Šta videti u Barseloni?

December 11, 2022 by Turizam.org

Barselona je glavni  grad autonomne zajednice Katalonije i istoimene pokrajine Barselona na severoistoku Španije. Nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom, u dolini koja je okružena morem na istoku, planinskim vencom Sijera de Koljserola na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na severu rekom Besos. Ukoliko ste se odlučili da vaš odmor provedete upravo u ovom gradu, niste ni malo pogrešili, jer ovaj predivni grad nudi širok izbor destinacija koje će vas oduševiti. U nastavku ćemo vam pokaziti nekoliko destinacija koje će vam zasigurno dati odgovor na pitanje šta videti u Barseloni.

 

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Sagrada Familia je najpoznatije umetničko delo Antonija Gaudija u Barseloni, a sa sobom nosi još jedan pridev u superlativu – ona je, sa oko tri miliona posetilaca godišnje – najposećenije turističko mesto u Barseloni.

 

Konstrukcija strukture crkve počela je davne 1882. godine. Vek i nešto manje od tri decenije kasnije – i dalje nije završena.  U početku je zamišljena kao oličenje neogotičkog stila u arhitekturi.

 

Godinu dana nakon početka konstruisanja, poverena je kataloncu i jednom od najznačajnijih arhitekata u istoriji – Antoniju Gaudiju. Poznat kao autentičan i originalan, Gaudi je ostao veran svom karakteru i projekat crkve u Barseloni potpuno redizajnirao.

 

Zamislio je znamenitu baziliku koja ima 18 kula, a zatim otpočeo sa njenom konstrukcijom. Zanimljivo, Gaudi je retko kada pravio skice – najčešće je improvizovao na licu mesta i tako gradio prave arhitektonske dragulje!

 

Čak i retke skice za koje se smatra da su bile njegove, uništene su u španskom građanskom ratu. Osim toga što ovaj podatak fascinira, on predstavlja i jedan od razloga zbog kojih konstrukcija crkve i dalje nije kompletirana. 1926. godine Gaudija je udario tramvaj, a posle par dana jedan od najvećih arhitekti u čitavoj svetskoj istoriji je i preminuo.

 

Za sobom je ostavio nedovršenu baziliku Sagrada Familija, njegov najvažniji projekat. Samo jedna kula bila je završena u vreme njegove smrti. Nakon toga, za rad na Sagrada Familiji, angažovani su različiti arhitektonski stručnjaci, pred kojima je postavljen važan zadatak – dovršiti konstrukciju jedne od najimpresivnijih crkvi na svetu.

 

Do danas u tome nisu potpuno uspeli – samo 70-80% dizajna Sagrade Familije je danas dovršen. Priča se da je Gaudi znao da za života neće dovršiti baziliku, te da je namerno otežao budućim arhitektama i inženjerima, kako bi više generacija učestvovalo u radu na ovoj impresivnoj građevini.

 

Još jedan od razloga zbog kojih još nije završena je to što se gradi zahvaljujući donacijama, a vreme njenog dovršetka teško je tačno odrediti. Trenutno se predviđa da će Sagrada Familija biti kompletirana 2026. godine. Nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine.

 

Park Guelj

Na brdu El Karmel u Barseloni nalazi se park Guelj arhitekte Antonija Gaudija koje je na ovom projektu bio angažovan od 1900. do 1914. godine. Grof Euzebio Guelj po kome park i nosi ime bio je oduševljen parkovima koje je posećivao po svetu i želeo je da Barselona dobije nešto slično, ali ipak jedinstveno.

 

Park Guelj je prvobitno bio deo komercijalno neuspešne stambene zone – ideja grofa Eusebija de Gvelja. Inspirisan je britanskim parkovima i zbog toga je dobio englesko ime park.

 

Kasnije je pretvoren u gradski vrt. Do njega se dolazi iz podnožja, iako su stanice na izvesnoj udaljenosti, redovnim autobusima ili turističkim autobusima. Dok je ulaz u park slobodan, ulaz u Gaudijevu kuću, u kojoj se nalazi nameštaj koji je on dizajnirao, se plaća.  Ključno mesto u parku je glavna terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije.

 

Gaudi je upotrebio nagog čoveka, koji sedi u glini, da bi projektovao klupu. Krivine stvaraju veći broj enklava, koje stvaraju atmosferu druženja. Centralno mesto parka je velika terasa sa koje se pruža jedinstven panoramski pogled na Barselonu i na dve bajkovite kućice koje su deo parka. Terasa je okružena klupom u obliku morske zmije i dekorisana mozaikom od polomljenih keramičkih pločica. Park Guelj nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine.

