...

14 Ideja Šta videti u Istanbulu

јануар 1, 2023 by Turizam.org

Istanbul je jedan od najpopularnijih turističkih destinacija u svetu i to sa dobrim razlogom. Ova bivša prestonica Osmanskog Carstva je prepuna istorije, kulture i umetnosti, i nudi nešto za svakog posetioca. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije ili umetnosti, ili samo želite da uživate u lokalnoj hrani i kulturi, Istanbul ima mnogo toga da ponudi. U nastavku možete pronaći nekoliko ideja šta videti u Istanbulu.

 

Obilazak Svete Sofije (Aja Sofija)

Šta videti u Istanbulu?

Džamija „Hagia Sophia“ u Istanbulu je jedna od najpoznatijih i najlepših građevina u svetu. Ova impresivna vizantijska crkva, koja je kasnije preuređena u džamiju, privlači milione posetilaca svake godine. Međutim, zbog velikog broja posetilaca, često se javljaju dugi redovi za ulazak u crkvu. Ako želite da izbegnete te redove i da iskoristite maksimalno svoje vreme u Hagia Sophia, postoje neki načini da to uradite.

Jedna opcija je da kupite ulaznice za džamiju Hagia Sophia“ unapred preko interneta. To će vam omogućiti da izbegnete redove i da uđete direktno u crkvu. Međutim, ako želite da doživite džamija Aja Sofija sa vodičem, postoji još jedna opcija.

Možete da rezervišete obilazak sa vodičem koji će vam pokazati sve najzanimljivije delove Katedrale i dati vam detaljne informacije o njenoj istoriji i umetnosti. Obilazak sa vodičem će vam takođe omogućiti da izbegnete redove za ulazak u Katedralu i da u potpunosti iskoristite svoje vreme tamo.

Ukoliko se odlučite za ovu opciju, preporučljivo je da rezervišete obilazak sa vodičem unapred putem interneta. Na taj način ćete biti sigurni da imate mesto na obilasku i da nećete propustiti priliku da doživite ovaj impresivan spomenik.

Ako želite da izbegnete redove za ulazak u Katedralu Hagia Sophia i da iskoristite maksimalno svoje vreme tamo, rezervisanje ulaznica unapred preko interneta ili obilaska sa vodičem su dobre opcije. Oba načina će vam omogućiti da uživate u svemu što džamija Hagia Sophia ima da ponudi bez da gubite vreme u redu.

 

Cisterna Bazilike

Free photos of Turkey

Cisterna Bazilke je jedna od najpoznatijih atrakcija grada i privlači mnoge posetioce svake godine. Ova impresivna podzemna cisterna, koja se nalazi u blizini crkve/džamije „Hagia Sophia“, bila je deo osmanske mreže vodovoda i služila je za skladištenje vode u gradu.

Međutim, kao i mnogo drugih popularnih atrakcija u Istanbulu, „Basilica Cistern“ takođe može biti gužvano i često postoje dugi redovi za ulazak. Ako želite da izbegnete te redove i da iskoristite maksimalno svoje vreme u cisterni, postoji način da to uradite.

Jedna opcija je da kupite ulaznice za ovu atrakciju unapred preko interneta. To će vam omogućiti da izbegnete redove i da uđete direktno u cisternu. Međutim, ako želite da doživite cisternu sa vodičem, postoji još jedna opcija.

Možete da rezervišete vodički obilazak cisternom koji će vam pokazati sve najzanimljivije delove i dati vam detaljne informacije o njenoj istoriji i arhitekturi. Vodički obilazak će vam takođe omogućiti da izbegnete redove za ulazak u cisternu i da u potpunosti iskoristite svoje vreme tamo.

 

Krstarenje Bosforom na luksuznoj jahti

Free photos of Istanbul

Nema boljeg načina da se uživa u lepotama grada nego što je to sa luksuznom jahtom koja plovi Bosforom u zalasku sunca.

Bosfor je prelep i pruža nezaboravne poglede na Istanbul sa obale. Na krstarenju zalaskom sunca, možete da uživate u panoramskim pogledima na grad i njegove znamenitosti sa luksuzne jahte. To uključuje takve atrakcije kao što su džamija Aja Sofija, Topkapi Palata, Galata Toranj i mnoge druge.

Luksuzne jahte obično pružaju opuštenu i udobnu atmosferu, a često sadrže barove, restorane i druge udobnosti. Možete da uživate u hrani i piću dok se opuštate i uživate u prelepim pogledima sa jahte.

