...

Zvorničko Jezero i Njegovo Okruženje

јануар 28, 2024 by Turizam.org

Zvorničko Jezero, smešteno uzvodno od brane kod Zvornika i Malog Zvornika, predstavlja pravu prirodnu raskoš koja se pruža na 25 kilometara. Sa površinom od 8,1 km², širinom koja varira od 0,3 do 3 km, i maksimalnom dubinom od 39 m, ovo jezero očarava svojom veličinom i lepotom. Akumulirajući oko 90 miliona m³ vode, Zvorničko Jezero ima svoje mesto kao prva veštačka akumulacija na rijeci Drini.

U nastavku članka ćemo pored Zvorničkog jezera govoriti i o atrakcijama koje se nalaze u njegovoj blizini, jer se u ovom kraju nalazi dosta lepih mesta za jednodnevne izlete koje svakako preporučujemo da posetite.

 

Istorija i Turizam

Zvorničko jezero

Priča o Zvorničkom Jezeru počinje 1948. godine, kada su započeti pripremni radovi na izgradnji brane i pratećih objekata. Godine 1955., jezerski basen je popunjen vodom, stvarajući vodeni raj na nadmorskoj visini od 140 m. Ovo jezero pruža idealne uslove za razvoj nautičkog turizma, a njegovo priobalje je ukrašeno malim plažama, vikendicama, i ugostiteljskim objektima.

Vožnja kajaka, kanua, i tradicionalnih čamaca, zajedno sa ribolovom, kupanjem i opuštanjem, samo su neke od aktivnosti kojima se posetioci mogu posvetiti. Državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama privlači ljubitelje sporta, dok je mogućnost iznajmljivanja privatnog smeštaja dodatna pogodnost za potencijalne turiste koji nameravaju posetiti ovaj kraj.

U obližnjem selu Sakar, na oko 4km udaljenosti od Malog Zvornika, prema putu ka Ljuboviji, nalazi se jedna od najlepših i najuređenijih plaža za kupanje. Obala je tu ravna i šljunkovita, što su lokalni meštani iskoristili i organizovali jednu pravu turističku atrakciju koju svakako vredi posetiti ukoliko vas put dovede u okolinu Malog Zvornika.

 

Ribolov

Zvorničko jezero, pecanje

Zvorničko Jezero, izuzetno bogato ribom, ne samo što pruža idealan raj za ribolov, već je i mesto gde se ribolov transformiše u tradicionalno i zabavno takmičenje. Somovijada, koja se održava od 1998. godine, predstavlja vrhunac ribolovnog turizma na ovim prostorima. Ovo takmičenje, koje se održava poslednjeg vikenda u julu, na Zvorničkom Jezeru okuplja ribolovce i ljubitelje prirode iz celog regiona.

Somovijada je postala ne samo ribolovno takmičenje već i manifestacija pod imenom “Dani sportsko rekreativnog i kulturnog turizma – Drina je smisao života”. Tokom nekoliko dana, ova manifestacija obogaćuje život opštine i postaje platforma na kojoj se spajaju priroda, ribolov, i kultura.

Posetioci imaju priliku ne samo da uživaju u ribolovu, već i da isprobaju kampovanje, šetnju u prirodi, takmičenje u pripremanju riblje čorbe, vožnju katamaranom i čamcima, regate, plivačke maratone i različite kulturne programe. Somovijada na Zvorničkom Jezeru postala je neizostavan događaj koji privlači ljude željne prirode, sporta i dobre zabave.

Mesta za ribolov su često zauzeta, ali se najbolja mesta nalaze kod Sakara, Amajića i Čitluka. Pored soma, jezero je bogato i ribljim sortama poput štuke, smuđa, mladice, deverike, amura, šarana, bucova, klena…

 

Manasitir Lovnica

Фреска у манастиру

Na samo dva kilometra od Šekovića, na izvoru rečice Lovnice, smešten je Manastir Lovnica. Prema predanju, ova svetinja je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i izgrađena je na mestu gde je kralj uživao u lovu i bio začuđen lepotom okoline. Lokacija je, prema drugom predanju, manastir samo po sebi preselio čudotvornim načinom, a što su primetili lovci i pokazali ga građevincima.

Prvi pisani podaci o Manastiru Lovnica potiču iz druge polovine XVI veka. Zahvaljujući sačuvanim freskama, delu monaha Longina, manastir Lovnica smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih objekata tog perioda, ne samo u Bosni i Hercegovini. Posebnu vrednost predstavlja i lovnički ikonostas iz XVI veka.

Crkva je izgrađena od lomljenog kamena, a portali od kvalitetnijeg, tesanog kamena. Slična je crkvama u Gomionici, Rmnju, Krki i Krupi. Praski put do crkve asfaltiran, što olakšava pristup ljudima koji je posjećuju.

 

Manastir Papraća

Manastir Papraća

Na putu između Zvornika i Šekovića, u istoimenom selu, smestio se Manastir Papraća. Kroz manastirsko dvorište teče izvor Spreče, a obližnja planina Borogovo pridodava posebnu lepotu ovom manastiru. Prema jednom narodnom predanju, manastir su podigli kralj Dragutin i njegovi sinovi, dok prema drugom predanju, manastir je zadužbina župana Vukana koji ga je izgradio kao znak kaja što je nameravao promeniti veru. U epskoj pesmi manastir se pominje kao zadužbina Stefana Nemanje, dok jedno predanje o četiri sestre srpskog «car Šćepana» kaže da je svaka izgradila po jednu crkvu (u Tavni, Papraći, Lovnici i selu Cikotama).

Crkva manastira Papraća je najveća crkva u Bosni i Hercegovini i predstavlja dostignuće arhitekture moravske škole gradnje. Slična je poznatim manastirima u Srbiji – Manasiji, Ravanici, Ljubostinji. Svojom trokonačnom osnovom, predstavlja jedinstveno arhitektonsko čudo, obogaćujući duševni mir i kulturno nasleđe ovog podnebeskog mesta.

 

Manastir Tavna

Manastir Tavna

Manastir Tavna, posvećen Svetoj Trojici, smešten je na izvoru rečice Tavne, na tromeđi opština Zvornik, Bijeljina i Ugljevik. Put do manastira odvaja se od magistralnog puta Zvornik-Bijeljina u selu Glavičice, vodeći vas zapadno kroz selo narednih 5-6 kilometara.

Pominjan u najranijim turskim poreskim defterima iz 1533. i 1548. godine, Manastir Tavna je od 1548. do 1586. godine izričito registrovan kao manastir. Tokom svoje istorije, delio je sudbinu lokalnog stanovništva i bio ključni duhovni i kulturni centar srpskog naroda u ovoj regiji. Pretrpevši mnogo kroz vekove, ostaje svedok bogate prošlosti i važan spomenik duhovnog nasleđa.

 

Etno selo Stanišici

Stanišići Etno Selo

Foto: Stanišići Ethno Village

Na trećem kilometru od Bijeljine, prema Pavlovićem mostu, sreće nas etno selo „Stanišići“. Osnovano 2003. godine, ovo autentično planinsko selo čuva lepotu starih kuća i predmeta koji svedoče o vremenu i kulturi života krajem 19. i početkom 20. veka.

Selo se izdvaja u dve celine: jedna prikazuje svetovni život i sastavljena je od drveta. Kuće, brvnare, sa svim nameštajem, predstavljaju svakodnevni život iz prošlih vekova. Popločane kamene staze povezuju kuće, a dva jezera u središtu sela dodatno ga krase. Druga celina je duhovnog karaktera i prikazana je srednjevekovnom arhitekturom izgrađenom od kamena, koja predstavlja skup replika sa istorijskim i religijskim značajem.

Etno selo „Stanišići“ nalazi se na oko 50 kilometara od Zvornika i predstavlja idealno mesto za jednodnevni izlet za sve ljubitelje prirode. Uz to, u kompleksu funkcionišu vrhunski ugostiteljski objekti koji nude bogat izbor jela i pića.

 

Banja Koviljača

Banja Koviljača

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja na Balkanu, krase bogato naslijeđe i izvanredna prirodna bogatstva. Njena priča kao banjskog lečilišta započinje u vreme Kralja Petra I Karađorđevića, koji je 1908. godine izgradio savremeno sumporno kupatilo uz svoju rezidenciju.

Tokom dvadesetih i tridesetih godina XX veka, Banja Koviljača je prošla kroz potpunu transformaciju. Podignuti su luksuzni hoteli i vile, a park koji povezuje banjske objekte postao je oaza mira i zelenila. Kursalon, sagrađen 1939. godine, postao je epicentar zabave i domaćin prve kockarnice na Balkanu.

Danas, Banja Koviljača ostaje mesto gde istorija, lepota prirode i lekovite vode čine savršen spoj. Šetnja kroz prelepi banjski park pruža istinsko zadovoljstvo, dok su luksuzne banjske ustanove spremne pružiti posetiocima vrhunske usluge i sadržaje.

 

Vukov Tršić

Vuk Karadžić Tršić

Vukov Tršić, smešten samo 9 km jugoistočno od Loznice, predstavlja autentično kulturno i istorijsko nasleđe Srbije. Ovo slikovito selo je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, velikog srpskog prosvetitelja i književnika (ili po nekima austrougarskog agenta).

Središnji deo Vukovog Tršića čini etnografski park sa rekonstruisanim objektima narodne arhitekture, pružajući posetiocima jedinstven uvid u život i kulturu 19. veka. Vukova kuća, okružena tradicionalnim kačarama, vodenicama i drugim karakterističnim građevinama, čini srce muzeja na otvorenom.

Muzejski kompleks uključuje Dositejev muzej, Muzejsku postavu Vukovih sabora, Spomen dom seoskom učitelju i druge značajne institucije.

 

Sunčana Reka

Etno Selo Sunčana Reka

Foto: Etno Selo Sunčana Reka

Za ljubitelje sporta, rekreacije i porodičnog uživanja, sportsko-rekreativni kompleks „Sunčana Reka” predstavlja savršenu destinaciju za jednodnevni izlet. Ovaj idilični kompleks pruža raznovrsne sportske aktivnosti i zabavu za sve generacije.

U okviru kompleksa, posetioci mogu uživati u terenima za fudbal, odbojku na pesku, košarku i tenis, dok najmlađi članovi porodice mogu istraživati zabavni park. Škola jahanja nudi jedinstveno iskustvo vožnje kroz prirodne lepote, uključujući staze duž reke i obližnjih planina poput Gučeva i Boranje.

Za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, tu je staza za džoging dužine 5000 metara, pružajući idealnu priliku za osvežavajući trkački doživljaj. Pilates program i wellness opcije pružaju mogućnost opuštanja i revitalizacije. Posebne avanture uključuju spust Drinom, vožnju fijakerom i mnoge druge sadržaje koji upotpunjuju ovaj sportski raj.

Ski Centar Igrišta

Ski Centar Igrišta

Ski centar „Igrišta“predstavlja značajnu destinaciju za ljubitelje zimskih sportova, smešten na planini Javor. Naziv je dobio po najvišem vrhu ove planine, koji doseže nadmorsku visinu od 1406 metara.

Ovaj ski centar se nalazi uz magistralni put od Zvornika prema Sarajevu, između Vlasenice i Han Pjeska. Izgrađen je kao pomoćni centar tokom Olimpijade u Sarajevu, a danas privlači ljubitelje skijanja svojom infrastrukturom. Ski centar „Igrišta“ obuhvata oko 6 km uređenih skijaških staza, s posebnom pažnjom posvećenom početnicima i najmlađima, predstavljajući im „Javorovu poljanu“.

S povoljnim cjenovnikom, ova destinacija pruža ljubiteljima zimskih sportova priliku za uživanje u čarima zimske turističke sezone. Sa savremenim stazama i pogodnostima, ski centar „Igrišta“ stvara idealno okruženje za nezaboravno skijaško iskustvo.

 

Pročitajte naš tekst i o Borskom jezeru u nastavku…

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.