25 Ideja Šta Videti u Amsterdamu

February 26, 2024 by Turizam.org

Amsterdam, živopisna prestonica Holandije, najnaseljeniji grad u zemlji sa oko 842.000 stanovnika u centralnom delu. Nekada značajna trgovinska luka sa Hanze savezom, Amsterdam je postao centar slobodne štampe tokom 16. veka nakon Holandskog ustanka i Osmogodišnjeg rata. Nakon perioda opadanja u 18. i 19. veku, Amsterdam je u moderno doba postao savremeni i raznoliki grad čiji je ugled prepoznat širom sveta. Sa bogatstvom istorijske arhitekture, javnih parkova, kvalitetnih muzeja i raznovrsnih atrakcija, Amsterdam pruža beskrajne mogućnosti i predstavlja jednu od vodećih turističkih destinacija u Evropi.

U nastavku teksta ćemo pokušati da vam damo odgovor na pitanje šta videti u Amsterdamu, konkretno u vidu 25 predloženih atrakcija u glavnom gradu Holandije ili Nizozemske. Takođe imajte u vidu da su navedene cene samo okvirne i da iste mogu da variraju od zavisnosni mesta na kom se kupuje npr tiketi.

 

Vondelpark

Vondelpark u Amsterdamu, park

Vondelpark, najveći gradski park u Amsterdamu, smešten jugozapadno od centra grada, predstavlja izuzetnu zelenu oazu u kojoj se spajaju prirodna lepota i kulturni doživljaji.

Ovaj park, osnovan 1865. godine, prostire se na velikoj površini, pružajući posetiocima bogatstvo zelenih površina, jezera i staza. Sa svojim krivudavim stazama koje vode pored otvorenog pozorišta, restorana i umetničkih pojava, Vondelpark privlači ljude svih uzrasta.

Posetioci često uživaju u pikniku, opuštanju na travnatim površinama, a park je takođe domaćin raznovrsnih događanja tokom godine. Lako dostupan tramvajskim linijama 1, 2 ili 5, Vondelpark pruža prijatan beg od gradske vreve, a njegova dostupnost 24/7 omogućava posetiocima da uživaju u prirodnom okruženju u različitim vremenskim prilikama.

Ova zelena oaza je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje prirode i kulture koji posećuju Amsterdam.

 

Amsterdamski Kanal

Amsterdamski kanal

Amsterdamski kanal, izgrađen u 17. veku, predstavlja dragocenu kulturnu baštinu i jedinstvenu arhitektonsku senzaciju koja je zasluženo stekla UNESCO-ovu titulu Svetske baštine.

Kanalni pojas odiše holandskom tradicijom sa svojim prepoznatljivim zabatima, u potpunosti inkorporiranim u stotine opečenih kuća koje ga okružuju.

Rembrandtplein, centralni trg nazvan po Rembrandtu, kome je ovde bila kuća, predstavlja jednu od značajnih tačaka unutar ovog kanala, zajedno sa istorijskim skladištima, protestantskim crkvama i nekadašnjim tajnim katoličkim i menonitskim crkvama. Radno vreme atrakcija je lako dostupno putem interneta.

Sam ambijent područja čini ga obaveznom destinacijom, a pored fascinantne arhitekture, posetioci mogu uživati u raznolikim prodavnicama, restoranima i barovima smeštenim unutar istorijskih zgrada.

Prepoznatljivo područje “Canal Ring“, otvoreno 24/7, nudi ne samo kulturno putovanje kroz istoriju, već i priliku za istraživanje biciklističkih i brodskih avantura. Sa obližnjim stajalištima tramvaja i autobusa, ovaj kvart je lako dostupan i čeka da bude otkriven.

 

Oud West

undefined

Oud-West, jedna od sofisticiranih amsterdamskih četvrti, predstavlja izuzetno prijatno iskustvo obilaska atrakcija kao što su Vondelpark i Rijksmuseum.

Tokom dana, istražite modne butike i dizajnerske prodavnice nakon opuštajuće šetnje Vondelparkom, ili rezervišite veče za uživanje u raznolikim sadržajima.

De Hallen, multifunkcionalni tržni centar i bioskop, nudi jedinstvenu kombinaciju šopinga i zabave, dok se ulična hrana i širok izbor restorana i kafića pružaju kao primamljive opcije.

Restoran Adam, sa visokim ocenama, i pristupačnija Staring at Jacob predstavljaju izbor za različite ukuse. Nakon večere, noćni život možete proširiti posetom nekom od alternativnih muzičkih mesta.