Krstarenje Bosforom uz zalazak sunca je savršena aktivnost za one koji žele da se opuste i uživaju u lepotama Istanbula. Bez obzira da li ste par ili porodica, ovo krstarenje će vam pružiti nezaboravno iskustvo i nešto što ćete dugo pamtiti.

 

Istanbulski akvarijum i tržni centar „Aqua Floria“

Yağmur Ormanı 27.jpg

Obilazak Istanbulskog akvarijuma i tržnog centra Aqua Floria je izvanredan način za istraživanje grada Istanbul i upoznavanje sa divnim životinjama i biljkama iz cijelog svijeta.

Istanbulski akvarijum se nalazi u tržnom centru Aqua Floria. Ovaj moderni akvarijum je dom za više od 15.000 različitih vrsta riba, morskih životinja i biljaka, što ga čini jednim od najvećih i najatraktivnijih akvarijuma u Evropi.

Posetioci mogu prošetati kroz pet kontinenata, gdje će se susresti sa različitim vrstama riba i morskih životinja, kao što su žutoperci, ajkule, morski psi i mnoge druge. Takođe, postoji i sekcija posvećena morskim sisarima, gdje posjetioci mogu vidjeti delfine i morske lemure u akvarijumu.

Pored akvarijuma, tržni centar Aqua Floria takođe sadrži mnoštvo trgovina i restorana, tako da posjetioci mogu uživati u kupovini i ukusnoj hrani dok se opuštaju u ovom luksuznom okruženju.

Ukoliko planirate posjetiti Istanbul, obilazak Istanbulskog akvarijuma i tržnog centra Aqua Floria bi trebalo da bude na vrhu vaše liste stvari koje treba obići. Sa svojim impresivnim izložbama i atrakcijama, ovo mjesto će sigurno ostaviti trajan dojam na sve posjetioce.

 

Autobuska tura

Free photos of Istanbul

„Hop-On Hop-Off Bus Tour“ je izvrsna opcija za one koji žele da istraže Istanbul na brz i jednostavan način. Ovo putovanje autobusom vodi vas kroz grad, gdje ćete imati priliku da vidite mnoge od najpoznatijih turističkih atrakcija u Istanbulu.

Putovanje autobusom počinje na Trgu Taksim, gde ćete se ukrcati na autobus i krenuti na putovanje. Autobus vas vodi kroz grad, gde ćete imati priliku da vidite brojne znamenitosti, kao što su Hagia Sophia, Plava Džamija i Topkapi Palace. Takođe, autobus će vas odvesti do mnogih trgovačkih četvrti, gde možete kupiti suvenire i probati razne lokalne delicije.

Nakon što se vozite autobusom, imate opciju da se iskrcate na bilo kojoj od stanica i da obiđete bilo koju od atrakcija na koju ste se vozili. Kada se vratite na mjesto gdje ste počeli, možete se ukrcati na sledeći autobus i nastaviti svoje putovanje.

 

Degustacija turske kafe

Free photos of Coffee

U Istanbulu postoje organizovane ture koja vam pružaju priliku da upoznate grad iz novog ugla i isprobate tradicionalnu tursku kafu. Na ovom izletu, posetićete nekoliko različitih kafea u Istanbulu i upoznati se sa različitim vrstama turske kafe. Takođe, imaćete priliku da se upoznate sa istorijom i kulturom turske kafe i naučite kako da je pripremite kod kuće.

Ovaj izlet je savršen za one koji žele da istraže Istanbul i njegove kafea, ali i za one koji žele da nauče više o turskoj kafi i njenoj istoriji. Gosti će imati priliku da probaju različite vrste turske kafe, od onih koje se prave na tradicionalan način do modernijih varijanti. Takođe, moguće je da će imati priliku da razgovaraju sa vlasnicima kafea i saznaju više o načinu pripreme i serviranja turske kafe.

 

Šou vrtećih derviša

Free photos of Concert

Šou vrtećih derviša predstavlja tradicionalni sufi ritual koji se održava u centru za kulturu Hođa Paša u Istanbulu. Ova izvanredna izvedba pruža publici priliku da vide i dožive ovaj značajni deo turske kulture.

Vrteći derviši zapravo su sufijski monasi koji se vrte u transu kao deo svojih duhovnih praksi. Oni nose specifičnu odjeću koja se naziva „tennure“, koja se sastoji od bijelog pokrivača glave i bijelog dugačkog haljine sa crnim pojasom. Vrtnja simbolizuje čišćenje duše od svih nečistoća i povezivanje sa Bogom.

