Bled Slovenija: Prirodne lepote i kulturna baština

March 9, 2023 by Turizam.org

Bled je grad smešten u Gorenjskoj regiji, okružen planinama i predivnom prirodom. Ova regija poznata je po svojim prirodnim lepotama, ali Bled je posebno zanimljiv jer je postao sinonim za luksuzan odmor.

Ovaj idilični grad ima dugu istoriju turizma, datira još iz 19. veka, a danas je popularno odredište za turiste iz celog sveta. Posetioci mogu uživati u različitim aktivnostima na otvorenom, kulturnim znamenitostima, gastronomskim specijalitetima, ali i opuštajućim tretmanima u luksuznim spa centrima.

Bled je poznat po svojim mnogobrojnim turističkim atrakcijama koje privlače posetioce iz celog sveta. Na samom Bledskom jezeru se nalazi maleni otočić sa crkvom, koji predstavlja jednu od najvećih atrakcija ovog grada, ali tu su i brojni drugi zanimljivi lokaliteti koje ćemo detaljno istražiti u ovom članku.

 

Bled – Opšte karakteristike grada

undefined

Bled – mesto koje svojom lepotom i turističkim potencijalom svake godine privlači hiljade posetilaca iz celog sveta. Smatra se jednim od najlepših gradova u Sloveniji, a nalazi se u Gorenjskoj regiji, na zapadu države. Grad je smešten u podnožju planine Julijskih Alpa i okružen predivnim Bledskim jezerom, koje je glavna turistička atrakcija ovog područja.

Sa svojih oko 8.000 stanovnika, Bled je grad koji živi od turizma i koji svojim posetiocima nudi brojne mogućnosti za odmor i zabavu. Iako je mali grad, Bled se može pohvaliti izuzetno bogatom istorijom i kulturnim nasleđem. Prvi zapisi o Bledu datiraju iz 1004. godine, a tokom 19. veka grad je doživeo pravi procvat i postao jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Sloveniji.

Ono po čemu je Bled danas prepoznatljiv jesu prelepi pejzaži i priroda, ali i raznovrsna ponuda za posetioce. Bled je poznat po svojim luksuznim hotelima, restoranima sa bogatom kulinarskom ponudom i različitim aktivnostima na otvorenom, koje privlače ljude svih uzrasta. Među najpopularnijim aktivnostima na Bledu su vožnja čamcem po jezeru, šetnja oko jezera, vožnja bicikla, planinarenje, ali i zimske sportske aktivnosti poput skijanja i snowboarda.

Ono što Bled izdvaja od drugih turističkih destinacija je prelepo ostrvo usred jezera, sa crkvom koja datira iz 17. veka. Legenda kaže da će se svaka želja ispuniti ukoliko se baci novčić u jezero dok se čamcem plovi ka otočiću. Ovo mesto predstavlja jednu od najfotogeničnijih atrakcija u Sloveniji i često se nalazi na različitim listama najlepših mesta u Evropi.

Video:

 

Turistički sadržaj grada

Bled Slovenija

Jezero Bled je glavna turistička atrakcija ovog grada, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i Bledsko ostrvo. Ostrvo se nalazi na sredini jezera i do njega se može stići vožnjom tradicionalnog slovenačkog čamca, zvanog “pletna”. Na ostrvu se nalazi crkva Sv. Marije, koja je jedna od najstarijih crkava u Sloveniji, kao i zvonik sa zvonima koje posetioci mogu zvoniti.

Pored jezera Bled, grad nudi i druge zanimljive atrakcije. Na primer, dvorac Bled je jedan od najpoznatijih dvoraca u Sloveniji i nudi posetiocima neverovatan pogled na jezero i okolinu. Dvorac se nalazi na vrhu brda iznad jezera i ima bogatu istoriju koja seže unazad do 11. veka. U dvorcu se danas nalazi muzej koji prikazuje istoriju Bleda i Slovenije uopšte.

