture, poput crkve Sv. Vasilija, koja se nalazi u samom centru grada i koja je poznata po svojoj impresivnoj freski iz 14. vijeka. Također, u Stari Baru se nalazi i mnogo drugih crkava i manastira, poput manastira Sv. Arhanđela Mihaila i crkve Sv. Petra.

Stari Bar je također poznat po svojim plažama, koje su među najljepšim na Jadranu. Plaže u Stari Baru su dugačke, široke i peskovite, a okružene su borovom šumom, što ih čini izvrsnim mestom za odmor i relaksaciju.

 

Kanjon Tare

Kanjon Tare

Kanjon Tare je jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u Crnoj Gori, a nalazi se u zapadnom dijelu zemlje, u blizini grada Pljevalja. Nastao je prirodnim procesima erozije i karstifikacije krečnjaka, a dužina mu je oko 80 kilometara.

Poznat je po svojoj lepoti i divljini, a u njemu se nalazi i reka Tara, koja protiče kroz kanjon i čini ga još atraktivnijim. Reka Tara je druga po dubini u Evropi, a u kanjonu se nalazi i nekoliko vodopada, od kojih je najpoznatiji vodopad Đurđevica Tara.

Osim toga, kanjon Tare je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, a također se u njemu nalazi i nekoliko spomenika kulture, poput manastira Ostrog i monaških celija.

Kanjon Tare je oduvijek privlačio turiste iz cijelog svijeta, a u poslednje vreme postao je još popularniji zbog svoje lepote i raznolikosti aktivnosti koje se mogu obaviti u njemu. Ako želite istražiti divlju prirodu i avanture u srcu Crne Gore, kanjon Tare je pravo mjesto za vas.

 

Biogradska gora

Biogradska Gora, Biogradsko jezero.jpg

Biogradska gora je nacionalni park u Crnoj Gori koji se nalazi na jugu zemlje, u blizini Ulcinja. Park je poznat po svojoj izvornoj prirodi i bogatoj flori i fauni, a također je poznat i po svojim prelijepim jezerima.

Biogradska gora je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, a u njima se nalazi i jedno od najstarijih šuma u Evropi, Biogradska šuma. Šuma se sastoji od stabala bora i jela, a ima oko 500 hektara.

U Biogradskoj gori se nalazi i nekoliko jezera, od kojih su najpoznatija jezera Biograd i Skadar. Jezero Biograd je najveće jezero u Crnoj Gori i poznato je po svojim plavim vodama i bistrom dnu. Jezero Skadar je također poznato po svojim plavim vodama, a nalazi se u samom srcu nacionalnog parka.

 

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.