13 Saveta Šta Videti u Sarajevu

September 4, 2022 by Turizam.org

Planirate putovanje u predivnu Bosnu i Hercegovinu? Sigurno ste se zapitali kuda pre da odete i šta videti u Sarajevu. Mi vam svakako preporučujemo da posetite najveći, urbani, kulturni, glavni grad Bosne i Hercegovine-veličanstveno Sarajevo.

 

Svi smo čuli mnoge priče i pesme o lepoti ovog mesta. One su uglavnom pričane, odnosno pevane sa mnogo ljubavi, dočaravajući vam velikodušnost i gostoprimljivost ovdašnjih stanovnika.

 

Mi ćemo vas provesti kroz neke od najlepših mesta koje biste mogli da posetite i ispričaćemo vam dosta zanimljivosti koje će vas zaista motivisati da Sarajevo bude vaš izbor putovanja.

Miljacka

Šta videti u Sarajevu?

Kroz grad protiče reka Miljacka. Ona izvire u Palama i ona se naziva Palamska Miljacka, Mokranjska Miljacka izvire u Kadinom Selu, a nekoliko kilometara istočno od Sarajeva u selu Dovlići njih dve se spajaju u Miljacku. Nekako prva asocijacija na Miljacku je pesma Halida Bešlića, koja je poznata i rado slušana širom sveta.

 

U njoj pevač spominje Miljacke mostove kojih ima mnogo, a najpoznatiji među njima je Latinska ćuprija koji je ujedno i najstariji. Ime  Latinska ćuprija dobila je po Latinluku, mahali na lievoj obali Miljacke, koju su naseljavali sarajevski katolici.

 

Zatim su tu Kozija ćuprija, Pješački most koji vodi do Babića bašte, Šeher-Ćehajina ćuprija, Novi most Vijećnica, Careva ćuprija, Ćumurija most, Čobanija most, Festina Lente, Eiffelov most, Skenderija most,  Most Suade i Olge, Ars Aevi, Most u ulici Hamdije Čemerlića, Most kraj hotela Bristol, Most na Socijalnom, Most u ulici Azize Šaćirbegović, Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, Most Kongresmena McCloskey, Most kraj džamije Istiqlal. Miljacka važi za najmanju reku sa najviše mostova. Shvatate i sami zašto. Dakle, prošetajte duž Miljacke, imaćete šta da vidite.

 

Baščaršija

Svakako ne smete propustiti ovo jedno od najpoznatih i najposećenijih mesta u Sarajevu. Baščaršija svojim izgledom podseća na Istambul. Ovde možete pojesti najukusnije sarajevske ćevape, baklave, burek i kafu.Tu su takođe radnje sa suvenirima, kafići i restorani. Predivno mesto gde možete videti mnogobrojne turiste i uživati u svakom kutku ovog dela grada.

 

Baščaršija je osnovana tokom 15. veka kada je Isa-beg Isaković osnovao ceo grad. Nažalost, u devetnaestom veku se dogodio veliki požar pa je baščaršija danas mnogo manja nego što je nekada bila. U blizini se nalazi i Gazi Husrev-begova ili Careva dzamija koja se smatra za jednu od najvažnijih dzamija u Bosni i Hercegovini, pa ne propustite priliku da je obiđete.

 

Sarajevski ratni tunel

Sarajevski ratni tunel ili Tunel srpskog stradanja napravljen je tokom opsade Sarajeva 1993. godine. On je bio najstrože čuvana tajna, a kroz njega su u oba pravca prolazili oko 4000 vojnika. Služio je za snadbevanje bošnjačkih snaga ratnim namirnicama, kao što su hrana, gorivo i oružje. Svakog dana je kroz tunel prolazilo oko 30 tona ranličite robe. Tunel je dug 720 metara a visok 1,5 metar, a u njegovoj izgradnji učestvovali su srpski logoraši od kojih je 50 ubijeno i zbog toga je nazvan Tubnel srpskog stradanja.  Danas je tunel prtvoren u muzej veličine oko 20 metara

 

Kazandžiluk

Ukoliko ste u potrazi za unikatnim sarajevskim suvenirima i specijalnim poklonima za vaše drage ljude, Kazandžiluk je idealno mesto za vas. Ako volite šetnju i razgledanje interesantnih tezgi obavezno posetite ovo mestašce.

 

Sarajevo Metting of Cultures

Postoji u Sarajevu jedinstveno mesto na kome se spajaju istok i zapad. U ulici Fehradija naići ćete na znak Sarajevo susret kultura. To je mesto gde se spajaju dve dominatne kulture koje su nekada u prošlosti oblikovale Sarajevo. Istočna osmansko-islamska i zapadna austrougarska-hrišćanska.

