Rosomački Lonci – Kanjon Reke Rosomače

August 8, 2022 by Turizam.org

Danjašnji svet živi prevelikom brzinom. Od prevelike gužve, buke i previše obaveza postajemo nervozni i dzangrizavi. Ponekad nam je samo potrebno mesto gde ćemo se skloniti od svega toga, jedno mesto gde možemo da se opustimo, dišemo punim plućima i ne mislimo na sve ono sto nas čeka sutra. U našoj zemlji postoji mnogo takvih mesta, a jedno od njih je upravo kanjon po imenu “Rosomački lonci

Rosomački Lonci – Položaj

Rosomački Locni - Izvor Vikipedija

Rosomački lonci je naziv kanjona reke Rosomače, nalazi se u istočnoj Srbiji na Staroj planini, oko 30km od Pirota, nedaleko od sela Slavinja. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo. Nastao je pre vise miliona godina usecanjem istoimene reke u stensku masu Stare planine, tekući ka reci Visočici.

Poreklo imena

Na mestima gde reka naglo pada u korito sa kaskada, reka je probijala i usecala proširenja sa virovima koji izgledaju poput lonca. Ovi fascinantni lonci su na nekim mestima široki i do 4m. Drugi naziv Slavinjsko grlo dobio je po obližnjem selu po imenu Slavinja.

 

Flora i fauna

Obzirom da se ovaj kanjon nalazi na Staroj planini, veoma je zanimljivo napomenuti koliko je biljni svet raznovrstan na ovom području. Ovo je dom za čak 1200 razlicitih biljnih vrsta i podvrsta visih biljaka, od kojih je preko stotinu zaštićeno i strogo zaštićeno, a čak preko pedeset vrsta koje se nalaze na spisku ugrožene evropske flore.

Biljni svet

Veliki broj raznovrsnih biljnih zajednica čine Staru planinu strogim prirodnim rezervatom. Pojedine dominantne vrste su: bukov, hrastov, smrčev pojas i pojas subalpijske žbunaste vegetacije. Tu su takodje i  šumske, žbunaste, livadske, pašnjačke i tresavske zajednice. Ovde takodje rastu i mnoge samonikle lekovite i jestive biljke.

Životinjski svet

Stara planina - Vikipedija

Životinjsko bogatstvo Stare planine ogleda se u raznolikim vrstama dnevnih leptira, gmizavaca, vodozemaca, ptica, kao i 30 vrsta sisara. Do sada su utvrdjene 203 vrste ptica što predstavlja najveći diverzitet ptica od svih planina u Srbiji i na Balkanu.

Zanimljivosti za turiste

Ova neobična, jedinstvena tvorevina prirode će vam zaista dati osećaj svežine, upoznaće vas sa nekim novim prirodnim pojavama i pokloniti vam svaki svoj predeo kako biste uživali u njemu.

 

Veoma je pristupačan, da biste stigli do njega ne treba vam oprema za planinarenje, niti ogromna fizička spremnost, no ipak, ako se umorite, voda ovde ne prelazi temperaturu od 5 stepeni C, tako da uvek možete da se osvežite ukoliko vam je to potrebno.

 

Prolazak kroz kanjon je moguć, ali samo uz reku i preporučuje se onima koji su navikunuti na ovakve predele. Na samom početku stoji stara vodenica koja se potpuno uklapa u neobičan ambijent.

 

Posetioci koji su obišli kanjon kažu da do njega nije teško doći, ali da je najbolje ići tokom leta. Ako se pitate šta je tako jedinstveno ovde, onda svakako morate da znate da se ne vidjaju tako često slojevite stene kanjona od crvenog kamena, koje se pružaju čitavom njegovom dužinom što mu i daje neobičan izgled.

 

Neobične stene okićene su zelenim rastinjem. Izmedju njih protiče moćna reka koja svojim užurbanim tempom čini da ovo mesto izgleda baš kao iz bajke. Možda ćete reci da preterujem, ali ako ikada odlučite da posetite Rosomačke lonce, verujem da će vam to biti jedno od omiljenih destinacija koje cete često posećivati.

 

Važno je napomenuti da ovo mesto jos uvek nije turistički otkriveno, tako da biste izlet morali da organizujete sami, jer agencijskih tura gotovo da nema. Naravno, kada ste već tu, svakako sam preporučujem posetu pećinskoj crkvi svetih Apostola Petra i Pavla.

Crkva svetih Apostola Petra i Pavla

Црква Св. Петар и Павле - Википедија

 

Pećinska crkva nalazi se u pecini brda Kalik na Staroj planini. Ova crkva je poznata po tome što je u njoj Isus Hrist naslikan bez kose. Veruje se da ta freska datira iz sredine 13. veka, kada je u Lazarevu Srbiju dospeo veliki broj isposnika iz Sinaja.

 

Freska je nazvana “Isus Mladenac“. Crkva je svrstana u istorijske vrednosti, pa su putevi koji vode do nje uredjeni za posetioce. Crkva je cela u steni, a ikonostas je od običnih drvenih greda, što mu daje potpuno prost i jednostavan izgled, ali do danas je ostala duhovni hram Staroplaninaca i mnogih hodočasnika iz sveta.

 

Složicemo se na kraju ipak, da čovek treba da provodi vise vremena u prirodi, jer nas ona intrigira,  umiruje, fascinira i daje snagu. Majka priroda je čudesna, nemojte zatvarati oči pred njenom lepotom, poštujte je i čuvajte, ona će to svakako moći da uzvrati.

 

Ukoliko želite da istražite još turističkih destinacija posetite turizam.org