...

25 Predloga Šta videti u Lisabonu?

April 4, 2023 by Turizam.org

Lisabon, glavni grad Portugala, jedno je od najlepših evropskih gradova poznato po svojim šarmantnim uskim ulicama, šarenim pločicama, peščanim plažama i ukusnoj hrani. Grad koji leži na obali reke Tejo prepun je kulturnih i istorijskih znamenitosti, neodoljivih kafića i restorana, umetničkih galerija i muzeja. U ovom članku ćemo vam dati odgovor na pitanje šta videti u Lisabonu, te ćemo vam predstaviti neke od najpopularnijih atrakcija koje ne smete propustiti tokom posete ovom fascinantnom gradu.

 

Toranj Belém

Toranj Belém

Toranj Belém (Torre de Belém) je simbol grada Lisabona i jedan od najvažnijih spomenika u Portugalu. Ovaj impozantni toranj se nalazi u predgrađu Belem, na zapadnoj obali reke Tagus, a izgrađen je u 16. veku kao fortifikaciona tačka na putu ka Indiji i drugim portugalskim kolonijama.

Toranj Belém je visok 35 metara i sagrađen je u stilu manuelske arhitekture, koji je karakterističan za portugalsku renesansu. Ima oblik prizme sa četvrtastim osnovom, a na vrhu se nalazi terasa sa kamenim kuglama. Na vrhu tornja se nalazi statua Device Marije, koja je korišćena kao navigacioni simbol za pomorce.

U sklopu tornja se nalazi nekoliko nivoa. Prvi nivo, koji je nekada služio kao skladište, danas je posvećen istoriji tornja i otkriva posetiocima njegovu istoriju i značaj. Na drugom nivou se nalazi mala kapela, koja je izgrađena u čast Device Marije. Treći nivo predstavlja terasu koja nudi pogled na reku Tagus i okolne znamenitosti, kao što su Most 25. april i Spomenik otkrićima.

Toranj Belém je danas popularna turistička atrakcija koju poseti više od 500 hiljada turista godišnje. Zbog svoje kulturne i istorijske važnosti, toranj je 1983. godine proglašen delom Svetske baštine UNESCO-a.

Ako planirate posetu Toranju Belém, savetujemo vam da dođete rano ujutro ili kasno popodne, kako biste izbegli gužve i imali priliku da uživate u pogledu sa vrha tornja bez velikog broja turista. Takođe, u blizini tornja se nalazi i poznati Muzej Maritim, koji je posvećen pomorskoj istoriji Portugala, pa bi poseta tornju mogla biti deo celodnevne obilaznice ovog dela grada.

 

Tramvaj 28

Tramvaj 28 Lisabon

Tramvaj 28 je jedna od najpopularnijih atrakcija u Lisabonu. Ovaj tramvaj, koji se često naziva “žutim tramvajem”, povezuje Martim Moniz i Campo Ourique. Ova vožnja uključuje prelazak kroz uske ulice i strme uzbrdice, što daje jedinstven doživljaj gradu.

Tramvaj 28 je ujedno i jedan od najstarijih preostalih tramvaja u gradu, koji je postao simbol Lisabona. Uz zvuk zvonca koji se čuje dok se vozite tramvajem, možete uživati u pogledima na prelepe ulice i istorijske građevine koje su karakteristične za Lisabon.

Ovaj tramvaj se često naziva i turističkim tramvajem, jer prolazi kroz neke od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu, kao što su Katedrala Sé, muzej Fado i Kula Belem. Upravo zato, vožnja tramvajem 28 je idealan način da upoznate grad i njegovu kulturu.

Vožnja tramvajem 28 je takođe pristupačna i jeftina, a možete se voziti sa svojim voznom kartama koje važe za javni prevoz u Lisabonu. Vožnja ovim tramvajem može biti gužva, posebno u letnjim mesecima, ali definitivno je vredna čekanja.

Ukoliko planirate posetu Lisabonu, vožnja tramvajem 28 bi trebalo da bude na vrhu vaše liste stvari koje treba da uradite.

 

Svratite do Sintre

Sintra

Sintra je gradić izvan Lisabona koji je poznat po svojoj spektakularnoj arhitekturi, prekrasnoj prirodi i fascinantnoj istoriji. Ovaj grad je savršeno mesto za posetu za one koji traže mali beg od gužve i vreve grada, a opet žele da otkriju nešto neobično i posebno.