Predstava se održava u velikoj dvorani koja je specijalno dizajnirana da podrži ovaj ritual. Publika može da sedi i posmatra izvedbu uz live muziku i pjesme koje su deo ovog tradicionalnog obreda.

Šou vrtećih derviša je izvanredno iskustvo za sve one koji su zainteresovani za sufizam i tursku kulturu. To je prilika da se približite ovom fascinantnom dijelu sveta i da doživite nešto jedinstveno i nezaboravno.

 

Krstarenje Bosforom u večernjim satima

Ova vožnja po Bosforu, koja je najveća atrakcija grada, nudi pogled na prekrasne poglede na grad sa vode i priliku za uživanje u večeri uz dobar obrok i zabavu.

Vožnja po Bosforu se obično održava u večernjim satima i traje oko tri sata. Turisti se mogu ukrcati na brod u blizini Galatasaraaj mosta i zatim krenuti u vožnju po Bosforu, prolazeći pored mnogih znamenitosti grada, kao što su Dolmabahçe Palace, Beylerbeyi Palace i Rumelihisari.

Tokom vožnje, turisti mogu da uživaju u tradicionalnom turskom obroku i da se zabave uz živu muziku i plesne predstave. Postoje razne opcije za večeru, uključujući i vegetarijanska jela. Piće se također može kupiti na brodu.

 

Noćni izlasci (klubovi)

Free photos of Concert

„Big Night Out’ 7-Hour Pub Crawl“ je velika noćna žurka koja se održava u nekim od najpopularnijih barova i klubova u gradu. Ako živite u Beogradu onda su vam ovakve stvari veoma dobra poznate. Ova žurka traje sedam sati i pruža priliku da se posjeti više različitih mjesta za izlazak i da se uživa u različitim vrstama muzike i atmosfera.

Učesnici, ako ih tako možemo nazvati, „Big Night Out’ 7-Hour Pub Crawl“ obično se okupljaju na početnoj lokaciji, gdje ih dočekuje vodič koji će ih uputiti na prvo mjesto za izlazak. Tijekom noći, učesnici će posjetiti nekoliko različitih barova i klubova, gdje će uživati u živoj muzici i dobrim koktelima. Učesnici također dobijaju popuste na piće u nekim od mjesta za izlazak.

Tura je idealna prilika za one koji žele da istraže noćni život grada i da se zabave do ranih jutarnjih sati. Ova žurka je popularna među strancima i domaćim stanovnicima, pa se može upoznati i družiti sa ljudima iz različitih zemalja.

 

Izložba savremene umetnosti

IS.CaM.jpg

„Contemporary Art Walk“ tura je šetnja kroz Istanbul koja vodi posetitelje kroz neke od najznačajnijih izložbi savremene umetnosti u gradu. Ova šetnja pruža priliku da se pobliže upozna sa savremenom umetnošću u Istanbulu i da se poseti nekoliko prestižnih galerija i muzeja.

Izložba obično počinje u Galeriji Sanat Limani, gdje se mogu videti radovi mladih turskih umetnika. Zatim, posetioci idu u Galeriju Depo, gde se nalaze radovi poznatih internacionalnih umetnika. Nakon toga, posjeti se Muzej Osmanlı Bankası, gdje se mogu vidjeti radovi turskih umjetnika od 19. i 20. vijeka.

Poslednja destinacija „Contemporary Art Walk“ je Galerija Pi, gde se mogu videti radovi savremenih turskih i međunarodnih umetnika. Ova galerija je poznata po svojoj izložbi „Istanbul: A Dialogue in Paintings“, koja predstavlja radove mladih turskih umetnika koji se bave temama kao što su grad, kultura i identitet.

„Contemporary Art Walk“ je savršen način da se istraži savremena umetnost u Istanbulu i da se posjeti neka od najprestižnijih galerija i muzeja u gradu. To je idealna prilika za ljubitelje umetnosti i kulture da se upoznaju sa najnovijim radovima i da se inspirišu.

 

Jednodnevni obilazak starog grada

Topkapı Palace

Old City je srce Istanbula i mesto gde se nalazi nekoliko od najvećih turističkih atrakcija. Full-Day Tour je savršen način da se upoznaju sve lepote Istanbula i da se istraži njegova umetnost, arhitektura i kultura.

