...

10 Predloga Šta videti u Višegradu

октобар 22, 2023 by Turizam.org

Višegrad, prepoznatljiv po svom izuzetnom mostu na Drini, predstavlja jedan od najzanimljivijih i najkulturnijih gradova na istoku Republike Srpske. Ovaj grad ima bogatu i složenu prošlost koja seže vekovima unazad, a njegova prirodna lepota ga čini pravim draguljem Balkana. Smešten na obalama reke Drine, Višegrad se često opisuje kao grad mostova, arhitekture i književnosti. U nastavku ćemo vam dati odgovor na pitanje „Šta videti u Višegradu„, a takođe ćemo vas provesti kroz priču o ovom izvanrednom mestu, koje je neizostavan deo kulturne i prirodne baštine ovih prostora.

 

Most Mehmed Paše Sokolovića

undefined

Višegradova najupečatljivija znamenitost i pravi arhitektonski dragulj je most Mehmed Paše Sokolovića. Ovaj most, koji se nalazi na reci Drini, služio je kao veza između Bosne i Carigrada (Istanbula), kao svojevrsna zadužbina Mehmed Paše Sokolovića koji je rođen u obližnjem selu.

Most Mehmed Paše Sokolovića datira iz 16. veka i sagrađen je u vreme vladavine Osmanskog carstva. Iako je često opisan kao jedan od najlepših mostova na Balkanu, njegova lepota nije samo u vizuelnom aspektu, već i u dubokoj istorijskoj važnosti koju nosi (Recimo, roman našeg nobelovca Ive Andrića, „Na Drini Ćuprija„, je inspirisan ovim mostom).

Ovakva  znamenitost nije samo vizuelno remek-delo, već i deo UNESCO-ve Svetske baštine, prepoznat kao dragulj balkanske arhitekture. Šetnja ovim mostom postaje putovanje kroz vreme i prostor, a posetioci takođe mogu uživati u lokalnom prizoru ovog kraja.

 

Andrićgrad (Kamengrad)

Andrićgrad

Andrićgrad, takođe poznat kao Kamengrad, jedinstvena je kulturna destinacija smeštena u Višegradu, koju je stvorio režiser Emir Kusturica. Otvoren 2012. godine, ovaj kameni grad nudi autentično iskustvo sa preko pedeset fascinantnih objekata.

Pored šarmantnih kamenih kuća, posetioce privlače gradsko pozorište, moderni bioskop, Andrićeva gimnazija i Andrićeva spomen-kuća. Takođe, tu je i crkva posvećena Svetom caru Lazarumu i Kosovskim mučenicima, koju je osveštao patrijarh srpski Irinej.

Andrićgrad je takođe domaćin raznim kulturnim manifestacijama i događajima koji privlače ljude iz regiona. Neki od počasnih građana ovog grada su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i pesnik Matija Bećković.

Ovo kulturno naselje nudi jedinstvenu kombinaciju umetnosti i arhitekture, i predstavlja izuzetno turističko odredište. Izgrađen je na predivnom mestu na ušću reka Drine i Rzava. Andrićgrad privlači umetnike, kulturologe i sve one željne otkrivanja bogate kulturne baštine Republike Srpske. Ako želite duboko uroniti u srpsku kulturu i umetnost, ovo je destinacija koju ne smete propustiti.

Takođe, unutar samog Andrićgrada može se pogledati raznolika turistička ponuda:

 

 • Galerija
 • Brod Lotika
 • Restoran Zlatna Moruna
 • Suvenirnica
 • Knjižara „Ili-ili“
 • Andrićev Institut
 • Picerija Parma
 • Multipleks „Doli Bel“
 • Poslastičarnica „Secesija“
 • Kafe bar „Goua“
 • Vinoteka „Dvori“
 • Pivnica „Kod Švejka“
 • Optika „Mig“
 • Pekara „Pekoteka“
 • Zlatara Juvelirnica Knežević
 • Ćevabdžinica „Kasaba“

 

 

Kuća Ive Andrića

Kuća Ive Andrića u Višegradu je izuzetno značajna kulturna atrakcija. Ovaj objekat, gde je nobelovac Ivo Andrić proveo svoje detinjstvo, svedoči o životu i vremenu ovog slavnog pisca.

Kuća se nalazi na levoj obali reke Drine, nedaleko od čuvene višegradske ćuprije. Vlasništvo je bilo Andrićevog ujaka Ivana i ujne Ane Matkovščik, sa kojima je Ivo odrastao. Ovaj ambijent i atmosfera Višegrada duboko su uticali na njegovo kasnije književno stvaralaštvo.

Kuća Ive Andrića svedoči o važnosti ovog mesta za pisčevu biografiju, a sam Andrić je 1953. godine poklonio ovu kuću opštini Višegrad. Danas je ova kuća muzejski kompleks, privlačeći mnoge posetioce i ljubitelje književnosti. Iako još uvek nije otvorena za javnost, nada se da će uskoro biti dostupna turistima, kako bi mogli da dublje istraže život i delo ovog velikog pisca.

