Vodopad Bigar

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini, na oko 5 kilometara udaljenosti od sela Kalna, pored puta ka Pirotu. Ovaj impresivni vodopad je smešten na nadmorskoj visini od približno 450 metara i visok je preko 35 metara.

Voda se preliva preko lakog, rupičastog kamena, poznatog kao bigar, po kojem je vodopad i dobio ime. Uzvodno od vodopada nalazi se nekoliko manjih vodopada, bigrenih kadica u koritu reke, kao i tri jezerceta sa bistrom vodom.

Vodopad Bigar predstavlja pravi dragulj turističke ponude Stare planine. Njegov magični izgled i prirodna lepota privlače mnogobrojne posetioce. U nastavku teksta saznaćete više o vodopadu Bigar.

 

Karakteristike vodopada

Vodopad Bigar 1

Vodopad Bigar je prirodna atrakcija akumulativnog porekla, koja privlači mnoge posetioce zbog svoje jedinstvene lepote. Njegovi odseci su nastali taloženjem bigra, posebne vrste kamena po kojoj je vodopad i dobio ime. Bigar se sastoji iz niza manjih odseka koji se ređaju poput stepenica, stvarajući spektakularan prizor.

Rečica Bigar, koja formira vodopad, izvire iz krečnjačkih kosa od orljanskih i pajeških krševa, kao što su Oštrc, Ljuti Kamen i Kragujica. Njena voda protiče dolinom dužine jednog kilometra i širine od 500 do 600 metara, nagnuta oko 80 metara od izvora do ušća u Stanjinsku reku. Na ovom putu, dolina Bigra je ispunjena bigrom, koji u gornjem delu leži na krečnjaku, a u donjem na peščaru.

Najveći slap vodopada Bigar, visine 35 metara, nalazi se na mestu gde se dolina Bigra sučeljava sa dolinom Stanjinske reke. Na ovom mestu, voda se preliva preko lakog rupičastog kamena, formirajući tri velika zapenušana platna koja stvaraju veličanstven prizor.

Uzvodno od vodopada nalaze se manje vodopadi i bigrene kadice u koritu reke, kao i tri manja jezera sa bistrom vodom. Ova mesta su nekada bila popularna okupljališta tokom praznika i vašara, a danas su tu postavljene pečurke sa klupama gde posetioci mogu uživati u prelepom okruženju.

Nekada je na ovom potoku bilo 12 vodenica. Danas se duž staze obrasle gustim rastinjem mogu videti ostaci tih kućica. Manastir Svetog Onufrija iz 15. veka, koji se nalazi u blizini, dugo je bio zaboravljen. Selo Stanjinac, pored kojeg se nalazi vodopad, nekada je imalo 1.000 stanovnika, dok ih danas ima samo pedesetak.

 

Kako doći do vodopada Bigar

Vodopad Bigar 2

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini, pored puta Knjaževac-Pirot, i udaljen je oko 5 kilometara od sela Kalna. Do vodopada možete doći na nekoliko načina:

  • Iz Beograda: Vožnja automobilom traje oko 3 i po sata auto-putem A1/E75.
  • Iz Knjaževca: Vodopad je udaljen 35 kilometara od Knjaževca.
  • Iz Pirota: Do vodopada možete stići za oko pola sata preko Rute 221.

Put do vodopada nije najbolje obeležen, što može otežati pronalaženje tačne lokacije. Međutim, zbog sve veće popularnosti vodopada, očekuje se da će obeležavanje uskoro biti poboljšano. Vodopad se nalazi neposredno uz put, tako da je lako uočljiv. U okolini vodopada uređen je mali parking, a postavljene su i klupe kraj bistre, ledene vode koja je pogodna za piće.

 

Šta posetiti u okolini?

Šta posetiti u blizini vodopada Bigar

Ovaj deo Srbije je poprilično turistički potcenjen, pa shodno tome ne bi bilo loše ukoliko se nađete u prilici da posetite i par okolnih mesta:

Bukovački doManje poznat, ali vredan posete, Bukovački do je vodopad koji se sliva niz crvenu stenu, stvarajući slikovitu vodenu kadicu. Nalazi se svega 50 metara od asfaltnog puta, lako dostupan i idealan za opuštajuću šetnju uz reku.

TupavicaJedan od najfotografisanijih vodopada u Srbiji, visok 15 metara, smešten u slikovitom kraju Stare planine. Pristup je lagodan i vodi kroz prirodne lepote do očaravajućeg vodopada koji često dostiže svoj vrhunac nakon kišnih perioda. Savršeno mesto za ljubitelje prirodnih fenomena.

Rosomački lonci (Slavinjsko grlo)Neobični kanjon Rosomače karakterišu vrtložni lonci ili kotlovi u koritu reke, nastali abrazivnim procesima u krečnjačkim stenama. Pogled na kanjon pruža jedinstven doživljaj prirodnih formacija i brzaca vode. Ovo mesto je izuzetno za istraživače prirode i fotografe.

Klisura ŽdreloKlisura Ždrelo, poznata i kao Knjaževački meteori, impresionira svojim krečnjačkim stenama i Zdravačkim kamenom. Ova geološka atrakcija pruža nezaboravan pogled i bogatu istoriju, sa izvorom “Božja trpezica” koji datira još iz antičkog doba.

Arheo-etno Park RavnaU Arheo-etno parku Ravna, posetioci mogu istražiti lokalnu istoriju i arheološke nalaze, dok se upoznaju sa tradicionalnim životom kroz autentične etno kuće i zanate.

Rgoška BanjicaRgoška Banjica je termalni izvor sa lekovitom vodom, poznat po svojim blagotvornim efektima na zdravlje. Posetioci ovde uživaju u bazenima i sportsko-rekreativnim aktivnostima, kao i u restoranu sa pogledom na Svrljiški Timok.

Crkva Svete Bogorodice, Donja KamenicaCrkva Svete Bogorodice u Donjoj Kamenici, sa freskama izuzetne umetničke vrednosti, predstavlja kulturni dragulj starog Timočkog kraja.

 

Vodopad Bigar mapa