Sintra je bila omiljena destinacija portugalskih kraljeva i aristokratije, što je dovelo do gradnje velikog broja impozantnih palata, vila i zamkova, među kojima je najpoznatija Pena Palace. Ovaj neobični dvorac pojavljuje se kao da je izašao iz neke bajke, sa svojim šarenim fasadama, vijugavim kulama i ukrasnim detaljima koji se protežu na svim stranama.

U blizini Pena Palace-a nalazi se i Castelo dos Mouros, srednjovekovni zamak iz 8. veka koji pruža neverovatan pogled na okolne brežuljke i doline. Tu je i Quinta da Regaleira, misteriozna palata koja je poznata po svojim skrivenim vrtovima i labirintima, koji su prepuni tajnih prolaza i mističnih simbola.

Sintra nije samo poznata po svojoj arhitekturi, već i po prirodnim lepotama. U blizini grada nalaze se prelepi Nacionalni park Sintra-Cascais i Serra de Sintra, koji su idealni za planinarenje, šetnje i uživanje u prirodi.

Grad je takođe poznat po svojoj istoriji, sa brojnim spomenicima koji se nalaze u njegovoj okolini. Tu su Palácio Nacional de Sintra, predivni dvorac iz 15. veka, i Palacio de Monserrate, još jedan impresivan dvorac iz 19. veka sa predivno uređenim vrtovima.

Sintra je udaljena oko 30 kilometara od Lisabona i lako je dostupna javnim prevozom. Postoje redovne autobuske linije i vozovi koji idu do Sintra, a putovanje traje oko 40 minuta.

Ako ste u potrazi za malim begom od užurbane Lisabona, posetite Sintru i otkrijte njen bajkoviti svet arhitekture, prirode i istorije.

 

Nacionalni muzej pločica

Nacionalni muzej pločica

Nacionalni muzej pločica u Lisabonu čuva najvažniju kolekciju portugalskih keramičkih pločica u zemlji, koja datira iz 15. veka pa sve do danas. Ali ovaj muzej nije samo za ljubitelje keramike i umetnosti, već i za one koji žele da saznaju više o istoriji Portugala i njegove kulture.

Azulejos, keramičke pločice sa različitim dekoracijama i bojama, karakteristične su za portugalsku arhitekturu i mogu se videti širom grada. U Nacionalnom muzeju pločica, posetioci mogu da vide azulejos iz različitih perioda, od najranijih crkvenih i manastirskih pločica do modernih umetničkih dela.

Nacionalni muzej pločica se nalazi u bivšoj fabrici svile, a prostor je renoviran kako bi pružio impresivan ambijent za izložbe. Na raspolaganju su audio vodiči na nekoliko jezika koji pomažu posetiocima da istraže zbirke muzeja.

 

Dvorac Svetog Đorđa

Dvorac Svetog Đorđa

Dvorac svetog Đorđa, koji dominira horizontom Lisabona, bio je strateški važan od bronzanog doba. Kao glavna utvrda, kroz vekove je bio svedok ratova, pobuna i vladavine. Danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Lisabonu.

Dvorac se nalazi na vrhu brda iznad Alfame, najstarijeg dela grada. Izgradili su ga Mauri u 11. veku i od tada je prošao kroz mnoge prepravke. Zidine i kulturne znamenitosti oko dvorca datiraju iz 14. i 18. veka.

Posetioci se mogu diviti panorami Lisabona sa zidina dvorca ili prošetati uskim, kaldrmisanim uličicama i otkriti arhitekturu iz prošlosti. Unutar zidina nalazi se kraljevska palata, koja je domaćin izložbama i kulturnim događajima tokom cele godine.

Odlazak do dvorca svetog Đorđa predstavlja izazov zbog strmih ulica i stepenica koje vode do samog vrha. Međutim, putovanje se svakako isplati zbog nezaboravnog pogleda na lisabonsku obalu i slikovitog ambijenta.

Ulaznice za dvorac su pristupačne i uključuju pristup zidinama, kraljevskoj palati i ostalim delovima kompleksa. Savetuje se dolazak rano ujutru kako bi se izbegle gužve i omogućilo više vremena za istraživanje ovog impresivnog zdanja.

 

Monastery of Jerónimos

Monastery of Jerónimos

Monastery of Jerónimos, ili Mosteiro dos Jerónimos na portugalskom, je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u Lisabonu. Ovaj predivni manastir sagrađen je u stilu manuelinskog arhitektonskog stila, kojeg karakteriše korišćenje motiva pomorskog sveta i istraživanja.

Manastir je izgrađen u 16. veku na nalog portugalskog kralja Manuela I, kao spomenik portugalskoj Velikoj epohi otkrića i istraživanja. U stvari, sam manastir se nalazi u blizini mesta odakle su krenule mnoge portugalske ekspedicije u Indiju, Afriku i Ameriku.