 

Spomen Učionica

Spomen Učionica - Ivo Andrić Višegrad

Spomen učionica u Višegradu predstavlja posebno značajno mesto koje nas vraća u prošla vremena i omogućava nam da dublje razumemo delo nobelovca Ive Andrića. Ova učionica smeštena je u centru grada, na samo 500 koraka od čuvene ćuprije na Drini.

Godine 1892, upravo u ovoj zgradi otvorena je Osnovna narodna škola, a jedno od dece koju ju je pohađalo bilo je i naš veliki književno genije – Ivo Andrić. Da bi sačuvali sećanje na ovog nobelovca i izrazili zahvalnost za njegov doprinos, građani Višegrada su 2008. godine osnovali memorijalnu učionicu.

 

Vožnja Kanjonom Drine

Vožnja Kanjonom Drine

Vožnja kroz kanjon Drine je neprocenjivo iskustvo za sve posetioce Višegrada. Ovaj kanjon, jedan od najimpresivnijih prirodnih čuda u okruženju, pruža vam priliku da istinski uživate u spektakularnom pejzažu.

Tokom vožnje, koja traje otprilike sat ili dva, moći ćete da divite strminama kanjona, čija visina doseže preko 500 metara. Drina vas okružuje svojim nijansama zelene, stvarajući osećaj potpunog harmoničnog spoja s prirodom.

Kanjonom Drine takođe prolazi niz planinskih staza koje privlače ljubitelje planinarenja. Ove staze omogućavaju putnicima da istraže skrivena mesta oko kanjona i uživaju u njegovom jedinstvenom pejzažu. Svoj boravak u Višegradu upotpunite ovom vožnjom i osetite duboku povezanost sa prirodom koju Drina pruža.

 

Manastir Dobrun

Manastir Dobrun

Manastir Dobrun, takođe poznat kao Kruševo, lociran je u spektakularnom planinskom okruženju, udaljen samo 10-ak km od Višegrada, u klisuri reke Rzav. Ovaj manastir, posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, osnovan je 1343. godine od strane župana Pribila i njegovih sinova Stefana i Petra. Manastir Dobrun odigrao je značajnu ulogu tokom turske vlasti, pružajući utočište monasima iz drugih manastira koji su bili uništeni.

Sam manastir je tokom svoje istorije pretrpeo određena oštećenja, dok je najveće u sledilo tokom Drugog Svetskog rata od strane Nemaca, ali je ipak nakon njegovog završetka manastir obnovljen.

U tim razaranjima su stradele i mnoge freske koje su bile karakterističan simbol manastira, ali su srećom neke ipak sačuvane poput one na kojoj je oslikan car Dušan.

Od 1993. godine, manastir Dobrun postao je aktivni manastir sa monaštvom. Kompleks manastira obogatio se 2004. godine otvaranjem Karađorđevog konaka, u kojem se nalazi Muzej Prvog srpskog ustanka, Galerija i Muzej Mitropolije dabrobosanske. Takođe, na uzvišenju iznad manastira podignut je spomenik voždu Karađorđu povodom obeležavanja 200 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

U neposrednoj blizini manastira nalazi se Stari grad Dobrun, koji je bio poznata srednjovekovna tvrđava i administrativni centar za ovu oblast. Grad je imao kule-stražarnice i župski dvor, a nekad je bio stecište i za dubrovačke trgovce. Danas su vidljivi ostaci starih kula, koji svedoče o njegovoj bogatoj prošlosti.

 

Zip Lajn (Zip Line)

Za one koji traže nešto novo i uzbuđujuće, poseta Višegradu pruža savršenu priliku za doživljaj ovog prelepog grada iz potpuno nove perspektive. Preporučujemo adrenalinsku vožnju zip lajnom kraj čuvene višegradske ćuprije, čiji zip lajn ima impresivnih 480 metara dužine.

Ovo iskustvo će vam omogućiti da doživite grad na način koji niste mogli ni zamisliti, lebdeći nad prelepom Drinom i uživajući u spektakularnom pogledu na okolinu.

Sav aspekt bezbednosti strogo je kontrolisan od strane obučenog osoblja, a profesionalna oprema za vožnju obezbeđuje da uživate u vožnji bez brige o sigurnosti. Zip lajn u Višegradu definitivno predstavlja jedno od nezaboravnih iskustava koje će vam ostati urezane u sećanju.

 

Višegradska Banja

Višegradska Banja

Višegradska Banja predstavlja prirodno blago ovog kraja. Ono što Višegradsku Banju čini posebnom su termalne vode čije karakteristike podsećaju na radioaktivne karbonatne homeoterme s temperaturom od 34°C. Ovaj raj za rekreaciju i relaksaciju nosi epitet prve u Bosni i Hercegovini po radijaciji.