 

Sahat-kula

Vrh sahat-kule

Sahat-kula visoka je čak trideset metara, a pretpostavlja se da je izgradjena u 16. veku. Sarajevski trgovci su 1875. godine iz Londona doneli satni mehanizam koji je i dan danas na kuli, i po njemu se odredjuje vreme namaza i smena dana i noći u vreme akšama, odnosno zalaska sunca, kada sat pokazuje 12 sati.

 

Večna vatra

Večna vatra predstavlja spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svetskom ratu i nalazi se u srcu sarajevske pešačke zone. Predstavljen je javnosti 1946. godine povodom prve godišnjice oslobođenja Sarajeva. Sastoji se od ploče sa ispisanim tekstom u bojama zastave bivše Jugoslavije i gorionika u obliku lovorovog venca sa stalno upaljenim plamenom. Spomenik je delo Juraja Najtharta.

 

Katedrala srca Isusova

Katedrala se nalazi u ulici Farhadija nedaleko od Večne vatre. Katedrala datira iz 1889. godine i sagrađena nje u neogotičkom stilu prema projektu Josifa Vanćaša. Katedrala je izgrađena na mestu nekadašnjeg janičarskog logora gde je austro-ugarska uprava nameravala da sagradi gradsku pijacu. Trg ispred katedrale nosi naziv Trg fra Grga Martića i na njemu se nalazi spomenik papi Jovanu Pavlu II, koji je posjetio Sarajevo 1997. godine.

 

Saborna crkva presvete Bogorodice

Saborna crkva presvete Bogorodice nalazi se u zapadnom delu Sarajeva. Ona je najveća pravoslavna crkva u Sarajevu i ujedno jedan od najvećih hramova na Balkanu. Izgradio ju je Andrija Damjanović sa namerom da izgradi crkvu nalik onima u Nišu i Smederevu, samo što će njegova crkva biti mnogo lepša.

 

Vrelo Bosne

Vrelo Bosne se sastoji od više manjih ostrva, koji su povezani mostovima. Do ovog vrela se dolazi kroz magičnu aleju platana i kestenova. Prostire se na površini od 603 hektara i predstavlja stanište 26 različitih biljnih zajednica i 20 životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Ovde možete videti nestvarne pejzaže prirode, patke i labudove kako privaju, predivna stabla javorolisnog platana, kao i fijakere po kojima je ovo mesto prepoznatljivo. Možete doći na na izlet, šetnju, voznju biciklima i tako dalje, izbor je Vaš.

 

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac Sarajevo

Ovo čudo prirode specifično je po tome što pravi brojne vodene slapove i vodenu prašinu. Stene na koje se vodopad Skakavac sliva imaju 50 nijansi zelene boje. Oko vodopada Skakavac zabeleženo je preko 1500 vrsta biljaka, od kojih su mnoge lekovite, veoma retke ili endemske. U šumama možete nazreti zečeve, kune i razne vrste bogatog životinjskog sveta. Visok je 98 metara, te je po visini 2. vodopad u Evropi. Ovaj redak spomenik prirode zaštićen je kao spomenik hidrološke vrednosti 1954. godine.

 

Olimpijske sarajevske planine

Na sarajevskim planinama održavana su brojna takmičenja, kao što su bob i sankaška takmičenja na Trebeviću ili skijaški skokovi, trčanje i biatlon na Igmanu. Do sarajevskih olimpijskih planina najbolje je doći automobilom ili pozvati taksi službu.Grad Sarajevo se može pohvaliti brojnim prirodnim bogatstvima, pa tako u njemu možete posetiti neku od olimpijskih planina, na kojoj se možete odmoriti i učestvovati u brojnim zanimljivim aktivnostima.

 

Art kuća Sevdaha

Art kuća sevdaha nalazi se u samom srcu sarajevske Baščaršije i raspolaže sa ukupno 270 m2 zatvorenog prostora i unutrašnjim centralnim dvorištem površine 144 m2. Deo prostora je planiran za organiziranje tematskih, naučnih i stručnih skupova posvećenih sevdalinci, a u svakoj od tematskih soba obezbeđen je multimedijalni, audio-vizualni sadržaj u kome se mogu preslušavati sevdalinke i gledati video sadržaji vezani uz sevdah.

 

U Sarajevu postoji još mnogo zanimljih mesta, građevina, predivne prirode za posetiti, ovo su samo nekolicina izdvojenih od celokupne ponude. Svakako se nadamo da ćete uskoro biti na ovoj destinaciji, i uživati u svakom njenom delu.