Manastir se sastoji od više zgrada koje se okupljaju oko velikog centralnog dvorišta. Najimpresivnija od njih je crkva, koja je jedna od najznačajnijih građevina portugalske renesanse. Crkva ima impresivnu fasadu i unutrašnjost punu detalja koji oduzimaju dah.

U samom manastiru možete videti i grobnice mnogih značajnih portugalskih istorijskih ličnosti, uključujući Vasca da Gamu i Luiša de Kameru.

Monastery of Jerónimos je takođe poznat po svojoj arhitekturi koja je uticala na dizajn mnogih drugih zgrada širom sveta. Zbog toga je manastir 1983. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine.

 

Ocenarijum u Lisabonu

Ocenarijum u Lisabonu

Lisbon Oceanarium ili “Oceanarijum u Lisabonu” je jedno od najvećih akvarijuma u Evropi i glavna turistička atrakcija u Lisabonu. Ovaj impresivni akvarijum smešten je u modernoj građevini na obali reke Tejo u popularnom turističkom naselju Parque das Nações.

Oceanarijum u Lisabonu je projektovan da pruži posetiocima doživljaj kao da su u podvodnom svetu. Posetioci imaju priliku da vide preko 8.000 morskih stvorenja iz različitih delova sveta, uključujući i egzotične vrste koje obitavaju u dubokom okeanu.

Glavna atrakcija ovog akvarijuma je “Veliki akvarijum”, koji sadrži više od 5 miliona litara vode i dom je preko 100 vrsta morskih životinja, uključujući morske pse, raže, tune, lubanje i brojne druge vrste riba. Posetioci se mogu prošetati tunelom kroz ovaj ogromni akvarijum i doživeti pravi susret sa morskim životinjama.

Pored velikog akvarijuma, posetioci mogu videti brojne druge izložbe uključujući akvarijume sa morskim životinjama iz različitih okeana, poput Indijskog i Tihog okeana. Takođe postoji i posebna izložba posvećena Antarktiku i morskim lavovima.

Oceanarijum u Lisabonu je više od samo akvarijuma, takođe pruža posetiocima obrazovno iskustvo kroz brojne interaktivne izložbe i radionice koje objašnjavaju način na koji morski ekosistemi funkcionišu i na koji način ljudi mogu da pomognu u očuvanju morske flore i faune.

 

Nacionalni muzej drevne umetnosti

Nacionalni muzej drevne umetnosti

Nacionalni muzej drevne umetnosti (Museu Nacional de Arte Antiga) u Lisabonu predstavlja jednu od najvrednijih zbirki umetničkih dela u Portugaliji. Muzej je smešten u 17. vekovnoj Palaciu Alvor, a njegova kolekcija obuhvata dela različitih umetničkih pravaca i vremenskih perioda, od srednjeg veka do 19. veka.

Posetioci muzeja mogu da uživaju u delima portugalskih majstora, kao što su Jorge Afonso, Gregório Lopes i Josefa de Obidos, kao i u remek-delima drugih evropskih umetnika, uključujući Hieronymusa Boscha, Albrechta Dürera i Piera della Francesca.

Jedan od najznačajnijih eksponata muzeja je poliptih Sv. Vinsenta, delo portugalskog umetnika Nuna Gonçalvesa iz 15. veka, koje prikazuje život i mučeništvo svetaca i značajnih istorijskih događaja toga doba.

Pored slika, u muzeju se nalaze i predmeti od plemenitih metala, porcelana, stakla i retkih materijala poput slonovače, koža i perli. Muzej takođe poseduje zbirku portugalskih rukopisa i knjiga, kao i kolekciju islamske umetnosti.

Ulaz u Nacionalni muzej drevne umetnosti je besplatan za građane Evropske unije starosti do 18 godina i za sve posetioce nedeljom posle podne. Ukoliko posetite ovaj muzej, očekujte da će vas očarati raznolika i vredna zbirka umetničkih dela.

 

Museu do Oriente

Museu do Oriente

Muzej Istoka ili Museu do Oriente je fascinantna destinacija koju treba posetiti ukoliko se nađete u Lisabonu, pogotovo ako vas zanima azijska kultura. Ovaj muzej osnovan je 2008. godine i nalazi se u prelepoj zgradi u blizini reke Tejo.

Muzej do Oriente ima bogatu zbirku od preko 1500 predmeta između ostalog keramiku, tekstil, umetnička dela, instrumente, oružje, i predmete za svakodnevnu upotrebu, koji predstavljaju zemlje poput Kine, Japana, Indije i drugih azijskih zemalja. Posebno treba istaći zbirku japanske umetnosti, koja je jedna od najvećih van Japana.