Posetioci su istakli uživanje u manjem turističkom okruženju, impresivnoj arhitekturi i prijateljskim mestima za decu. Oud-West dodatno oduševljava čudnim urbanim elementima, uključujući spomenik Boomzagertje, humorističku skulpturu čoveka koji seče pravu granu drveta, i Gevelbibliotheek, omaž bivšoj biblioteci na tom području.

Radno vreme i cene variraju, a mnoge atrakcije su besplatne. Oud-West je lako dostupan tramvajima 5, 13, 17 i 19, pružajući jednostavan pristup ovoj dinamičnoj četvrti.

 

Jordan

Jordan Amsterdam

Ako volite istoriju, kulturu i hranu, tada ćete hteti da izdvojite vreme za šetnju ili vođenu turu kroz amsterdamski kvart Jordaan. Smešten nekoliko blokova zapadno od glavne železničke stanice grada i ograničen kanalima Brouwersgracht, Prinsengracht, Leidsegracht i Lijnbaansgracht, ovaj slikoviti kvart je prepun restorana, specijalizovanih prodavnica, barova i galerija umetnosti. Pored toga, istočno od kvarta nalaze se Kuća Ane Frank i Devet malih ulica.

Putnici visoko preporučuju šetnju kroz Jordaan, dodajući da njegov cool vibe, prelepo okruženje i odlični kafići i restorani više nego opravdavaju posetu.

Ne zaboravite poneti fotoaparat, jer posetioci kažu da područje nudi obilje prilika za fotografisanje. Za dublji uvid u prehrambenu scenu kvarta, razmislite o prijavi za Jordaan Food Tour Eating Europe Food Tours. Ili posetite Jordaan’s Biologische Noordermarkt subotom između 9 i 16 časova (tržište sa prodavcima koji prodaju pekarske proizvode, voće, lokalne sireve, palačinke i još mnogo toga).

Centralna lokacija Jordaan-a olakšava pešačenje do nezaobilaznih znamenitosti poput Rijksmuzeja, Kraljevske palate Amsterdama i Muzeja Van Goga.

Kvart je takođe dostupan putem nekoliko autobuskih linija i tramvaja (istih brojeva kao i u prošlom odlomku) Kvart možete istraživati ​​besplatno 24 sata dnevno, ali ne zaboravite poneti evre ili kreditnu karticu ako planirate popiti piće, uzeti zalogaj, kupiti suvenire ili posetiti obližnje atrakcije.

 

Leidseplein Trg

Leidseplein trg, atraktivni noćni život i zanimljivi umetnički izvođači

Leidseplein je jedan od trgova u Amsterdamu poznat po svom atraktivnom noćnom životu. Smešten jugozapadno od centra grada, ovaj živopisni trg je epicentar zabavne scene u Amsterdamu.

Prepun je noćnih klubova, bioskopa, koncertnih dvorana, kazina i šarmantnih kafića. Poznat po izvođačkim umetnostima, ističu se koncertna dvorana Melkweg (Mlečni put) i Internacionalni gradski teatar.

Leidseplein je idealno mesto za one koji uživaju u dinamičnom okruženju i gužvama. Ako niste ljubitelj gužvi, možda biste trebali izbegavati ovo područje, posebno kada je u pitanju rezervacija hotela ili hostela.

Alternativno, možete istražiti obližnji ranije pomenuti Vondelpark radi opuštanja. Putnici su takođe bili prijatno iznenađeni bogatstvom restorana u ovom delu grada, iako se upozorava na nešto više cene u barovima.

Lako dostupan tramvajem 1, 2, 5, 11 i 12 preko stanice Leidseplein, ovaj trg pruža nezaboravno iskustvo uživanja u šarenolikosti amsterdamske zabavne scene.

 

Muzej Van Goga

Muzej Van Goga

Muzej Van Goga čuva najveću kolekciju slika i crteža Vinsenta Van Goga na svetu, uključujući remek-dela poput “Suncokreti” i “Cvat badema”. Ovaj muzej je jedan od najposećenijih ne samo u Amsterdamu, već i u čitavoj Holandiji.

Posetioci dolaze iz raznih delova sveta kako bi videli dela ovog umetnika koji je patio od mentalnih problema i na kraju izvršio samoubistvo.

S obzirom na veliku popularnost muzeja, preporučuje se kupovina karata unapred putem interneta kako biste izbegli dugotrajno čekanje u redovima.

Iako su neki izrazili razočaranje što muzej ne sadrži neka od Van Gogovih najpoznatijih dela (koja se nalaze u drugim muzejima širom sveta), recenzenti su pohvalili organizaciju muzeja i izložbu umetnikovih ranih radova.