Za ljubitelje prirode, grad Bled nudi predivne pešačke staze koje vode kroz šume, planine i prelepe pejzaže. Jedna od najpopularnijih staza je staza oko jezera Bled, koja je duga oko 6 kilometara i nudi neverovatan pogled na jezero i okolinu. Za one koji žele više avanture, grad nudi i razne sportske aktivnosti poput planinarenja, vožnje bicikla, jahanja i paraglajdinga.

Uz to, grad Bled ima i bogatu gastronomsku scenu, sa mnogim restoranima koji nude tradicionalnu slovenačku hranu kao što su gulaš, kobasice i pite od sira. Posetioci takođe mogu uživati u lokalnim specijalitetima kao što su kremna rezina (kremna torta) i Bledske kremne rezine, koje se smatraju nezaobilaznim desertima za sve posetioce ovog grada.

Bled takođe nudi i razne događaje tokom cele godine, poput koncerata, festivala i sportskih takmičenja. Jedan od najpoznatijih događaja u Bledu je “Bledska noć”, koja se održava svakog leta. To je noćna zabava na obali jezera Bled, gde posetioci mogu uživati u muzici, hrani i piću, kao i spektakularnom vatrometu na kraju večeri.

 

Šta posetiti u okolini?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Panoramic_of_Bled.jpg

Naravno, grad Bled je samo jedno od mnogih mesta u okolini koji nude prelepe prirodne i kulturne atrakcije koje se mogu istražiti. Evo nekih od najzanimljivijih mesta koja se nalaze u blizini Bleda:

  • Bohinjsko jezero – Ovo jezero nalazi se na oko 30 minuta vožnje od Bleda i drugo je najveće jezero u Sloveniji. Okruženo je prelepim planinama i prirodnim lepotama i nudi aktivnosti poput vožnje kanua, plivanja i ribolova. Takođe možete posetiti i malo selo Ribčev Laz koje se nalazi pored jezera.

 

  • Triglavski nacionalni park – Ovaj nacionalni park je najveći u Sloveniji i obuhvata prelepe planine, reke i jezera. Park se nalazi u neposrednoj blizini Bleda i nudi razne aktivnosti poput planinarenja, biciklizma i vožnje kanua. Park nudi i brojne staze za pešačenje koje vode kroz prelepe predele i nude neverovatan pogled na okolinu.

 

  • Vintgar klisura – Ova prelepa Vintagar klisura nalazi se na samo nekoliko kilometara od Bleda i pruža jedinstveno iskustvo pešačenja kroz prelepe prirodne pejzaže. Klisura se nalazi uz reku Radovna i nudi neverovatan pogled na vodopade, brzake i stene koje okružuju reku.

 

  • Kranjska Gora – Ovo prelepo planinsko selo nalazi se na oko 40 minuta vožnje od Bleda i nudi prelepe planinske pejzaže, skijališta i razne aktivnosti poput planinarenja i biciklizma. Kranjska Gora je takođe popularno mesto za skijanje i snowboarding tokom zime.

 

  • Radovljica – Ovo prelepo srednjovekovno selo Radovljica nalazi se na samo nekoliko kilometara od Bleda i nudi bogatu kulturnu i istorijsku baštinu. Selo ima prelepe zgrade i kuće iz 16. i 17. veka, kao i muzeje koji prikazuju istoriju i kulturu ovog regiona.

 

  • Postojnska jama – Iako se nalazi malo dalje od Bleda, na oko 1,5 sat vožnje, Postojnska jama je jedna od najvećih i najlepših jama u Evropi i definitivno vredna posete. Jama nudi jedinstveno iskustvo istraživanja podzemnog sveta, sa prelepim pejzažima, stalagmitima i stalaktitima.

 

Bled – Smeštaj

Ako želite da rezervišete smeštaj u Bledu (ili u bilo kojoj drugoj destinaciji) preko interneta po povoljnim cenama to možete da uradite preko forme koja se nalazi ispod ili preko sekcije “Putovanja” na našem sajtu.

 

Bled na karti

Ovde možete videti prikaz ovog prelepog gradića u Sloveniji na google mapi: