Znamenitosti u Ljubljani koje Morate Obići

November 1, 2022 by Turizam.org

Ako niste do sada živeli ispod kamena, verovatno znate da je Ljubljana glavni grad Slovenije. Slovenska prestonica poseduje oko 270.000 stanovnika, te je time ona zapravo jedan od najmanjih glavnih gradova u Evropi. Taj podatak i nije toliko bitan s obzirom da je mnogima Ljubljana idealno mesto za život. Isto tako, turistima koje put navede u Sloveniju, Ljubljana može obezbediti poprilično lepo iskustvo. Shodno tome, danas ćemo vam pokazati koje su to znamenitosti u Ljubljani.

 

Prešernov trg

Prešernov trg

Prešernov trg je popularna turistička atrakcija u Ljubljani. Trg nosi ime po slovenačkom piscu i pesniku France Prešernu. Inače, trg se nalazi u starom delu grada, u blizini atrakcija koje bi vam potencijalno bile interesantne za obići, poput Nacionalne galerije i Katedrale Svetog Nikole.

Lako se stiže javnim prevozom, uključujući autobuse i tramvaje koji su locirani u blizini trga. Turisti takođe često posećuju ovaj trg tokom dana jer je on glavno mesto okupljanja u gradu, a leti je trg domaćin raznih događaja, uključujući Festival reke Ljubljanice i božićne sajmove.

U okolini se nalaze i brojni kafići i restorani u kojima možete sesti i jesti dok uživate u pogledu na trg i okolinu. Dizajn trga izradio je arhitekta Jože Plečnik, koji je bio jedan od najpoznatijih slovenačkih arhitekata tokom 20. veka.

Najpoznatiji je po dizajnu kultnog Tromosta od crvene cigle u gradu, kao i mnogih važnih zgrada u drugim gradovima širom Slovenije.

 

Ljubljanski dvorac

Ljubljanski dvorac (grad)

Ljubljanski dvorac je jedan od zaštitnih znakova samog grada, a ujedno je i atrakcija koju nikako ne smete propustiti. Lociran je iznad centra grada.

Nastanak ovog dvorca vezuje se za 11. vek, medjutim, njegova savremena konstrukcija je izgrađena par vekova kasnije (u 15.), kao posledica konflikta između tadašnjeg Osmanskog carstva i Habsburške monarhije.

Tokom svoje duge istorije, ovaj dvorac je u nekoliko navrata vršio različite funkcije poput skladišta za oružje, vojne bolnice i zatvora. Razmišljajući o prošlosti ovog dvorca dok se budete nalazili na njegovim zidinama uživajući u pogledu na grad, verovatno će vas obuzeti neki čudni osećaji koje ćete teško moći opisati.

 

Obućarev most

Nekada je deo mosta bio sačinjen od drvenih greda koje su razdvajale obućarske radnje. Otuda i potiče naziv ovog mosta. S vremenom je došlo do redizajniranja mosta od strane čuvenog slovenačkog arhitekte, Jože Plešnika.

Danas se taj most savršeno uklapa u arhitekturu ambijenta u kojem se nalazi, te ukoliko ste onaj tip turiste koji voli da svoja putovanja dokumentuje kvalitetnim slikama, onda je ovaj most pravo mesto za vas!

 

Zmajski most

Zmajski most

Kada smo već spomenuli fotografisanje, red bi bio da kažemo par reči i o Zmajskom mostu u Ljubljani. Ako ne posedujete sliku sa ovog mosta, kao da i niste bili u Ljubljani. Interesantan je podatak da je dotični most bio prvi most u Sloveniji sa asfaltnim putem. Zmajski most je nastao nakon rušenja Mesarskog mosta koji se nalazio na identičnoj lokaciji u 19. veku.

 

Tivoli park

Znamenitosti u Ljubljani

Tivoli park je najveći park u Ljubljani. Nalazi se nedaleko od samog centra grada. Sam park predstavlja svojevrsnih kompleks koji je sačinjen od više objekata.

Prva stvar koja obično ljudima padne na pamet kada se spomene najveći ljubljanski park jeste dvorac Tivoli koji je izgrađen još u 17. veku (s tim da je renoviran u 19. veku i od tad poseduje svoj prepoznatljiv oblik).

Nakon toga, ovde se nalazi i dvorac Cekin, koji je smešten na severnoj strani parka. Od 1951. godine u njemu se nalazi “Muzej savremene istorije Slovenije“. Nastao je 1720. godine po naredbi Leopolda Lamberga.

U Tivoli parku se isto tako nalazi kompleks sa sportskim halama, osnovanog 1965. godine. Veća dvorana je namenjana za hokej na ledu i ona poseduje kapacitet od 7000 mesta. Takođe u ovom kompleksu se nalazi i manja košarkaška dovarana sa kapacitetom od 4500 mesta na kojem je nastupala ekipa KK Union Olimpija do 2011. godine.

Tivoli park, pored svega nabrojanog poseduje još i ribnjak, staklenik, vrt za ružama i igrališe “Dečji raj”…

 

Muzej iluzije (Hiša Iluzij)

Neobičan muzej uvlači vas u svet iluzija i tera vas da sumnjate u vlastite oči. Nalazi se u gradskoj kući na Kongresnom trgu. Ova atrakcija je najprikladnija za decu, ali i odrasli ovde mogu uživati sat ili dva.