Radno vreme muzeja je svakodnevno od 9 ujutru do 6 popodne, sa mogućim variranjem u jesen i zimu, a ponekad se i zatvara zbog događanja.

Pre posete, proverite tačno radno vreme na zvaničnom veb-sajtu muzeja. Cena vremenske karte za odrasle iznosi 20 evra (oko 22 dolara), dok deca od 17 godina i mlađa imaju besplatan ulaz. Tramvaji 2 i 5 vode do stanice Van Baerlestraat, dok tramvaj 12 vodi do stanice Museumplein. Autobusi takođe imaju stajališta u blizini.

 

Kuća Ane Frank

Kuća Ane Frank

Unutar kuće Ane Frank, posetioci će videti mesto gde je pre nekoliko godina 15-godišnja Ana Frank napisala dnevnik koji će postati bestseler. Ana Frank bila je jevrejska devojčica koja se sakrila nakon što su nacisti iz Nemačke invazirali Holandiju i počeli prinudno prevoziti holandske Jevreje u koncentracione logore.

Danas je kuća muzej, a posetioci mogu zamisliti kako je bilo skrivati se od nacista više od dve godine, samo da bi bili izdani i odvedeni u koncentracioni logor.

Predmeti u muzeju uključuju istorijske dokumente, fotografije, filmske snimke i stvari iz skrovišta i onih koji su im pomagali. Originalni dnevnik i druge beleške Ane Frank takođe su izloženi, iako originalni predmeti iz aneksa nisu izloženi, jer je bio opljačkan tokom Drugog svetskog rata.

Turisti su opisivali iskustvo kao obrazovno ali emotivno, uprkos relativno kratkom vremenu potrebnom za obilazak kuće (oko sat vremena). Posetioci su takođe rekli da su gužve i dugački redovi uobičajeni, pa je preporučljivo unapred planirati.

Kuća Ane Frank otvorena je svakog dana od 9 do 22 sata. Cena ulaznice iznosi 16 evra (oko 1800 dinara) za odrasle 7 evra (oko 820 dinara) za decu od 10 do 17 godina; deca mlađa od 9 godina istražuju za 1 evro (oko 116 dinara). Imajte na umu da ulaznice morate unapred rezervisati online i cene ulaznica uključuju online naknadu od 1 evra.

Napomena: Muzej preporučuje da sva deca imaju najmanje 10 godina tokom posete, iako se deci mlađoj od 10 godina dozvoljava ulazak.

Fotografisanje nije dozvoljeno u muzeju. Do kuće Ane Frank možete stići tramvajima 13 i 17 do stanice Westermarkt. Muzej je udaljen oko 20 minuta hoda od železničke stanice Centraal.

 

Dam Trg

Dam trg

Zemlje zapadne evrope su bogate veličanstvenim javnim trgovima, a među njima se ističe Dam trg u Amsterdamu. Položen na svega pet minuta hoda od Glavne stanice, ovaj trg obiluje istorijskim zgradama iz 13. veka, ispunjenim restoranima, prodavnicama i kafićima, dok se štandovi sa hranom dodatno doprinose atmosferi. Posetioci će uživati u razgledanju Kraljevske palate, Nove crkve i možda posetiti muzej Madame Tussauds.

Preporučujemo posetu, posebno uveče kada trg zablista u svetlu. Ipak, savetuje se oprez zbog moguće prisutnosti džeparoša. Dam trg je javni prostor koji je dostupan posetiocima besplatno tokom celog dana i noći.

Radno vreme prodavnica, restorana i barova varira, ali uvek možete očekivati da se nešto dešava. Tramvaji 4, 14 i 24 staju neposredno na trgu, dok su tu i autobuska stajališta i metro linija (52) za dodatnu praktičnost.

 

Verzetsmuseum (Muzej Holandskog Otpora)

Verzetsmuseum (Muzej Holandskog Otpora)

Verzetsmuseum, poznat i kao Muzej holandskog otpora, smešten tik uz Kraljevski zoološki vrt Artis, predstavlja dragulj Amsterdama, barem prema nekima. Ovaj informativan, pa čak inspirativan muzej, ispričava priče ljudi koji su živeli u Holandiji tokom nacističke okupacije, pružajući uvid u događaje Drugog svetskog rata. Posetioci će kroz autentične predmete, fotografije, dokumente, kao i filmske i zvučne fragmente, saznati kako se otpor odvijao u Holandiji.