Prvo odredište na ovom turi je Hagia Sophia (Sveta Sofija), jedno od najprepoznatljivijih istorijskih spomenika u Istanbulu. Ovo bivše hrišćansko bogomolje, a potom džamija, sada je muzej. Njegove impresivne mozaike i impresivna kupola će vas ostaviti bez daha. Sljedeće odredište je Topkapi Palace, rezidencija osmanskih sultana tokom više od 400 godina. Ovaj veličanstveni dvorac je pun skrivenih dvorišta i soba bogato ukrašenih zlatom i dragim kamenjem.

Nakon toga, možete se prošetati kroz Hippodrome, trg gde su se održavale chariot trke u antičkom dobu. Sada je to samo lepa površina okružena nekoliko antičkih spomenika. Sljedeće, posetićete Grand Bazaar, jednu od najvećih pijaca na svetu sa preko 4.000 radnji. Ovo je savršeno mesto za kupovinu suvenira i razgledanje lokalne trgovine.

Posle pauze za ručak, nastavljate turu Blue Mosque, jednom od najpoznatijih džamija u Istanbulu. Ovo impresivno zdanje je poznato po svojoj plavoj keramičkoj dekoraciji i velikoj kupoli. Potom ćete posetiti i Galata Tower, visoku građevinu iz 14. veka koja se nalazi u četvrti Beyoglu. Sa njenog vrha se pruža spektakularan pogled na grad.

 

Dolmabahçe Palata

Free photos of Dolmabahçe palace

Dolmabahçe Palace je impozantna palata smeštena u Istanbulu, koja je bila rezidencija turskih sultana od 1856. do 1922. godine. Palata je izgrađena po nalogu sultana Abdulmejid I i predstavlja spoj islamske arhitekture sa evropskim stilom. Danas je Dolmabahçe Palata otvorena za javnost i turiste i nudi razgledanje sa vodičem.

Vodič za Dolmabahçe Palatu obuhvata razgledanje unutrašnjosti palate i njenih lepih dvorišta. Turisti će imati priliku da vide luksuzne sobe sultana i njegove porodice, kao i impozantne dvorane u kojima su se održavale svečanosti i državnički događaji. Vodič će takođe objašnjavati istoriju same građevine i njenu ulogu u turskoj istoriji.

Ulaznica za Dolmabahçe Palatu obuhvata razgledanje palate sa vodičem i pristup svim delovima palate koja su otvorena za javnost. Takođe, turisti će imati priliku da posete i Muzej Dolmabahçe, koji se nalazi u palati i koji sadrži veliki broj eksponata iz turske istorije i kulture.

Ukoliko ste ljubitelj istorije i arhitekture, Dolmabahçe Palata je nešto što ne bi trebalo da propustite tokom posete Istanbulu. Obilazak palate sa vodičem je odličan način da se upoznaju detalji o životu sultana i njegove porodice i da se dobije uvid u lepotu i grandioznost ovog impozantnog dvora

 

Tursko kupatilo

Tursko kupatilo (hamam) predstavlja nešto više od mesta za tuširanje. To je mesto za opuštanje i očišćenje, kao i mesto gde se prenose turske kulture i tradicije. Turska ima dugu tradiciju kupanja i kupatila su bila važan deo svakodnevnog života u prošlosti. Danas, turska kupatila i dalje služe kao mesta za opuštanje i očišćenje, a turisti ih često posete kao deo svojih putovanja u Tursku.

Istorijski turski kupatilo obično se sastoji od dve glavne sobe: sobe za topljenje i sobe za hlađenje. Prva soba se naziva hararet i obično je opremljena sa tepsijama za vrući parafin i ležajevima gde se gosti opuštaju i zagrevaju. Druga soba se naziva sıcaklık odajı i služi za hlađenje tela nakon što se iz tople sobe izađe. Obje sobe su opremljene sa fontanama za pranje i tuševima.

Poseta turskom kupatilu obično počinje sa ulaskom u hararet, gde se gosti opuštaju i zagrevaju. Zatim se prelazi u sıcaklık odajı, gde se tela pranju i masiraju posebnim sapunima i grubim ručnicima. Nakon toga, gosti se hlađuju pod tušem ili se vraćaju u hararet da se još malo zagreju.

 

Za više tekstova o destinacijama koje se nalaze van okvira bivše Jugoslavije, posetite našu kategoriju „Inostranstvo„.

 

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.