Lutat ćete iz sobe u sobu, jer se u svakoj od njih događa nešto neobično: Antigravitacija u kojoj sve izgleda kao da lebdi, ili vrtoglavi vrtložni tunel u kojem se čini da se sve vrti oko vas, što otežava održavanje vaše ravnoteže.

 

Metelkova mesto i klubovi

Metelkova mesto

Ovaj ogromni park (Metelkoa mesto) u srcu Ljubljane evoluirao je u autonomnu urbanu enklavu, sličnu čuvenom kopenhagenskom “Freetown Christiania”. To je alternativno “utočište” s grafitima i muralima koje pokrivaju malte ne svaki zid.

Tokom dana preporučujemo vam da se slikate, a onda da se vratite noću kada ovo mesto oživi. Kada padne mrak, klubovi rezervišu muzičare i DJ-eve, a leti se održavaju nastupi na otvorenom.

 

Staza “Put uspomena i drugarstva” ili “Pot spomenov in tovarištva”

Put uspomena i drugarstva predstavlja stazu (koja je većim delom peskovita) sa dužinom od oko 30 kilometara. Duž same staze pratiće vas nekoliko hiljada stabala koja su raspoređena oko nje.

Ova staza se nalazi na mestu nekadašnje bodljikave žice kojom su Italijani tokom perioda Drugog svetskog rada podelili grad na 2 dela. Šetajući stazom imaćete prilike videti mnogo spomenika i spomen-kamenja.

 

Plovidba rekom Ljubljanicom

Plovidba rekom Ljubljanicom

Na nasipu Brega na levoj strani reke može se ukrcati čamac za krstarenje za vožnju niz Ljubljanicu. To je možda najbolji način da se posmatra urbani rad Joža Plečnika, koji uključuje Trostruki most, kao i arkadu i kolonadu na revitaliziranoj rivi nasuprot njemu.

Na sajtu Ljubljane možete rezervisati krstarenje Ljubljanicom istorijskim brodom od ariša i drveta ili nekim od modernijih plovila sa staklom.

Obilasci traju oko sat vremena i uključuju komentare o samim atrakcijama. Ako želite isprobati nešto novo, ovo putovanje možete obaviti i u kanuu ili na dasci za veslanje.

 

Zoološki vrt

Od parka Tivoli možete nastaviti do nižih padina brda Rožnik do gradskog zoološkog vrta. Atrakcija je okružena brdskom šumom i livadama, a životinje imaju veliko, zdravo okruženje. Ima životinja iz celog sveta, a fokus je na očuvanju slovenačke prirode u ovom jedinstvenom okruženju gde se alpi spajaju s panonskom nizijom i mediteranom.

Zoološki vrt u Ljubljani ima ukupno 119 vrsta, sa skoro 500 različitih životinja. Gepardi, morski lavovi, slon i par vrsta tigrova., omiljeni su kod posetilaca. Možete prosmatrati morske lavove i pelikane kako se hrane u različito doba dana i upoznati životinje.

 

Šmarna gora

Ako dobijete želju da izađete iz samog grada, onda vam preporučujemo da posetite ovaj park koji je otprilike 10 kilometara severno od Ljubljane.

Šmarna Gora, poznata po svojim “duplim grbama”, nalazi se na više od 660 metara nadmorske visine, ali ju je pristupačnom učinilo 15 dobro uređenih planinarskih staza koje sve opslužuju vrhove.

Kada stignete na kraj istočnog vrha, dočekaće vas restoran i barokna crkva iz ranih 1700-ih. Ovde se nalazi i marijanska kolona iz istog veka, koja obeležava izbijanje kuge 1600-ih. Pogled sa ove lokacije koji se pruža na samu Ljubljanu je jednostavno neverovatan.

 

Plečnikova kuća

Plečnikova kuća

S obizorom da smo više puta pominjali najpoznatijeg slovenskog arhitekta, bilo bi glupo da preskočimo ovu atrakciju. Plečnikov uticaj na Ljubljanu se može porediti sa Antonijem Gaudijem.

On je imao viziju da Ljubljanu pretvori u modernu verziju antičke Atine. Kompleks Plečnikove kuće nalazi se u Karunovoj ulici i sam izgled je gotovo netaknut od vremena od kada je preminuo 1957. godine.

Tu su dve kuće jedna uz drugu i bašta sa zbirkom lapidarija, te arhitektonski nameštaj, alat i skice i druga imovina je i dalje na identičnom mestu. Izložba se bavi o detaljima zgrada kojima je Plečnik doprinio Ljubljani i otkriva neke njegove ambicije koji se nikada nisu ostvarile.

 

Tipični slovenski specijalite

Mi smatramo da bi ste svako svoje putovanje trebali iskoristiti za upoznavanje kulture druge nacije i mentaliteta naroda koji tamo živi.

Zbog toga, za kraj ovog priloga, želimo da vam predložimo da obavezno probate tipična slovenska jela poput kranjske kobice, bledske krempite, tradicionalne slovenske pite itd…