Muzej je otvoren od ponedeljka do petka od 10 ujutru do 5 popodne, a subotom i nedeljom od 11 ujutru do 5 popodne. Ulaznice koštaju 14 evra za odrasle (oko 15 dolara) i 7,50 evra (oko 8 dolara) za decu od 7 do 17 godina.

Da biste stigli do muzeja, možete uzeti tramvaj 14 do stanica Zoološki vrt Artis, Plantage Kerklaan ili Plantage Middenlaan/Kerklaan. Muzej je udaljen oko 30 minuta hoda od Kuće Ane Frank, ukoliko planirate posetu oba mesta.

 

Istraživanje Amsterdama na Vodi

Istraživanje Amsterdama na Vodi

Amsterdam se ponosi svojim slikovitim kanalima, koji čine jedinstven i prepoznatljiv deo grada sa 165 vodenih puteva. Ovo bogatstvo vodenih staza možete istražiti biciklom ili peške, ali za intimniji uvid, preporučuje se krstarenje kanalima. Neke od najpopularnijih opcija tura uključuju:

 

 • Friendship Amsterdam:
  • Standardna ekskurzija, nazvana Luxury Canal Cruise, pruža zabavno i informativno iskustvo.
  • Trajanje vožnje je jedan sat, uključujući istraživanje manjih kanala.
  • Cena je 20 evra po osobi, a 9,50 evra za decu (4-15 godina).

 

 • Flagship Amsterdam:
  • Nudi visokokvalitetna vođena krstarenja kanalima u otvorenim ili zatvorenim brodovima.
  • Piće se dodatno plaća, ali je kvalitetno.
  • Ture traju otprilike jedan sat, a cene se kreću od 20 do 30 evra.

 

 • Stromma:
  • Poznata kompanija sa raznovrsnim opcijama, uključujući večernje krstarenje sa picom i ture vinom i sirom.
  • Cene standardnih tura počinju od 19,50 evra, dok specijalizovane ture koštaju 44,50 do 98,50 evra.

 

 • Blue Boat Company:
  • Raznovrsne povratne informacije, sa hvale za ljubazno osoblje i opuštajuću atmosferu.
  • Cena za City Canal Cruise je oko 23 evra po osobi, sa besplatnom opcijom za nosioce I amsterdam City Card.

 

Preporučujemo unapred rezervisanje karata, posebno za popularnije ture, a dodatne informacije o opcijama i rasporedu možete pronaći na veb-sajtovima turoperatorskih kompanija i zvaničnom veb-sajtu turizma u Amsterdamu.

 

Keukenhof

Keukenhof holandija

Keukenhof, nekadašnje mesto za uzgoj voća i povrća za holandsku kraljevsku porodicu, danas privlači putnike svojom čarobnom eksplozijom tulipana.

Ovaj park, smešten u Lisse-u, oko 40 kilometara jugozapadno od Amsterdama, pretvara se u šarenu paletu boja od kraja marta do sredine maja. Sa preko 7 miliona lukovica tulipana koji procvetaju na 32 hektara, Keukenhof očarava posetioce raznovrsnim nijansama roze, crvene, ljubičaste, žute, bele i narandžaste.

Preporučuje se dolazak rano kako biste uživali u prostranstvu. Osim prelepog cveća, park nudi sadržaje prijateljske za decu, uključujući igrališta, lavirinte i zoološki vrt.

Ulaznice za Keukenhof koštaju 20 evra za odrasle i 9 evra za decu (4-17 godina), dok deca mlađa od 3 godine imaju besplatan ulaz. Postoje i kombinovane karte sa prevozom i opcija dolaska automobilom sa parkingom.

Ture biciklom i vožnje čamcem imaju dodatne takse. Park je otvoren od 8 sati ujutru do 7:30 uveče, a posetioci sa kartama mogu pristupiti vrtovima i restoranima različitih kuhinja. Za više informacija, posetite zvanični veb-sajt Keukenhof-a.

 

De Negen Straatjes (9 ulica)

De Negen Straatjes (9 ulica)

De Negen Straatjes, poznate i kao Devet Malih Ulica, predstavljaju šarmantno područje sa devet ulica između Prinsengracht i Singel kanala u centru Amsterdama. Ove popločane ulice krase brojne prodavnice i butici, nudeći raznovrsnu ponudu odeće, aksesoara i dizajnerskih enterijera. Radno vreme prodavnica varira, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo šopinga.

Ovo područje predstavlja divno mesto za opuštajuću šetnju, uz napomenu da je manje turističko u poređenju s drugim delovima grada. Iako ćete sresti druge putnike, takođe ćete imati priliku da doživite lokalnu atmosferu.