Banja se nalazi 5 km severno od Višegrada na nadmorskoj visini od oko 400 metara nadmorske visine i oko nje se nalazi šuma, što dodatno ulepšava čitav ambijent.

Centralna tačka za sve ljubitelje ovog prirodnog rajskog utočišta je hotel i rehabilitacioni centar „Vilina vlas“. Sa smeštajnim kapacitetom od 160 ležajeva i dva restorana, ovaj hotel nudi ne samo komforan smeštaj već i pristup zatvorenom bazenu sa termomineralnom vodom. U medicinskom segmentu hotela primenjuju se različite terapije, uključujući kupke, vodene masaže itd…

Osim ovog centra, Višegradska Banja nudi još jedno posebno iskustvo. Na njenoj teritoriji nalazi se hamam – tursko kupatilo koje je svoj nastanak duguje izgradnji čuvene ćuprije na Drini 1575. godine.

 

Spomenici Višegrada

Šta videti u Višegradu?

U Višegradu se nalazi nekoliko spomenika koji odražavaju bogatu istoriju i kulturno nasleđe grada:

 

 • Spomenik Mehmedu Paši Sokoloviću: Spomenik Mehmedu Paši Sokoloviću se nalazi u ulici II podrinjske brigade, svega 300 metara udaljeno od čuvenog starog mosta. Ovaj impozantni spomenik je poklon Višegradu od strane poznatog biznismena Slobodana Pavlovića. On simbolizuje značajnu istorijsku ličnost, Mehmeda Pašu Sokolovića, koji je bio veliki vezir Osmanskog Carstva i potiče iz ovog kraja. Spomenik predstavlja trajan podsetnik na njegovu povezanost sa Višegradom i njegov doprinos turskoj i srpskoj istoriji.

 

 • Spomenik Ivi Andriću: Spomenik Ivi Andriću, delo sarajevskog vajara Ljupka Antunovića, simbolizuje otvorenu knjigu s medaljonima lika Ive Andrića. Ovaj spomenik smešten je neposredno pored čuvene višegradske ćuprije. Rođen u Travniku, Ivo Andrić je proživeo svoje detinjstvo u Višegradu i kasnije postao nobelovac i jedan od najvećih srpskih pisaca. Spomenik predstavlja trajan podsjetnik na njegov doprinos svetskoj književnosti i njegove veze s ovim gradom.

 

 • Spomenik srpskim borcima: Spomenik srpskim borcima posvećen je vojnicima koji su se borili i žrtvovali u otadžbinskom ratu 1992-1995 godine. Nalazi se na gradskom trgu, svega 50 metara udaljeno od čuvenog starog mosta. Ovaj spomenik služi kao sećanje na hrabre borce koji su dali svoje živote za svoju otadžbinu tokom ovog sukoba i podseća na značaj i patnju koju je grad Višegrad doživeo u to vreme. Spomenik je često mesto odavanja počasti i sećanja tokom različitih ceremonija i komemoracija.

 

Ovi spomenici održavaju sećanja na važne ličnosti i događaje iz prošlosti ovog grada.

 

Spomen-Kompleks Stari Brod

Spomen-Kompleks Stari Brod

Spomen kompleks u Starom Brodu, predstavlja duboko emotivan spomenik i mesto sećanja posvećeno jednom od najtragičnijih događaja u Drugom svetskom ratu. Ovaj kompleks podignut je kako bi se obeležila i čuvala sećanja na masovni zločin koji se dogodio u proljeće 1942. godine. Tokom tog perioda, ustaške su organizovale ofanzivu u kojoj je više od 6.000 srpskih civila ubijeno na ovom području.

Zločin se desio tokom bekstva srpskog stanovništva s područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Pala i još nekih mesta uključujući i Višegrada prema Srbiji. S obzirom na blokadu mosta u Višegradu, izbeglice su morale koristiti alternativni put preko Starog Broda kako bi prešli reku Drinu i stigli do bezbednih teritorija. Nažalost, na ovim nepristupačnim terenima, izbeglice su sačekali ustaše, koje su sprovele brutalne zločine nad njima. Mučenja, masovna ubistva i bacanje u reku Drinu postali su stravična stvarnost tog perioda.

Decenijama je ova strašna tragedija ostala zaboravljena, ali zahvaljujući naporima mnogih, 2008. godine podignuto je spomen-obilježje žrtvama ovih zločina. 2014. godine, postavljena je i osveštana spomen-kapela, a 2019. godine izgrađen je i osveštan spomen-muzej.

Ovaj kompleks služi kao sećanje na nevine žrtve i upozorenje budućim generacijama o posledicama mržnje, nasilja i netolerancije.

Za više destinacija u Bosni i Hercegovini pogledajte našu kategoriju na sajtu.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.