Osim izložbenog prostora, muzej nudi i brojne aktivnosti i radionice, poput plesa, kreativnog pisanja, origamija i kaligrafije, koje su namenjene svim uzrastima. Takođe, u okviru muzeja se nalazi i restoran, gde možete uživati u ukusima azijske kuhinje.

Ulaz u muzej košta oko 6 eura za odrasle i 3 eura za studente i decu. Radno vreme muzeja je od utorka do nedelje od 10:00 do 18:00 časova.

 

Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira, takođe poznat kao Time Out Market, popularno je mesto za jelo i kupovinu hrane u centru Lisabona. Ovaj prelepi market nalazi se u preuređenom prostoru nekadašnje tržnice, a otvoren je 2014. godine.

Ovaj market ima veliki izbor hrane, uključujući tipična portugalska jela, ali i jela iz drugih delova sveta. Tu su i barovi sa širokim izborom vina, piva i koktela.

Time Out Market ima i zonu za opuštanje sa udobnim sedištima, a u večernjim satima često se održavaju muzički i kulturni događaji. U ovom marketu možete doživeti pravi duh Lisabona i upoznati se sa lokalnom kuhinjom.

Ako želite da probate najbolju hranu koju nudi Lisabon, Mercado da Ribeira je definitivno mesto koje morate posetiti.

 

Rossio trg

Rossio trg

Rossio je jedan od glavnih trgova u srcu Lisabona i omiljeno okupljalište lokalaca i turista. Trg je poznat po svojoj neoklasicističkoj arhitekturi i veličanstvenom fontani, kao i po raznim kafićima i restoranima koji okružuju trg.

Posmatranje ljudi je omiljena aktivnost na Rossiu jer vam pruža mogućnost da upoznate duh i vibracije ovog uzbudljivog grada. Uveče, kada se osvetljavaju ulice, trg dobija posebnu draž i pretvara se u romantično mesto za opuštanje.

Pored posmatranja ljudi, Rossio nudi i neke od najboljih prodavnica, restorana i kafića u gradu. Na primer, Casa da Sorte, poznata prodavnica za lutriju, se nalazi na trgu, a kafići poput Nicola i Pastelaria Suica su omiljena mesta lokalaca. Takođe, na Rossiu se nalazi i poznati Nacionalni teatar Dona Marija II, kao i metro stanica koja vam omogućava da se lako krećete po gradu.

Rossio je takođe mesto gde se održava tradicionalni karneval u februaru, kao i mnoštvo drugih kulturnih događaja tokom cele godine. Stoga, ako želite da osetite duh Lisabona, posetite Rossio i doživite njegovu energiju i šarm.

 

Berardo muzej savremene umetnosti

Berardo muzej savremene umetnosti

Berardo Collection Museum” je muzej savremene umetnosti smešten u beživotnom delu Lisabona, nazvanom Belem. Osnovao ga je poslovni čovek Joe Berardo 2007. godine, a od tada je postao popularna destinacija za ljubitelje umetnosti koji posete Lisabon.

Muzej sadrži više od 1000 dela umetnosti od oko 500 umetnika. Među najistaknutijim delima su radovi Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Fransiska Goje, Pola Klea i Endija Vorhola.

Berardo Collection Museum nije veliki muzej, ali to je ujedno i njegova prednost. Ovde posetioci mogu da uživaju u umetnosti bez gužve i prenatrpanosti koju često sreću u većim muzejima.

Cene ulaznica za muzej su pristupačne, a dodatni popusti su dostupni za studente, starije osobe i grupe.

U muzeju postoji i prodavnica suvenira gde posetioci mogu da kupe razne suvenire povezane sa umetnošću i kulturom Portugala.

 

Caxias

Caxias

Caxias je primorsko mesto smešteno oko 20 kilometara zapadno od Lisabona, na putu prema Cascaisu. Nalazi se u blizini železničke stanice i jedna od najvećih atrakcija ovog mesta je popularna plaža, poznata po odličnim uslovima za surfere. Zbog toga, Caxias je omiljeno odredište za sve one koji žele da nauče da surfuju ili da unaprede svoje veštine.

Plaža u Caxiasu ima dugačku obalu i može se pohvaliti savršenim uslovima za surfere. Talasi su ovde obično visoki i konstantni, što čini ovu plažu idealnom za sve nivoe iskustva, od početnika do profesionalnih surfera. Pored surfanja, posetioci mogu da se oprobaju u drugim vodenim sportovima kao što su ronjenje i jedrenje.