Možete se odmoriti u nekom od lokalnih kafića, poput Café de Doffer, ili uživati u domaćoj čokoladi u Pompadour-u, preporučenim mestima od strane prethodnih turista. De Negen Straatjes dostupne su tramvajem 2, 4, 12, 13, 14 ili 17.

 

De Pijp

Šta videti u Amsterdamu? De Pijp

De Pijp, poznat i kao Latinska četvrt, očarava svojom arhitekturom iz 19. veka i bogatom mešavinom različitih kultura. Ovaj deo grada obiluje etničkim restoranima, eklektičnim prodavnicama i mirnim Sarphatiparkom.

Na severnom delu ovog kvarta nalazi se tzv. Heineken Experience, dodatni razlog za posetu. Ovaj deo grada često se naziva srcem grada za mlade zbog svoje živopisne atmosfere i modernih restorana.

Jedna od značajnih atrakcija u ovom kvartu je i čuvena Albert Cuypmarkt, poznata po svojoj šarenoj ponudi, otvorena od ponedeljka do subote od 9 ujutru do 5 popodne. Za istraživanje ovog područja, posetite Gerard Douplein trg na mapi Amsterdama, svratite do obližnjeg kafića i krenite u šetnju.

Takođe možete koristiti tramvaje 3, 4, 12, 16 ili 24 kako biste stigli do ovog dinamičnog kraja, ili se jednostavno prošetali oko jedne milje južno od centra grada. Mnoge vođene ture grada obuhvataju i ovaj kvart, pružajući dodatnu mogućnost da istražite De Pijp.

 

Istraživanje Grada sa Biciklom

Istraživanje grada sa biciklom

Vožnja bicikla je jedan od najpopularnijih načina kretanja po Amsterdamu, a grad nudi raznovrsne biciklističke ture koje odgovaraju različitim ukusima.

Ove ture nude raznolika iskustva, prilagođena različitim interesovanjima posetilaca, od klasičnih znamenitosti do avanturističkih ruta. Preporučljivo je proveriti raspored i dostupnost tura na veb-sajtovima operatora i rezervisati unapred, posebno tokom turističke sezone.

 

Slikanje Ispred Natpisa “I Amsterdam”

I Amsterdam znak

Natpis “I amsterdam” predstavlja popularnu turističku atrakciju u Amsterdamu, prepoznatljiv po svojim velikim slovima i postavljen na različitim mestima širom grada.

Glavni set ogromnih slova se nekada nalazio ispred Rijksmuzeja, ali je uklonjen. Međutim, postoji više verzija ovog natpisa širom grada, uključujući unutar Aerodroma Amsterdam Šiphol, na raznim događajima tokom godine, i oko jezera Sloterplas.

Natpis se meri više od 2 metara visine i više od 23 metara dužine, stvarajući impozantnu strukturu koja privlači turiste i lokalce.

lako neki posetioci mogu biti razočarani što glavni natpis više ne stoji ispred Rijksmuzeja, mnogi uživaju u fotografisanju manjih verzija, posebno na aerodromu. Takođe, postoje događaji tokom godine gde se postavlja ova atrakcija.

Sve verzije natpisa “I amsterdam” možete besplatno posetiti 24 sata dnevno. Popularno je dodavati #iamsterdam na fotografije koje delite na društvenim mrežama.

S obzirom na promene u lokaciji glavnog natpisa, preporučujem proveru zvaničnog veb-sajta turističke zajednice Amsterdama ili društvenih mreža za najnovije informacije o lokacijama i događajima vezanim za “I amsterdam”.

 

Rijksmuseum (Državni Muzej)

Rijksmuseum (Državni muzej) Amsterdam, Holandija

Rijksmuseum, poznat i kao Državni muzej, predstavlja jedan od najvažnijih muzeja u Amsterdamu, sa impresivnom kolekcijom holandske umetnosti iz perioda od 15. do 17. veka, uključujući dela Rembranta i Vermera.

Rijksmuseum ima bogatu kolekciju umetničkih dela, posebno fokusiranu na holandsku umetnost iz zlatnog doba. Posetioci mogu videti remek-dela velikih majstora poput Rembranta, Vermera i drugih umetnika. Kolekcija muzeja obuhvata period od 800 godina.

Posetioci preporučuju posetu muzeju što je moguće ranije tokom dana kako bi izbegli gužve. Najprometniji periodi su petkom, subotom i nedeljom između 11 časova pre podne i 3 popodne. Preporučuje se i istraživanje muzejskih vrtova nakon obilaska unutrašnjosti.