 

Monžuik

Monžuik

Brdo Monžuik visoko 185 metara izdiže se iznad Barselone i njene trgovačke luke. Više vidikovaca koji se nalaze na ovom brdu pružaju odličan panoramski pogled na grad, luku i obalu.

 

Na samom vrhu brda nalazi se tvrđava Monžuik  iz 17-tog vijeka sa koje se pruža predivan panoramski pogled na grad i luku. Na brdu Monžuik nalazi se i glavni stadion olimpijskih igara iz 1992. godine kapaciteta 54.000 gledalaca.

 

Napravljen je zbog olimpijskih igara iz 1936. koje se na kraju dodeljene Berlinu. Danas je popularno mesto za održavanje koncerata na kome su nastupale brojne muzičke legende – The Rolling Stones, U2, Pink Flojd, AC/DC, Metalika, The Police, Tina Tarner, Madona, Dejvid Bouvi, Bon Žovi, Bijonse, Šakira …

 

Većina građevina na ovom brdu je napravljena za potrebe Svjetske izložbe 1929. godine.

 

Cene ulaznica za tvrđavu i radno vrijeme :

 

Opis Cena:

  • Odrasli: 5,00 €
  • Mlađi od 16. godina: Besplatno
  • Svake nedelje od 15h: Besplatno
  • Prva nedelja u mesecu (Ceo dan): Besplatno

 

Radno vreme (svakoga dana):

  • mart – 31. oktobar 10:00 – 20:00h
  • novembar – 28. februar 10:00 – 18:00h
  • decembar Zatvoreno
  • januar Zatvoreno

 

Magična fontana

Magična fontana

Fontana je sagrađena za Svetsku izložbu 1929. godine i spektakl je vode, svetla i muzike. Nalazi se između Trga Espanja i Nacionalnog muzeja Katalonije a u blizini se nalazi sajmište i Špansko selo. Fontana izbacuje 2650 litara vode u sekundi kroz 3620 mlaznica koje stvaraju njen efekat. Najviši mlaz vode je 52 metra.

 

Magičnu fontanu je projektovao Karles Buigas, koji je bio stručnjak za projektovanje osvetljene fontane od 1922. godine. Mesto na kome je fontana napravljena je bila prvobitna lokacija Četiri stuba.

 

Stubovi, koji su predstavljali Katalonijski pokret su uništeni 1928. godine po naredbi premijera Miguel Prio de Rivera i ponovo su izgradjeni 2010. godine nekoliko metara dalje od prvobitne lokacije. Sastoji se iz više fontana a glavna je prečnika 35 metara. Predstave vode i svetlosti uz pratnju muzike se odvijaju petkom i subotom a od početka juna do kraja septembra i četvrtkom i nedeljom. Pristup je besplatan.

 

Ulica La Rambla

Ulica La Rambla

Najpoznatija ulica Barselone La Rambla dugačka je 1.2km i spaja Trg Katalonije sa spomenikom Krostoferu Kolumbu. Ulica potiče iz 1766. godine i brzo je osvojila srca građana Barselone svojom lokacijom i širinom.

 

Grad su tada karakterisale uske i krivudave ulice koje su bile posledica srednjevekovnih zidina koje su od 13-tog veka sputavale slobodno širenje grada.Danas je La Rambla prepoznatljiva po uličnim umetnicima i njihovim performansima. Posebno atraktivna i nezaobilazna je i pijaca La Bokerija. Zbog veoma zanimljivog sadržaja privlači veliki broj turista i lokalnog stanovništva.

 

Kasa Batljo i Kasa Mila

Kuća Batljo u Barseloni spada u bisere katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, a sagrađena je početkom 20. veka. Nepravilnih linija, s mozaicima od polomljenih keramičkih pločica i lučnim krovom koji podseća na leđa zmaja, ovu zgradu ne zovu tek tako Kuća od kostiju.

 

Mada joj je zvanični naziv Casa Batlló, čuvenu Gaudijevu zgradu lokalci zovu Casa dels ossos (Kuća od kostiju) jer svojom arhitekturom podseća na skelet. Kuća je izgrađena sedamdesetih godina 19. veka, a 1900. kupio ju je Žozep Batljo sa ženom.