Osim vodenih aktivnosti, Caxias nudi i druge turističke atrakcije. U blizini plaže nalazi se fortifikacija iz 17. veka koja se naziva Fortaleza de São Bruno. Ova utvrda nekada je štitila obalu od napada neprijateljskih brodova, a danas predstavlja turističku atrakciju koju je vredno posetiti. Fortaleza de São Bruno možete razgledati ili se popeti na vrh zidina i uživati u spektakularnom pogledu na obalu i more.

U blizini plaže nalazi se i železnička stanica, koja povezuje Caxias sa ostatkom Lisabona i okolnih mesta. Ovo čini Caxias savršenom destinacijom za jednodnevni izlet iz Lisabona. Možete se lako odvesti vozom do Caxiasa, provesti nekoliko sati uživajući u vodenim sportovima i zatim se vratiti u grad uveče.

 

Padrão dos Descobrimentos spomenik

Padrão dos Descobrimentos spomenik

Padrão dos Descobrimentos je impresivna struktura u Lisabonu koja prikazuje velika otkrića portugalskih istraživača tokom Srednjeg veka i renesanse. To je zapanjujući spomenik koji se nalazi na obali reke Tejo u blizini Torre de Belém, a koji je visok 52 metra i obložen kamenom.

Podignut 1960. godine za 500. godišnjicu smrti Henryja Pomorskog, ovaj spomenik bio je značajan u istoriji Portugala. Na vrhu spomenika nalazi se statue Henryja Pomorskog, a pored njega je 32 druga figura, uključujući Vasco da Gamu, Luísa de Camõesa i Bartolomea Diaza. Na osnovu tih figura, turisti mogu dobiti uvid u portugalsku istoriju i kulturu.

U unutrašnjosti spomenika nalazi se muzej koji prikazuje život i putovanja portugalskih istraživača tokom 15. i 16. veka. Muzej je interaktivan i sadrži nekoliko različitih sekcija. Postavke su prepune informacija, artefakata i modela brodova koji posetiocima daju uvid u putovanja koja su ovi veliki istraživači preduzeli.

Pored muzeja, Padrão dos Descobrimentos je popularno mesto za posmatranje zalaska sunca. Sa visine od 52 metra, posetioci mogu uživati u prelepom pogledu na reku Tejo i preko nje na Ponte 25 de Abril i Cristo Rei.

Uz to, ovaj spomenik nalazi se u neposrednoj blizini nekih drugih znamenitosti, uključujući Torre de Belém i Most 25. aprila. Lako je dostupan javnim prevozom i pristupačan je pešice ili biciklom.

 

Lisboa Story Centar

Ulaz u Lisboa Story Centre, muzej u centru Lisabona, predstavlja početak putovanja kroz istoriju grada. Kroz interaktivne izložbe i multimedijalne instalacije, posetioci mogu da istraže istoriju Lisabona od njegovog osnivanja do danas.

Muzej se nalazi u zgradi koja je nekada bila palata i deo je kulturnog nasleđa grada. Svakoj izložbi prethodi kratki film koji uvodi posetioce u određeno vreme i događaje. Potom se kroz tematski organizovane sobe otkrivaju pojedinosti o istoriji Lisabona, od osnivanja grada i vremena kada su tu živeli Feničani, preko rimskog perioda, do renesanse i velikih pomorskih otkrića.

Kroz izložbe posetioci mogu da osete uticaj zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa, kao i da se upoznaju sa istorijskim ličnostima koje su obeležile grad. Izložba se završava 3D projekcijom velikog zemljotresa koji je pogodio Lisabon 1755. godine, a koji je bio jedan od najvećih i najrazornijih u istoriji Evrope.

Lisboa Story Centre je odlično mesto za sve one koji žele da se upoznaju sa istorijom grada na zabavan i interaktivan način, i da otkriju kako je Lisabon postao grad koji poznajemo danas.

 

Palata Marqueses de Fronteira

Palata Marqueses de Fronteira

Nekadašnje imanje Marquisa de Niza je danas poznato kao Palata Marqueses de Fronteira i nalazi se na brdu São Domingos de Benfica u Lisabonu. Ova palata je izgrađena u 17. veku i okružena je prelepim vrtovima koji predstavljaju primer raskošne arhitekture u Portugalu.

Palata ima impresivnu kolekciju umetničkih dela, tapiserija i nameštaja, a vrhunac posete je svakako obilazak vrtova. Vrtovi Palate Marquises de Fronteira obuhvataju preko 5 hektara zemlje i odlikuju se bujnom vegetacijom, velikim fontanama i prelepim pogledom na Lisabon.