Muzej se nalazi na adresi Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam. Može se lako doći tramvajem, a preporučuju se linije 2 ili 5 do stanice Rijksmuseum, linije 7 ili 10 do stanice Spiegelgracht ili linija 12 do stanice Museumplein. Rijksmuseum je otvoren svakog dana od 9 sati ujutru do 17 sati.

Cena ulaznica za odrasle iznosi 22,50 evra (oko 24 dolara), dok je ulaz besplatan za posetioce mlađe od 18 godina. Preporučuje se kupovina ulaznica onlajn i unapred, posebno zbog aktuelnih mera i ograničenja. Muzej takođe sadrži vrtove (otvorene samo leti), prodavnicu i kafić.

 

 

Muzej Ons’ Lieve Heer op Solder

Šta videti u Amsterdamu? Muzej Ons' Lieve Heer op Solder - Gospod naš na tavanu

Muzej Ons’ Lieve Heer op Solder (srp: “Gospod naš na tavanu”) pruža uvid u način života i molitve lokalnog stanovništva tokom 17. veka. Ovaj muzej se nalazi u istorijskoj zgradi koja je deo kuće, deo crkve, i drugi je najstariji muzej u Amsterdamu.

Muzej se nalazi u severoistočnom delu centra kvarta Binnenstad u Amsterdamu. Na nižim nivoima muzeja, posetioci mogu istraživati nameštaj iz perioda raspoređen u dnevnim boravcima, kuhinjama i spavaćim sobama.

Takođe postoje stepenice koje vode do tavana, gde se nalazi crkva. Iako se verske službe više ne održavaju, muzej nudi izložbe o verskoj toleranciji u Holandiji, posebno u vreme kada je Katolička crkva morala delovati tajno.

Posetioci hvale lep enterijer i zanimljive izložbe. Besplatna audio tura pruža dodatne informacije. Treba napomenuti da mala veličina zgrade i više stepenica mogu otežati pristup nekim delovima objekta osobama sa pokretljivim problemima.

Muzej je lako dostupan javnim prevozom, tramvajem broj 4, 14 ili 24 do stanice Dam. Takođe je na pešačkoj udaljenosti od glavne železničke stanice i više hotela.

Muzej dočekuje posetioce subotom od 10 do 18 sati, nedeljom od 13 do 18 sati i od ponedeljka do petka od 10 do 17 sati. Cena ulaznica varira od 7,50 do 16,50 evra (oko 8 do 18 dolara) po osobi, pri čemu je ulaz besplatan za nosioce I amsterdam City Card i decu mlađu od 4 godine. Na raspolaganju su kafić i prodavnica suvenira.

 

Zološki Vrt Artis

Zološki vrt Artis

Posetioci koji putuju sa decom mogli bi poželeti da u svom rasporedu ostave mesto za Artis Zoo. Ovde su smešteni lavovi, majmuni i pingvini, zajedno sa još oko 900 vrsta, a tu je i akvarijum, insektarijum, bašta leptira i planetarijum.

Iako su većina nedavnih posetilaca opisali zoo vrt kao divan, dobro održavan i odlično mesto za porodični dan, neki od njih priznaju da su ograđen prostor za životinje smatrali malo malim.

Ulaz za odrasle osobe starije od 13 godina košta 27,50 evra (oko 3200 dinara), a ulaznice koštaju 23,50 evra (oko 2700 dinara) za decu od 3 do 12 godina. Ako kupite karte unapred putem interneta, uštedećete nekoliko evra. Ako ste kupili Museumcard, vaša ulaznica je besplatna.

Zoo vrt je otvoren svakodnevno od 9 do 18 sati od marta do oktobra; otvoren je od 9 do 17 sati od novembra do februara. Da biste stigli tamo, posetioci mogu uzeti tramvaj broj 14 do stanice Artis. Najbliža metro stanica je Waterlooplein.

 

Stedelijk (Gradski) Muzej

Stedelijk (Gradski) muzej

Stedelijk muzej u Amsterdamu smešten je pored Van Gogh muzeja u delu Museumplein i čuva impresivnu kolekciju savremene umetnosti. Evo nekoliko ključnih informacija o muzeju:

Muzej se nalazi u delu Museumplein, pored Van Gogh muzeja. Stedelijk muzej čuva impresivnu kolekciju savremene umetnosti sa oko 100.000 radova. Stalna postavka obuhvata dela umetnika poput Pijeta Mondrijana i Džeksona Poloka. Takođe prikazuje privremene kolekcije koje mogu uključivati savremene skulpture i dokumentarce.