 

Oni su od Gaudija tražili da je sravni sa zemljom i da napravi sasvim novu. Međutim, Gaudi je to odbio, pa je između 1905. i 1907. godine rekonstruisao staru vilu. Nova građevina projektovana je da bude porodična kuća za ljude srednjeg staleža. On joj je udahnuo nov život uz još jedan sprat, krov i čuvenu fasadu, a i cela unutrašnjost kuće je potpuno promenjena.

 

Danas ta zgrada u ulici Passeig de Gràcia 43 oduševljava čitav svet. Fasada, koja je od peska i šarenog katalonskog mozaika, krivim linijama, posebno na tresama, stvara iluziju koja toliko mami.

 

Na terasama na nižim spratovima su stubovi nalik kostima, dok su one na višim spratovima kao delovi lobanja. Krov u raznim bojama podseća na rep zmaja, dok malena kupola s krstom simboliše krst Svetog Đorđa koji ubija aždaju.

 

Priča kaže da one kosti i lobanje na fasadi zapravo jesu sve aždajine žrtve. Ova zgrada puna simbolike stavljena je pre 15 godina na Uneskovu listu svetske baštine, a i danas je među nekoliko najvećih atrakcija Barselone.

 

Kuća Mila je takođe Gaudijevo delo a sagrađena je u periodu između 1906. i 1912. godine. Fasada je valovita i podseća na morske talase a kovano gvožđe na terasama ima oblik morskih algi.

 

Na krovu zgrade su vrlo interesantni dimnjaci koji oblikom podsećaju na glave ratnika sa šlemovima. Obe zgrade su tipične za Gaudija i prepoznatljive po njegovom nastojanju da se izbegnu prave linije. Nalaze se u istoj ulici (Passeig de Gracia) i udaljene su oko 500 metara jedna od druge.

 

Akvarijum Barselona

 

Akvarijum Barcelona (Aquarium de Barcelona) poseduuje preko 11000 primeraka od 450 raznih biljnih i životinjskih vrsta smeštenih u 35 akvarijuma i 6 miliona litara vode. Posebna atrakcija akvarijuma je podvodni tunel dužine 80 metara oko koga plivaju ajkule.

 

Osim mediteranskih vrsta koje su fokus ovog akvarijuma u njemu se mogu naći i tropske vrste iz Crvenog mora ili sa Havaja. Deo sa pingvinima je takođe vrlo interesantan. Akvarijum predstavlja veliku turističku atrakciju a godišnje ga poseti preko 14 miliona ljudi. Najveći je akvarijum u Evropi i najznačajniji na Mediteranu.

 

Park Citadela

Šta videti u Barseloni

Park Citadela (Parc de la Ciutadella) je nastao sredinom 19-tog veka i bio je jedina gradska zelena oaza. Na 28 hektara nalazi se malo jezero, Parlament Katalonije, Citadela, zoološki vrt, trijumfalna kapija i impozantna fontana koju je projektovao Josep Fontserè. Zoološki vrt potiče iz 1892. godine i prostire se na 13 hektara.

 

Vodopad i veštačko jezero nalaze se u središnjem delu parka Ciutadela i vrlo su popularne destinacije za odmor kako turista, tako i lokalnog stanovništva.Arhitekta Josep Fontsere pokušao je stvoriti efekt antike, kako bi posetitelji pomislili da sve skulpture i statue stoje ovde već desetine godina. Uz jezero su povezane samo dve atrakcije. Prva je lagana šetnja, a druga vožnja brodom slikovitim delovima parka Citadela.

 

Stadion Kamp Nou

Najveći i najpopularniji fudbalski stadion u Evropi Kamp Nou dom je fudbalskog kluba Barselona od 1957. godine. FK Barselona je petostruki osvajač lige šampiona, 24 puta je bio prvak Španije, a osvojio je i španski kup 28 puta.

 

Trenutni kapacitet stadiona je gotovo 100.000 mesta. Raniji kapacitet je zbog bezbednosti smanjen sa oko 120.000 mesta ali se planira novo proširenje. Deo stadiona je i vrlo moderno uređen muzej.

 

Moguće je posetiti i tunel za igrače, kapelu, svlačionice, press salu kao i novinarske lože sa kojih se pruža izuzetan pogled na ceo stadion. Naravno tu je i prodavnica suvenira. Na ovom mestu su se odigrali i značajni muzički koncerti poput Majkla Džeksona i U2.