Vrtovi su uređeni u stilu baroka i karakterišu ih mnoštvo kamenih statua, terasa, fontana, pergola, čempresa i palminih stabala. Posebno se izdvaja allee od egzotičnih stabala koja je napravljena u 18. veku.

Kada posetite Palatu Marquises de Fronteira, imaćete priliku da se prošetate kroz istoriju i uživate u neobičnom spoju arhitekture i prirode. Vrlo je verovatno da ćete otkriti mnoge skrivene dragulje ovog prelepog mesta.

 

Tróia

Šta videti u Lisabonu?

Tróia je slikovito poluostrvo koje se nalazi na jugu Portugala, nedaleko od grada Setubal. To je destinacija koja se poslednjih godina sve više popularizuje i privlači sve veći broj posetilaca. Iako je Tróia pre svega poznata po svojim plažama i luksuznim hotelima, ovo mesto nudi i neke interesantne atrakcije za one koji žele da istraže prirodne lepote ovog kraja.

Jedna od najvećih atrakcija Tróie su njene plaže, koje su jedne od najlepših na celoj portugalskoj obali. Najpoznatija među njima je plaža Tróia, koja se prostire na gotovo tri kilometra. Ova plaža ima sve što vam je potrebno za savršen odmor – mekani pesak, tirkizno more i beskrajno plavetnilo neba. Tu su i druge plaže, poput plaže Bico das Lulas i plaže Comporta, koje su manje poznate ali su jednako lepe.

Ukoliko ste ljubitelj prirode, onda ne smete propustiti posetu Rezervatu Estuário do Sado, koji se nalazi na samoj granici Tróie. Ovaj rezervat je dom različitim vrstama ptica i životinja, a posebno je poznat po velikom broju roze flamingosa koji ovde žive. Takođe, ovde možete uživati u predivnim pejzažima i brojnim aktivnostima na otvorenom, poput vožnje bicikla, pješačenja, ribolova i još mnogo toga.

Još jedna atrakcija koju ne smete propustiti na Tróii je poseta muzeju Casa da Cultura, koji se nalazi u starom gradu Tróie. Ovaj muzej nudi uvid u istoriju i kulturu ovog mesta kroz različite izložbe i interaktivne prezentacije. Tu su i razne radionice za decu i odrasle, koje su sjajan način da se bolje upoznate sa lokalnom kulturom.

 

Costa da Caparica plaža

Costa da Caparica plaža

Costa da Caparica je plaža i opština u blizini Lisabona koja se prostire na gotovo 30 kilometara obale Atlantskog okeana. Ova regija ima neke od najboljih plaža u Portugalu, a iako je samo nekoliko minuta vožnje od živopisnog centra Lisabona, pruža posetiocima dovoljno privatnosti i mira. Ovde su plaže pune života, a ulice su pune kafića, restorana i barova. Costa da Caparica je takođe poznata po svojim spektakularnim zalascima sunca i neverovatnim pejzažima.

Jedna od najpoznatijih plaža u Costa da Caparica je plaža Praia da Fonte da Telha, koja je idealna za one koji žele da provedu dan na plaži. Ova plaža je dugačka preko 20 kilometara, sa čistim peskom i toplim okeanskim vodama. Kao takva, ona privlači veliki broj turista svake godine, posebno tokom letnjih meseci.

Druga popularna plaža u regiji je Praia do Rei, koja je takođe poznata po dugoj plaži sa kristalno čistom vodom. Ova plaža privlači ljubitelje vodenih sportova, poput surfovanja, a na obali možete pronaći veliki izbor restorana, kafića i barova.

Plaža Praia da Morena takođe je jedna od omiljenih plaža među posetiocima. Ova plaža je mirnija od drugih plaža u Costa da Caparica i pogodna je za porodice sa decom. Ova plaža ima prijatnu atmosferu i čistu vodu, tako da je idealna za kupanje i sunčanje.

 

Cascais

Cascais

Cascais, šarmantna destinacija sa predivnim pejzažima, je jedno od najomiljenijih letovališta u blizini Lisabona. Sa izuzetnim plažama, živopisnom arhitekturom i ukusnom morskom hranom, ovaj grad je savršen za opuštajući odmor.

Najpopularnija plaža u Cascaisu je Praia do Guincho, omiljena među surferima zbog jakih vetrova i talasa. Takođe, postoje plaže poput Praia da Conceição i Praia da Rainha, koje su idealne za kupanje i sunčanje. Ako ste u potrazi za mirnijom atmosferom, možete posetiti plažu Praia do Tamariz, koja ima brojne barove i restorane.