Prema rečima prethodnih posetilaca, muzej je obavezna destinacija za ljubitelje savremene umetnosti. Ima dela poznatih umetnika poput Van Gogha, Pikasa i Endija Vorhola.

Ulaznice se kupuju posebno i koštaju 22,50 evra (oko 2600 dinara) za odrasle, 10 evra (oko 1160 dinara) za studente, dok deca mlađa od 18 godina besplatno obilaze muzej. I amsterdam City Card omogućava besplatan ulaz.

Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 18 sati. Posetioci mogu doći tramvajem broj 2, 3, 5 ili 12 do stanice Van Baerlestraat ili Museumplein. Plaćeno parkiranje je dostupno na Museumpleinu.

Ulaznica obuhvata pristup svim privremenim i stalnim postavkama, prodavnicu suvenira, restoran i biblioteku. Za najnovije informacije o radnom vremenu, izložbama i cenama ulaznica, preporučujem posetu zvaničnoj veb lokaciji Stedelijk muzeja.

 

Heineken Tura

šta videti u Amsterdamu

Heineken tura u Amsterdamu predstavlja jedinstven doživljaj za ljubitelje piva. Evo nekoliko ključnih informacija o Heineken turi:

Heineken tura se održava u staroj Heineken pivariji u Amsterdamu. Posetioci imaju priliku da istraže istoriju Heineken procesa pravljenja piva i kompanije kroz različite atrakcije smeštene u staroj fabrici. Na kraju doživljaja, posetioci dobijaju dva Heineken piva.

Postoji aplikacija za preuzimanje koja vodi posetioce kroz istorijsko putovanje kroz fabriku. Dostupna je za iPhone i Android uređaje. Samo osobe starije od 18 godina imaju dozvolu za ulazak. Neki posetioci visoko preporučuju obilazak Heineken ture, dok ga drugi opisuju kao marketinški trik umesto kao potpuni tutorijal o procesu pravljenja piva.

Pivara je otvorena svakog dana, od nedelje do četvrtka od 10:30 do 19:30, a petkom do subote od 10:30 do 21 sat. Postoje različite opcije tura, ali očekujte da ćete platiti barem 21 evro po osobi. Heineken tura je dostupan tramvajem broj 1, 7, 19 i 24, a u blizini postoji i parking.

 

A’DAM Vidikovac

A'DAM Vidikovac

A’DAM vidikovac, otvoren 2016. godine, predstavlja izuzetnu atrakciju u Amsterdamu. Nalazi se na jugoistočnom uglu četvrti Overhoeks, pružajući panoramski pogled od 360 stepeni na luke i kanale centra Amsterdama.

Vidikovac na 20. spratu pruža impresivne poglede na grad. Pre posmatranja pejzaža, posetioci mogu istražiti interaktivnu izložbu. Za dodatnu dozu adrenalina, tu je i “Over the Edge” – najviša ljuljaška na otvorenom u Evropi.

A’DAM vidikovac nudi i restorane za posetioce. Restoran “Madam” na 20. spratu predstavlja međunarodni restoran, dok je “Moon” elegantni rotirajući restoran na 19. spratu.

Standardne ulaznice koštaju 16,50 evra za odrasle i 10,50 evra za decu od 4 do 12 godina. Deca mlađa od 3 godine imaju besplatan ulaz. Preporučuje se kupovina karata unapred na stranici sa kartama atrakcije.

Postoje nadogradnje karata koje uključuju piće u baru na krovu ili ručak u restoranu “Moon”. Takođe su dostupne karte koje kombinuju posetu A’DAM vidikovcu sa drugim atrakcijama Amsterdama.

Posetioci mogu doći autom i parkirati se u garaži sa plaćenim parkingom ili koristiti besplatan trajekt iz glavne železničke stanice. Trajekt radi 24 sata dnevno, a pristaje južno od objekta. Posetioci su dozvoljeni svakodnevno od 10 do 22 sata, sa poslednjim ulazom u 21 sat.

 

Koncertna dvorana (Concertgebouw)

Concertgebouw

Concertgebouw, izgrađen 1888. godine, predstavlja istaknutu koncertnu dvoranu u Amsterdamu. Nalazi se u Amsterdamu i domaćin je velikog broja predstava tokom godine.

Dvorana domaćin je više od 900 predstava godišnje, privlačeći oko 700.000 posetilaca. To je čini jednim od najprometnijih koncertnih prostora na svetu. Zvanični sajt Concertgebouw-a pruža spisak orkestarskih i drugih izvođenja, kao i cene ulaznica koje variraju u zavisnosti od programa. Povremeno, dvorana nudi i besplatna matine izvođenja.

Nedavni posetioci ocenjuju Concertgebouw kao jednu od najboljih koncertnih dvorana na svetu, s prilično razumnim cenama ulaznica. Preporučuje se dolazak ranije za besplatne koncerte, kako bi se osigurala ulaznica.

Tokom jula i avgusta, Concertgebouw nudi godišnji serijal Robeco Summer Concerts, pružajući priliku posetiocima da uživaju u izvođenjima po povoljnim cenama.

 

Kraljevski Dvor

Kraljevski dvor Amsterdam

Kraljevski dvor u Amsterdamu, građen prema projektu arhitekte Jacoba van Campena u 17. veku, predstavlja impresivnu građevinu koja je nekada služila kao gradska kuća Amsterdama.

Sa svojom grandioznom arhitekturom, dvor je dugi niz godina bio najveća svetovna zgrada u Evropi. Tokom vekova, ova monumentalna struktura bila je poprište zvaničnih događaja nizozemske kraljevske porodice, uključujući posete stranih lidera.

Iako eksterijer dvora može izazvati pomešane utiske kod posetilaca, unutar palate se krije bogatstvo periodskog nameštaja i umetničkih dela. Posetioci imaju priliku istražiti prostorije na prvom spratu i diviti se jedinstvenim eksponatima koji svedoče o istoriji i kulturi Amsterdama.

Posetioci mogu iskoristiti besplatne audio vodiče na engleskom jeziku kako bi dobili dodatni istorijski kontekst tokom obilaska. Iako neki izveštaji ukazuju na to da uređaji nisu najudobniji, nošenje slušalica može poboljšati iskustvo.

Dvorana je otvorena za posetioce svakodnevno, osim kada je zatvorena zbog zvaničnih događaja. Radno vreme može varirati tokom godine, pa se preporučuje provera zvaničnog sajta pre planiranja posete.

Cena ulaznica iznosi 12,50 evra za odrasle, 9 evra za studente, dok deca uzrasta do 17 godina imaju besplatan ulaz. Nalazi se pored Dam trga u centralnom delu Amsterdama, Kraljevski dvor je lako dostupan tramvajem, uključujući linije 14 i 24.

 

NEMO Naučni Muzej

NEMO Naučni Muzej

Smestivši se unutar zelene zgrade nalik brodu duž obale, NEMO muzej nauke u Amsterdamu je raj za sve radoznale umove, posebno decu. Sa puno interaktivnih aktivnosti, muzej pruža nezaboravno iskustvo učenja putem eksperimenata, hemijskih poduhvata i izgradnje zgrada.

Posetioci ističu da je NEMO nezaobilazna destinacija ne samo za decu, već i za sve one koji žele istražiti nauku na inovativan način. Interaktivne izložbe prilagođene su svim uzrastima, pružajući edukativno iskustvo uzbudljivo za celu porodicu. Čak i ako nemate vremena za potpuni obilazak, preporučuje se poseta besplatnoj krovnoj terasi, gde možete uživati u panoramskom pogledu na grad.

Ulaznica za NEMO košta 17,50 evra, a besplatan ulaz imaju deca mlađa od 3 godine. Muzej je otvoren od utorka do nedelje od 10:00 do 17:30 sati, uz odabrane ponedeljke tokom godine.

 

Zandvoort Plaža

Zandvoort plaža

Dok su kanali Amsterdama dobro poznati, malo ko zna o skrivenom Zandvoortu, smeštenom oko 40 kilometara zapadno od centra grada. Ovo peščano čudo duž obale Severnog mora nudi osvežavajuću promenu za sve ljubitelje sunca i mora. Turisti preporučuju posetu tokom letnjih meseci, ali nedavni posetioci tvrde da je čarobna i van sezone, kada nema gužvi.

Zandvoort nije samo obala; tu su i trendi plažni klubovi, uključujući popularni Tijn Akersloot, pružajući posetiocima raznovrsne opcije za opuštanje. Kada se zasitite peska i talasa, istražite sam grad, što je preporuka brojnih prethodnih posetilaca.

Ovo mesto je lako dostupno iz centra Amsterdama, a vozom možete direktno putovati iz Centraal stanice. U drugim delovima godine, jednostavno napravite presedanje u Haarlemu kako biste stigli do Zandvoort aan Zee i otkrili neotkrivenu lepotu peščane obale.

 

Predlozi Tura i Tiketa

Za kraj ovog članka možete pogledati selektovanu ponudu tura i tiketa za atrakcije u Amsterdamu:

 

Turistička mapa Amsterdama

Pročitajte i naše ostale tekstove na turizam.org