U centru grada nalazi se luka Cascais, koja je nekada bila glavna luka za izvoz vina iz Portugala. Danas, luka je prepuna luksuznih jahti i restorana sa svežom morskom hranom. Možete prošetati marinom, uživati u predivnom pogledu na more i piti piće u jednom od brojnih barova i kafića.

Za ljubitelje istorije, tu je tvrđava iz 17. veka, Forte da Nossa Senhora da Luz, koja je nekada služila kao odbrana od morskih napada. Takođe, u blizini se nalazi i Palácio da Cidadela, koji datira iz 15. veka, a danas služi kao kulturni centar sa brojnim izložbama i događajima.

U večernjim satima, grad živi svoj život. Možete uživati u predivnom pogledu na more dok pijete piće u jednom od brojnih barova, ili se uputiti u neki od restorana i probati neke od lokalnih specijaliteta, poput sveže ribe, morskih plodova i vina.

 

Feira da Ladra buvljak

Feira da Ladra buvljak

Feira da Ladra je najveći buvljak u Lisabonu i pravi raj za sve ljubitelje antikviteta i vintidž predmeta. Održava se svakog utorka i subote ujutro na ulici Campo de Santa Clara u Alfami, najstarijem delu grada.

Naziv “Feira da Ladra” u prevodu znači “buđav buvljak”, ali nemojte da vas to obeshrabri, jer ovde se mogu naći prave riznice skrivenih blaga. Na buvljaku možete naći sve, od odeće i nakita, do knjiga i ploča. Takođe možete pronaći i zanimljive suvenire, uključujući keramiku, staklo i starinske predmete.

Ono što Feiru da Ladra čini još posebnijom su ulični zabavljači koji nastupaju tokom čitavog dana. Možete čuti ulične svirače, pevače i plesače. Postoji čak i jedan čovek koji pravi muziku na improvizovanoj harmonici.

Ako želite da posetite Feiru da Ladra, preporučujem da dođete rano ujutro, jer se buvljak brzo napuni ljudima. Takođe, budite spremni da pregovarate, jer su cene ovde fleksibilne i većina prodavaca je spremna da ih spusti.

Feira da Ladra je idealno mesto za one koji žele da pronađu nešto autentično i jedinstveno. Ovde možete naći sve, od starih novina i slika do retkih predmeta i kolekcionarskih komada. Ako ste u Lisabonu, obavezno posetite Feiru da Ladra i otkrijte prave bisere skrivene među stvarima koje se prodaju.

 

Akvadukt Águas Livres

Akvadukt Águas Livres

Akvadukt Águas Livres jedan je od najimpresivnijih inženjerskih dostignuća u Portugalu. Ovaj spektakularni građevinski poduhvat izgrađen je u 18. veku kako bi se obezbedilo snabdevanje vodom grada Lisabona. Njegova dužina je gotovo 14 kilometara, a visina dostiže 65 metara na najvišoj tački.

Izgradnja akvadukta Águas Livres trajala je skoro deset godina i završena je 1748. godine. U to vreme, voda se dovozila u Lisabon iz mnogobrojnih izvora i bunara koji su se nalazili na okolnim brdima. Međutim, problem je bio u tome što je većina izvora bila na previsokim nadmorskim visinama kako bi se voda prirodno slivala do grada. Ovo je bio glavni razlog zbog kojeg je izgrađen akvadukt.

Danas, akvadukt Águas Livres predstavlja prepoznatljivi simbol grada Lisabona i popularnu turističku atrakciju. Obilazak akvadukta pruža nezaboravno iskustvo, a posetioci mogu uživati u spektakularnom pogledu na grad i okolinu s vrha strukture.

Pored toga, na samom akvaduktu postoji i muzej koji prikazuje istoriju gradnje i snabdevanja vodom Lisabona, kao i značajne inženjerske dostignuća koja su bila potrebna za izgradnju akvadukta.

Akvadukt Águas Livres je bez sumnje jedna od najimpresivnijih građevina u Portugalu i treba ga obavezno posetiti ukoliko se nađete u Lisabonu.

 

Basílica da Estrela

undefined

Basílica da Estrela je prelepa crkva koja se nalazi u gradu Lisabonu, u četvrti Estrela. Njena gradnja započeta je 1779. godine, a završena tek 1790. godine.

Crkva je posvećena Isusu Hristu, a izgrađena je u stilu neoklasicizma i baroka. Glavni arhitekta koji je radio na njenom projektu bio je Reinaldo Manuel dos Santos.

Unutar crkve se nalazi prelepi mermerni oltar, kao i slike i skulpture koje su delo poznatih portugalskih umetnika iz 18. i 19. veka. Zanimljivo je da je crkva napravljena tako da njen zvonik bude najviša tačka u gradu.

Pored same crkve, posetioci mogu da uživaju i u prelepom parku koji se nalazi ispred nje. Park je dizajniran u romantičarskom stilu, a u njemu se nalaze prelepe fontane, bašte i vrtovi.

Basílica da Estrela je popularno mesto među turistima, ali i među lokalnim stanovništvom, posebno vernicima. Tokom celog dana crkva je otvorena za posete, a ulaz je besplatan. Posetioci takođe mogu da prisustvuju i misama koje se održavaju u crkvi.

 

Bairro Alto

šta videti u Lisabonu

Bairro Alto je jedan od najpopularnijih delova Lisabona za noćni život, ali to nije sve što ovaj deo grada nudi. Naime, ovaj kvart je prepun restorana, barova i kafana koji nude odlične specijalitete i pića.

Ako želite da probate autentična jela portugalske kuhinje, preporučujemo da posetite restoran “A Travessa”. Ovaj restoran se nalazi u prelepoj palati iz 17. veka i nudi vrhunska jela poput pečenog pileta sa bademima i ribe u rerni sa povrćem. Ako volite vino, ne propustite priliku da probate neka od najboljih portugalskih vina koja se služe u ovom restoranu.

Za one koji vole kafane i opušteniju atmosferu, preporučujemo da posete bar “Pavilhão Chinês”. Ovaj bar ima zanimljivu kolekciju predmeta iz celog sveta, od igračaka do umetničkih dela, što čini ovaj bar jedinstvenim. Pored zanimljivog ambijenta, ovaj bar nudi i veliki izbor pića, uključujući koktele i piva.

Ako tražite mesto za večernji izlazak, preporučujemo da posetite bar “Park”. Ovaj bar se nalazi na krovu jedne od zgrada u Bairro Alto i nudi spektakularan pogled na grad. Osim pogleda, Park nudi i dobru muziku i veliki izbor pića, uključujući koktele i piva.

Ukoliko ste u potrazi za nečim slatkim, preporučujemo da posetite “Manteigaria”. Ovo je mala poslastičarnica koja nudi neke od najboljih pastel de nata (tipično portugalsko pecivo sa kremom od jaja) u gradu. Takođe, ovde možete kupiti i druge slatkiše, kao i da popijete odličnu kafu.

Bairro Alto je jedan od najživljih delova Lisabona i idealno mesto za sve koji vole dobru hranu i piće, kao i da istraže noćni život ovog grada.

 

Vožnja funikularima

Lisabon je poznat i po svojim pitoresknim uskim ulicama koje vode do brdašca sa fantastičnim pogledom na grad. Ako ne želite da se penjete peške, uživajte u vožnji funikularima koji su deo kulturne baštine grada.

U Lisabonu se nalaze tri funikulara: Ascensor da Glória, Elevador da Bica i Elevador da Lavra. Ascensor da Glória. Poslednji je ujedno najpoznatiji i najčešće korišćen, vozi od Praça dos Restauradores do vrha ulice Rua de São Pedro de Alcântara, sa stanicama na pola puta.

Elevador da Bica se nalazi u četvrti Chiado i vozi do mirnog kvarta Santa Catarina. Sa  njega se pruža predivni pogled na reku Tejo i most 25. Aprila.

Elevador da Lavra, najstariji od tri funikulara, vozi od Restauradoresa do Jardim do Torel, a pruža pogled na kvart Avenida da Liberdade. Cena karte za funikular je oko 3€. Turističke karte koje važe za gradski prevoz takođe pokrivaju vožnju funikularom.

 

Alfama

Santo Estêvão e o rio Tejo (6197363529) (cropped).jpg

Alfama je najstariji deo Lisabona sa uskim i strmim ulicama koje se meandriraju odbrambenim zidovima do obale reke Tejo. Ovaj kvart je poznat po svojoj istoriji, živoj muzici fado, fantastičnom pogledu na grad i skrivenim dvorištima. Uzmite si vremena da se izgubite u ovoj labirintskoj četvrti, prošetajte uskim ulicama i otkrijte lokalne prodavnice, restorane i kafiće. Čarobno iskustvo čeka svakoga ko se usudi da se izgubi u Alfami.

Za više tekstova o svetskim turističkim destinacijama, posetite inostranstvo kategoriju na našoj stranici.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.